PC & Mudah Alih

Cara Mengaktifkan Ray Tracing di Minecraft

Anda mungkin tidak pernah menebaknya, tetapi permainan bergaya berjudul Minecraft telah dikurniakan peningkatan 2021 dari segi realisme. Ia disebut ray tracing, dan diperkenalkan oleh pembuat chip terkenal Nvidia. Walaupun pada asalnya ditujukan untuk pemain PC, pelacakan sinar akan disediakan untuk Xbox Series X sebagai sebahagian daripada Minecraft RTX yang baru.

Berikut adalah cara mengaktifkan jejak sinar di Minecraft.

Apa itu Ray Tracing?

Untuk memahami bagaimana anda dapat mengaktifkan penelusuran sinar di Minecraft, anda perlu memahami apakah pengesanan sinar pertama.

Ya, ini adalah istilah yang agak kabur yang tidak disedari oleh setiap pemain permainan, tetapi ia mempengaruhi kehidupan permainan anda kecuali permainan pilihan anda adalah Solitaire.

Gambaran cahaya dan bayangan dalam permainan video selalu bermasalah, sama dengan kesan bunyi digital (SFX.) Nampaknya perkara yang paling mencabar dalam mencapai realisme terkemuka terletak di jabatan ini. Hingga baru-baru ini, sebuah permainan harus "menebak" untuk menggambarkan pencahayaan seakurat mungkin.

Nvidia baru-baru ini memperkenalkan teknologi penelusuran sinar baru berdasarkan chipset RTX inovatifnya. Jejak sinar menjadikan pencahayaan cantik dalam permainan, tanpa mengira genre. Oleh itu, peminat Minecraft mempunyai sesuatu yang dinanti-nantikan.

RTX dalam Minecraft

Mengaktifkan penjejakan sinar di Minecraft bukanlah sesuatu yang memerlukan bermain-main dengan perkakasan dan perisian — semudah memasang versi permainan yang sesuai.

Lebih khusus lagi, Minecraft RTX. Ya, mengaktifkan penelusuran sinar di Minecraft semudah memuat turun, memasang, dan menjalankan versi Minecraft yang baru.

Cara Mengaktifkan Ray Tracing di Minecraft pada Windows 10 PC

Seperti yang telah disebutkan, mengaktifkan penelusuran sinar di Minecraft memerlukan pemasangan Minecraft RTX. Walau bagaimanapun, dari segi keserasian, Minecraft RTX adalah eksklusif. Anda memerlukan Windows 10, dan itulah satu-satunya pilihan buat masa ini.

Untuk mengaktifkan Minecraft RTX, anda perlu memasang “Minecraft untuk Windows 10, "Pelanggan PC terbaru untuk Minecraft. Inilah cara memasang Minecraft untuk Windows 10.

 1. Klik "Mulakan."

 2. Taipkan "Kedai Microsoft."

 3. Aplikasi Microsoft Store dilancarkan. Pergi ke bar carian aplikasi dan taipkan "Minecraft untuk Windows 10."

 4. Beli permainan dan pasangkannya seperti aplikasi lain. Anda juga boleh melihat percubaan percuma.

Minecraft untuk Windows 10 tidak akan membolehkan pengesanan sinar secara automatik dalam permainan, walaupun setelah memasang versi terbaru. Anda perlu memasang Xbox Insider Hub untuk mengaktifkan fungsi RTX. Cari dan pasang aplikasi di Kedai Microsoft. Setelah aplikasi dipasang, berikut adalah cara mengaktifkan pengesanan sinar.

 1. Jalankan aplikasi Xbox Insider Hub.

 2. Klik "ikon menu ” (ikon hamburger) dan pilih "Kandungan orang dalam" terletak di bahagian kiri skrin.

 3. Klik pada "Minecraft untuk Windows 10" terdapat di bawah "Permainan".

 4. Pilih "Sertailah" untuk menjadi sebahagian daripada pengalaman Windows 10 Beta.

 5. Dalam senarai pilihan yang muncul, pilih "Minecraft untuk Windows 10 RTX Beta," kemudian klik pada "Selesai."

Sekarang, RTX Beta akan dipasang dan digunakan secara automatik ke Minecraft untuk versi Windows 10 anda. Ya, prosedur ini membolehkan pengesanan sinar untuk anda.

Catatan: Beralih ke Minecraft RTX memadamkan semua dunia Minecraft. Oleh itu, pastikan anda telah membuat sandaran terlebih dahulu.

Cara Mengaktifkan Ray Tracing di Minecraft di Xbox One

Malangnya, Minecraft RTX eksklusif untuk Windows 10 untuk pengguna kad grafik Nvidia RTX. Senyap telah menjadi topik menarik di Mojang, terutamanya kerana menghadapi cabaran membawa jejak sinar ke konsol XBOX ONE S / X dengan AMD RDNA 2 GPU.

Terlepas dari status penelusuran sinar saat ini di Minecraft XBOX One S / X, masih mungkin teknologi itu akan berjaya di masa depan. Bagaimanapun, AMD juga maju dengan penelusuran sinar.

Cara Mengaktifkan Ray Tracing di Minecraft pada Android atau iPhone

Satu dekad yang lalu, tidak diharapkan permainan video yang lebih kompleks di telefon pintar. Itu sudah tentu berubah, kerana kita mempunyai permainan yang jauh lebih kompleks daripada Minecraft di komputer saku kita. Oleh itu, bolehkah anda mendapatkan Minecraft RTX untuk peranti iOS atau Android anda? Tidak, sekurang-kurangnya tidak buat masa ini. Jejak sinar memerlukan juggernaut grafik moden, dan teknologi telefon pintar dan tablet masih bertahun-tahun lagi.

Apa Yang Perlu Saya Lakukan?

Anda mungkin ingin memastikan bahawa anda mengatur semuanya dengan betul untuk mengesan sinar. Bagaimanapun, ia adalah ciri maju dan menuntut. Jadi, perkara pertama yang perlu anda lakukan setelah memasang dan mengaktifkan Minecraft RTX ialah mengemas kini pemacu GPU Nvidia anda. Inilah caranya untuk melakukannya.

 1. Pergi ke laman web rasmi Nvidia dan muat turun "Pengalaman Google GeForce" untuk Windows 10, kemudian pasangkannya.
 2. Lancarkan aplikasi GeForce Experience.
 3. Semak imbas ke "Pemandu" tab.
 4. Aplikasi ini mencadangkan pemasangan pemacu terkini secara automatik. Sekiranya tidak, periksa kemas kini dengan menggunakan butang yang sesuai di bahagian kanan atas aplikasi.

Setelah pemacu grafik anda dikemas kini, anda sudah bersedia untuk menikmati Minecraft RTX!

Menghidupkan atau Mematikan Jejak Sinar

Dengan syarat anda telah melakukan semuanya dengan betul dan komputer anda cukup kuat, anda boleh menghidupkan atau mematikan ciri ini dengan bebas pada bila-bila masa yang anda kehendaki.

 1. Pergi ke "Tetapan" di Minecraft.
 2. Kemudian, pilih "Video Lanjutan."
 3. Klik "Penjejakan Sinar DirectX."
 4. Aktifkannya

Sebagai alternatif, untuk menghidupkan dan mematikan jejak sinar dengan cepat, gunakan kekunci titik koma (;) pada papan kekunci anda.

Catatan : Tidak setiap dunia Minecraft menyokong pelacakan sinar, hanya dunia berkemampuan RTX buat masa ini. Anda akan mendapat pelbagai pilihan di Minecraft Marketplace. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pek sumber yang didayakan pengesanan sinar anda.

Keperluan Minimum untuk Minecraft Ray Tracing

Anda harus memikirkan kad grafik anda sekiranya anda ingin menjalankan Minecraft RTX. Seperti yang telah diperingatkan sebelumnya, penelusuran sinar adalah ciri yang sangat memerlukan sumber. Menurut Nvidia, anda harus menggunakan GeForce RTX 2060 atau yang lebih baru jika anda mahu semuanya berjalan lancar. Dengan mempertimbangkan maklumat ini, berikut adalah senarai kad grafik yang serasi dengan RTX.

 1. GeForce RTX 2060
 2. GeForce RTX 2060 Super
 3. GeForce RTX 2070
 4. GeForce RTX 2070 Super
 5. GeForce RTX 2080
 6. GeForce RTX 2080 Super
 7. GeForce RTX 2080 Ti
 8. Titan RTX

Walau bagaimanapun, mempunyai salah satu perkara di atas tidak bermakna semuanya akan berjalan lancar. Spesifikasi sistem anda akan mempengaruhi bagaimana permainan akan berkelakuan. Jadi, inilah perkara yang boleh anda anggap minimum.

 1. Intel Core i5 10400 atau AMD Ryzen 5 3600
 2. Corsair DDR4 RAM 16GB atau 32GB
 3. Samsung 860 EVO SSD 250GB atau Samsung 970 EVO SSD 250GB

Sebagai tambahan kepada GPU yang disokong dengan Windows 10 Home 64 bit, persediaan di atas harus dianggap sebagai syarat minimum untuk menjalankan Minecraft RTX dengan betul. Pergi ke bawah dan anda mengambil risiko penurunan bingkai.

Adakah ia berbaloi?

Sekiranya anda sangat menyukai Minecraft, anda mungkin menganggap keseluruhan idea itu agak pelik. Lagipun, Minecraft bukan mengenai grafik tetapi keseronokan permainan yang murni. Namun, setelah mencuba Minecraft RTX, anda pasti akan jatuh cinta. Teknologi penelusuran sinar menjadikan permainan yang kelihatan asas ini cantik. Pencahayaan, bayangan, semuanya sempurna.

Sekiranya anda mempunyai binaan yang betul, anda tidak perlu membeli permainan tersebut. Cubalah percubaan percuma dan tentukan kemudian jika anda ingin membelanjakan $ 30.

Sekiranya anda tidak mempunyai persediaan yang betul, anda mungkin tidak merasa ingin menaik taraf. Walau bagaimanapun, pelepasan permainan baru akan menggunakan penelusuran sinar; ia ditakdirkan untuk menjadi standard industri. Oleh itu, peningkatan mungkin merupakan sesuatu yang ingin anda pertimbangkan.

Selagi anda mempunyai komponen perkakasan yang betul dan sanggup membelanjakan $ 30, anda boleh mengaktifkan pengesanan sinar di Minecraft. Ia juga tidak terlalu rumit. Ini hanya memuat turun dan memasang dua aplikasi Microsoft Store dan membuat beberapa perubahan di dalamnya. Sekiranya anda ingin mencubanya, anda boleh memberikan versi percubaan itu dan memutuskan sama ada anda menyukainya sendiri.

Adakah anda berjaya mengaktifkan jejak sinar untuk Minecraft di komputer anda? Sejauh mana anda menyukainya? Beritahu kami tentang pengalaman anda dengan penelusuran sinar di komen di bawah.

Soalan Lazim Tambahan

Apa yang Minecraft gunakan penelusuran sinar?

Jejak sinar di Minecraft tidak berbeza dengan pelacakan sinar di mana-mana permainan. Teknologi ini digunakan untuk membuat grafik dengan cara memantulkan cahaya dari objek dalam permainan. Tidak seperti teknologi tekaan masa lalu, penelusuran sinar berfungsi sendiri, melakukan semua fungsi pencahayaan dalam masa nyata. Ini tentu saja sangat memerlukan perkakasan, sebab itulah Minecraft baru dikeluarkan - Minecraft RTX.

Adakah sinar mengesan masalah besar?

Ya, penelusuran sinar adalah kesepakatan besar untuk masa depan permainan PC dan konsol. Dikatakan bahawa teknologi ini akan menjadi norma dalam semua tajuk permainan besar yang akan datang. Pada masa ini, hanya sebilangan GPU terpilih yang dapat menyokong teknologi tersebut. Permainan dan konsol masih ada lagi untuk menggunakan teknologi penelusuran sinar dengan berkesan.