PC & Mudah Alih

Inilah Enam Kaedah Untuk Mencari Nombor Siri iPhone Anda

Sama ada anda perlu menghantar telefon anda ke Apple untuk mendapatkan perkhidmatan, menyediakannya untuk dijual, atau hanya mendokumenkannya untuk rekod inventori atau insurans, anda mungkin perlu mencari nombor siri iPhone anda pada satu ketika.

Inilah Enam Kaedah Untuk Mencari Nombor Siri iPhone Anda

Perhatikan bahawa arahan ini dalam artikel ini berfungsi untuk peranti iOS lain, termasuk iPad.

Berikut adalah enam cara untuk mencari nombor siri iPhone anda:

Cari Nombor Siri Dalam Tetapan Peranti Anda

Sekiranya iPhone anda dalam keadaan berfungsi, anda dapat dengan cepat mendapatkan nombor sirinya dengan mengikuti arahan ini, yang dapat dilakukan dengan cepat:

  1. Pertama, ketik Tetapan
  2. Kemudian, ketik Am
  3. Seterusnya, ketik Mengenai
  4. Dalam Mengenai, anda akan melihat iPhone anda Nombor siri disenaraikan.

Berhati-hatilah dengan nombor siri anda, kerana ini adalah salah satu nombor yang mengenal pasti peranti anda secara unik. Anda mahu merahsiakan nombor siri peranti anda.

Sekiranya anda secara tidak sengaja menerbitkannya dan ia jatuh ke tangan yang salah, ia boleh digunakan untuk mengemukakan tuntutan perkhidmatan palsu dengan Apple atau digunakan untuk secara tidak sengaja melaporkan peranti anda sebagai dicuri, yang akan menyebabkan anda banyak kerumitan.

Sekiranya anda ingin membuat salinan nombor siri iPhone anda, ketuk dan tahan jari anda pada nombor siri sehingga anda melihat dialog "salin" muncul.

Kemudian, ketik Salinan kemudian Tampal Nombor Siri iPhone anda di mana anda perlu menggunakannya seperti laman web Sokongan Apple.

Cara Memeriksa Nombor Siri iPhone Anda Dengan iTunes

Anda juga boleh memeriksa nombor siri iPhone anda melalui iTunes di Mac atau PC anda. Untuk memeriksa Nombor Siri anda dengan iTunes, sambungkan peranti ke komputer anda dengan kabel USB Lightning atau 30-Pin, buka iTunes, dan kemudian pilih iPhone anda dari senarai peranti di bahagian atas tetingkap.nombor siri iphone iunes

Pastikan anda berada di tab "Ringkasan" dan anda akan melihat semua butiran asas iPhone anda, termasuk nombor siri.

Kemudian anda boleh menyalin nombor siri iPhone anda dengan mengklik kanan (Control-click pada Mac) pada nombor siri dan memilih Salinan.

Cara Mencari Nombor Siri Terukir pada Peranti Anda

Catatan: Lewati bahagian ini jika anda mempunyai iPhone 5 atau lebih tinggi kerana peranti ini tidak mempunyai nombor siri terukir.

Untuk iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, dan iPhone 4S yang asal, anda boleh menemui nombor siri peranti anda yang terukir di dulang SIM.

Dengan menggunakan alat penyingkiran dulang SIM atau klip kertas yang diluruskan, keluarkan dulang SIM iPhone anda dengan teliti dari sisi peranti. Setelah dikeluarkan, anda akan menemui nombor siri yang terukir di bahagian bawah dulang.

nombor siri ipad terukir

Untuk asli iPhone dan semua model iPad dan iPod touch, anda boleh menemui nombor siri anda yang terukir terus di bahagian belakang peranti.

Oleh kerana penggunaan standard Nano SIM yang lebih kecil bermula dengan iPhone 5, tidak ada ruang di dulang SIM untuk mengukir nombor siri iPhone.

Atas sebab ini, iPhone 5 ke atas tidak mempunyai Nombor Siri yang terukir.

Cari Nombor Siri iPhone Anda Pada Pembungkusan Peranti

Sekiranya anda perlu mengakses nombor siri iPhone anda tanpa membuka kotak, atau jika peranti itu rosak dan anda tidak dapat menggunakan kaedah lain yang disenaraikan di sini, anda selalu dapat mencari nombor siri semua peranti iPhone, iPad, dan iPod touch secara langsung pada kotak runcit asal mereka.

pelekat kotak nombor siri iphone

Setiap kotak peranti iOS mempunyai pelekat seperti yang ditunjukkan di atas yang khusus untuk peranti itu sendiri. Yang tertera di pelekat ini, antara lain maklumat berguna, adalah nombor siri.

Untuk iPhone Dalam Mod Pemulihan

Sekiranya iPhone, iPad, atau iPod touch anda berada dalam mod pemulihan, anda masih dapat mencari nombor siri jika anda menggunakan Mac.

Di macOS, nombor siri iPhone anda masih akan muncul di iTunes menggunakan kaedah yang dijelaskan di atas, walaupun peranti berada dalam mod pemulihan.

Cari Nombor Siri iPhone Anda Dengan Sandaran iPhone

Sekiranya anda tidak mempunyai akses ke iPhone anda, tetapi anda telah menyandarkan telefon anda menggunakan iTunes, anda dapat melihat nombor siri peranti dari maklumat yang disertakan dalam sandaran. Anda tidak perlu membuka sandaran itu sendiri untuk mendapatkan semula nombor siri peranti anda.

Akses sandaran peranti iPhone anda dengan membuka terlebih dahulu iTunes pada Mac atau PC anda, kemudian ikuti arahan ini:

  1. Daripada Menu iTunes, pilih Keutamaan
  2. Kemudian pergi ke Peranti.
  3. Seterusnya, cari sandaran terbaru dari senarai sandaran.
  4. Akhirnya, arahkan kursor tetikus atau pad jejak anda ke atas nama sandaran dalam senarai Sandaran Peranti.
  5. Setelah beberapa saat, pop-up akan muncul menyenaraikan nombor telefon peranti (jika ada), nombor IMEI, dan nombor siri.

Sekiranya artikel ini berguna, anda mungkin akan mendapati tutorial TechJunkie iPhone yang lain juga berguna, termasuk Cara Memperbaiki Masalah Putaran Skrin Pada iPhone 7 Dan iPhone 7 Plus dan Bolehkah Sprint Menghapus iPhone Saya Dari Jauh?

Adakah anda mempunyai cadangan bagaimana mencari Nombor Siri pada iPhone yang tidak berfungsi dengan betul? Sekiranya ada, sila beritahu kami mengenai perkara ini di komen di bawah!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found