Hiburan

Cara Memperbaiki Kod Ralat Netflix NW-3-6

Teknologi tidak sempurna. Segala jenis kesalahan berlaku sepanjang masa. Terutama setelah seharian bekerja semasa anda hanya mahu duduk di depan TV anda, menonton Netflix dan bersantai. Menjengkelkan, bukan?

Cara Memperbaiki Kod Ralat Netflix NW-3-6

Sekiranya anda melihat kod ralat NW-3-6 dan bukannya rancangan TV kegemaran anda, jangan risau. Kami mempunyai lebih daripada satu penyelesaian yang akan membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Apa Kod Ralat NW-3-6 dan Cara Memperbaikinya

Sebelum anda mula memperbaiki ralat, anda mungkin ingin mengetahui maksud kod ini. Bersama dengan kodnya, mesej ini akan dipaparkan di skrin anda:

Kami menghadapi masalah menyambung ke Netflix. Sila cuba lagi atau lawati: www.netflix.com/help.

Ini bermaksud peranti yang anda streaming tidak dapat membuat sambungan dengan Netflix. Mungkin ada masalah dengan rangkaian atau konfigurasi. Jadi, ini adalah penyedia internet tempatan anda atau masalah dengan peranti penstriman. Syukurlah, terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba selesaikan ralat ini. Berikut adalah beberapa pembaikan umum untuk apa sahaja peranti penstriman yang anda gunakan.

Ralat Netlix

1. Pastikan Internet Anda Berfungsi

Sebelum anda melakukan perkara lain, pastikan penghala anda dihidupkan, dan peranti penstriman Wi-Fi anda diaktifkan. Kemudian periksa sama ada peranti streaming mempunyai akses ke internet.

Perhatikan bahawa anda juga boleh menyambungkan peranti lain ke Wi-Fi untuk memeriksa isyarat anda. Sekiranya peranti lain mempunyai akses ke internet, tetapi peranti streaming anda tidak, isyaratnya mungkin terlalu lemah. Anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk memindahkan peranti penstriman lebih dekat ke penghala anda.

2. Mulakan semula Peranti Anda

Ada kemungkinan gangguan sementara menyebabkan peranti anda terputus dari Wi-Fi. Sekiranya ini berlaku, tunggu sehingga ia bersambung lagi.

Sekiranya peranti tidak terputus dan tidak mempunyai akses internet, anda boleh memutuskannya secara manual dan menyambungkannya semula. Ini mungkin menyegarkan sambungan.

Anda juga boleh menghidupkan semula peranti dengan mematikannya dan menghidupkannya semula, dan kemudian menunggu sehingga ia menyambung semula ke internet. Ini mungkin berfungsi kerana memulakan semula peranti anda membersihkan cache.

3. Mulakan semula atau Tetapkan Semula Penghala

Cara lain adalah dengan memulakan semula penghala atau modem.

Anda bahkan boleh menetapkannya semula ke tetapan lalai, tetapi pastikan anda mengetahui kelayakan anda sebelum melakukannya. Sekiranya anda lupa nama pengguna dan kata laluan anda, anda perlu menghubungi penyedia internet anda untuk meminta mereka log masuk anda semula.

4. Sambungkan Peranti Secara Langsung ke Modem

Sekiranya penghala masih menimbulkan masalah dan memulakan semula ia tidak membantu, anda mungkin mahu melupakannya sama sekali. Kabel Ethernet akan menyelesaikan masalah ini dalam beberapa saat. Sambungkan peranti anda terus ke modem dan elakkan masalah penghala.

Sebelum melakukannya, jangan lupa mematikan peranti penstriman anda. Juga, hidupkan modem terlebih dahulu dan tunggu sehingga sambungan dibuat sebelum anda menghidupkan peranti anda.

5. Putuskan sambungan Pelayan Proksi

Sekiranya anda menggunakan VPN atau pelayan proksi semasa menonton kandungan Netflix, putuskan sambungannya dan cuba sambungkan ke perkhidmatan tanpa mereka. Mereka mungkin menyebabkan kesalahan.

Kod Ralat Netlix nw-3-6

6. Tetapkan DNS ke Automatik untuk Konsol Permainan

Pembaikan ini sedikit lebih spesifik, dan anda boleh mencubanya jika anda mempunyai Xbox atau PlayStation.

Untuk Xbox lakukan perkara berikut:

 1. Cari butang Panduan pada alat kawalan anda dan tekan.
 2. Buka Tetapan.
 3. Pilih Tetapan Sistem.
 4. Dari sana, pilih Tetapan Rangkaian dan kemudian Konfigurasikan Rangkaian.
 5. Cari Tetapan DNS dan pilih pilihannya.
 6. Pilih Automatik.
 7. Matikan Xbox dan hidupkan semula dan kemudian cuba mengakses Netflix.

Untuk PlayStation, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka menu utama dan pilih Tetapan.
 2. Cari Tetapan Rangkaian, dan dari sana, pilih Tetapan Sambungan Internet.
 3. Dari menu ini, pilih Custom.
 4. Pilih pilihan sambungan WiFi atau Wired.
 5. Di bawah Tetapan Alamat IP, pilih Automatik.
 6. Di bawah nama hos DHCP, pilih Jangan Tetapkan.
 7. Untuk Tetapan DNS dan MTU, pilih Automatik.
 8. Untuk Pelayan Proksi, pilih Jangan Gunakan.
 9. Setelah selesai, pilih X untuk menyelesaikan dan pilih Uji sambungan untuk melihat apakah anda telah menyelesaikan masalah tersebut.

Anda juga boleh menetapkan alamat IP statik untuk TV pintar dengan mengikuti arahan berikut:

 1. Buka menu Tetapan.
 2. Pilih Rangkaian.
 3. Dari sana, pilih Status Rangkaian.
 4. Pastikan anda menuliskan maklumat di bawah alamat IP, Subnet dan Gateway.
 5. Kembali ke Rangkaian dan pilih pilihan Tetapkan Rangkaian pada manual.
 6. Taipkan maklumat yang anda tulis di ruangan yang sesuai.
 7. Taipkan pelayan DNS awam Google 8.8.8.8 di bawah DNS.
 8. Cuba akses Netflix untuk memeriksa sama ada pembaikan berjaya.

Memperbaiki Ralat NW-3-6

Ada satu perkara lagi yang belum kami sampaikan.

Sekiranya anda mencuba semua yang kami cadangkan dan nampaknya tidak berjaya, mungkin bukan anda. Mungkin Netflix. Sekiranya pelayan mereka dimatikan buat sementara waktu, tidak ada yang dapat anda lakukan mengenainya. Tunggu sebentar, dan kemudian cuba streaming lagi. Mudah-mudahan, mereka telah menyelesaikan masalah pada masa itu.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, ini bukan Netflix, tetapi sambungan internet anda. Salah satu pembaikan mudah kami akan membolehkan anda terus menonton kandungan kegemaran anda di perkhidmatan streaming ini.

Apa pembaikan dari senarai kami yang sesuai untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.