Media Sosial

Cara Mencari Alamat E-mel anda jika Anda Kehilangan atau Tidak Mengingatnya

Bagaimana anda dapat mencari alamat e-mel anda jika anda kehilangan atau tidak dapat mengingatnya? Bagaimana anda boleh mendapatkan semula akaun anda jika anda tidak ingat apa alamat e-mel anda? Walaupun mungkin terdengar tidak mungkin, ia berlaku lebih kerap daripada yang anda fikirkan.

Cara Mencari Alamat E-mel anda jika Anda Kehilangan atau Tidak Mengingatnya

Sebagai teknologi IT dalam pekerjaan saya yang lain, saya melihat pengguna sepanjang masa yang tidak dapat mengingat alamat e-mel mereka sepenuhnya. Kadang-kadang ini adalah pemula atau akaun baru. Kadang-kadang seseorang yang baru sahaja berkahwin dan baru sahaja menukar nama mereka dan kadang-kadang orang lupa. Walaupun mengejutkan bagi sesetengah orang, jika anda memikirkan jumlah alamat e-mel, kata laluan dan log masuk yang kita juggle setiap hari, melupakan salah satu daripadanya bukanlah sesuatu yang luar biasa.

Cabaran utama anda sekiranya anda lupa alamat e-mel anda adalah mengenal pasti akaun anda. Oleh kerana banyak akaun akan menggunakan alamat e-mel sebagai pengecam utama, jika itu adalah perkara yang tidak dapat anda ingat, anda akan merasa lebih sukar daripada yang mungkin anda lakukan.

Terdapat dua langkah pencegahan yang boleh anda gunakan untuk menghentikan kejadian ini. Salah satunya adalah dengan selalu menetapkan e-mel pemulihan semasa anda membuat akaun baru dan yang lain adalah menggunakan pengurus kata laluan. Kedua-duanya akan membantu sekiranya anda lupa alamat e-mel anda.

E-mel pemulihan

Ada satu perkara yang dapat anda lakukan terlebih dahulu dengan melupakan alamat e-mel anda dan itu adalah dengan menetapkan sandaran. Biasanya disebut sebagai alamat pemulihan, ini adalah pilihan di kebanyakan penyedia e-mel dan akaun dalam talian. Ini membolehkan anda memberikan alamat e-mel utama anda sebagai log masuk tetapi juga alamat e-mel sandaran sekiranya berlaku sesuatu. Ini terutama berlaku sekiranya terdapat peretasan tetapi juga berfungsi sebagai peringatan sekiranya anda lupa log masuk utama anda.

Anda kemudian boleh mencuba masuk ke e-mel anda, mengisi bahagian 'kehilangan log masuk', meminta pautan log masuk dihantar ke e-mel sandaran anda dan seharusnya dapat memulihkan alamat e-mel utama anda dari sana.

Pengurus kata laluan

Pengurus kata laluan tidak hanya ingat kata laluan tetapi alamat e-mel, butiran akaun dalam talian, borang dalam talian dan banyak lagi. Sekiranya anda menggunakannya setiap kali anda melog masuk ke dalam talian, anda tidak semestinya kehilangan alamat e-mel anda. Anda mungkin melupakannya tetapi pengurus kata laluan anda akan sentiasa mencatatnya.

Memulihkan alamat e-mel anda jika anda kehilangan atau tidak dapat mengingatnya

Sekiranya anda tidak mempunyai akses ke salah satu langkah pencegahan tersebut dan memerlukan akses ke e-mel tanpa alamat e-mel, pilihan anda adalah terhad. Keselamatan e-mel sangat penting dan penyedia berusaha keras untuk melindungi akaun anda. Anda masih mempunyai pilihan.

Periksa sejarah penyemak imbas anda

Sekiranya anda menggunakan komputer yang terakhir kali anda masuk ke akaun anda menggunakan e-mel yang anda lupakan, lihat dalam sejarah penyemak imbas anda untuk melihat apakah anda dapat menemui halaman Peti Masuk. Anda mungkin akan diminta untuk masuk semula tetapi dalam beberapa kes, daripada meminta keseluruhan log masuk, ia akan meminta kata laluan.

Sekiranya anda bernasib baik, anda akan melihat sesuatu seperti, ‘Sesi tamat, sila masukkan semula kata laluan untuk [dilindungi e-mel]’. Outlook melakukan ini seperti yang pernah berlaku kepada saya sebelum ini. Alamat e-mel anda berada di hadapan dan tengah.

Gunakan halaman log masuk

Setiap penyedia e-mel akan mempunyai halaman log masuk di mana anda boleh meminta untuk memulihkan akaun anda. Biasanya akan meminta alamat e-mel tetapi selalunya mempunyai pilihan untuk memilih nombor telefon sebagai gantinya. Selagi anda menyediakan nombor telefon, anda boleh menggunakannya.

Google melakukannya, Outlook melakukannya, Facebook melakukannya, Twitter melakukannya dan banyak penyedia dalam talian lain juga melakukannya.

Apabila anda melayari halaman masuk, anda akan melihat arahan untuk memasukkan alamat e-mel, nombor telefon anda dan mungkin juga pilihan lain. Outlook misalnya membolehkan anda log masuk menggunakan nama pengguna Skype anda. Sekiranya anda lupa alamat e-mel anda, ini adalah bagaimana anda masih boleh mengakses akaun anda.

Hubungi perkhidmatan pelanggan

Satu-satunya pilihan anda jika anda tidak ingat nama pengguna atau mengaitkan nombor telefon adalah menghubungi penyedia. Ini mungkin memerlukan sedikit masa dan akan menjadi pengalaman yang mengecewakan tetapi satu-satunya pilihan anda.

Sebilangan besar penyedia e-mel akan menggunakan bot sebagai baris pertama dalam sembang web. Selepas itu, anda mungkin akan dihantar ke pengendali yang bahasa Inggerisnya adalah bahasa kedua dan seboleh mungkin mereka ingin menolong anda dan menjadi orang yang baik, komunikasi adalah satu cabaran. Walau bagaimanapun, biasanya satu-satunya pilihan anda dari sini.

Pencegahan sebenarnya adalah kuncinya. Sekiranya anda tidak dapat mencari alamat e-mel anda atau jika anda kehilangan atau tidak dapat mengingatnya, pilihan anda terhad untuk menjaga keselamatan akaun. Walaupun mungkin mengecewakan anda, prosedur keselamatan tersebut ada untuk membantu menjaga keselamatan akaun anda.

Adalah lebih masuk akal untuk mengaitkan nombor telefon, menetapkan e-mel pemulihan dan menggunakan pengurus kata laluan terlebih dahulu. Dengan begitu, tidak kira berapa banyak perkara yang anda lupakan, selalu ada cara untuk mendapatkan apa yang anda perlukan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found