PC & Mudah Alih

Cara Mengaktifkan Bilik Breakout di Zoom

Zoom adalah alat yang sangat baik untuk mengatur mesyuarat dalam talian. Kemudahan penggunaannya membolehkan banyak orang berkumpul dan bertukar idea dalam keselesaan kediaman mereka sendiri. Kadang-kadang, anda mungkin mahu mengumpulkan orang-orang tertentu ke dalam pasukan untuk menumpukan perhatian pada topik yang berasingan tanpa perlu meninggalkan persidangan semasa. Senario ini adalah di mana bilik pelarian mula bermain.

Cara Mengaktifkan Bilik Breakout di Zoom

Di bawah ini anda akan melihat cara mengaktifkan bilik pelarian di Zoom bergantung pada platform atau OS. Selain itu, anda akan melihat beberapa soalan yang sering ditanya mengenai ruangan Zoom breakout. Mari kita mulakan.

Cara Membuat dan Bergabung dengan Ruang Breakout di Zoom pada PC Windows

Bilik pelarian hanya dibuat jika anda menggunakan Zoom versi desktop. Sebab mengapa ciri tersebut tidak tersedia untuk pengguna mudah alih belum diberikan.

Hakikatnya, anda perlu berada di desktop jika anda ingin membuat dan memberikan ruang rehat. Sebelum anda dapat membuat ruangan pelarian, anda harus mengaktifkan fungsi dalam tetapan akaun anda. Untuk melakukan ini, ikuti langkah di bawah.

 1. Pergi ke laman web Zoom. Log masuk ke akaun anda. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh mendaftar secara percuma. Ciri bilik breakout juga tersedia dalam versi percuma.

 2. Klik pada "Akaun saya." Pilihan harus berada di sudut kanan atas laman web.

 3. Pada menu di sebelah kiri, klik "Tetapan."

 4. Di bawah "tab Mesyuarat", klik "Dalam Mesyuarat (Lanjutan)."

 5. Dari menu, cari "Breakout Room" kemudian beralih suis yang membolehkan tuan rumah membuat bilik mesyuarat yang lebih kecil, kemudian klik "Simpan."

Dengan pilihan Ruang Breakout diaktifkan, anda kini boleh membuat bilik mesyuarat yang lebih kecil sambil menjadi tuan rumah yang lebih besar. Ingat itu anda perlu menjadi pentadbir atau hos untuk membuat ruangan pelarian. Untuk benar-benar membuat ruang rehat, lakukan perkara berikut:

 1. Buka aplikasi desktop Zoom.

 2. Anda perlu Menjadualkan mesyuarat atau mengadakan majlis baru. Butang di halaman Utama Zum membolehkan anda melakukan salah satu pilihan. Klik pada "Mesyuarat Baru" atau "Jadual" bergantung pada keperluan anda.

 3. Di sudut kanan bawah skrin, klik "Lagi." Dari senarai yang muncul, klik "Bilik Breakout."

 4. Pada tetingkap pop timbul yang dihasilkan, anda akan ditanya jumlah peserta untuk ruangan pelarian dan adakah ia akan dilakukan secara automatik atau tidak. Memilih "Bilik pelarian automatik" menugaskan orang secara rawak. Sekiranya anda ingin memilih orang mana yang pergi ke bilik apa, pilihlah "Secara manual."

 5. Klik pada "Buat Bilik." Anda boleh bergerak di sekitar peserta walaupun anda telah membuat bilik.

 6. Tetingkap timbul yang lain muncul dengan tajuk "Breakout Room 1." Sekiranya anda ingin menukar nama ruangan, arahkan kursor ke atas nama dan kemudian klik di atasnya untuk menamakannya semula. Masukkan nama baru yang anda mahukan.

 7. Klik pada "Tugaskan" pilihan di sebelah kanan nama bilik untuk memberikan nama baru secara manual.

Sekiranya anda ingin menyertai mesyuarat yang mengandungi ruang rehat, anda boleh melakukan perkara berikut:

 1. Buka aplikasi Zoom Desktop anda. Anda perlu mendapat jemputan ke mesyuarat yang mengandungi ruang rehat.

 2. Tetingkap pop timbul muncul semasa menyertai mesyuarat, menunjukkan bahawa anda dijemput ke ruang rehat. Anda dapat memilih untuk "Bergabung" dan segera membuka pertemuan di ruang breakout, atau Anda dapat memilih "Nanti."

 3. Sekiranya anda mengklik "Gabung", tetingkap pengesahan akan muncul, memaparkan pesan dengan perincian mengenai ruangan mana yang Anda tetapkan. Klik pada "Join Breakout Room."

 4. Sekiranya anda memilih pilihan "Nanti" semasa jemputan awal, anda boleh bergabung dengan ruangan pelarian dengan mengklik "Bilik Breakout" di bahagian kanan bawah bar menu anda.

Cara Membuat dan Bergabung dengan Ruang Breakout di Zoom pada Mac

Oleh kerana aplikasi desktop Zoom tidak khusus platform, membuat dan bergabung dengan bilik breakout adalah serupa dengan Windows 10. Sekiranya anda ingin memberi orang ruang breakout pada Mac, ikuti arahan di atas.

Cara Membuat dan Bergabung dengan Ruang Breakout di Zoom pada Chromebook

Chromebook agak pelik dari segi aplikasi Zoom, kerana Chrome OS tidak membenarkan aplikasi luar dipasang tanpa kebenaran Google. Zum sebagai aplikasi pihak ketiga biasanya tidak akan menjadi aplikasi yang tersedia untuk Chrome OS. Nasib baik, ada beberapa penyelesaian yang tersedia, iaitu memasang versi Aplikasi Web atau versi Chrome OS.

Versi aplikasi web tersedia melalui Google Play. Versi OS Chrome yang dikenali sebagai Zoom Rooms tidak mempunyai ruang rehat, walaupun masih boleh masuk ke sesi mesyuarat utama. Sekiranya peserta menggunakan versi OS Chrome, anda boleh menetapkan tetingkap mesyuarat utama sebagai bilik mereka sambil memberikan pengguna lain ke bilik pelarian.

Aplikasi Web, sebagai Zoom versi mudah alih, tidak dapat membuat ruangan pelarian. Peserta hanya boleh menyertainya. Untuk mengetahui cara bergabung dengan ruangan pelarian menggunakan versi Google Play, rujuk petunjuk Android Zoom di bawah.

Cara Membuat dan Bergabung dengan Ruang Breakout di Zoom pada Peranti Android

Zoom versi mudah alih tidak dapat membuat ruangan pelarian. Anda memerlukan versi desktop untuk melakukannya. Namun, anda dapat bergabung dengan ruangan pelarian yang sudah siap. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi mudah alih Zoom anda.

 2. Anda perlu mendapat jemputan ke mesyuarat yang mengandungi ruang rehat.

 3. Tetingkap pop timbul kecil muncul di skrin anda, menunjukkan bahawa anda telah dijemput ke ruang rehat. Pilih sama ada "Sertailah" atau "Nanti." Memilih "Sertailah" secara automatik akan membuka mesyuarat di dalam bilik pelarian. Memilih "Nanti" membawa anda ke bilik mesyuarat utama.

 4. Sekiranya anda ingin menyertai ruang keluar dari mesyuarat utama, klik pada "Sertai Breakout Room" ikon. Ikon mestilah satu dengan gambar empat segi empat tepat, dan biasanya anda dapati di sebelah kiri atas skrin Zum.

 5. Sekiranya anda ingin keluar dari bilik pelarian, klik di "Tinggalkan ..." butang.

Cara Membuat dan Bergabung dengan Ruang Breakout di Zoom pada iPhone

Versi Android dan iPhone aplikasi Zoom serupa. Versi iPhone tidak dapat membuat ruangan pelarian tetapi hanya menyertainya. Sekiranya anda ingin bergabung dengan ruang breakout menggunakan iPhone, ikuti arahan yang diberikan dalam versi Android di atas.

Mengaktifkan Soalan Lazim Bilik Zoom Breakout

Peranan pengguna apa yang boleh membuat ruangan breakout?

Hanya tuan rumah yang dapat memberikan orang ke bilik rehat. Ingat bahawa hanya versi desktop aplikasi Zoom yang dapat membuat dan mengurus bilik. Keperluan ini bermaksud bahawa sekurang-kurangnya seorang peserta harus mempunyai komputer untuk menjadi tuan rumah aplikasi Zoom. Pengguna pada versi mudah alih hanya dapat Bergabung dengan ruangan yang telah dibuat aplikasi Zoom desktop.

Tuan rumah boleh menetapkan peserta dengan menggunakan pilihan Jadual perjumpaan atau memisahkan mereka semasa mesyuarat yang sedang berlangsung. Peserta juga mempunyai pilihan dalam menu mereka yang membolehkan tuan rumah membuat dan menetapkan mereka ke ruang rehat.

Apakah had bilik breakout?

Bilik breakout mempunyai batasan tertentu yang harus anda perhatikan sekiranya anda ingin menjalankan mesyuarat dengan jayanya. Had ini adalah:

1. Hanya tuan rumah yang dapat memberi orang ke bilik rehat. Sekiranya perjumpaan mempunyai tuan rumah bersama, mereka hanya dapat bergabung dengan ruang rehat yang telah ditetapkan secara khusus kepada mereka oleh tuan rumah.

2. Pengguna Zoom Room tidak dapat membuat atau bergabung dengan bilik breakout.

3. Pengguna Zum Mudah Alih tidak dapat membuat atau mengurus bilik pelarian.

4. Sekiranya anda menggunakan rakaman awan untuk mendokumentasikan mesyuarat Zoom, hanya ruangan utama yang akan dirakam. Lokasi tuan rumah tidak menjadi masalah. Bilik breakout tidak akan didokumentasikan walaupun tuan rumah berada di bilik breakout.

5. Anda hanya boleh membuat maksimum 50 bilik pelarian.

6. Peserta setiap ruang rehat akan bergantung pada had peserta sepanjang perjumpaan.

7. Sekiranya anda mempunyai add-on mesyuarat yang besar, maka jumlah maksimum peserta adalah seperti berikut:

a. 200 peserta ditugaskan ke 50 bilik pelarian.

b. 400 peserta ditugaskan ke 30 bilik pelarian.

c. 500 peserta ditugaskan ke 20 bilik pelarian.

Apa sebenarnya ruang rehat?

Ruang rehat pada dasarnya adalah pertemuan dalam mesyuarat. Ini adalah cara yang mudah untuk mengatur sekumpulan orang yang lebih besar ke dalam kumpulan yang lebih kecil sehingga mereka dapat membincangkan topik-topik tertentu yang mungkin tidak perlu dilibatkan oleh seluruh perjumpaan. Sekiranya keseluruhan perjumpaan dapat dibahagi kepada subjek tertentu, maka mesyuarat dapat dijalankan dengan lebih cekap dan menjimatkan masa berharga seseorang. Mesyuarat serentak untuk pelbagai topik berjalan lebih cepat menggunakan Breakout Rooms daripada perlu menunggu kumpulan tertentu selesai sebelum membincangkan subjek tertentu.

Sebagai penutup, Zoom adalah alat yang sangat berguna untuk mengadakan mesyuarat dalam talian. Mampu mengumpulkan orang ke dalam bilik tertentu sehingga mereka dapat membincangkan perkara tertentu hanya akan meningkatkan kecekapan mesyuarat. Adalah idea yang baik untuk meminta orang yang tepat menumpukan perhatian pada mata pelajaran yang disambungkan, dan bukannya mempunyai masalah subjek yang menghalang kemajuan.