PC & Mudah Alih

Cara Menyematkan Video YouTube dalam Dokumen Google

Dokumen Google telah menjadi penukar permainan dengan cara kami menyimpan rekod dan bekerjasama dalam projek. Anda boleh menulis apa sahaja dan membagikannya kepada keluarga, rakan sekerja, atau bahkan pelanggan dan pelanggan anda. Kata-kata, bagaimanapun, kadang-kadang terbatas dalam kemampuannya untuk benar-benar menyampaikan mesej. Beberapa perkara digambarkan dengan lebih baik. Fikirkan tugasan DIY. Sebagai contoh, pertimbangkan resipi pasta. Atau bagaimana memperbaiki paip yang bocor. Bukankah lebih baik sekadar menunjukkan bagaimana melakukan perkara-perkara ini daripada menulis serangkaian perenggan?

Cara Menyematkan Video YouTube dalam Dokumen Google

Video yang hebat boleh menjadi perbezaan antara laporan kualiti yang menyediakan sumber maklumat sehenti, dan kandungan biasa-biasa saja yang membuat penonton anda tidak terkesan dan tidak berpuas hati.

Nasib baik, kami sedia membantu.

Dalam artikel ini, kami akan melihat bagaimana anda dapat menanamkan video YouTube di dokumen Google anda.

Adakah Terdapat Fitur Video Dalam Buatan di Google Docs?

Anda boleh mengusahakan dokumen anda pada bila-bila masa yang anda mahukan, di mana sahaja anda berada. Fail anda hanya tinggal beberapa klik selagi anda mempunyai akses ke komputer atau peranti mudah alih. Semua perubahan anda juga akan disimpan secara automatik.

Terlepas dari semua kemudahan ini, agak mengecewakan kerana kami belum mempunyai ciri Google Docs yang disesuaikan untuk perkongsian video YouTube. Ini agak mengejutkan kerana kedua-dua Dokumen Google dan YouTube adalah produk syarikat yang sama - Google.

Keindahan Dokumen Google, bagaimanapun, adalah bahawa ia dirancang untuk menampung banyak penyelesaian. Anda akan senang mengetahui bahawa ada cara pintar untuk memasukkan video YouTube dalam Dokumen Google anda yang ringkas dan mudah.

Cara Menyematkan Video YouTube dalam Dokumen Google

Sekiranya anda ingin menyematkan video YouTube dalam projek Dokumen Google anda yang seterusnya, salah satu penyelesaian paling kreatif mungkin melibatkan ahli aplikasi Google yang lain: Google Slaid. Memasukkan video dalam persembahan Slaid adalah tugas yang mudah. Selepas itu, yang perlu anda buat hanyalah menyalin video anda dan menampalnya ke dalam Google Docs. Untuk kemudahan, kami akan membincangkan bagaimana anda boleh melakukannya dalam dua bahagian. Mari selam segera:

Bahagian 1

 1. Log masuk ke akaun Google anda dan lancarkan Google Slides. Sekiranya anda menggunakan komputer desktop, anda dapat mengakses semua aplikasi dalam talian Google terus dari Gmail anda. Untuk melakukannya, cukup klik ikon putus-putus di sudut kanan atas.

 2. Mulakan persembahan kosong baru.

 3. Klik "Sisipkan" di menu atas dan kemudian pilih "Video" di dropdown.

 4. Di kotak yang muncul, masukkan URL video YouTube yang ingin anda masukkan. Anda mungkin perlu meninggalkan Slaid sebentar untuk mengambil URL. Selagi anda memasukkan URL yang sah, anda seharusnya dapat melihat pratonton video di dalam kotak.

 5. Setelah video dijumpai, klik "Pilih" untuk menambahkannya ke slaid anda.

 6. Klik kanan pada gambar kecil video dan pilih "Salin."

Bahagian 2

 1. Buka Dokumen Google di mana anda ingin menyematkan video YouTube anda.

 2. Pastikan kursor diletakkan di tempat di mana anda mahu video itu muncul, dan kemudian klik "Masukkan" di menu atas.

 3. Pilih "Drawing" di menu dropdown dan kemudian klik "New."

 4. Tampal gambar kecil video anda ke panel gambar.

 5. Klik pada "Simpan dan Tutup." Pada ketika ini, video akan dipaparkan di dalam dokumen anda.

Pegangan yang diletakkan di sekitar video anda dapat digunakan untuk menyesuaikan ukuran bingkai. Di bawah video, Anda juga harus melihat pilihan seperti "Dalam Talian", "Break Text", dan "Wrap Text". Ciri-ciri ini akan membantu anda memindahkan video anda dalam dokumen. Malangnya, video anda tidak disertakan dengan butang main balik. Untuk memainkan video, anda perlu mengklik dua kali di atasnya dan kemudian klik pada ikon "main balik".

Cara Menyematkan Video YouTube dalam Dokumen Google di Mudah Alih (iPhone atau Android)

Langkah di atas hanya berlaku ketika Anda menggunakan desktop kerana aplikasi Google Slaid mudah alih tidak menyokong memasukkan video ke geladak slaid anda.

Adakah ini bermaksud anda akan ditakdirkan jika menggunakan peranti mudah alih? Tidak sama sekali!

Anda mempunyai dua pilihan: memasukkan pautan hiper atau menukar video anda ke GIF.

Pilihan pertama berfungsi dengan baik, walaupun pengguna harus meninggalkan Google Docs untuk benar-benar menonton video. Begini cara kerjanya:

 1. Pilih teks yang ingin anda ubah menjadi hyperlink.

 2. Klik "Masukkan" di menu atas kemudian pilih "Pautan."

 3. Pada kotak yang muncul, masukkan URL ke video YouTube yang ingin anda pautkan.

 4. Klik "Terapkan."

Teks yang dipilih berubah menjadi pautan yang dapat diklik yang membuka video di tab baru.

Bagaimana dengan menukar video menjadi GIF? Untuk melakukan ini, anda perlu mencari aplikasi pembuat GIF yang bagus. Terdapat banyak aplikasi bagus di Google Store dan App Store, tetapi dua daripadanya menonjol khususnya: GIF Maker-Editor untuk peranti Android dan GIF Toaster Pro untuk peranti iOS.

Setelah menukar video anda menjadi GIF dan menyimpannya di peranti anda, lakukan perkara berikut:

 1. Buka Slaid Google dan lancarkan persembahan baru.

 2. Ketuk "+" kemudian pilih GIF yang ingin anda masukkan.

Pada ketika ini, anda kini boleh menyalin GIF dan menampalnya ke dalam Dokumen Google anda.

Cara Memasukkan Video YouTube dalam Folder Google Drive

Kadang-kadang setelah menyematkan video, anda mungkin mahu berusaha lebih jauh dan menyimpannya dalam folder Google Drive di mana anda dapat menontonnya seberapa banyak yang anda suka tanpa pergi ke YouTube. Sebagai alternatif, tujuan anda ialah berkongsi video secara peribadi dengan rakan sekerja.

Untuk menyimpan video YouTube dalam folder Drive, lakukan perkara berikut:

 1. Buka video dan salin pautan di bar carian.

 2. Cari alat muat turun video seperti "savefrom.net."
 3. Masukkan pautan dan muat turun video dalam format yang dikehendaki.

 4. Setelah menyimpan video, buka Google Drive anda dan arahkan ke folder di mana anda ingin menyimpan video anda.
 5. Klik "Baru"

 6. Pilih "Muat Naik Fail."

 7. Teruskan memuat naik video ke Drive anda.

Cara Memasukkan Video Bukan YouTube ke dalam Dokumen Google

YouTube adalah raksasa dalam konten video, dan kemungkinan besar Anda telah menggunakannya dari memasarkan produk hingga menikmati muzik, pertunjukan, dan filem. Walau bagaimanapun, semua video anda mungkin tidak berada di platform. Anda mungkin mempunyai fail video yang terlalu sulit untuk diterbitkan. Pada masa lain, anda mungkin telah merakam video itu sendiri tetapi anda ingin mendapatkan pendapat pasukan anda sebelum akhirnya menerbitkannya.

Dalam kes ini, anda masih boleh memasukkan video ke dalam Google Docs. Ini caranya:

 1. Muat naik video ke Google Drive.
 2. Klik kanan pada video dan pilih "Dapatkan Pautan." Di kotak yang muncul, anda boleh memilih untuk berkongsi pautan dengan sesiapa sahaja atau mengikatnya kepada sekumpulan orang terpilih.

 3. Ambil tangkapan skrin video menggunakan Windows Snipping Tool atau alat serupa pilihan anda. Tangkapan skrin harus berfungsi sebagai tempat letak di Dokumen Google anda.

 4. Buka Dokumen anda dan letakkan kursor di tempat yang anda mahukan video itu muncul.
 5. Letakkan tangkapan skrin dalam Dokumen. Untuk melakukannya, klik "Masukkan" di menu atas dan kemudian pilih "Gambar" di menu dropdown. Kemudian, arahkan ke folder tempat anda menyimpan tangkapan skrin.

 6. Setelah tangkapan skrin berada dalam kedudukan, inilah masanya untuk menukarnya menjadi pautan. Untuk melakukan ini, sorot tangkapan skrin, pilih "Sisipkan", kemudian pilih "Pautan".

 7. Tampal pautan yang dapat dikongsi yang disalin sebelumnya dan kemudian klik "Terapkan."

Sebelum menambahkan pautan, anda boleh menggunakan pemegang di sekitar tangkapan skrin anda untuk menyesuaikan ukuran yang anda mahukan. Anda tidak mahu gambar yang terlalu besar, jika tidak, dokumen anda mungkin kelihatan tidak profesional dan tidak teratur.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Saya Menyematkan Video YouTube Secara Langsung ke dalam Dokumen Google?

Tidak. Untuk melakukan ini, anda harus bekerjasama dengan Slaid Google dan Dokumen Google. Pertama, masukkan video di Slaid Google, kemudian pilih dan pilih "Salin". Kemudian tampalkan video di Panel Gambar di bawah tab "Masukkan" di dokumen Google anda.

Bolehkah Anda Menempatkan Video YouTube di Slaid Google?

Ya. Untuk melakukan ini:

• Log masuk ke akaun Google anda dan lancarkan Google Slaid.

• Klik "Sisipkan" di menu atas dan kemudian pilih "Video" di dropdown.

• Di kotak yang muncul, masukkan URL video YouTube yang ingin anda masukkan.

• Setelah video dijumpai, klik "Pilih" untuk menambahkannya ke slaid anda.

Bolehkah Saya Benamkan Video Dari Google Drive?

Ya. Untuk melakukannya, klik kanan pada video dan dapatkan pautan yang dapat dikongsi, kemudian pergi ke Google Docs dan masukkan pautan tersebut di tangkapan skrin, yang berfungsi sebagai placeholder.

Bagaimana Saya Menyematkan Video YouTube di Laman Google?

• Klik "Masukkan" di menu atas.

• Pilih "Video."

• Pilih "YouTube" kemudian masukkan URL video.

• Klik "Simpan."

Buat Dokumen Google Lengkap yang Melebihi Batu Tambahan

Menyematkan video YouTube ke dalam Google Docs anda boleh menjadi cara sempurna untuk membuat kandungan menarik yang memberikan semua maklumat yang diperlukan oleh khalayak anda. Terima kasih kepada artikel ini, anda akan mengetahui dengan tepat bagaimana menyelesaikannya.

Adakah anda menggunakan rangkaian aplikasi Google dalam kerja harian anda? Apa pengalaman anda memasukkan video YouTube di Google Docs anda?

Jangan ragu untuk berkongsi di bahagian komen di bawah.