Media Sosial

Cara Mengaktifkan Mod Gelap di Facebook

Antara muka pengguna Facebook (UI) terkini adalah perubahan yang disambut baik dan peralihan yang mudah dari versi lama. Oleh kerana pilihan mod gelap adalah pilihan yang popular untuk aplikasi, masuk akal bahawa Facebook akan menggunakan ciri tersebut.

Cara Mengaktifkan Mod Gelap di Facebook

Pada tahun 2019, Apple memperkenalkan pilihan mod gelap global pada iOS 13. Android 10 ke atas juga menyokong tetapan mod gelap global, tetapi sistem operasi tidak berfungsi dengan baik dengan Facebook. Namun, Facebook telah mengusahakan pilihan Mode Gelap yang tidak bergantung pada sistem operasi apa pun, seperti yang harus dilakukan oleh pembangun aplikasi lain selama bertahun-tahun sebelum iOS dan Android mempunyai pilihan dalam sistem tersebut.

Tanpa mengira keserasian, setiap aplikasi atau peranti mempunyai proses berbeza untuk mengatur mod gelap di Facebook, dan juga Messenger. Artikel ini memandu anda melalui pelbagai kaedah berdasarkan aplikasi yang digunakan dan sistem operasi, seperti Windows 10, macOS Catalina, Android 10+, dan iOS 13+.

Dayakan Mode Gelap Facebook pada Penyemak Imbas Mac dan Windows

Untuk menghidupkan Mode Gelap untuk Facebook dalam penyemak imbas Windows atau macOS, lakukan perkara berikut:

 1. Klik pada anak panah menghadap ke bawah di bahagian kanan atas Facebook.

 2. Cari Mode Gelap di bawah tetapan, kemudian gerakkan gelangsar ke kanan untuk mengaktifkan pilihan. Halaman Facebook anda akan muncul dengan latar belakang hitam dan bukannya putih.

Catatan: Semasa beralih dari mod cahaya ke mod gelap di Facebook (semasa dalam penyemak imbas), tetapannya berubah secara menyeluruh. Setiap halaman, termasuk Messenger, akan menampilkan UI gelap secara automatik.

Aktifkan Facebook Dark Mode pada Android dan iOS

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Utusan aplikasi di iOS dan Android merangkumi ciri Mode Gelap, dan mereka sudah lama wujud. Facebook kini melancarkan tetapan Mode Gelap ke peranti iOS dan Android. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, mod gelap global tetapan pada Android 10 atau lebih tinggi (atau iOS 13 ke atas) sama sekali tidak mengubah Facebook, sekurang-kurangnya tidak sekarang.

Aktifkan Mode Gelap Facebook di Aplikasi Android

Untuk menghidupkan mod gelap dalam aplikasi Android Android, ikuti langkah mudah berikut:

 1. Di Laman Utama Facebook, ketik "Hamburger" ikon menu dengan tiga garis mendatar.

 2. Klik pada "Tetapan & Privasi" di menu utama.

 3. Ketik "Tetapan" dalam sub-menu.

 4. Pilih "Gelap Mode" untuk membuka pilihan tersuai.

 5. Pilih "Hidup" untuk mengaktifkan mod Gelap.

Dayakan Mode Gelap Facebook di iOS

Pelancaran Mode Gelap Facebook di iOS kini tersedia. Ikuti langkah di bawah.

 1. Di Laman Utama Facebook, ketik "Hamburger" ikon menu terdapat di bahagian kanan bawah. |

 2. Pilih "Tetapan & Privasi" di menu utama, kemudian pilih "Gelap Mode" dari menu yang diperluas.

Mod Gelap Facebook Messenger di iOS

Untuk mengaktifkan tetapan Mode Gelap pada aplikasi Facebook Facebook Messenger, gunakan langkah-langkah berikut.

 1. Pilih gambar profil anda, yang terletak di sudut kiri atas.

 2. Pilih "Gelap Mode" pilihan.

Sekiranya anda pengguna Facebook Lite atau ingin menyesuaikannya untuk menikmati Mode Gelap sehingga tiba di aplikasi Facebook utama Android, jangan menaruh harapan anda. Mod Gelap tidak tersedia di setiap negara untuk aplikasi Facebook Lite. Walau apa pun, untuk menghidupkan fitur ini, ikuti arahan untuk tetapan Mode Gelap Facebook Facebook biasa.

Selain daripada had Mode Gelap Facebook, anda boleh mencuba tetapan mod gelap dan gelap telefon anda. Android dan iOS menawarkan ciri yang menukar warna untuk membuat latar belakang yang lebih gelap untuk penglihatan yang lebih baik, siang atau malam. Pilihan iOS mempunyai peluang yang lebih baik untuk bekerja dengan Facebook sekarang, tetapi tidak ada jaminan. Tetapan Mode Gelap global menerapkan latar belakang gelap pada aplikasi yang menyokongnya.

Malangnya, tidak ada cara yang dijamin untuk menikmati Mode Gelap di aplikasi Facebook utama di telefon bimbit iOS melainkan anda cukup bernasib baik untuk mendapatkan pelancaran semasa. Untuk Android, Mode Gelap harus menjadi Messenger buat masa ini kecuali anda mempunyai versi Lite atau versi Beta, tetapi itu lebih baik daripada apa-apa.

Soalan Lazim

Dark Mode masih agak baru bagi peminat Facebook. Walaupun ia adalah ciri hebat, anda mungkin mempunyai lebih banyak soalan. Terus membaca untuk jawapan kepada soalan yang paling kerap diajukan.

Saya tidak melihat pilihan untuk Mode Gelap. Apa yang sedang berlaku?

Ini, pada satu masa, adalah soalan paling popular yang kami terima. Facebook perlahan-lahan melancarkan Dark Mode untuk memilih pengguna dan hanya pada peranti terpilih. Hari ini, ia mesti tersedia untuk semua orang dengan peranti yang disebutkan sebelumnya. Tetapi, jika anda tidak melihat pilihan Mode Gelap, kita perlu menggali lebih dalam.

Pertama, jika anda menggunakan aplikasi Facebook untuk iOS atau Android, pastikan anda menggunakan versi terbaru. Ini penting kerana ia merupakan kemas kini baru yang menghadirkan Mode Gelap kepada kami. Sekiranya tidak terkini, teruskan dan kemas kini aplikasi anda.

Seterusnya, jika anda menggunakan penyemak imbas web, anda mungkin menjalankan versi yang sudah ketinggalan zaman. Ketika Dark Mode pertama kali dilancarkan, hanya tersedia di Facebook Baru. Ketuk ikon anak panah di sudut kanan atas Facebook dan cari pilihan untuk beralih ke Facebook Baru. Pilihan ini seharusnya tidak muncul sama sekali pada tahun 2021, tetapi seperti yang telah kami katakan, jika entah bagaimana Anda menjalankan versi yang lebih lama, anda harus beralih ke Facebook Baru sebelum pilihan itu muncul.

Adakah Mode Gelap lebih baik?

Sebilangan besar pengguna lebih suka Dark Mode kerana kelihatan lebih baik. Tetapi, juga dikatakan bahawa Mode Gelap memberi ketegangan pada mata dan tidak mempengaruhi tahap melatonin (bermaksud anda tidak boleh tertidur setelah bermain di telefon anda sebelum tidur.)

Dark Mode juga menggunakan hayat bateri lebih sedikit daripada alternatif yang lebih cerah. Secara keseluruhan, Dark Mode adalah ciri yang popular dengan alasan yang baik. Walau bagaimanapun, sebilangan orang lebih suka antara muka standard, sebab itulah anda selalu boleh beralih kembali jika anda mahu.