PC & Mudah Alih

Cara Mengaktifkan Pemberitahuan di Instagram

Mengikuti aktiviti terbaru pengikut anda sangat mustahak jika anda pengguna Instagram yang gemar. Mungkin anda tidak mahu ketinggalan pada catatan baru rakan anda atau permintaan pengikut baru. Sekiranya anda mencari cara untuk mengaktifkan pemberitahuan di Instagram, anda telah sampai di tempat yang tepat.

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui. Selain itu, kami akan memberi anda arahan tentang cara mendapatkan pemberitahuan apabila seseorang disiarkan secara langsung atau membuat catatan Instagram baru - dan banyak lagi.

Cara Mengaktifkan Pemberitahuan di Instagram pada iPhone

Katakan anda pengguna Instagram yang bersemangat, atau anda mempunyai perniagaan untuk mempromosikan. Sekiranya demikian, anda mungkin ingin menerima pemberitahuan dari Instagram yang akan memberi anda kemas kini mengenai aktiviti pengikut anda.

Secara lalai, Instagram akan memberitahu anda apabila ada aktiviti yang melibatkan anda. Tetapi anda boleh menyaring jenis kandungan yang ingin anda terima pemberitahuan atau menyaring kandungan yang tidak anda anggap penting.

Inilah cara mengaktifkan pemberitahuan di Instagram pada iPhone anda:

 1. Lancarkan aplikasi Instagram di iPhone anda.

 2. Buka menu Instagram. Ketuk tiga bar mendatar di sudut kanan atas skrin.

 3. Pergi ke tab "Tetapan" dan buka "Pemberitahuan."

 4. Pastikan butang togel "Jeda Semua" dilumpuhkan.

 5. Anda kemudian dapat menyesuaikan pemberitahuan anda untuk aktiviti tertentu seperti:
  • Catatan, Cerita, dan Komen

  • Mengikuti dan Mengikuti
  • Mesej terus
  • Langsung dan IGTV
  • Dari Instagram
  • E-mel dan SMS
 6. Untuk mengaktifkan pemberitahuan khusus yang disenaraikan di atas, cukup klik pada bahagian itu dan pastikan butang togol untuknya diaktifkan.

Cara Mengaktifkan Pemberitahuan di Instagram pada Peranti Android

Di bahagian ini, kami akan memberi anda arahan terperinci tentang cara mengaktifkan pemberitahuan di Instagram jika anda pengguna Android. Langkah yang perlu anda ikuti cukup mudah. Sekarang anda tidak perlu bimbang kehilangan cerita penting atau komen daripada pengikut anda lagi.

Inilah cara mengaktifkan pemberitahuan di Instagram pada peranti Android anda:

 1. Lancarkan aplikasi Instagram di telefon anda.

 2. Buka menu Instagram.
 3. Ketik gambar profil anda di sudut kanan bawah.

 4. Ketuk tiga bar mendatar di sudut kanan atas skrin.

 5. Pergi ke tab "Tetapan" di sudut kanan bawah dan buka bahagian "Pemberitahuan".

 6. Anda akan memasuki menu "Pemberitahuan Push" sekarang. Sekiranya anda tidak menerima pemberitahuan sebelumnya, periksa apakah butang togol "Jeda Semua" diaktifkan. Untuk menerima pemberitahuan dari Instagram, anda harus mematikan butang ini.

 7. Sekarang anda dapat mengaktifkan pemberitahuan untuk kawasan tertentu seperti:
  • Catatan, Cerita, dan Komen

  • Mengikuti dan Mengikuti
  • Mesej terus
  • Langsung dan IGTV
  • Dari Instagram
  • E-mel dan SMS
 8. Buka setiap bahagian ini untuk mengaktifkan pemberitahuan yang anda mahukan. Cukup ketuk bulatan di sebelah pilihan "Aktif" untuk tindakan tertentu yang ingin anda terima. Contohnya, jika anda membuka Pemberitahuan> Mengikuti dan Pengikut> Pengikut Baru> Aktif, anda akan menerima pemberitahuan setiap kali anda mendapat pengikut baru di Instagram.

Cara Mengaktifkan Pemberitahuan di Instagram di PC

Mengaktifkan pemberitahuan di Instagram pada PC anda adalah proses yang agak mudah dan tidak akan memakan masa lebih dari satu minit untuk diselesaikan. Mungkin anda lebih mudah menavigasi PC melalui tetapan aplikasi kerana antara muka yang lebih besar. Cukup ikuti langkah-langkah ini untuk menguruskan pemberitahuan di Instagram:

 1. Log masuk ke akaun Instagram anda di PC.

 2. Klik avatar anda di sudut kanan menu Instagram di bahagian atas.

 3. Klik pada bahagian "Tetapan" untuk membukanya.

 4. Anda akan melihat menu Tetapan di sebelah kiri sekarang. Navigasikan ke bahagian "Pemberitahuan Push" dan klik untuk membukanya.

 5. Sekiranya anda tidak menerima pemberitahuan dari Instagram, mungkin kerana mereka dimatikan. Pastikan untuk menghidupkannya menjadi "Dari Orang yang Saya Ikuti" atau "Dari Semua Orang" untuk setiap bahagian yang ingin anda terima pemberitahuan.

Anda boleh mengaktifkan pemberitahuan untuk kategori berikut: suka, komen, suka komen, suka, dan komen pada foto anda, permintaan ikutan yang diterima, permintaan Instagram Direct, Instagram Direct, peringatan, entri dan cerita pertama, jumlah paparan IGTV, permintaan sokongan, dan video langsung.

Cara Mendapatkan Pemberitahuan di Instagram Apabila Seseorang Ditayangkan

Penyiaran langsung telah menjadi kaedah popular untuk berinteraksi dengan penonton bagi kebanyakan Instagrammers hari ini. Sama ada hanya rakan anda yang mengemas kini semua orang mengenai acara kehidupan terbaru mereka, atau penyanyi kegemaran anda yang mengadakan sesi Soal Jawab, anda tidak mahu terlepas siaran ini.

Berita baiknya ialah Instagram telah mengaktifkan pemberitahuan video langsung untuk semua pengguna. Ini juga bermaksud tidak ada cara untuk menghidupkan dan mematikannya secara selektif untuk pengguna tertentu. Anda boleh menerima pemberitahuan dari semua orang atau mematikannya dalam tetapan Pemberitahuan.

Sekiranya anda tidak menerima pemberitahuan langsung, pastikan mereka diaktifkan. Inilah cara untuk memeriksa:

 1. Log masuk ke akaun Instagram anda dan klik pada avatar anda di bar alat bawah untuk membuka menu.

 2. Pergi ke halaman "Tetapan".

 3. Pilih bahagian "Pemberitahuan".

 4. Setelah masuk, periksa dua perkara berikut:
  • Adakah butang togol "Jeda Semua" dilumpuhkan?
  • Apakah bahagian "Video Langsung" di bawah "Langsung dan IGTV" ditetapkan ke "Hidup?"
 5. Sekiranya jawapan untuk dua soalan di atas adalah tidak, pastikan anda mematikan butang Jeda Semua dan aktifkan pemberitahuan dari bahagian "Langsung dan IGTV".

Anda kini harus menerima pemberitahuan mengenai pengguna yang disiarkan secara langsung di Instagram.

Cara Mendapatkan Pemberitahuan di Instagram Ketika Seseorang Memposting

Semasa anda menelusuri suapan Instagram anda, anda mungkin menyedari bahawa catatan tersebut tidak disusun mengikut urutan kronologi. Ini kerana Insta menggunakan algoritma khas untuk menunjukkan kepada anda kandungan yang relevan yang pasti anda minati.

Kaedah ini telah membawa banyak kejayaan ke platform ini kerana pengguna terus menatal dan terus terlibat. Sekerap kaedah pertunangan ini terdengar, kadangkala anda kehilangan catatan daripada pengguna yang ingin anda lihat kemas kini. Itulah ketika menghidupkan pemberitahuan untuk pengguna tertentu.

Sekiranya anda ingin diberitahu setiap kali orang tertentu mengepos, inilah yang harus anda lakukan:

 1. Apabila anda melihat siaran yang datang dari orang itu pada suapan berita anda, ketik tiga titik di sebelah nama pengguna mereka (di sudut kanan atas siaran.)

 2. Ketuk pilihan "Hidupkan Pemberitahuan Pos".

Sekarang anda akan menerima amaran di telefon anda setiap kali orang itu memuat naik siaran baru.

Cara lain untuk mengaktifkan pemberitahuan dari pengguna tertentu adalah melalui halaman profil mereka:

 1. Pergi ke carian Instagram dan taipkan nama pengguna orang yang ingin anda terima pemberitahuan.

 2. Setelah berada di profil mereka, klik pada tiga titik mendatar di sudut kanan atas skrin.

 3. Dari menu pilihan, ketuk "Hidupkan Pemberitahuan Pos."

Anda kini telah mengaktifkan pemberitahuan dari pengguna tertentu, dan Instagram akan menghantar makluman kepada anda setiap kali mereka menghantar sesuatu yang baru.

Sekiranya anda ingin menerima pemberitahuan dari beberapa pengguna, anda harus mengulangi langkah-langkah ini untuk setiap orang secara individu. Perkara yang sama berlaku untuk mematikan pemberitahuan.

Catatan: Anda mungkin mendapat pemberitahuan jika pengguna mengeposkan setelah sekian lama, walaupun anda tidak secara khusus memilih untuk menerima makluman dari orang itu.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah jawapan kepada beberapa soalan yang lebih membakar untuk membantu anda dalam topik ini.

Saya Menghidupkan Pemberitahuan tetapi Masih Tidak Menerima. Apa yang boleh saya lakukan?

Kadang kala, anda tidak menerima pemberitahuan walaupun anda mengaktifkannya di akaun Instagram anda. Ini mungkin berlaku kerana beberapa sebab, tetapi jangan risau - kami di sini untuk membantu anda mengetahui apa yang berlaku dalam kes anda.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda mungkin tidak menerima pemberitahuan:

• Anda menghidupkan mod "Jangan Ganggu" untuk peranti mudah alih anda. Ini mungkin berlaku jika anda menyedari bahawa anda berhenti menerima pemberitahuan pada waktu tertentu dalam sehari. Mungkin anda lupa bahawa anda menetapkan mod "Jangan Ganggu" automatik pada waktu malam, misalnya.

• Pemberitahuan telefon anda mungkin dimatikan. Pastikan anda telah mengaktifkan pemberitahuan pada peranti mudah alih DAN Instagram anda. Di bawah, anda akan menemui langkah-langkah mengenai cara mengaktifkan pemberitahuan untuk pengguna iPhone dan Android.

• Anda berada dalam mod penjimatan kuasa. Sebab lain yang bodoh berlaku lebih kerap daripada yang anda fikirkan. Sekiranya telefon anda diatur dalam mod penjimatan kuasa, anda tidak akan menerima pemberitahuan tolak dari Instagram.

• Aplikasi kereta. Kadang kala, aplikasi ini tidak serasi dengan peranti anda. Ini benar terutamanya jika anda tidak memuat turunnya dari App Store. Pastikan anda memuat turun aplikasi Instagram dari gedung Play atau Aplikasi rasmi, tetapi hapuskan dahulu aplikasi semasa di telefon anda.

• Memori cache penuh. Sekiranya terlalu lama anda menggunakan aplikasi, cache anda mungkin rosak atau terlalu banyak. Kosongkan cache dari tetapan Penyimpanan dan Cache di telefon anda, dan log masuk ke akaun Instagram anda sekali lagi.

Dayakan Pemberitahuan untuk Pengguna iPhone

• Buka halaman "Tetapan" di telefon anda.

• Ketuk bahagian "Pemberitahuan".

• Tatal ke bawah sehingga anda melihat "Instagram" dalam senarai aplikasi.

• Membukanya.

• Anda akan melihat butang beralih di sebelah bahagian "Push Notifications". Ia mesti diaktifkan (hijau.)

Sekiranya butang togol dilumpuhkan (kelabu), anda tidak akan menerima pemberitahuan pada iPhone anda walaupun anda mengaktifkannya pada peranti Instagram anda.

Dayakan Pemberitahuan untuk Pengguna Android

• Pergi ke halaman tetapan Android.

• Ketuk bahagian "Aplikasi".

• Lihat senarai aplikasi anda sehingga anda menemui Instagram. Membukanya.

• Ketuk pada bar "Pemberitahuan".

• Pastikan togol "Tunjukkan pemberitahuan" diaktifkan (biru.) Di sini anda juga dapat menyesuaikan pemberitahuan mengikut kategori - komen, suka komen, Instagram Direct, dan banyak lagi. Pastikan pemberitahuan yang anda hilang diaktifkan sekarang.

Mengapa Saya Perlu Mengaktifkan Pemberitahuan Saya?

Seperti yang kami nyatakan sebelumnya, Instagram adalah tempat yang bagus untuk mengikuti perkembangan terkini, kemas kini dari rakan, berita selebriti, dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, kerana sistem algoritma suapan berita khusus, anda sering terlepas kemas kini penting. Katakan rakan sekolah menengah anda baru sahaja berkahwin, tetapi anda tidak menghantar SMS kepadanya sebentar lagi. Catatan ini mudah dikumpulkan dalam kandungan yang tidak relevan yang dipilih oleh Instagram untuk anda. Inilah sebabnya mengapa anda harus menghidupkan pemberitahuan untuk menerima kemas kini daripada orang penting.

Perbaiki Pemberitahuan Insta Anda

Mengaktifkan pemberitahuan Instagram membolehkan anda mengikuti perkembangan aplikasi dan aktiviti pengikut anda. Berurusan dengan tetapan pemberitahuan Instagram mungkin kelihatan agak rumit pada mulanya, tetapi sangat berbaloi.

Sekarang anda tahu bagaimana mengaktifkan pemberitahuan di Instagram pada telefon atau PC anda. Anda juga dapat menyelesaikan masalah tidak menerima pemberitahuan setelah diaktifkan, serta mengaktifkan pemberitahuan untuk pengguna tertentu.

Apakah jenis pemberitahuan yang selalu anda aktifkan? Pemberitahuan mana yang anda anggap tidak penting? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found