Alat

Cara Mengilang Semula Kilang Amazon Echo Dot

Sekiranya peranti Amazon Echo Dot anda mula berkelakuan pelik, jangan risau. Anda tidak perlu takut. Penyetelan semula kilang yang sederhana akan membawa Echo Dot kembali ke kejayaannya yang dulu. Walau bagaimanapun, melakukannya tidak semudah itu.

Cara Menetapkan Semula Kilang Amazon Echo Dot

Untuk memberi anda bantuan, berikut adalah cara melakukan tetapan semula kilang pada peranti Amazon Echo Dot anda.

Tetapkan Semula Kilang Menggunakan Aplikasi Alexa

Keseluruhan antara muka Echo Dot adalah aplikasi Alexa. Aplikasi ini dipasang pada peranti telefon / tablet anda dan digunakan untuk mengeluarkan perintah dan menavigasi perangkat. Cara paling mudah untuk menetapkan semula kilang Amazon Echo Dot anda adalah dengan menjalankan aplikasi Alexa pada telefon / tablet anda. Kemudian, pergi ke Peranti, diikuti dengan entri Echo & Alexa.

Sekarang, dari senarai pembesar suara, pilih yang anda mahu tetapkan semula. Di menu seterusnya, arahkan ke Factory Reset dan ketuk pilihan ini. Sahkan bahawa anda ingin melakukan tetapan semula kilang, dan peranti harus dimulakan semula.

Tetapkan Semula Kilang Amazon Echo Dot

Menggunakan Butang

Dalam beberapa keadaan, mungkin terdapat ralat yang menghalang anda berkomunikasi dengan peranti Echo Dot anda. Anda tidak akan dapat menggunakan aplikasi Alexa untuk melakukan tetapan semula kilang pada masa ini. Nasib baik, peranti Echo dapat menetapkan semula ke tetapan kilang menggunakan butang pada peranti itu sendiri. Amazon Echo Dot tidak terkecuali di sini.

Walau bagaimanapun, corak penetapan semula bergantung pada penjanaan peranti Dot anda. Kami akan menyemak setiap titik supaya anda dapat menetapkan semula dengan mudah.

Echo Dot generasi pertama mempunyai butang reset. Dengan menggunakan klip kertas, tekan dan tahan butang reset yang terletak di bahagian belakang peranti selama 5 saat. Lampu akan mati kemudian menyala semula jika anda telah melakukannya dengan betul.

Echo Dot generasi kedua menghendaki anda menekan dan menahan butang Volume Turun dan Mikrofon Mati pada masa yang sama. Anda perlu melakukan ini selama kira-kira 20 saat. Lepaskan apabila cincin cahaya mula bersinar oren.

Peranti Echo Dot generasi ketiga menghendaki anda menekan dan menahan butang Tindakan. Lakukan ini selama kira-kira 25 saat dan peranti akan ditetapkan semula ke kilang.

Sebelum Anda Tetapkan Semula

Walaupun tetapan semula kilang adalah cara yang pasti untuk memastikan masalah anda selesai (melainkan jika peranti ini tidak responsif sepenuhnya), ia akan menghapus semua tetapan yang diperibadikan yang anda buat dari masa ke masa.

Walaupun menyiapkannya semula tidak begitu rumit, anda mungkin ingin mencuba menghidupkan semula peranti secara berkala sebelum melakukan tetapan semula kilang.

Contohnya, jika peranti tidak bertindak balas, anda tidak perlu menahan butang dan segera beralih ke tetapan kilang. Mungkin yang perlu anda lakukan ialah mencabut peranti dari sumber kuasa, tunggu beberapa saat, dan pasangkannya semula.

Cara Menetapkan Semula Kilang Amazon Echo Dot

Sekiranya ini tidak membetulkannya, cabut plag, biarkan selama beberapa jam, dan cuba lagi. Sekiranya ini tidak berfungsi, teruskan ke tetapan semula kilang.

Bagaimana Sekiranya Ia Tidak Berfungsi?

Terdapat kemungkinan bahawa tetapan semula kilang tidak akan membantu. Mungkin ini adalah kesalahan dalaman yang memerlukan perhatian pakar. Walau apa pun, rujuk laman rasmi Amazon dan hubungi sokongan teknikal. Mereka akan membimbing anda melalui prosesnya. Pastikan anda menyatakan bahawa anda telah mencuba mencabut peranti dari sumber kuasa, serta melakukan reset kilang.

Bagaimanapun, setelah masalah diselesaikan, jangan berharap tetapan peribadi anda tetap ada. Anda mungkin perlu menyesuaikan perkara dari awal.

Selepas Tetapkan Semula

Sama ada anda berjaya melakukan tetapan semula ke tetapan kilang sendiri, atau dengan bantuan pekerja Amazon, anda perlu mengaktifkan Amazon Echo Dot seperti yang anda lakukan pada hari pertama kali tiba di rumah anda. Ini bermaksud mendaftar ke akaun Amazon dan mengubah tetapan semula.

Membatalkan pendaftaran

Sekiranya alasan untuk melakukan tetapan semula kilang adalah bahawa anda menyingkirkannya, anda harus membuang pendaftaran peranti dari aplikasi Alexa anda. Untuk melakukannya, buka aplikasi Alexa di telefon atau tablet anda dan pergi ke Tetapan. Kemudian, cari Tetapan peranti, pilih peranti Echo Dot yang ingin anda nyahdaftar, dan pilih Batalkan pendaftaran. Sahkan jika diminta.

Ini dengan berkesan akan menghapus Dot dari akaun anda, yang membolehkannya didaftarkan ke akaun Amazon yang lain. Sehingga anda melakukan proses pembatalan pendaftaran, anda tidak akan dapat mendaftarkan peranti tersebut di akaun Amazon yang lain.

Menyelesaikan masalah Echo Dot

Sekiranya anda menghadapi masalah menyambung ke titik anda atau mempunyai lampu yang tidak akan padam, anda boleh mencuba beberapa langkah penyelesaian masalah yang mudah sebelum melakukan tetapan semula kilang. Masalah dan pembaikan Echo Dot yang biasa adalah:

Kesambungan ke Bluetooth atau wifi

  • Mula-mula, minta Alexa mengemas kini perisian. Melakukan kemas kini dapat menyelesaikan masalah sambungan.
  • Kedua, jauhkan peranti anda dari gelombang mikro, monitor bayi, atau peranti tanpa wayar.
  • Ketiga, lakukan tetapan semula kilang

Juga, cuba pilihan wifi yang berbeza untuk melihat apakah ralat itu membetulkannya sendiri.

Lampu Hijau atau Kuning tidak akan mati

  • Lampu hijau bermaksud anda mempunyai panggilan masuk jika tersekat cuba katakan "Alexa, tutup panggilan." Sekiranya ini tidak berjaya, matikan titik dan hidupkan semula.
  • Lampu kuning bermaksud bahawa anda mempunyai pemberitahuan yang belum selesai. Tutup ini dengan meminta Alexa memberitahu pemberitahuan anda. Sekiranya tidak berfungsi, kitarkan kuasa.

Ini adalah masalah yang paling biasa tetapi anda juga mungkin mempunyai masalah dengan Alexa yang memahami anda. Sama ada loghat anda atau terlalu banyak suara, dia cukup responsif dan tepat bagi kebanyakan orang. Sekiranya anda bimbang Alexa patah, tanyakan sesuatu yang mudah seperti "Alexa, bolehkah anda mendengar saya?" Sekiranya dia menjawab, anda mungkin mempunyai masalah lain. Sekiranya masalah itu berlanjutan, tentunya cuba tetapkan semula kilang dan tetapkan semula Alexa.

Melakukan Reset Kilang di Amazon Echo Dot

Sebelum anda melakukan tetapan semula kilang, pertimbangkan untuk mencuba menghidupkan semula peranti dengan mencabutnya dari sumber kuasa. Sekiranya anda menghadapi masalah melakukan penetapan semula kilang, jangan ragu untuk menghubungi sokongan Amazon.

Echo Dot boleh melakukan banyak perkara dan tidak hairanlah anda mahu ia berfungsi dengan betul secepat mungkin. Penyetelan semula kilang, walaupun bukan sesuatu yang disukai oleh seseorang, mungkin dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh Dot anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found