Internet

Cara Memperbaiki Kemas Kini Aplikasi di Google Play Stuck on Pending

Memuat turun aplikasi dari Google Play Store harus menjadi proses yang mudah. Namun, pengguna kadang-kadang menghadapi masalah ketika catatan di layar mengatakan bahawa muat turun belum selesai, tetapi muat turun tidak pernah berlangsung dari peringkat tertunda.

Cara Memperbaiki Kemas Kini Aplikasi di Google Play Stuck on Pending

Sekiranya anda terjebak dengan masalah 'muat turun yang belum selesai' pada peranti Android anda, anda harus mengatasinya secara manual. Oleh kerana terdapat banyak kemungkinan penyebab masalah ini, anda harus menguji beberapa kaedah sebelum anda mencari jalan penyelesaiannya. Artikel ini akan membimbing anda melaluinya.

Kosongkan Cache Google Play

Cache yang terlalu banyak boleh menyebabkan aplikasi tidak berfungsi, yang kadang-kadang boleh berlaku dengan Play Store. Perkara ini sering berlaku apabila anda mempunyai banyak aplikasi yang perlu diperiksa oleh Play Store untuk mengetahui kemas kini dan melakukan tindakan lain yang berkaitan.

Untuk mengosongkan cache Play Store, anda harus:

 1. Pergi ke Tetapan.

 2. Seterusnya, ketik Pengurusan Aplikasi menu.

 3. Kemudian, pilih Kedai Google Play dari senarai.

 4. Sekarang, pilih Penggunaan simpanan dari menu.

 5. Akhirnya, ketik Kosongkan cache butang.

Mengosongkan cache biasanya memperbaiki sebarang gangguan kecil seperti ralat 'muat turun belum selesai'. Sekiranya tidak, cubalah beberapa kaedah lain dari artikel tersebut.

Laraskan Antrian

Play Store memuat turun semua versi terbaru aplikasi anda secara automatik pada peranti anda. Ini bermaksud bahawa kemungkinan aplikasi anda berada di hujung barisan, dan anda harus mendorongnya ke atas.

Untuk melakukannya, anda harus:

 1. Buka Play Store pada peranti anda.

 2. Ketik anda Profil ikon di bahagian kanan atas.

 3. Sekarang, pilih Urus apl & peranti. Ketik ‘Lihat perincianDan anda akan melihat semua aplikasi yang sedang dalam barisan muat turun. Sekiranya anda tidak melihatnya, ini bukan yang menyebabkan masalah ‘muat turun belum selesai’. Sekiranya barisan ada, teruskan ke langkah 4.

 4. Kemudian, ketik X butang di sebelah aplikasi untuk membatalkan muat turun.

 5. Sebagai alternatif, anda boleh mengetuk butang ‘Batalkan semua’ untuk menghentikannya sekaligus.

Anda kemudian boleh memuat turun aplikasi yang anda inginkan, sebelum kembali untuk mengemas kini aplikasi anda yang lain.

Keluarkan Akaun Anda dan Tambahnya Lagi

Sebilangan pengguna berjaya menyelesaikan masalah dengan membuang akaun Google mereka dari Play Store dan kemudian menambahkannya kembali. Untuk melakukan ini, anda perlu:

 1. Sekali lagi, pergi ke Tetapan.

 2. Sekarang, tatal ke bawah ke Pengguna & akaun bahagian. Pada beberapa versi Android, jalannya adalah Akaun dan Sandaran> Akaun.

 3. Pilih Google kemudian cari akaun Google anda dan ketik.

 4. Ketik ikon ‘More’ (2 titik) di kanan atas kemudian pilih Alih keluar akaun.

Sekarang masukkan Play Store, masukkan maklumat akaun anda sekali lagi, dan cuba memuat turun aplikasinya.

Periksa Storan

Sekiranya peranti anda kehabisan ruang storan, ia akan menyekat anda memuat turun aplikasi baru. Untuk memeriksa berapa banyak ruang yang tersisa, anda harus:

 1. Seperti biasa, pergi ke Tetapan.

 2. Tatal ke bawah dan tekan Penyimpanan butang.

 3. Periksa sama ada anda mempunyai cukup memori untuk aplikasi baru. Biasanya, kebanyakan aplikasi tidak boleh mengambil ruang melebihi 20-30MB. Walaupun begitu, beberapa aplikasi berat seperti Messenger boleh menggunakan sehingga 500MB atau lebih.

Kehadiran aplikasi ‘bloatware’ boleh mempengaruhi penyimpanan telefon anda secara negatif. Ini adalah aplikasi yang tidak memenuhi tujuan tertentu di telefon anda dan menggunakan banyak storan. Oleh itu, pastikan bahawa anda menyingkirkan mereka untuk memberi laluan kepada yang baru.

Kad SD yang tidak berfungsi kadangkala boleh menyebabkan masalah semasa memuat turun aplikasi baru. Untuk memeriksa apakah itu masalahnya, keluarkan kad dan cuba muat turun aplikasinya. Sekiranya muat turun seperti biasa ke storan dalaman anda, pertimbangkan untuk menukar kad.

Lumpuhkan VPN Peranti Anda

Sebilangan pengguna memasang rangkaian peribadi maya (VPN) untuk menjamin privasi dalam talian mereka, tetapi mereka tidak tahu bahawa ia juga boleh mempengaruhi muat turun mereka. Sekiranya anda mempunyai VPN, anda harus mematikannya sebelum cuba memuat turun aplikasinya lagi.

Biasanya, VPN tidak boleh menghalang aplikasi memuat turun, tetapi ada keadaan di mana ia boleh mempengaruhi prosesnya. Sebagai contoh, ini boleh berlaku jika kemas kini VPN baru mengalami gangguan. Cubalah, dan jika kesalahan hilang, cuba pasang semula VPN.

Perhatikan, beberapa VPN memiliki fitur pemblokiran iklan / skrip yang mungkin menyebabkan masalah. Sekiranya anda mempercayai laman web atau aplikasi, matikan ciri tersebut, jika ada, dan cuba lagi.

Masa dan Tarikh Tidak Sesuai

Kedengarannya pelik, tetapi jika waktu dan tarikh di telefon pintar anda tidak sesuai dengan waktu dan tarikh rasmi, Google Play Store mungkin menghalang anda memuat turun aplikasi. Juga, kadang-kadang mengubah waktu dan tarikh untuk waktu yang singkat dan kemudian mengubahnya kembali ke cara yang sesuai untuk menyelesaikan masalah anda.

Cuba ini:

 1. Seperti sebelumnya, lancarkan Tetapan aplikasi.

 2. Kemudian, pergi ke Tetapan tambahan, pada beberapa versi Android jalannya Pengurusan am.

 3. Sekarang, pilih Masa tarikh.

 4. Sekiranya Mati, togol Tarikh automatik dan masa untuk Dihidupkan.
 5. Sekiranya Dihidupkan, matikan dan ubah waktu dan tarikh ke yang lain.
 6. Tunggu sebentar dan kemudian beralih Tarikh dan masa automatik kembali, ia mungkin dilabel sebagai Tetapkan secara automatik.

Periksa Wi-Fi dan Rangkaian Data

Salah satu penyelesaian yang paling jelas adalah untuk memeriksa sama ada sambungan wayarles atau data anda berfungsi dengan normal. Sekiranya anda mempunyai lebar jalur yang mencukupi pada rancangan data anda, cuba matikan rangkaian Wi-Fi dan hidupkan Data Mudah Alih. Sekiranya aplikasi mula dimuat turun, masalahnya ada di rangkaian selama ini.

 1. Cara termudah untuk menukar sambungan adalah dengan meluncurkan skrin anda dari atas ke bawah untuk membuka bar akses cepat, putar Wi-Fi matikan, dan matikan Data mudah alih pada.

Tiada Lagi Muat Turun Belum Selesai

Semoga beberapa langkah dari atas membantu anda menyelesaikan masalah ini. Selalunya, kesalahan biasa ini adalah hasil daripada beberapa kesalahan aplikasi kecil yang hilang dengan mudah. Walau bagaimanapun, jika masalah itu terus berlaku, anda mungkin mengalami masalah sistem atau perkakasan lain dan dengan itu mungkin membawa peranti anda ke perkhidmatan pembaikan tempatan.

Adakah anda tahu kaedah lain untuk memperbaiki menunggu muat turun masalah? Sekiranya ada, kongsikannya dalam komen di bawah.