PC & Mudah Alih

Cara Mencari Lagu dari Video YouTube, Rancangan TV, atau Filem

Pernahkah anda menemui lagu yang tidak sabar untuk mengetahui tajuk, artis, dan sebagainya? Anda tidak sabar untuk memuat turunnya atau mencarinya di YouTube sehingga anda dapat mendengarkannya sendiri.

Cara Mencari Lagu dari Video YouTube, Rancangan TV, atau Filem

Kandungan video dan muzik sangat berkaitan dalam kehidupan moden. Anda sering mengalami lagu-lagu yang anda langsung jatuh cinta.

Tetapi bagaimana anda menemui lagu itu? Bagaimana anda mengakses runut bunyi? Sama ada kita bercakap mengenai video YouTube, rancangan TV, atau filem, selalu ada cara untuk belajar tentang lagu unggulan tertentu.

Cara Mengenal Lagu dari Video YouTube

Baiklah, jadi video YouTube cukup menarik di jabatan ini. Dalam beberapa kes, video YouTube dapat didonetisasi (artinya tidak ada penghasilan dari iklan untuk YouTuber yang mengunggahnya) atau bahkan dikeluarkan karena pelanggaran hak cipta. Ini bergantung pada label rakaman, walaupun banyak yang tidak melakukannya lagi kerana algoritma YouTube yang kononnya sekarang dapat mengalihkan penghasilan tersebut kepada pemilik hak.

Memandangkan hakikat bahawa pemuat naik berada di bawah skop di sini, mereka sering akan menyenaraikan karya muzik yang ditampilkan dalam keterangan video. Jadi, di situlah carian anda harus bermula.

Dalam beberapa kes, terutamanya untuk kepingan yang lebih kabur, pemuat naik tidak akan menyusahkan untuk memasukkan pautan ke lagu atau bahkan nama dan artisnya dalam keterangan.

Penyelesaian yang jelas di sini adalah menggunakan salah satu daripada banyak aplikasi pengenalan lagu (lebih lanjut mengenai ini kemudian). Tetapi apa yang berlaku sekiranya terdapat bunyi atau bunyi lain di trek. Anda akan dapat mendengarnya, tetapi adakah algoritma aplikasi dapat menyaring semuanya? Ini tidak pasti.

Pertaruhan terbaik anda di sini adalah dengan mencuba bahagian komen YouTube. Lihatlah beberapa halaman dan lihat apakah ada yang mengajukan soalan yang sama seperti yang anda mahukan. Sekiranya tidak, sila tanya soalan itu sendiri. Kemungkinan seseorang akan bertindak balas dan anda akan mengetahui lagunya.

Cara Mengenal Lagu dari Rancangan TV

Selain aplikasi ID muzik, ada cara lain untuk melihat perincian yang tepat mengenai lagu tertentu. Ya, Pangkalan Data Filem Internet (IMDb) adalah perpustakaan filem dan rancangan TV terbesar di dunia. Titik perpustakaan adalah merakam semua maklumat yang relevan mengenai rancangan TV atau filem tertentu. Ini termasuk pemeran, trivia, ulasan, dan, anda dapat meneka, runut bunyi.

Cari sahaja rancangan TV yang anda fikirkan di imdb.com dan tatal ke bawah ke bahagian Soundtrack Credits. Anda akan perhatikan bahawa senarai ini cukup pendek. Sebenarnya, mungkin tidak akan ada apa-apa kecuali lagu intro untuk persembahan.

Nasib baik, setiap episod rancangan kegemaran anda mempunyai halaman tersendiri yang lengkap dengan maklumat yang berkaitan.

  1. Di halaman IMDb utama untuk persembahan, arahkan ke musim tertentu.

  2. Dalam musim ini, semakin sempit ke episod.

  3. Klik Lagi.

  4. Kemudian, klik Soundtrack. Ini mesti menyenaraikan semua lagu dalam episod tersebut, termasuk lagu yang anda cari.

Cara Mengenal Lagu dari Filem

Mengenal pasti lagu dari filem menggunakan IMDb berfungsi sama seperti rancangan TV. Malah lebih mudah, sebenarnya. Yang perlu anda lakukan ialah menavigasi ke halaman utama filem dan pergi ke bahagian Soundtracks.

Cara lain yang menarik untuk melakukannya adalah dengan pergi ke YouTube dan mencari "soundtrack [nama filem]". Soundtrack filem dan OST (Soundtrack Asli) boleh menjadi pengalaman hebat dalam diri mereka. Itu bererti bahawa, selain mencari lagu keren yang anda cari, anda juga akan mendapat akses ke lagu-lagu keren lain yang ditampilkan dalam filem tersebut.

Menggunakan Aplikasi Mengenal Lagu

Baiklah, jadi kita di sini. Ya, aplikasi ini pastinya merupakan cara paling mudah untuk segera memanfaatkan lagu yang dipaparkan dalam video YouTube, rancangan TV, atau filem. Perkara yang menarik mengenai aplikasi ini ialah ia berfungsi di mana sahaja. Melihat kerana anda tidak dapat mencari IMDb untuk mengetahui lagu mana yang dimainkan di pesta atau di radio, aplikasi ini pasti lebih cekap daripada menyanyikan lirik, terutama jika lagu itu penting.

Kami telah mengumpulkan senarai lagu yang paling mampu mengenal pasti aplikasi yang akan membantu anda mencari lagu-lagu yang anda cari.

Shazam

Di bahagian atas senarai adalah Shazam, salah satu aplikasi pengenalan muzik pertama dan paling popular untuk peranti iOS dan Android, jam tangan Apple, Android Wear, dan peranti macOS. Semudah mencari aplikasi ini di gedung aplikasi peranti anda, memuat turunnya, memasangnya dan memulakannya. Anda akan melihat butang Ketuk ke Shazam. Ketiknya. Sekiranya aplikasi mengenali lagu yang dimaksud (yang kemungkinan besar akan dilakukan), ia akan memberitahu anda tentangnya.

SoundHound

SoundHound adalah alternatif Shazam yang hebat. Walaupun Shazam hebat dalam kehormatannya sendiri, SoundHound mempunyai ciri cemerlang yang membolehkannya mengenali lagu jika anda mengendahkan notanya. Ini bagus untuk lagu-lagu keras kepala yang tersekat di kepala anda.

Namun, anda mungkin perlu mencuba Shazam dan SoundHound sebelum lagu berjaya dikenali. Ini juga dapat memuaskan rasa ingin tahu anda untuk melihat apakah keduanya mempunyai tajuk yang sama dan maklumat lain.

Siri

Ya, Siri, pembantu Apple yang membantu anda melakukan banyak perkara di telefon, tablet atau komputer anda. Antara lain, Siri mampu mengenal pasti muzik yang sedang dimainkan ketika ini. Yang perlu anda lakukan adalah mengatakan Hey Siri diikuti dengan "Namakan lagu itu," "Lagu apa yang sedang dimainkan sekarang," atau "Lagu mana ini", dan pembantu akan mendengarkannya dan cuba mengenalinya untuk anda. Memang, ini bukan pilihan yang paling berkesan dalam persekitaran yang keras, seperti pesta.

Pembantu Google

Pasti, Pembantu Google boleh melakukan perkara yang hampir sama dengan Siri. Daripada Hey Siri, anda mengatakan "Hai Google" untuk mengaktifkannya, diikuti dengan pertanyaan anda. Pembantu Google cukup hebat dalam mengenali lagu, tetapi berkongsi masalah yang sama dengan Siri - dipengaruhi oleh bunyi ambien.

Muzik AHA

Tetapi bagaimana dengan pengguna Windows dan Chromebook? Apa yang berlaku apabila mereka tidak mahu bersusah payah mengambil telefon pintar atau tablet mereka?

Dalam hal ini, ada pelanjutan Chrome yang disebut AHA Music yang dapat mengenal pasti lagu dalam video YouTube, serta rancangan TV dan filem, asalkan dimainkan dalam penyemak imbas. Setelah anda menambahkan peluasan Muzik AHA ke Google Chrome, arahkan ke halaman tempat video / tayangan / filem dimainkan dan klik butang untuk pelanjutan tersebut. Hasilnya akan segera muncul. Anda juga akan mendapat maklumat tambahan mengenai lagu.

Soalan Lazim Tambahan

1. Mengapa tidak hanya mencari lirik?

Pasti, mencari lirik adalah cara untuk mendapatkan lagu tertentu yang anda cuba cari. Cuma anda mungkin akhirnya menaip lirik yang salah. Atau, mungkin lagu itu bukan dalam bahasa yang anda tahu. Mungkin versi yang anda suka bukan yang asli, dan liriknya tidak dapat membantu di sini.

Kemudian, terdapat kemudahan penggunaan. Setelah anda memuat turun salah satu aplikasi di atas, lebih mudah membiarkan mereka mencari lagu yang anda cari daripada mengetik lirik. Sebaliknya, mencari lagu di IMDb akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenainya.

Tetapi pasti, anda boleh mencari lirik sepenuhnya jika sesuai dengan anda.

2. Bagaimana jika saya tidak menemui lagu itu?

Oleh itu, aplikasinya telah mengenal pasti lagu tersebut, tetapi sepertinya anda tidak dapat menemuinya di YouTube. Walaupun ini tidak kerap berlaku, kadang-kadang lagu tidak terdapat di YouTube (biasanya untuk memenuhi tuntutan hak cipta). Google adalah rakan baik anda di sini. Anda pasti mencari lagu di suatu tempat di Google. Sekiranya tidak, anda boleh mencuba dan mencarinya di platform seperti Spotify dan Amazon.

3. Bagaimana jika saya tidak dapat mengenal pasti lagu itu?

Sekiranya aplikasi tidak dapat mengenal pasti lagu, cuba aplikasi lain. Sekiranya anda telah mencuba cukup aplikasi dan gagal, cuba IMDb seterusnya. Sekiranya tidak ada yang berjaya, cubalah Google. Cari beberapa forum yang relevan dan ajukan soalannya. Sekiranya anda cukup yakin, anda akan melihat halaman hasil Google pertama.

Mengenal Lagu

Kadang kala, mengenal pasti lagu dari video, rancangan TV, atau filem semudah mengetuk butang di dalam aplikasi. Pada masa lain, anda mungkin perlu melihat bahagian komen atau halaman IMDb. Apabila desakan bergerak, anda mungkin perlu melihat-lihat beberapa forum yang tidak jelas. Walau bagaimanapun, kemungkinan anda dapat mencari lagu yang anda cari.

Adakah anda menjumpai lagu yang tidak dapat anda lupakan? Kaedah mana yang sesuai untuk anda? Sekiranya tidak ada yang membantu, cuba tekan komen di bawah dan lihat apakah komuniti kami dapat memberi anda jawapan atau menunjukkan anda ke arah yang betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found