PC & Mudah Alih

Cara Mengaktifkan atau Menyahdayakan Mode Gelap untuk Semua Aplikasi Google Utama

Terdapat sebab mengapa banyak aplikasi telah melepaskan pilihan mod gelap selama beberapa tahun kebelakangan - ia bukan sahaja sangat bergaya, tetapi sebenarnya membantu menjimatkan kuasa bateri.

Cara Mengaktifkan atau Menyahdayakan Mode Gelap untuk Semua Aplikasi Google Utama

Kini banyak aplikasi Google menawarkan pilihan ini, dan anda mungkin mahu menghidupkannya dan sekerap mungkin pada peranti telefon pintar / tablet kegemaran anda. Nah, berikut adalah cara mengaktifkan / mematikan mod gelap pada beberapa aplikasi Google yang paling penting.

Cara Mengaktifkan Mod Gelap - Tetapan Android

Sekiranya anda menggunakan peranti Android pada Android 10 atau lebih tinggi, anda dapat dengan cepat mengubah semua aplikasi ke Mode Gelap dengan beberapa langkah mudah. Kami akan membincangkan cara menetapkan masing-masing secara berasingan di bawah, tetapi buat masa ini, kami akan menunjukkan kepada anda semua untuk melakukan semuanya sekaligus dalam tetapan peranti anda.

Ini caranya:

 1. Leret ke bawah dari bahagian atas skrin dan ketuk pada Tetapan roda gigi.
 2. Seterusnya, ketik Paparan.

 3. Sekarang, ketik Mod Gelap.

Walaupun ini tidak akan mengubah semua aplikasi anda (seperti Facebook, Instagram, dll.) Ia akan mengubah semua aplikasi Google anda ke mod gelap.

Sekiranya atas sebab tertentu kaedah ini tidak berkesan untuk anda, atau anda tidak mahu semua aplikasi anda dalam Mod Gelap, teruskan membaca.

Cara Mengaktifkan atau Menonaktifkan Mode Gelap untuk Google Play Store

Mari kita hadapi, kita boleh bercakap mengenai Peta Google, Terjemahan Google, Carian Google, tetapi Google Play Store tetap menjadi aplikasi terpenting pada peranti anda. Macam mana boleh jadi? Baiklah, anda menggunakannya untuk memuat turun semua aplikasi lain yang anda perlukan.

Sama ada anda memuat turun aplikasi baru sekali-sekala atau pelawat Google Play setiap hari, anda pasti ingin bermain-main dengan mod gelap untuk peranti Android kegemaran anda.

 1. Mulakan dengan membuka aplikasi Google Play Store, kemudian, ketuk ikon profil di sudut kanan atas.

 2. Di menu, cari Tetapan dan ketuk padanya.

 3. Di dalam Tetapan menu, cari Tema pilihan, ketiknya, dan anda akan dapat memilih antara Cahaya dan Gelap.

 4. Terdapat pilihan ketiga yang akan menetapkan waktu sesuai dengan tetapan mod gelap global peranti anda. Pilih pilihan pilihan anda - semuanya mudah.

Cara Mengaktifkan atau Menyahdayakan Mode Gelap untuk Google Keep

Google Keep adalah salah satu perkhidmatan mencatat yang paling maju di pasaran. Sudah lama tidak berlaku, tetapi, baru-baru ini, ia dilihat sebagai lonjakan ketidakberkesanan. Ini terbukti dengan jumlah orang yang menggunakannya sekarang.

Sekiranya anda seperti orang lain yang sering menggunakan Google Keep untuk menyemak semula nota anda, tema tertentu mungkin tidak sesuai. Anda mungkin tidak menyukai kecerahan tema biasa. Atau mungkin anda sama sekali tidak menyukai tema gelap.

 1. Buka aplikasi Google Keep dan kemudian pergi ke menu hamburger di sudut kiri atas skrin.

 2. Dari menu yang terbuka, arahkan ke Tetapan pilihan.

 3. Di dalam Tetapan skrin, ketik Tema. Anda akan menjumpai Dayakan tema gelap pilihan.

 4. Sebagai alternatif, ketik Lumpuhkan tema gelap pilihan, dan mod gelap akan dilumpuhkan.

Cara Mengaktifkan atau Menyahaktifkan Mod Gelap untuk Pembantu Google

Sekiranya anda masih tidak menggunakan Pembantu Google, anda akan ketinggalan - ia dapat menjawab banyak soalan dan banyak perkara sesuai arahan anda. Apa sahaja yang anda perlukan, Pembantu Google ada untuk anda.

Malangnya, anda tidak boleh memberitahu Pembantu Google untuk menghidupkan atau mematikan mod gelapnya. Sekiranya anda ingin memilih antara mod gelap dan biasa, anda harus melakukannya secara manual.

 1. Jalankan aplikasi Google Assistant dari peranti anda.

 2. Navigasi ke sudut kanan bawah skrin. Anda akan melihat a Lebih banyak lagi pilihan, dengan tiga titik, ketik padanya.

 3. Pada skrin seterusnya, pilih Tetapan dan kemudian klik Am. Ini akan menyenaraikan banyak tetapan yang berguna, di antaranya anda akan menjumpainya Tema pilihan.

 4. Sekarang, ketik Tema dan pilih sama ada anda mahu tema itu Cahaya, Gelap, atau pergi melalui Lalai sistem.

Cara Mengaktifkan atau Menyahdayakan Mode Gelap untuk Google Discover

Ingat Suapan Google? Anda tahu, aplikasi yang digunakan untuk menunjukkan semua berita dan topik mengenai perkara yang mungkin menarik bagi anda? Ia tidak lagi dipanggil Google Feed. Ini adalah Google Discover sekarang.

Perubahan nama bukan satu-satunya perkara yang dilalui aplikasi. Kini memperkenalkan pelbagai pilihan maklumat mengenai diri dan minat anda. Oh, dan anda boleh memilih sama ada anda mahu menggunakan mod gelap di dalamnya.

 1. Jalankan aplikasi Google Discover dan pergi ke Lebih banyak lagi.

 2. Dari senarai, pilih Tetapan dan kemudian pergi ke Am.

 3. Dalam senarai ini, anda akan mendapat pilihan Tema Gelap. Pilih Sentiasa jika anda mahu halaman carian Google Discover dan tab bawah menjadi gelap. Namun, ingatlah bahawa suapan Discover masih akan tetap ringan - tidak ada cara untuk mengubahnya menjadi gelap.

 4. Untuk mematikan mod gelap di sini, ikuti langkah yang sama.

Cara Mengaktifkan atau Menonaktifkan Mode Gelap untuk Peta Google

Peta Google telah menjadi aplikasi navigasi paling popular di dunia. Setiap kali seseorang memerlukan maklumat berkaitan peta, itu adalah pilihan mereka. Baru-baru ini, Peta Google memperkenalkan ciri mod gelap.

Untuk mengaktifkan Mod Gelap di Peta Google, lakukan ini:

 1. Mulakan dengan mengetuk ikon profil anda di sudut kanan atas.
 2. Seterusnya, ketik Tetapan.

 3. Sekarang, ketik Tema.

 4. Kemudian, ketik Sentiasa dalam tema gelap dan ketik Jimat untuk menerapkan perubahan.

Perlu diingat bahawa tema menu tidak akan berubah. Tetapi setelah anda kembali ke halaman utama Peta Google, anda akan melihat bahawa peta sekarang gelap.

Cara Mengaktifkan Mod Gelap untuk Carian Google

Akhirnya, aplikasi Google paling banyak dalam senarai - Carian Google. Anda akan berfikir bahawa aplikasi ini akan menjadi yang pertama mendapat ciri bergaya, seperti mod gelap. Namun, anda akan salah, kerana mereka memperkenalkannya hanya beberapa bulan yang lalu.

 1. Mulakan dengan menjalankan aplikasi Carian Google pada peranti anda dan kemudian arahkan ke dalam aplikasi Lebih banyak lagi butang.

 2. Seterusnya, klik pada Tetapan.

 3. Di dalam Tetapan skrin, pergi ke Tema.

 4. Skrin akan membolehkan anda memilih antara Gelap, Cahaya, dan Lalai sistem tetapan. Cukup jelas apa yang perlu anda lakukan di sini.

Tiada Pilihan Mod Gelap

Beberapa aplikasi Google belum memperkenalkan pilihan Mode Gelap. Apa pun alasannya, mereka ketinggalan, kerana anda yakin bahawa Mode Gelap akan diperkenalkan kepada kebanyakan, jika tidak semua aplikasi berasaskan Google.

Aplikasi dalam senarai di atas mempunyai pilihan mod gelap. Ikuti langkah-langkahnya, dan anda akan dapat mengaktifkan atau mematikannya dengan cepat. Walau bagaimanapun, aplikasi pada peranti anda mungkin tidak menyertakan fitur mod gelap sama sekali.

Sebab utama ini adalah kerana aplikasi anda tidak terkini. Sebagai peraturan, peranti anda akan mengemas kini aplikasi secara automatik. Kadang-kadang, bagaimanapun, kemas kini automatik mungkin ketinggalan, jadi anda harus melakukannya secara manual.

Untuk melakukan ini, pergi ke kedai aplikasi anda dan cari aplikasi yang dimaksudkan. Dari sana, kemas kini secara manual, jika boleh. Ini harus memastikan bahawa aplikasi Google terkini dan mempunyai pilihan mod gelap.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bagaimana saya menghidupkan mod gelap untuk semua aplikasi?

Apa sahaja peranti yang anda gunakan, ada pilihan untuk mengaktifkan ciri mod gelap global. Ciri mod gelap global akan mencuba dan mengesan semua aplikasi pada peranti yang menyokong mod gelap dan menghidupkannya secara automatik. Namun, perlu diingat bahawa ia mungkin tidak mengesan mod gelap dengan setiap aplikasi yang menawarkan pilihan.

 1. Anda akan mendapat pilihan ini di peranti Tetapan menu, pada Android, arahkan ke Paparan & Kecerahan.

 2. Sekarang, togol Mod gelap bertukar kepada Dihidupkan.

 1. Pada peranti iOS, pergi ke Paparan & Kecerahan dan pilih pilihan yang anda suka. Anda boleh memilih antara Cahaya, Gelap, dan Automatik.

2. Adakah mod gelap lebih baik untuk mata?

Selain memastikan jangka hayat bateri yang lebih lama pada peranti anda dan penggunaan tenaga yang lebih rendah, mod gelap telah diketahui dapat mengurangkan penglihatan mata dalam keadaan yang menawarkan jumlah cahaya yang rendah.

Walau bagaimanapun, mod gelap bukanlah alasan untuk menatap skrin telefon anda selama berjam-jam sehari. Sebarang bentuk penggunaan skrin yang berlebihan masih boleh menyebabkan kerosakan penglihatan dalam jangka masa panjang - selalu ingat ini.

3. Mengapa anda mesti menggunakan mod gelap?

Pertama sekali, mod gelap menyebabkan mata kurang. Kemudian, terdapat faktor jangka hayat bateri. Ringkasnya, latar belakang putih dan terang menampilkan pelepasan cahaya yang lebih tinggi (seperti yang mungkin anda perhatikan). Secara semula jadi, ini memerlukan lebih banyak penggunaan bateri.

Mod gelap lebih baik dari segi produktiviti juga. Selain itu, ia kelihatan cantik dan sejuk.

4. Adakah Google Chrome mempunyai mod gelap?

Pada peranti Android, mod gelap di Google Chrome masih merupakan ciri eksperimen, diaktifkan dari bar alamat penyemak imbas, dengan memasukkan krom: // bendera. Peranti iOS belum melihat pilihan untuk mod gelap di Google Chrome.

Kesimpulannya

Di sana anda memilikinya! Ini adalah bagaimana anda mengaktifkan mod gelap pada aplikasi Google utama. Walaupun pilihan mod gelap belum diperkenalkan di setiap aplikasi Google, anda boleh yakin bahawa kita perlahan-lahan sampai di sana. Ingat, membatalkan pilihan ini nampaknya merupakan cabaran yang jauh lebih besar daripada yang sepertinya.

Adakah anda berjaya menghidupkan mod gelap dalam aplikasi ini? Adakah anda perlu mengemas kini secara manual untuk melakukannya? Tekan bahagian komen di bawah dan sertai perbincangan. Jangan menahan diri untuk bertanya apa-apa soalan yang anda ada mengenai perkara ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found