PC & Mudah Alih

Cara Mendaftar PDF secara Digital

Dengan begitu banyak produk digital yang ada sekarang, terdapat banyak perkara yang dapat dilakukan oleh pengguna di komputer dan peranti mudah alih mereka. Salah satu tindakan tersebut ialah menandatangani dokumen PDF secara digital.

Dengan menambahkan tandatangan digital ke dokumen, anda menyelamatkan diri dari cetakan, tanda, imbasan, dan menghantar rutin tersebut. Anda hanya boleh menambahkan tandatangan anda dan melakukan apa sahaja yang berkaitan dengan dokumen tersebut.

Menandatangani Dokumen PDF Anda

Sebelum semua yang lain, perlu diketahui bahawa terdapat dua jenis tandatangan yang boleh anda gunakan:

 1. Tandatangan digital
 2. Tandatangan digital

Tandatangan digital adalah tanda yang anda tandatangani menggunakan tetikus, skrin sentuh, atau pen digital. Ini hampir sama dengan menandatangani dengan pen dalam kehidupan nyata. Satu-satunya perbezaan ialah anda menggunakan peranti digital untuk mendigitalkan tandatangan anda.

Cukup berbeza dari yang di atas adalah tandatangan digital. Ini juga boleh menjadi cara yang lebih selamat untuk menandatangani sesuatu secara digital. Anda boleh menggunakannya bukan hanya untuk dokumen PDF tetapi juga jenis digital yang lain. Untuk dapat melakukannya, anda mesti mempunyai tandatangan digital yang berkelayakan terlebih dahulu.

Tandatangan digital adalah cetakan nama sah anda ke salah satu dokumen anda. Hanya Penguasa Perakuan yang berdaftar secara rasmi yang boleh mengeluarkan tandatangan digital yang berkelayakan. Ini untuk memastikan bahawa tandatangan anda mematuhi protokol PKI (Public Key Infrastructure) yang ketat.

Untuk skop artikel ini, anda akan belajar bagaimana menambahkan tanda tangan digital ke dokumen PDF anda.

Cara Mendaftar PDF secara digital dari Mac

Cara terbaik untuk menandatangani dokumen PDF di Mac adalah dengan menggunakan aplikasi Pratonton. Terima kasih kepada penyatuan untuk menandatangani dokumen, anda tidak perlu memasang aplikasi tambahan.

 1. Buka PDF yang ingin anda tandatangani. Ini akan memulakan aplikasi Pratonton secara automatik pada Mac anda.
 2. Dari menu teratas aplikasi, klik ikon yang kelihatan seperti kotak alat.
 3. Ini akan membuka bar alat baru di bawahnya. Klik ikon Tanda untuk meneruskan. Ia adalah seperti tanda tangan.
 4. Klik Pad jejak.
 5. Sekarang gunakan pad jejak pada Mac anda untuk menarik tandatangan anda. Sekiranya anda tidak menyukai penampilan tandatangannya, klik butang Hapus untuk memulakannya semula.
 6. Setelah berpuas hati dengan tandatangan anda, klik Selesai.
 7. Sekarang anda boleh memilih tandatangan anda dengan mengklik ikon Tanda dan meletakkannya di mana sahaja dalam dokumen PDF anda.
 8. Akhirnya, klik Fail dan kemudian Simpan untuk menyimpan PDF yang ditandatangani.

Sekiranya anda lebih suka menggunakan Adobe Acrobat Reader, anda juga boleh melakukannya. Seperti yang anda bayangkan, prosesnya pada dasarnya sama di semua platform, di mana anda boleh menyemak bahagian berikut.

Cara Mendaftar PDF secara digital dari PC Windows

Walaupun terdapat beberapa pembaca PDF, Adobe Acrobat Reader DC terbukti menjadi yang terbaik untuk menandatangani dokumen. Sebagai aplikasi PDF rasmi, ia boleh digunakan secara percuma dan dilengkapi dengan banyak ciri berguna. Sekiranya anda tidak memilikinya di komputer, anda boleh memasangnya di laman web Adobe.

Untuk menambahkan versi digital dari tandatangan anda, ikuti langkah di bawah.

 1. Dalam File Explorer, buka dokumen PDF. Sekiranya anda mengaitkan pembaca PDF lain sebagai lalai, ikuti beberapa langkah seterusnya:
  1. Klik kanan fail PDF anda.
  2. Klik Buka dengan kemudian klik Pilih aplikasi lain.

  3. Klik Adobe Acrobat Reader DC dari senarai aplikasi yang tersedia.

 2. Klik tab Tanda di menu atas kemudian Isi & Tanda.

 3. Ini akan menambah bar alat Isi & Tanda tepat di atas dokumen anda. Klik ikon Tanda. Ia adalah yang kelihatan seperti hujung pen.

 4. Klik Tambah tandatangan.

 5. Ini membuka tetingkap timbul tandatangan. Acrobat Reader mungkin mencadangkan tandatangan generik berdasarkan nama anda. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan yang generik, anda juga boleh membuat tandatangan anda sendiri. Untuk melakukannya, klik Lukis di menu atas tetingkap pop timbul.

 6. Sekarang gunakan tetikus anda untuk menarik tanda tangan anda, sama seperti pen dan kertas. Klik Hapus di sudut kiri bawah tetingkap tandatangan jika anda mengacaukan.

 7. Setelah anda berpuas hati dengan penampilan tandatangan anda, klik butang Terapkan di bahagian bawah tetingkap.

 8. Sekarang anda boleh menggunakan tetikus untuk menggerakkan tanda tangan. Untuk meletakkannya di tempat yang anda mahukan dalam PDF anda, cukup klik sekali dan itu sahaja.

Cara Mendaftar PDF secara digital dari Chromebook

Untuk menandatangani dokumen PDF secara digital di Chromebook, anda boleh menggunakan beberapa aplikasi pihak ketiga untuk melakukannya. Salah satu yang paling popular adalah aplikasi HelloSign. Ia dilengkapi dengan aplikasi Chrome yang berintegrasi dengan Google Drive, misalnya. Walaupun tidak sepenuhnya percuma, ia membolehkan anda mendaftar hingga tiga dokumen setiap bulan tanpa bayaran.

 1. Buka aplikasi HelloSign di Chromebook anda.

 2. Klik butang Buat Templat.

 3. Tetingkap timbul Buat Tanda Tangan muncul. Klik Lukiskan dari menu ke kiri.

 4. Sekarang lukiskan tandatangan anda dengan tetikus. Sekiranya anda tidak menyukai penampilan tandatangan anda, klik Kosongkan di bawah medan tandatangan dan mulakan semula.

 5. Sebaik sahaja anda mempunyai tandatangan yang anda suka, klik butang Masukkan di sudut kiri bawah tetingkap pop timbul.

 6. Ini akan menambahkan tandatangan anda ke PDF anda. Sekarang simpan dokumen anda dan itu sahaja.

Selain HelloSign, terdapat aplikasi pihak ketiga lain yang boleh anda cuba juga. Beberapa yang popular termasuk DocuSign dan SignNow. Anda mungkin mahu mencuba semuanya dan melihat mana yang paling sesuai untuk anda.

Cara Mendaftar PDF secara Digital dari Peranti Android

Menandatangani dokumen PDF secara digital di Android memerlukan aplikasi pihak ketiga. Pada masa ini, yang terbaik untuk pekerjaan tersebut ialah aplikasi Adobe's Fill & Sign. Lebih-lebih lagi, ia tidak menghadkan jumlah dokumen yang boleh anda tandatangani secara percuma dalam sebulan. Sebelum meneruskan, pasang aplikasi dari Google Play.

 1. Buka aplikasi Isi & Tanda pada peranti Android anda.

 2. Di dalam aplikasi, pilih dokumen PDF yang ingin anda tandatangani.

 3. Ketik ikon Tanda di sudut kiri atas skrin. Ia adalah seperti pen pen.

 4. Klik Buat Tandatangan.

 5. Sekarang buat tandatangan anda dengan menyeret jari anda ke skrin. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan penampilannya, klik Kosongkan dan cuba lagi. Sebaik sahaja anda mendapat tandatangan yang anda suka, ketik Selesai.

 6. Sekarang yang harus anda lakukan hanyalah menyimpan dokumen PDF yang ditandatangani dan hanya itu.

Cara Mendaftar PDF dari iPhone secara digital

Tidak seperti peranti Android, iOS membolehkan pengguna menandatangani dokumen menggunakan aplikasi Mail. Walaupun aplikasi ini tidak mampu digunakan sebagai aplikasi pihak ketiga, aplikasi ini dapat dilakukan dengan baik untuk menandatangani PDF anda. Apabila anda menerima e-mel dengan lampiran PDF, ikuti langkah di bawah untuk menandatanganinya.

 1. Buka aplikasi Mel pada iPhone anda.

 2. Ketik e-mel yang mengandungi PDF yang ingin anda tandatangani.

 3. Ketik ikon penanda di sudut kanan atas.

 4. Ketik tanda tambah kemudian Tandatangan di sudut kanan bawah skrin.

 5. Sekarang buat tandatangan anda dengan menyeret jari anda ke skrin.

 6. Setelah anda berpuas hati dengan tandatangan anda, ketuk Selesai kemudian seret Tandatangan ke tempat yang anda mahukan diletakkan kemudian klik Selesai sekali lagi.

 7. Ini akan menyebabkan Mail membalas e-mel yang mengandungi PDF secara automatik. Sudah tentu, jawapan itu akan mengandungi versi baru dokumen PDF yang ditandatangani secara digital.

Sekiranya anda memerlukan penyelesaian yang lebih serba boleh, anda sentiasa boleh menggunakan Adobe's Fill & Sign. Anda boleh memasangnya di App Store secara percuma. Sekiranya anda ingin mengetahui cara menggunakannya, periksa bahagian di atas (untuk Android). Kedua-dua aplikasi berfungsi sama.

Cara Mendaftar PDF secara Digital dari Alat Web Dalam Talian

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan aplikasi pihak ketiga, anda boleh menggunakan penyelesaian dalam talian yang tersedia. Dengan itu, anda hanya boleh melayari laman web, memuat naik dokumen anda, menandatanganinya, dan memuat turunnya kembali.

Beberapa laman web penandatanganan PDF dalam talian yang paling popular termasuk SmallPDF eSign PDF, PDF Filler, dan PDF Buddy. Pergi ke salah satu daripada ini dan anda akan mendapat petunjuk yang jelas mengenai cara memuat naik dokumen anda dan menandatanganinya.

Menandatangani secara digital adalah mudah

Semoga artikel ini membantu anda menandatangani dokumen PDF secara digital. Terlepas dari platformnya, prosesnya cukup mudah kerana membolehkan anda melukis tandatangan anda sendiri. Setelah anda melakukannya, menambahkannya ke dokumen PDF adalah satu klik atau ketik. Jelas, cara termudah untuk melakukannya adalah dengan alat Adobe. Terdapat Acrobat Reader untuk komputer dan Isi & Tanda untuk peranti mudah alih. Sudah tentu, anda selalu dapat melihat beberapa aplikasi pihak ketiga yang lain, yang mungkin terbukti lebih sesuai untuk anda.

Adakah anda berjaya menandatangani dokumen PDF anda? Aplikasi mana yang anda gunakan? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found