Permainan

Cara Mengaktifkan Bubble Chat di Roblox

Membangunkan permainan anda sendiri di Roblox adalah pengalaman yang luar biasa. Anda pastinya telah meluangkan banyak usaha dan masa untuk merancang semua butiran, hanya untuk berpotensi terjebak dengan pilihan Bubble Chat. Berita baiknya ialah anda tidak perlu risau lagi.

Cara Mengaktifkan Bubble Chat di Roblox

Artikel ini akan memberi anda langkah terperinci mengenai cara mengaktifkan Bubble Chat di Roblox. Anda juga akan belajar bagaimana menyesuaikan sembang anda, mengubah tetapannya, dan banyak lagi.

Terdapat dua cara utama untuk mengaktifkan fungsi sembang gelembung dalam permainan anda: kaedah yang lebih lama dan terkini. Hari ini kami akan menunjukkan kepada anda berdua.

Cara Mengaktifkan Sembang Gelembung Baru di Roblox (2021)

Roblox tidak begitu aktif dalam beberapa tahun kebelakangan ini ketika mengemas kini tetapan sembang gelembung lalai dalam permainan mereka. Banyak pemain yang tidak mempunyai pengalaman pengekodan telah berjuang untuk mengaktifkan sembang gelembung untuk permainan mereka.

Walau bagaimanapun, pada bulan Oktober 2020, pemaju Roblox akhirnya mengembalikan kaedah awal yang jauh lebih mudah untuk mengaktifkan ciri tersebut. Sekiranya anda agak baru dalam pengembangan permainan dan tidak mempunyai pengalaman pengekodan sebelumnya, anda akan menyukai pilihan ini. Ikuti sahaja langkah di bawah.

Petua Penting: Anda perlu mengaktifkan API agar langkah-langkah ini dapat berfungsi. Aktifkan API dengan pergi ke tab Laman Utama anda à Tetapan Permainan> Pilihan> Hidupkan "Aktifkan Akses Studio ke Perkhidmatan API"> Klik "Simpan."

Aktifkan ciri ini hanya semasa menguji / mengedit permainan.

 1. Buka Studio Roblox anda.

 2. Buka permainan yang ingin anda tambahkan ciri sembang gelembung.

 3. Pergi ke "Penjelajah" di sebelah kiri skrin anda.

 4. Klik pada "Sembang."

 5. Pergi ke "Properti sembang". Anda harus melihat tab "Kelakuan". Klik padanya.

 6. Anda akan melihat kotak bernama "BubbleChatEnabled". Centang sahaja kotak untuk mengaktifkan sembang.

Sangat mudah - anda kini telah mengaktifkan BubbleChat untuk permainan anda. Ini adalah kaedah yang dikemas kini. Untuk melumpuhkan Bubble Chat, hapus centang kotak pada Langkah 6.

Cara Mengaktifkan Bubble Chat di Roblox

Terdapat juga cara lama untuk mengaktifkan Bubble Chat sekiranya anda tidak melihat kotak "BubbleChatEnabled" di sifat Chat. Versi ini memang merangkumi pengekodan, tetapi jangan risau ̶ hanya mengedit kod kecil. Tidak diperlukan kemahiran pengaturcaraan gila.

 1. Buka permainan yang ingin diedit di Roblox Studio.

 2. Klik butang "Main" dari menu utama. Tunggu permainan dimulakan.

 3. Pergi ke "Penjelajah" di sebelah kiri skrin.

 4. Buka bahagian "Sembang". Permainan anda harus aktif dan berjalan agar anda dapat melihat semua pilihan sembang, jadi pastikan permainan anda dimuat di bahagian tengah layar.

 5. Di bahagian "Chat", buka folder "ClientChatModules".

 6. Klik kanan padanya dan tekan "Salin."

 7. Jeda permainan anda dengan mengklik butang "Berhenti" di menu atas. Ini adalah ikon kotak merah.

 8. Yang ingin anda lakukan sekarang adalah menampal folder "ClientChatModules" ke dalam perkhidmatan Sembang. Klik kanan pada "Chat" di Explorer dan pilih "Paste ke." Kini anda mempunyai hampir semua yang anda perlukan untuk mengaktifkan Bubble Chat.

 9. Di bawah bahagian "Sembang", ketik dua kali "Tetapan Chat". Anda akan melihat sekumpulan kod di skrin utama. Tatal ke baris 27. Ia adalah baris yang mengatakan "module.BubbleChatEnabled = PlayersService.BubbleChat".

 10. Padamkan apa sahaja yang muncul selepas tanda sama.

 11. Tambahkan perkataan "benar". Inilah rupa baris 27 anda sekarang: "module.BubbleChatEnabled = true".

Anda kini berjaya menambahkan Bubble Chat pada permainan Roblox anda! Pergi ke menu utama dan tekan butang "Main" untuk menguji fitur pada permainan anda. Buka kotak sembang seperti yang biasa anda lakukan dan taipkan sesuatu. Mesej anda kini akan muncul di atas kepala watak anda.

Soalan Lazim Tambahan

Apa itu Roblox Bubble Chat?

Roblox melancarkan ciri Bubble Chat pada tahun 2009 sebagai tambahan kepada kotak perbualan klasik. Dengan ciri ini, mesej sembang muncul di atas kepala pemain dalam gelembung ucapan. Pengguna tidak perlu lagi melihat permainan untuk menghantar dan membaca mesej lagi. Fungsi ini berfungsi dengan baik untuk semua jenis permainan, selain menyembunyikan permainan, kerana akan menunjukkan lokasi watak.

Oleh itu, jika anda bermain permainan persembunyian, lebih baik anda diam dan tidak menghantar sebarang mesej, atau lebih baik lagi, matikan sembang gelembung untuk permainan itu. Roblox mengolah semula ciri Bubble Chat mereka pada tahun 2020, dan kini merangkumi banyak pilihan penyesuaian seperti:

• Mengawal jangka masa buih

• Menukar warna latar belakang

• Visual baru

• Peralihan animasi

• Jumlah buih maksimum melebihi satu watak

• Menetapkan jarak untuk menyembunyikan atau meminimumkan gelembung.

Bagaimana Anda Berbual di Roblox.com?

Sukar untuk membayangkan bermain permainan dengan rakan anda tanpa dapat berkomunikasi pada masa yang sama. Itulah sebabnya anda boleh menggunakan kotak sembang Roblox untuk menghantar mesej. Untuk mengaktifkan sembang, cukup tekan kekunci "/" pada papan kekunci anda. Sekiranya pembangun mengaktifkan tetingkap sembang untuk permainan, tetingkap akan muncul di sebelah kiri skrin anda. Cukup ketikkan mesej anda dan tekan "Enter" pada papan kekunci anda.

Ada cara lain untuk mula berbual di Roblox. Di bahagian kiri atas skrin, anda akan melihat bar sembang kecil yang kelihatan seperti gelembung ucapan segi empat dengan tiga titik putih di dalamnya. Cukup klik padanya, dan kotak sembang akan muncul di bawahnya.

Bagaimana Melumpuhkan Sembang di Roblox?

Sekiranya anda seorang pemain dan anda tidak mahu rakan pemain menghantar mesej kepada anda, anda boleh mematikan ciri ini dalam beberapa langkah mudah.

• Log masuk ke akaun Roblox anda.

• Pergi ke "Tetapan Akaun." Anda akan sampai di sana dengan mengklik ikon roda gigi di sudut kanan halaman.

• Pergi ke tab "Privasi".

• Cari "Siapa yang boleh berbual dengan saya dalam permainan?" dan pilih "Tiada siapa."

• Tatal ke bawah dan klik "Simpan."

Bagaimana Anda Menyesuaikan Sembang di Roblox?

Anda boleh menyesuaikan sembang di Roblox melalui Sistem Sembang Lua mereka. Sekiranya anda membuat Sembang Bubble Baru, anda dapat menyesuaikannya dengan menggunakan "SetBubbleChatSettings" di Perkhidmatan Sembang.

Bagaimana Anda Menukar Tetapan Sembang di Roblox?

Sekiranya anda seorang pemain dan ingin melumpuhkan atau menghadkan mesej sembang, anda boleh melakukannya dari halaman Tetapan di Roblox. Cukup buka tab "Tetapan"> "Privasi" dan sesuaikan "Tetapan Kenalan" dan "Tetapan Lain".

Sekiranya anda seorang pembangun, anda boleh mengubah dan menyesuaikan tetapan sembang permainan anda di Sistem Sembang Lua. Anda akan menemui kamus yang disebut "ChatSettings." Anda boleh menemuinya di dalam perkhidmatan permainan Sembang, di bawah folder "ClientChatModules".

Anda akan mengedit skrip dengan memasukkan nilai yang anda rasa boleh diterima. Berikut adalah ratusan sifat yang boleh anda ubah / sesuaikan dengan mengubah nilai lalai mereka:

• Tempoh gelembung. Nilai lalai - 15

• Fon sembang. Nilai lalai - Enum.Font.SourceSansBold

• Warna latar sembang. Nilai lalai - Color3.new (0, 0, 0)

• Warna nama saluran lalai. Nilai lalai - Warna3.dariRGB (35, 76, 142)

• Saiz tingkap maksimum. Nilai lalai - UDim2.baru (1, 0, 1, 0)

• Nama saluran umum. Nilai lalai - "Semua"

• Panjang mesej maksimum. Nilai lalai - 200.

Bagaimana Mesej Roblox pada Roblox?

Cara termudah untuk menghubungi Roblox adalah melalui borang sokongan di laman web mereka. Isi semua kotak dan tunggu jawapan mereka. Anda boleh memilih jenis bantuan yang anda perlukan serta peranti yang anda gunakan Roblox. Dengan cara ini, mereka dapat memberikan anda maklumat yang paling tepat untuk menyelesaikan apa sahaja masalah yang anda hadapi.

Oleh itu, perkhidmatan pelanggan mereka hanya tersedia jika anda mempunyai pertanyaan mengenai penagihan atau akaun. Untuk permainan, ciri laman web, atau pertanyaan lain, mereka menasihati anda untuk pergi ke Roblox Dev Hub. Mereka mempunyai komuniti pemaju yang sangat aktif di mana anda kemungkinan besar akan menemui jawapan yang anda perlukan. Kami sangat mengesyorkan mengunjungi hab Roblox di mana mereka juga mengumumkan kemas kini terkini.

Mengoptimumkan Pengalaman Berbual Dengan Roblox

Roblox adalah tempat yang hebat untuk pembangun permainan peringkat permulaan. Anda boleh merancang sebarang permainan dan mencubanya secara percuma oleh berjuta-juta pemain bersemangat di seluruh dunia. Roblox Studio mungkin agak lambat dalam memungkinkan para pembangun untuk menambahkan Bubble Chat, tetapi itu tidak lagi berlaku, kerana anda sekarang dapat membuat dan menyesuaikan fitur hebat ini dalam hitungan detik. Dalam artikel ini, kami telah menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

Adakah anda mengaktifkan Bubble Chat dengan cara lama atau baru? Bagaimana anda menyesuaikan Bubble Chat anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.