PC & Mudah Alih

Cara Mencari Kata Laluan Penghala [NetGear, Linksys, Uverse, Xfinity]

Sekiranya anda ingin menyiapkan Wi-Fi atau mengubah tetapan internet anda, anda perlu mendapatkan akses terus ke penghala anda. Tetapi bagaimana jika anda lupa kata laluan penghala?

Artikel ini akan memberitahu anda semua tentang mencari kata laluan penghala anda, dan beberapa tip dan trik umum untuk penghala yang biasa digunakan.

Cara Mencari Kata Laluan Penghala Anda

Sekiranya anda mahukan kata laluan masuk penghala anda, peranti yang menyambungkannya tidak akan menolong anda. Oleh itu, tidak menjadi masalah sama ada anda cuba mengaksesnya dari PC atau telefon. Prosesnya akan sama.

Pilihan pertama yang anda miliki dalam menentukan kata laluan penghala anda adalah dengan melihat sendiri router tersebut. Lebih kerap daripada itu, penghala akan mempunyai label di atasnya yang menyenaraikan nama pengguna dan kata laluan masuknya.

Sekiranya kata laluan stok tidak berfungsi, kemungkinan besar ia telah diubah semasa disiapkan. Sekiranya penghala anda disiapkan oleh orang lain, hubungi mereka. Orang yang mengatur rangkaian anda mungkin dapat mengingat kata laluan apa yang mereka gunakan atau di mana mereka menyimpannya.

Pilihan lain adalah untuk google untuk kata laluan lalai penghala. Pastikan anda menyenaraikan model dengan betul, kerana model yang berbeza boleh mempunyai kata laluan lalai yang berbeza.

Sekiranya kaedah ini tidak memberikan hasil, dan penghala mempunyai nama pengguna stok yang tersenarai dan kata laluan, tetapkan semula dengan menekan butang RESET. Setelah penghala diset semula, anda boleh mengaksesnya melalui PC atau telefon anda menggunakan maklumat stok.

Sekiranya anda telah menetapkan semula penghala anda, gunakan SSID stok dan kata laluan untuk log masuk ke Wi-Finetwork. Baik itu atau sambungkan penghala melalui kabel ke PC anda. SSID stok dan kata laluan Wi-Fi lalai disediakan pada label yang sama.

Sekiranya tiada yang berfungsi, hubungi pembekal perkhidmatan internet anda. Mereka akan membantu anda mendapatkan kata laluan penghala anda atau memberi anda kata laluan yang diketahui dengan penghala yang berbeza.

Jenama Penghala Umum & Kata Laluan Lalai

Sekiranya anda terkunci dari penghala dan tidak ada pelekat dengan kata laluan lalai, ada kemungkinan internet dapat membantu anda. Sebilangan besar router dilengkapi dengan kata laluan lalai, bergantung pada pengeluarnya, dan kami telah menyusun senarai yang paling biasa untuk anda periksa. Sekiranya anda tidak menemui penghala anda di sini, cuba buka model penghala anda atau pergi ke laman web ini.

Cara Mencari Router Login untuk Netgear Router

NetGear menggunakan beberapa kombinasi log masuk yang berbeza untuk penghala mereka. Senarai lengkap terdapat di sini, tetapi kami akan memberi anda inti:

 1. Sekiranya anda menggunakan penghala Comcast, cubalah nama pengguna "comcast" dan kata laluan: "1234"
 2. Sekiranya tidak berjaya, cuba gunakan kombinasi "admin" dan "kata laluan"
 3. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kata laluan "1234"
 4. Beberapa penghala tidak menggunakan nama pengguna dan yang lain sama sekali tidak menggunakan kata laluan, jadi tinggalkan salah satu kotak dan cuba kombinasi di atas.

Anda boleh pergi ke pautan, mencari model penghala NetGear yang tepat, dan mencari kata laluan lalai yang digunakan jika tiada cadangan kami yang berfungsi.

Sekiranya ini tidak berfungsi, anda perlu menghubungi penyedia perkhidmatan anda untuk mendapatkan maklumat mengenai penghala anda. Mereka akan memberi anda maklumat log masuk yang betul atau memberi anda maklumat baru. Sekiranya anda membeli penghala secara berasingan, anda boleh menghubungi mereka sebagai pengeluar.

Bagaimana Mencari Router Login untuk Linksys Router

Anda boleh mendapatkan senarai lengkap kombinasi log masuk untuk router Linksys di sini atau menggunakan ringkasan ini:

 1. Untuk penghala Comcast, gunakan "comcast" dan "1234" sebagai gabungan nama pengguna dan kata laluan anda.
 2. Gunakan "admin" / "admin"
 3. Gunakan "Pentadbir" sebagai ganti nama pengguna.
 4. Biarkan salah satu ladang kosong.

Sekiranya senarai dalam pautan tidak berfungsi, hubungi ISP anda. Mereka akan memberi anda gabungan log atau penghala baru. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi Linksys.

Bagaimana Mencari Router Login untuk Uverse

AT&T tidak menyenaraikan log masuk lalai untuk penghala ayat-U secara terbuka.

Untuk log masuk ke penghala ayat-U, masukkan "192.168.1.254" di bar alamat penyemak imbas anda. Sebaliknya, gunakan maklumat log masuk yang disediakan di bahagian belakang penghala anda. Ini biasanya di sebelah label bernama "Kata Laluan Sistem" atau "Kod Sistem Peranti." Sekiranya anda tidak melihat kata laluan, cuba gunakan "admin" untuk nama pengguna dan kosongkan bidang kata laluan.

Jika tidak, anda perlu mendapatkan sokongan AT&T untuk menyelesaikan masalah anda. Mereka akan memberi anda kata laluan yang betul atau memberi anda penghala baru.

Bagaimana Mencari Router Login untuk Xfinity

Untuk log masuk ke penghala Xfinity anda, ikuti langkah berikut:

 1. Sambungkan penghala Xfinity anda ke PC.
 2. Dalam penyemak imbas, pergi ke alamat "10.0.0.1." Ini akan membuka menu log masuk
 3. Nama pengguna lalai adalah "admin" dan kata laluan lalai adalah "kata laluan"
 4. Sekiranya ini tidak berfungsi, anda perlu menghubungi penyedia perkhidmatan anda. Sebagai alternatif, anda boleh menetapkan semula penghala dengan menekan butang set semula. Kemudian, gunakan gabungan nama pengguna / kata laluan lalai.
 5. Anda kini boleh mengakses tetapan penghala Xfinity anda.

Cara Mencari Router IP & Kata Laluan dari iPhone

Untuk mencari alamat IP penghala di iPhone anda, ikuti langkah berikut:

 1. Ketik Tetapan.

 2. Ketik Wi-Fi.

 3. Ketuk ikon "i" di sebelah nama rangkaian. Jaringan itu harus menjadi jaringan yang router Anda coba akses.

 4. Cari alamat IP di medan Penghala.

 5. Setelah menemui alamat IP, anda boleh memasukkannya ke tab alamat penyemak imbas anda dan log masuk ke penyemak imbas anda.

Sekiranya anda tidak mengetahui kata laluan masuk penghala anda, ikuti langkah-langkah yang disebutkan di awal artikel.

Cara Mencari Router IP & Kata Laluan dari PC Windows

Untuk mencari IP penghala anda dari PC Windows, ikuti langkah berikut:

 1. Buka menu Mula / bar carian.

 2. Ketik "cmd" untuk membuka Command Prompt.

 3. Ketik perintah "ipconfig" dan tekan Enter.

 4. Cari sambungan rangkaian untuk penghala anda. Sekiranya anda menggunakan kabel, biasanya Ethernet. Sekiranya anda menggunakan Wi-Fi, ia menggunakan penyesuai Wi-Fi.

 5. IP penghala berada di bawah maklumat "gateway lalai". Gunakan format gateway IPv4 (iaitu 10.0.0.1).

Kaedah ini hanya akan memberi anda alamat IP penghala. Anda boleh memasukkan alamat tersebut ke dalam abrowser untuk masuk ke penghala dan mengubah tetapannya. Sekiranya anda tidak mempunyai kombinasi nama pengguna / kata laluan, hubungi ISP anda atau cari yang lalai yang disebutkan sebelumnya.

Cara Mencari Router IP & Kata Laluan dari Mac

Sekiranya anda menggunakan Mac, ikuti langkah berikut:

 1. Klik Menu Apple.

 2. Pilih Keutamaan Sistem.

 3. Pilih Rangkaian.

 4. Pilih sambungan rangkaian anda. Ini biasanya akan menjadi Sambungan Wi-Fi atau Ethernet / Kawasan Tempatan.

 5. Klik "Lanjutan" di kanan bawah.

 6. Pada tab TCP / IP, cari "Router." Nombor tersebut adalah alamat IP penghala anda. Mereka harus kelihatan seperti ini: 192.168.1.1 atau 10.0.0.1.

Sekiranya anda tidak mengetahui maklumat log masuk penghala anda, anda perlu menghubungi ISP anda. Mendapatkan alamat IP anda hanya dapat memberi anda sejauh ini.

Cara Mencari Kata Laluan Penghala dari Peranti Android

Jawapan mudah ialah anda tidak boleh. Android, secara lalai, tidak dapat membantu anda mendapatkan maklumat kata laluan penghala anda.

Anda dapat mencari alamat IP penghala anda dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka Tetapan.

 2. Buka Wi-Fi.

 3. Ketik anak panah di sebelah rangkaian yang anda gunakan. Pastikan anda tersambung ke rangkaian yang anda cari untuk mengetahui IP.

 4. Alamat IP penghala disenaraikan di bawah Gateway.

Sekiranya anda ingin berkongsi kata laluan Wi-Fi dari Android anda, anda boleh pergi ke Wi-Fi dan kemudian tekan pada rangkaian yang ingin anda kongsi. Kod QR akan muncul di skrin anda. Mengimbas kod tersebut dengan peranti lain akan memberikan kata laluan Wi-Fi.

Cara Mencari Kata Laluan Penghala dari iPad

Tidak ada cara untuk mencari kata laluan penghala anda dari iPad.

Sekiranya anda ingin mencari kata laluan Wi-Fi dari iPhone atau iPad, satu-satunya pilihan anda ialah logint ke router anda dan dengan mencari IP-nya dan menggunakan kombinasi login router.

Sebagai alternatif, anda boleh berkongsi kata laluan dengan seseorang yang anda sambungkan melalui Bluetooth. Untuk melakukan doso, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Tetapan.
 2. Buka Wi-Fi.
 3. Klik pada rangkaian tempat anda ingin berkongsi kata laluan.
 4. Setelah diminta, klik Selesai.
 5. Ini berfungsi untuk peranti yang disambungkan kepada anda melalui Bluetooth dan berada di rangkaian yang sama.

Diarahkan ke Kejayaan

Sekiranya anda mengikuti panduan ini, semoga anda berjaya mendapatkan kata laluan penghala anda. Ini boleh menjadi tugas yang sukar, dan kadang-kadang satu-satunya pilihan adalah mengganti penghala sepenuhnya. Adalah berguna untuk melacak maklumat log masuk penghala anda.

Adakah kata laluan lalai berfungsi untuk anda? Adakah anda menghubungi ISP anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.