Permainan

Cara Memadamkan Akaun Twitch

Twitch boleh dikatakan platform penstriman permainan paling popular, tetapi tidak semestinya untuk semua orang. Sekiranya anda adalah salah satu daripada orang yang memasang Twitch tetapi tidak lagi mahu menyimpan akaun mereka, anda bernasib baik. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menghapus akaun Twitch untuk banyak platform di mana ia tersedia, bersama dengan maklumat berkaitan akaun berguna lain.

Cara Menghapus Akaun Twitch dari PC Windows, Mac, atau Chromebook

Tidak seperti fungsi lumpuhkan, penghapusan akaun Twitch anda tidak dapat dilakukan langsung dari halaman Twitch anda yang sebenarnya. Anda memerlukan pautan terus ke ciri penghapusan akaun Twitch untuk dapat melakukannya. Setelah akaun anda dihapus, semua maklumat yang berkaitan akan dihapus, termasuk langganan, pengikut, dan video anda yang ada. Sekiranya anda masih mahu meneruskannya, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Log masuk ke akaun Twitch anda.

 2. Pada bar alamat penyemak imbas internet anda, ketik //www.twitch.tv/user/delete-account atau klik pada pautan ini untuk meneruskan ke halaman penghapusan akaun.

 3. Taipkan nama akaun yang ingin anda padamkan.

 4. Sebagai pilihan, anda juga boleh memasukkan alasan anda mahu memadamkan akaun anda.

 5. Klik pada butang Padam Akaun.

 6. Anda akan diminta memasukkan kata laluan anda pada tetingkap pengesahan.
 7. Klik pada Sahkan.
 8. Anda akan diarahkan ke laman utama anda, dengan mesej yang menunjukkan bahawa akaun Twitch anda telah dihapus. Navigasi pergi atau muat semula halaman ini untuk menyelesaikan prosesnya.

 9. Akaun anda kini harus dihapuskan.

Cara Menghapus Akaun Twitch dari iPhone

Tidak seperti kebanyakan ciri Twitch, pilihan penghapusan akaun tidak betul-betul tersedia pada versi aplikasi mudah alih. Sekiranya anda ingin menghapus akaun semasa menggunakan iPhone, anda masih perlu mengakses halaman penghapusan akaun pada penyemak imbas web. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Twitch anda dan log masuk.
 2. Buka penyemak imbas mudah alih anda dan ketik //www.twitch.tv/user/delete-account atau ketik pada pautan ini.
 3. Teruskan dengan penghapusan akaun seperti yang diberikan dalam arahan Windows, Mac, atau Chromebook yang diberikan di atas.

Cara Menghapus Akaun Twitch dari Peranti Android

Twitch adalah aplikasi yang tidak bergantung pada platform. Oleh itu, menghapus akaun anda pada peranti Android akan menjadi proses yang sama seperti melakukannya di iPhone. Aplikasi mudah alih itu sendiri tidak mempunyai ciri langsung, dan oleh itu anda perlu mengakses pautan penghapusan akaun. Rujuk arahan seperti yang diberikan pada bahagian iPhone di atas.

Cara Menghapus Akaun Twitch dari Firestick

Sekiranya anda menggunakan Amazon Firestick untuk menonton video Twitch, maka menghapus akaun anda semasa menggunakan peranti akan serupa dengan melakukannya di komputer. Seperti disebutkan, Twitch bukan aplikasi khusus platform, dan tidak ada pautan penghapusan langsung di halaman Twitch itu sendiri. Sekiranya anda ingin melakukan ini di Firestick, ikuti langkah berikut:

 1. Di laman utama Firestick anda, klik pada ikon Cari di bahagian kiri atas skrin.

 2. Taip penyemak imbas web semasa anda. Sekiranya anda belum memasangnya, anda boleh memuat turun salah satu daripada yang berikut:

  1. Sutera untuk Amazon.

  2. Firefox untuk Fire TV

  3. Opera

  Anda juga boleh menggunakan penyemak imbas lain, tetapi anda memerlukan pilihan untuk memuat turun dari sumber yang tidak diketahui.

 3. Pada penyemak imbas Web anda, pergi ke halaman akaun Twitch anda dan log masuk.

 4. Taipkan //www.twitch.tv/user/delete-account pada penyemak imbas web anda. Dari sini, prosedurnya sama seperti melakukannya pada PC Windows, Mac, atau Chromebook. Sila rujuk arahan seperti yang diberikan di atas.

Cara Menghapus Akaun Twitch dari Roku Device

Seperti peranti lain yang disebutkan dalam artikel ini, penghapusan akaun Twitch anda di Roku perlu dilakukan pada penyemak imbas web. Tidak seperti platform lain, bagaimanapun, itu tidak mudah dilakukan pada Roku kerana kemampuan penyemak imbas web peranti tidak begitu berkembang seperti yang sezaman dengannya. Anda lebih baik menggunakan telefon anda untuk melakukan ini.

Sekiranya anda masih mahu mencapainya di Roku anda, anda boleh melakukannya dengan melakukan perkara berikut:

 1. Di laman utama Roku anda, pilih Cari di menu.
 2. Taipkan sama ada Penyemak Imbas Web X atau Carian Web POPRISM.
 3. Pasang aplikasi ini seperti yang diarahkan.
 4. Buka aplikasi penyemak imbas yang anda pilih. Dari sini log masuk ke akaun Twitch anda.
 5. Ikuti arahan seperti yang diberikan pada PC Windows, Mac, atau Chromebook di atas.

Cara Menghapus Akaun Twitch dari Apple TV

Untuk sebab tertentu, Apple masih belum mengembangkan penyemak imbas web yang sesuai untuk Apple TV dan nampaknya tidak terburu-buru untuk melakukannya. Oleh kerana penghapusan akaun Twitch anda perlu dilakukan di laman web penghapusan akaun tertentu, ia tidak dapat dilakukan di Apple TV anda kerana penyemak imbas web tidak tersedia.

Anda boleh melayari web di Apple TV menggunakan AirPlay, tetapi itu bermakna anda akan menggunakan iPhone atau Mac untuk melakukannya. Sekiranya anda sudah mempunyai peranti ini maka sebenarnya tidak ada gunanya menambahkan lagi kerumitan dengan melakukan proses penghapusan akaun di Apple TV. Secara teknikal, anda boleh pasang penyemak imbas di Apple TV anda dengan mengubah baris kod dalam OS, tetapi ini terlalu rumit dan tidak semestinya bernilai.

Cara Melumpuhkan akaun Twitch anda

Sekiranya daripada menghapus akaun Twitch secara kekal, anda hanya ingin menonaktifkannya untuk jangka masa tertentu, maka proses itu lebih mudah daripada penghapusan akaun. Proses melakukannya adalah seperti berikut:

Melumpuhkan Akaun Twitch Anda di PC Desktop

 1. Buka dan log masuk ke akaun Twitch anda.

 2. Klik pada ikon Profil anda di sudut kanan atas skrin.

 3. Dari menu lungsur turun, pilih dan klik pada Tetapan.

 4. Tatal ke bawah sehingga anda melihat tab ‘Melumpuhkan Akaun Twitch Anda’.

 5. Klik pada pautan halaman Lumpuhkan Akaun.

 6. Taipkan nama akaun yang ingin anda lumpuhkan. Sebagai pilihan, anda juga boleh memasukkan alasan mengapa anda mahu melumpuhkan akaun anda.

 7. Klik pada Nonaktifkan Akaun.

 8. Pada tetingkap pop timbul yang muncul, ketik kata laluan anda kemudian klik Verifikasi.
 9. Anda kemudian akan dihantar mesej bahawa akaun anda telah dilumpuhkan.

Melumpuhkan Akaun Twitch Anda pada Peranti Mudah Alih

Seperti dalam penghapusan akaun, ciri menonaktifkan akaun tidak tersedia di aplikasi mudah alih itu sendiri. Untuk mematikan akaun Twitch anda pada peranti mudah alih, buka aplikasi penyemak imbas web mudah alih anda dan kemudian ikuti arahan seperti yang diberikan pada Menonaktifkan akaun Twitch anda pada PC desktop yang diberikan di atas.

Apabila anda melumpuhkan akaun anda, Twitch akan tetap menyimpan maklumat peribadi anda, bersama dengan senarai pengikut anda, ikuti anda, dan video yang mungkin anda ada di akaun anda. Ini bermaksud bahawa jika anda berubah fikiran dan ingin mendapatkan kembali akaun lama anda, anda boleh melakukannya dengan mengaktifkannya semula.

Cara Aktifkan semula Akaun Twitch Anda

Sekiranya anda ingin mengaktifkan semula akaun anda, anda boleh melakukannya dengan melakukan perkara berikut di penyemak imbas web:

 1. Buka Twitch.

 2. Pada tetingkap log masuk, taipkan nama pengguna dan kata laluan yang dinyahaktifkan.

 3. Mesej akan muncul memberitahu anda bahawa akaun semasa dinyahaktifkan. Klik pada Aktifkan Semula.

 4. Anda akan menerima mesej lain yang memberitahu bahawa akaun telah diaktifkan semula. Klik Teruskan untuk meneruskan ke laman utama Twitch.

Perkara Penting Yang Perlu Diingat Sebelum Menghapus atau Melumpuhkan Akaun Anda

Sebelum menghapus atau mematikan akaun anda, penting untuk diingat sebelum meneruskan:

 1. Sekiranya anda mempunyai akaun lain, sama ada di media sosial, atau perkhidmatan permainan, pertimbangkan untuk memutuskannya sebelum menghapus atau mematikan akaun anda. Ini memudahkan anda menghubungkan akaun tersebut ke saluran lain jika anda ingin membuat yang baru.
 2. Sekiranya anda hanya melumpuhkan akaun anda, langganan yang tidak diperbaharui pada masa akaun anda di luar talian perlu diperbaharui secara manual. Langganan automatik tidak berlaku semasa akaun anda dinyahaktifkan. Teruskan ke halaman langganan Twitch untuk melihat semua langganan anda yang telah tamat tempoh dan aktifkan semula. Sekiranya anda telah menghapus akaun anda, semua rekod langganan anda juga akan dihapus.
 3. Sekiranya anda menghapus akaun Twitch anda tetapi sejak itu berubah pendapat, anda masih boleh mendapatkan kembali saluran anda dengan mengaktifkannya semula seperti yang ditunjukkan di atas. Ini hanya dapat dilakukan jika permintaan penghapusan dibuat dalam 90 hari dari permintaan anda untuk diaktifkan semula. Setelah jangka masa tersebut berlalu, penghapusannya kekal dan tidak dapat dibuat asal.
 4. Sekiranya anda hanya melumpuhkan akaun anda, baki Bits, saluran, pengikut, dan maklumat saluran yang berkaitan akan dipulihkan sepenuhnya apabila anda mengaktifkan semula.
 5. Perlu diingat bahawa Twitch secara berkala mengitar semula akaun dan nama pengguna apabila tempoh tertentu telah berlalu tanpa aktiviti. Sekiranya anda melumpuhkan akaun anda, anda mempunyai 12 bulan sebelum Twitch menuntut semula akaun tersebut. Segala maklumat mengenai akaun akan dihapus dan nama pengguna sekali lagi tersedia untuk umum. Tempoh kitar semula 12 bulan ini juga berlaku untuk akaun yang belum dinonaktifkan tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda aktiviti. Untuk mengelakkan ini, masuk ke akaun anda dan undur akan diset semula.
 6. Anda boleh membuat lebih daripada satu akaun Twitch jika anda mahu melakukannya. Pilihan ini tersedia untuk mana-mana pengguna yang mempunyai akaun e-mel yang disahkan. Pilihan ini dilumpuhkan secara lalai tetapi boleh diaktifkan dengan melakukan perkara berikut:
  1. Klik pada ikon profil anda di sudut kanan atas skrin.
  2. Pilih dan klik pada Tetapan dari menu.
  3. Pada tab, klik pada Tetapan dan Privasi.
  4. Di bawah Kenalan, putar togol untuk ‘Aktifkan pembuatan akaun tambahan’.

Sebilangan Maklumat Mudah

Mengetahui cara menghapus akaun Twitch adalah maklumat yang berguna, terutamanya jika anda hanya mencuba perkhidmatan tersebut. Adalah idea yang baik untuk membuang data peribadi dari laman web yang sebenarnya anda tidak mempunyai niat untuk gunakan. Oleh kerana mendaftar untuk akaun Twitch adalah percuma, anda boleh melakukannya sekali lagi sekiranya anda pernah berubah fikiran.

Adakah anda pernah menghadapi masalah semasa menghapus akaun Twitch anda? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.