PC & Mudah Alih

Cara Mengaktifkan Log Masuk Automatik di Windows 10

Log masuk dan kata laluan adalah cara yang baik untuk melindungi maklumat anda dari mata kasar, terutamanya jika anda menggunakan ruang kerja awam. Namun, jika anda menggunakan komputer di tempat yang selamat dengan rangkaian peribadi, log masuk sepanjang masa boleh membosankan.

Cara Mengaktifkan Log Masuk Automatik di Windows 10

Sekiranya anda ingin memotong semua karenah itu dan sampai ke skrin desktop anda dengan lebih cepat, log masuk automatik adalah jawapannya. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai log masuk automatik dan ciri automatik lain pada Windows 10.

Cara Mengaktifkan Log Masuk Auto di Windows 10

Apabila anda mengaktifkan log masuk automatik di Windows 10, anda melewati skrin kata laluan yang menjengkelkan dan terus ke desktop anda. Kedengarannya seperti penjimat masa, bukan?

Cara terpantas untuk mewujudkannya adalah dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

Langkah 1 - Buka Kotak Dialog Jalankan

Pertama, anda perlu mengakses kotak dialog Jalankan di komputer anda. Anda boleh melakukan ini dengan menekan Kekunci Windows + R atau anda boleh pergi ke menu akses cepat tersembunyi menggunakan butang Mula. Untuk mencapai menu akses cepat, klik kanan pada butang Mula dan tatal ke bawah dan pilih Lari.

Langkah 2 - Buka Tetingkap Akaun Pengguna

Jenis netplwiz ke dalam tetingkap Jalankan dan klik pada okey butang.

Langkah 3 - Lumpuhkan Perlindungan Kata Laluan

Di tetingkap baru, anda akan melihat senarai pengguna yang didaftarkan untuk menggunakan komputer. Di bahagian paling atas, ada pilihan untuk mencentang / hapus centang kotak yang bertuliskan, "Pengguna mesti memasukkan nama pengguna dan kata laluan untuk menggunakan komputer ini." Nyahtanda kotak ini dan klik pada Memohon butang.

Langkah 4 - Sahkan Tindakan Anda

Tetingkap lain muncul setelah anda memilih okey butang. Yang ini meminta nama pengguna dan kata laluan anda untuk pengesahan. Masukkan maklumat yang diperlukan dan pilih okey masa terakhir.

Perlu diingat bahawa anda akan melihat skrin log masuk pada kali anda menghidupkan semula komputer, tetapi anda tidak perlu memasukkan kata laluan lagi. Menggunakan langkah-langkah ini juga memintas Skrin Kunci juga.

Cara Mengaktifkan Log Masuk Automatik Dengan Registry Windows 10

Mengubah pendaftaran anda bukanlah proses yang mudah. Ini boleh memberi kesan negatif pada sistem anda jika anda melakukan langkah yang salah. Oleh itu, sebelum anda memulakan langkah-langkah ini, anda mungkin ingin membuat titik pemulihan pada komputer anda terlebih dahulu.

Langkah 1 - Akses Pendaftaran

Pergi ke menu Mula anda dan pilih Lari. Anda juga boleh menekan Kekunci logo Windows + R untuk mendapatkan kotak teks yang sama.

Langkah 2 - Buka Alat Penyunting Pendaftaran

Taip atau tampal "Regedt32.exe"Di kotak teks Jalankan dan tekan Masukkan butang apabila anda selesai.

Langkah 3 - Cari Subkey yang betul

Alat Registry Editor mempunyai pelbagai folder di panel kiri. Lokasi folder tepat yang anda cari adalah

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ Winlogon.

Langkah 4 - Tentukan Perubahan Pendaftaran

Kini tiba masanya untuk mula bekerja di bahagian kanan tetingkap. Klik dua kali pada entri yang dinamakan DefaultUserName. Di tetingkap seterusnya, taipkan nama pengguna anda dan pilih okey.

Cari Kata Laluan Lalai masuk dan klik dua kali pada pilih itu. Masukkan kata laluan anda apabila diminta dan klik okey lagi.

Sebilangan pengguna mungkin tidak mempunyai Kata Laluan Lalai kemasukan. Sekiranya tidak, anda boleh membuatnya secara manual dengan mengikuti langkah di bawah:

 1. Pergi ke Edit menu, pilih Baru dan kemudian Nilai Rentetan.

 2. Namakan nilai baru sebagai DefaultPassword dan klik Masukkan.

Sekarang, anda boleh mengklik dua kali pada Kata Laluan Lalai dan masukkan kata laluan anda apabila diminta.

Langkah 5 - Tukar Pendaftaran

Langkah terakhir ini hanya melibatkan mencipta nilai baru agar Windows 10 dapat dijalankan pada permulaan. Ini adalah bahagian di mana anda membuat entri untuk log masuk automatik:

 1. Pergi ke Edit menu dan pilih Baru.

 2. Klik pada Nilai Rentetan.

 3. Masukkan AutoAdminLogon untuk nilai rentetan baru dan klik Masukkan/okey butang.

 4. Klik dua kali pada nilai rentetan baru AutoAdminLogon, pergi ke Edit Rentetan kotak dan taipkan nombor "1" di Data nilai bidang.

 5. Klik pada Masukkan/okey lagi.

 6. Agar perubahan berlaku, keluar dari Registry Editor dan mulakan semula komputer anda.

Cara Mengaktifkan Log Masuk Automatik Dengan Akaun Domain Windows 10

Mengaktifkan log masuk automatik dengan akaun domain bermaksud mengubah pendaftaran dan menambahkan kunci baru untuk log masuk automatik. Anda juga memerlukan hak pentadbir domain untuk membuat perubahan pada pendaftaran. Ini adalah proses yang agak mudah. Inilah cara untuk memulakan:

 1. Buka Registry Editor dengan menaip “regeditDalam kotak Carian Windows atau gunakan Lari dan taip "Regedt32.exe", Tanpa petikan.

 2. Cari kunci berikut di folder yang terdapat di panel sebelah kiri: HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ Winlogon

 3. Klik dua kali pada DefaultDomainName dan tambahkan nama domain anda.
 4. Klik dua kali pada DefaultUserName dan tambahkan nama pengguna domain anda.
 5. Klik dua kali pada Kata Laluan Lalai dan tambahkan kata laluan pengguna anda.
 6. Tambahkan kunci baru, AutoAdminLogon, dengan pergi ke Edit> Baru>Nilai Rentetan.

 7. Klik dua kali pada AutoAdminLogon dan edit nilai medan menjadi "1."

 8. Keluar dari Registry Editor dan mulakan semula komputer.

Cara Mengaktifkan Kunci Auto di Windows 10

Tahukah anda bahawa anda boleh menetapkan PC anda untuk dikunci secara automatik setiap kali anda menjauhinya? Windows menggunakan peranti yang dipasangkan ke komputer anda untuk mengesan ketika anda keluar dari jarak jauh dan lupa untuk mengatur kunci skrin. Ini adalah bagaimana anda mengaktifkan Dynamic Lock pada PC anda:

 1. Tekan butang Mula dan pergi ke Tetapan.

 2. Kemudian, klik pada Akaun. Menu Tetapan Windows
 3. Seterusnya, klik pada Pilihan log masuk.

 4. Sekarang, pilih Benarkan Windows mengunci peranti anda secara automatik semasa anda tiada bawah Kunci Dinamik.

Pada saat anda menjauh dari komputer, bawa telefon anda kerana Dynamic Lock berfungsi dengan Bluetooth. Dalam satu atau dua minit berada di luar jangkauan, Windows secara automatik mengunci PC anda tanpa langkah tambahan daripada anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Mengabaikan Skrin Kunci pada Windows 10?

Melewati skrin kunci pada Windows 10 melibatkan beberapa pengeditan cepat dalam pendaftaran anda. Inilah cara untuk memulakan:

• Carian untuk "regedit.exe"Di komputer anda dan buka.

• Salin dan tampal lokasi utama ini di bar alamat:

Komputer \ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Windows

• Klik kanan pada ruang kosong di panel kanan.

• Sorotan Kunci dan pilih Baru.

• Namakan: "pemperibadian.

• Klik kanan pada ruang kosong sekali lagi dan pilih DWORD.

• Buat yang Baru dan beri nama NoLockScreen.

• Masukkan nilai sebagai “1” dan klik okey butang.

Sekiranya anda ingin mengurungkan penonaktifan ini, kembali ke yang dibuat DWORD dan tetapkan nilai ke 0.

Bagaimana Saya Mengaktifkan Akaun Tetamu di Windows 10?

Windows 10 tidak mempunyai ciri akaun Tetamu. Microsoft membuang kemampuan ini pada tahun 2015 dengan build 10159. Menggunakan mana-mana tutorial dalam talian yang melibatkan perubahan pada registri atau menggunakan command prompt boleh merosakkan komputer anda.

Perkataan Tentang Perubahan Pendaftaran

Anda boleh menemui banyak sumber dalam talian yang secara tidak sengaja menasihati anda untuk membuat perubahan dalam pendaftaran komputer anda. Tetapi berhati-hatilah dengan cara anda melakukan ini kerana kesalahan boleh menimbulkan beberapa masalah sebenar dalam sistem operasi komputer anda.

Sekiranya anda mesti membuat perubahan, buat titik pemulihan terlebih dahulu sekiranya berlaku sesuatu yang tidak betul. Atau minta seseorang yang mempunyai pengalaman mengubah daftar untuk melakukannya untuk anda. Ciri automatik dapat menjadikan hidup lebih mudah, tetapi tidak dengan mengorbankan PC anda.

Apakah beberapa ciri automatik yang anda tidak dapat hidup tanpa? Mana yang selalu anda lumpuhkan? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.