Permainan

Cara Mengeksport Penanda Halaman dari Chrome

Dengan begitu banyak laman web yang dikunjungi orang setiap hari, kemungkinan anda akan menjumpai beberapa yang bernilai penjimatan. Sudah tentu, menyimpan banyak penanda buku tidak menjadi masalah bagi penyemak imbas moden. Namun, apa yang berlaku dengan penanda halaman jika anda memasang semula sistem operasi pada komputer anda atau menukar komputer lama untuk yang baru?

Jangan bimbang, kerana Google Chrome mempunyai penyelesaian untuk menyimpan penanda buku berharga itu. Chrome mempunyai ciri penyegerakan bawaan yang menyimpan semua penanda halaman anda sehingga anda dapat menggunakannya dengan mudah di mana-mana peranti menggunakan penyemak imbas Chrome. Pasti, anda dan hampir semua orang tahu bahawa sudah tentu. Walau bagaimanapun, masalah boleh berlaku dari semasa ke semasa, memanipulasi, menghapus, atau mencegah akses ke penanda halaman anda yang diselaraskan.

Oleh itu, apa yang boleh anda lakukan sekiranya anda tidak dapat mengakses penanda halaman yang disegerakkan atau hilang? Jawapannya ialah anda menyimpan semua penanda halaman anda dengan mengeksportnya ke peranti storan luaran, seperti tongkat USB, SSD, HDD, atau bahkan perkhidmatan awan pihak ketiga. Setiap kali anda ingin memulihkan penanda halaman anda, hanya masalah mengimport fail ke penyemak imbas Chrome anda.

Manfaat lain untuk mengeksport penanda halaman ialah anda dapat menambahkannya ke hampir semua penyemak imbas yang menerima import. Inilah cara membuat sandaran penanda halaman Chrome anda dan mengimportnya ke penyemak imbas mana-mana sahaja yang anda mahukan.

Cara Mengeksport Penanda Halaman di Chrome pada Mac

Untuk mengeksport penanda halaman Chrome ke Mac anda, ikuti langkah di bawah.

 1. Buka "Chrome" pada Mac anda.

 2. Klik "Elipsis menegak" ikon (tiga titik menegak) di sudut kanan atas Chrome.

 3. Klik "Penanda halaman."

 4. Pilih "Pengurus penanda buku."

 5. Apabila menu pengurus penanda halaman dibuka, klik "Elipsis menegak" ikon (tiga titik menegak) hingga ke kanan medan "Cari penanda halaman".

 6. Klik "Eksport Penanda Halaman ke Fail HTML."

 7. Pilih "Lokasi" untuk fail eksport dan taipkan di "Nama." Pastikan anda meninggalkan pelanjutan fail ".html" di akhir nama fail.

 8. Klik "Simpan" butang untuk mengeksport penanda halaman Chrome anda.

Ini akan secara automatik mengeksport semua penanda halaman Google Chrome anda ke dalam fail HTML. Sekiranya anda menghadapi sebarang masalah, anda boleh mengeksport penanda halaman Chrome anda secara manual. Setelah menyimpannya, anda boleh mengimportnya dengan mudah ke Safari, Firefox, Opera, atau banyak penyemak imbas lain. Anda juga dapat mengimportnya ke Chrome kapan saja di mana-mana peranti.

Cara Mengimport Penanda Halaman Chrome Saya Kembali ke Chrome pada Mac

Sekiranya anda ingin mengimport penanda halaman anda kembali ke Google Chrome di Mac, ikuti proses di bawah.

 1. Buka "Chrome" pada Mac anda.

 2. Klik "Elipsis menegak" menu (tiga titik menegak) di sudut kanan atas penyemak imbas.

 3. Klik "Penanda halaman."

 4. Klik "Pengurus penanda buku."

 5. Sekarang klik "Elipsis menegak" menu (tiga titik menegak) di sebelah kanan kotak carian.

 6. Klik "Import penanda halaman."

 7. Cari fail eksport anda dan klik "Import" apabila anda sudah bersedia.

 8. Setelah anda melakukannya, Chrome akan mengimport semua penanda halaman yang terdapat dalam fail eksport.

Cara Mengeksport Penanda Halaman di Chrome pada PC Windows

Sama seperti proses pada komputer Mac, mengeksport penanda halaman Chrome agak mudah pada Windows 10, 8, 8.1, dan 7.

 1. Buka "Google Chrome" di Windows 10 atau lebih awal.

 2. Klik "Elipsis menegak" ikon (tiga titik) di sudut kanan atas Chrome.

 3. Pilih "Penanda halaman," kemudian pilih "Pengurus penanda buku."

 4. Di menu “Bookmark Manager”, klik "Elipsis menegak" Ikon (tiga titik menegak) - yang berada di sebelah kanan medan penanda halaman Carian.

 5. Pilih "Eksport penanda halaman."

 6. Menu "Simpan Sebagai" muncul. Jelajah ke lokasi di mana anda ingin mengeksport penanda halaman anda. Masukkan nama untuk fail dan pastikan "Jenis" diatur ke "Dokumen HTML," kemudian klik pada "Simpan."

 7. Chrome kini akan mengeksport semua penanda halaman anda ke folder yang anda pilih. Apabila anda membukanya, fail eksport anda akan berada di sana.

Menyimpan penanda halaman anda dalam format universal yang disebut "Dokumen HTML" membolehkan anda mengimportnya kembali dengan mudah ke Chrome atau penyemak imbas web lain bila diperlukan.

Cara Mengimport Penanda Halaman Chrome Saya Kembali ke Chrome pada Windows 10, 8, 8.1, dan 7

Setelah mengeksport Penanda Halaman Chrome di Chrome pada Windows, anda dapat mengimportnya kembali dengan mudah ke dalam OS yang dipasang semula, komputer baru, memasang semula Chrome, atau apa sahaja senario yang anda miliki.

 1. Buka "Chrome" pada komputer anda kemudian Tekan "Ctrl + Shift + O" (MS Windows) gabungan pada papan kekunci anda pada masa yang sama. Ini akan membuka "Bookmark Manager" Chrome.

 2. Klik "Elipsis menegak" menu (tiga titik menegak) di sudut kanan atas halaman. Ia adalah yang sesuai dengan kotak carian.

 3. Pilih "Import penanda halaman."

 4. Tetingkap Terbuka muncul, yang membolehkan anda menavigasi ke lokasi fail eksport penanda halaman anda. Apabila anda menjumpainya, pilih fail dan klik "Buka" di sudut kanan bawah tingkap.

 5. Ini akan memulakan import, yang memerlukan beberapa saat untuk menyelesaikannya. Ini bergantung secara langsung pada berapa banyak penanda halaman yang anda ada dalam fail eksport.

Cara Mengeksport Penanda Halaman di Chrome pada Chromebook

Sama seperti mesin Windows dan Mac, Chromebook juga mempunyai keupayaan eksport untuk menguruskan penanda halaman anda.

 1. Buka penyemak imbas "Google Chrome".

 2. Klik "menu tiga titik" di sudut kanan atas Chrome.

 3. Klik "Penanda Halaman" kemudian "Pengurus penanda halaman".

 4. Klik "menu tiga titik" di sudut kanan atas Chrome, tetapi yang sesuai dengan kotak carian (bahagian biru).

 5. Klik "Eksport penanda halaman."

 6. Pilih lokasi simpan dan nama fail anda untuk menyimpan fail eksport boomark anda. Pastikan anda meninggalkan pelanjutan fail ".html" di akhir, kemudian klik "Simpan" untuk mengeksport penanda halaman anda.

Cara Mengimport Penanda Halaman Kembali ke Chrome di Chromebook

Untuk mengimport penanda halaman Chrome yang sebelumnya anda simpan ke fail HTML pada Chromebook anda, ikuti langkah-langkah di bawah.

 1. Buka Chrome.

 2. Klik menu tiga titik di sudut kanan atas.

 3. Klik Penanda halaman kemudian Pengurus penanda halaman.

 4. Sekarang klik menu tiga titik yang sesuai dengan bidang carian.

 5. Klik Import penanda halaman.

 6. Navigasi ke lokasi fail eksport penanda halaman anda dan pilih.

 7. Klik Import dan itu sahaja.

Cara Mengeksport Penanda Halaman di Chrome di Android

Malangnya, anda tidak dapat mengeksport penanda halaman secara langsung pada aplikasi mudah alih Google Chrome untuk Android, tetapi anda masih boleh mengeksportnya. Untuk menyelesaikan tugas, anda menggunakan ciri penyegerakan Chrome. Anda juga boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga yang terdapat di Google Play Store jika anda ingin mengasingkan penanda buku mudah alih anda dari yang lain.

Pada asasnya, penanda halaman Google Chrome menyegerakkan antara semua peranti anda yang menggunakan penyemak imbas Chrome, sebab itulah anda tidak semestinya perlu mengeksport apa-apa pada telefon pintar atau tablet anda untuk mendapatkannya.

Untuk setiap laman web yang anda tandakan pada peranti mudah alih anda, entri baru akan muncul di folder "Penanda Buku Bergerak", kecuali anda menukar tempat menyimpan penanda halaman. Anda juga boleh mengakses penanda halaman dari komputer desktop atau komputer riba anda. Dari sana, anda boleh mengeksport penanda halaman anda yang merangkumi folder "Penanda Buku Bergerak".

Cara Mengeksport Penanda Halaman Chrome di Android menggunakan Sync dan PC

 1. Buka "Chrome" pada peranti Android anda.

 2. Ketik "Elips menegak" (menu tiga titik) di sudut kanan atas skrin.

 3. Pilih "Tetapan."

 4. Ketik "Segerakkan" untuk membuka menu Segerak.

 5. Pilih untuk menyegerakkan semuanya dengan menetapkan slaid ke "Hidup" kedudukan, atau hapus centang dan pilih item yang hendak disegerakkan dengan menandai kotak. Memastikan "Penanda buku" diperiksa untuk sama ada pilihan.

 6. Sekiranya ingin mengembalikan penanda halaman anda selepas tetapan semula telefon atau pemasangan semula Chrome, log masuk semula ke Chrome dan pastikan "Segerakkan" dihidupkan. Sekiranya ingin mengeksport penanda halaman mudah alih anda, teruskan ke langkah seterusnya.

 7. Keluar dari Android Chrome (pilihan), kemudian menuju ke Windows atau Mac PC anda dan lancarkan "Chrome."

 8. Klik pada "Elips menegak" (menu tiga titik menegak).

 9. Pilih "Penanda halaman."

 10. Klik pada "Pengurus Penanda Halaman."

 11. Klik pada "Elipsis menegak" (tiga titik menegak) di bahagian biru untuk membuka "Bookmrks M

  enu. "

 12. Jenis A "Nama" untuk fail eksport penanda halaman anda atau tinggalkan fail lalai (termasuk tarikh). Tambahkan mana-mana "Teg" sekiranya dikehendaki. Pilih tempat untuk "Simpan" fail. Pastikan format ditetapkan ke "Teks HTML." Klik pada "Simpan" untuk menamatkan.

Kini, penanda buku yang dieksport anda disimpan di lokasi yang dipilih dengan nama yang anda pilih. Anda boleh mengimportnya ke penyemak imbas apa pun yang diperlukan, termasuk Chrome pada PC, Mac, atau Chromebook seperti yang diperintahkan sebelumnya.

Cara Mengeksport dan Mengimport Penanda Halaman di Chrome pada iPhone

Sama seperti dengan peranti Android, ciri pengeksportan tidak ada di Google Chrome versi iOS. Sudah tentu, semua penanda halaman anda tetap selari dengan desktop atau komputer riba anda. Ini membolehkan anda memilih set penanda halaman yang ingin anda gunakan pada peranti mudah alih anda.

Untuk menukar antara set penanda buku yang berbeza, ikuti langkah di bawah.

 1. Buka Chrome pada iPhone anda.

 2. Ketuk ikon menu di sudut kanan atas skrin. Ia adalah yang kelihatan seperti tiga titik menegak.

 3. Sekarang ketik Penanda Halaman.

 4. Ini membuka senarai penanda buku yang telah anda simpan di iPhone anda. Ketuk anak panah belakang di sudut kiri atas skrin.

 5. Kini anda boleh memilih penanda halaman dari penyemak imbas Chrome pada peranti anda yang lain. Cukup ketuk mana-mana folder penanda halaman untuk memuatkan set itu.

Import / Eksport Yang Berfungsi

Semoga artikel ini membantu anda mempelajari cara menyimpan semua penanda halaman yang anda buat di Google Chrome. Sama ada PC Windows, Mac, atau Chromebook, sudah pasti tidak ada penanda halaman yang akan ditinggalkan. Walaupun versi mudah alih Chrome tidak memberikan pilihan import / eksport, penyegerakan penanda halaman anda di semua peranti akan berjaya.

Adakah anda berjaya mengeksport penanda halaman Chrome anda? Bagaimana dengan mengimportnya ke penyemak imbas lain?