PC & Mudah Alih

Cara Menghapus Semua Foto Google dari Mana-mana Peranti

Foto Google adalah perkhidmatan awan yang sangat baik dengan harga yang berpatutan dan banyak simpanan percuma. Ia dipenuhi dengan ciri-ciri dan tersedia di platform dan sistem operasi mana pun. Namun, anda tidak dapat menyimpan semua foto anda dalam kualiti aslinya tanpa mencapai had kapasiti.

Cara Menghapus Semua Foto Google dari Mana-mana Peranti

Akhirnya, anda perlu membayar jika anda ingin terus menambahkan foto ke folder Foto Google anda. Itu adalah jika anda tidak mahu menjejaskan kualiti gambar. Tetapi, jika anda ingin mengosongkan sedikit ruang dan menambahkan foto baru, anda boleh memadamkan sebahagian atau semua gambar tersebut.

Inilah cara anda boleh melakukannya hanya pada mana-mana peranti yang anda miliki. Tutorial ini juga akan mengajar anda bagaimana memulihkan foto yang dihapus dan apa yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kehilangan foto yang dihapus selamanya.

Cara Menghapus Semua Foto Google dari PC Windows, MacBook, atau Chromebook

Proses menghapus Foto Google anda dari komputer adalah sama, sama ada anda menggunakan PC, Mac, atau Chromebook. Anda boleh melakukannya di penyemak imbas anda, jadi langkahnya sama untuk OS apa pun.

Log masuk ke laman web Foto Google dengan kelayakan akaun Google anda.

Pilih foto yang ingin anda hapus.

Sekiranya anda mengklik butang Periksa di atas foto, ia memilih semua foto dalam folder.

Klik pada ikon tong sampah (Sampah) untuk memadam.

Sahkan dengan mengklik Pindah ke tong sampah.

Catatan bahawa jika anda melakukan ini, dan anda mempunyai peranti yang disegerakkan, prosesnya akan menghapus foto dari peranti anda yang lain juga, bukan hanya pada penyimpanan awan anda. Untuk mengelakkan ini, inilah yang boleh anda lakukan.

Munculkan aplikasi Foto Google pada iPhone atau peranti Android anda.

Pergi ke Tetapan kemudian Google kemudian Sandarkan.

Lumpuhkan pilihan Sandaran dan Segerak.

Tetapan ini akan menyahsinkronkan peranti anda dan memastikan anda dapat mengosongkan storan awan tanpa menghapus apa-apa di telefon atau tablet anda. Ia juga berfungsi sebaliknya.

Sekiranya anda ingin menghapus foto individu, buka foto yang ingin anda hapus dan klik pada ikon tong sampah di sudut kanan atas. Tindakan ini menghantar gambar dalam folder Sampah.

Untuk mengelakkan masalah yang berpotensi, kami mengesyorkan menggunakan Google Chrome sebagai penyemak imbas pilihan anda ketika melalui Foto Google anda dan membuat perubahan.

Catatan untuk Pengguna Chromebook - Sejak 2019, Foto Google dan Google Drive tidak lagi disegerakkan. Ini bermaksud bahawa anda tidak dapat mengakses Foto Google anda dari jalan pintas Google Drive di Chromebook anda. Oleh itu, anda perlu menggunakan penyemak imbas dan mengakses photos.google.com untuk menghapus gambar anda.

Cara Menghapus Semua Foto Google dari Peranti Android

Memilih semua foto anda untuk menghapusnya memerlukan sedikit masa pada peranti mudah alih, terutamanya apabila anda mempunyai perpustakaan yang besar. Inilah kaedah yang boleh anda gunakan.

Lancarkan aplikasi Foto Google pada telefon pintar anda.

Ketik ikon menu (tiga titik di sebelah kanan atas).

Klik Pilih foto.

Ketik dan tahan pada foto pertama.

Ketik foto yang ingin anda hapus.

Setelah selesai, ketuk ikon tong sampah biru di sudut kanan atas paparan anda.

Ketuk Pindah ke tong sampah untuk mengesahkan penghapusan.

Untuk penghapusan kekal, kembali ke Menu.

Ketik folder Sampah.

Pilih pilihan Kosongkan Sampah dan sahkan.

Cara Memadam Semua Foto Google dari iPhone

Ramai pengguna iPhone juga menggunakan Foto Google, dan alasannya mudah. Berbanding dengan iCloud, Foto Google menawarkan lebih banyak kapasiti penyimpanan percuma. Pada masa yang sama, peningkatan juga lebih murah dengan storan Google.

Sekiranya anda ingin mengosongkan ruang di Foto Google anda dan anda menggunakan iPhone, langkah-langkah berikut berlaku.

Lancarkan aplikasi dari iPhone anda.

Ketik butang Kosongkan Ruang yang terletak di bawah folder Sampah.

Ini akan memadamkan semua foto anda

Sebagai alternatif, pilih semua foto dalam folder anda secara manual. Kemudian ketik ikon tong sampah untuk memadamkan foto.

Walaupun ini mengosongkan ruang, perhatikan bahawa anda masih dapat memulihkan foto anda dari folder Sampah.

Pengguna iPhone mungkin menghadapi beberapa cabaran. Contohnya, memadam foto dari aplikasi Foto Google juga dapat menghapusnya di storan iCloud anda. Walau bagaimanapun, anda harus mendapat pemberitahuan yang meminta anda bersetuju dengan tindakan tersebut.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa jawapan tambahan untuk soalan Foto Google yang biasa dimiliki pengguna PC dan peranti mudah alih.

Bagaimana hendak membatalkan penghapusan Foto Google?

Sekiranya anda pengguna PC, anda semestinya biasa dengan Recycle Bin. Apabila anda memadamkan sesuatu, ia tidak akan hilang secara automatik. Banyak fail dan foto berakhir di tong sampah. Sistem ini bermanfaat kerana membolehkan anda mengosongkan beberapa ruang penyimpanan tetapi juga memulihkan fail anda kemudian.

Anda boleh mengakses folder sampah dan membatalkan penghapusan semua atau hanya beberapa foto anda. Tetapi berhati-hatilah, kerana masa tenggang 60 hari tidak seluas folder tetapi setiap gambar berdasarkan tarikh dan masa penghapusan individu.

Ketik pada gambar yang anda mahu pulihkan dan kemudian ketik butang Pulihkan. Sebagai alternatif, ketik butang Padam jika anda mahu melangkau kaunter dan memusnahkan gambar dengan segera.

Adakah Foto Google saya dipadamkan secara kekal setelah dipadamkan?

Foto Google yang dipadamkan berakhir di tong sampah. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh meninggalkan mereka di sana selama-lamanya. Terdapat tempoh rahmat lalai sebelum anda kehilangan foto anda selama-lamanya.

Foto Google menyimpan gambar yang dipadamkan di tong sampah selama 60 hari. Selepas 60 hari, mereka hilang. Sudah tentu, setiap gambar mempunyai tempoh pemulihan 60 hari sejak anda menambahkannya ke folder sampah. Sebaiknya periksa sistem penunjuk baru untuk melihat berapa banyak masa yang anda ada untuk memulihkan setiap gambar.

Pada akhir 60 hari tersebut, anda tidak dapat memulihkan foto tersebut lagi. Perkara ini benar terutamanya apabila anda menyegerakkan semua peranti anda. Sekiranya anda tidak menyegerakkan peranti anda, menghapus sesuatu di Foto Google tidak akan menyebabkan anda kehilangan gambar dari peranti yang anda gunakan untuk mengambil foto.

Pemikiran Akhir

Kecuali anda tidak keberatan kehilangan kualiti gambar, kemungkinan penyimpanan Foto Google anda akan habis. Cepat atau lambat, anda mungkin perlu menghadapi kenyataan bahawa peningkatan storan diperlukan. Tetapi tidak semua orang ingin membelanjakannya, walaupun Google menawarkan beberapa harga yang berpatutan.

Berita baiknya ialah anda selalu dapat menghapus beberapa gambar lama anda, atau gambar buruk anda. Sekiranya tolak bergerak, anda boleh menghapus semua gambar anda dengan beberapa klik. Dan hapuskannya secara kekal mengikut kehendak anda.

Sekarang setelah anda mengetahui cara mengosongkan ruang penyimpanan Foto Google, adakah anda fikir prosesnya dapat dipermudah? Beritahu kami jika anda mendapati Foto Google menguntungkan atau jika anda lebih suka pilihan penyimpanan awan yang lain. Juga, beritahu kami jika anda menghadapi masalah yang tidak dijangka dengan penyegerakan peranti dan kehilangan foto.