PC & Mudah Alih

Cara Mengosongkan Ruang pada Mac

Sekiranya anda menggunakan Mac anda untuk sementara waktu, anda mungkin sampai ke titik di mana anda tidak mempunyai storan yang tersedia. Ini menyukarkan memuat turun fail atau memasang program baru.

Cara Mengosongkan Ruang pada Mac

Mac tidak selalu menjadikannya mudah atau lurus ke hadapan untuk mengosongkan ruang. Gunakan panduan ini untuk mendapatkan lebih banyak simpanan untuk foto atau video kegemaran anda.

Membebaskan Ruang pada Mac Anda

Model Mac yang lebih baru hadir dengan lebih banyak keupayaan penyimpanan dengan setiap kemas kini. Namun, pengguna juga mempunyai lebih banyak fail daripada sebelumnya. Syukurlah, Mac anda mempunyai beberapa pilihan untuk mempermudah pengurusan storan.

Memeriksa ruang cakera yang ada di Mac anda adalah mudah. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Klik pada ikon Apple.

 2. Klik pada Mengenai Mac ini.

 3. Pilih Penyimpanan, pada Mac lama, anda perlu memilih Maklumat Lanjut dan kemudian Penyimpanan.

Menu akan menunjukkan perincian asas pengurusan cakera keras anda, dan anda boleh mengklik satu bahagian untuk mengetahui lebih banyak perincian mengenainya.

Sekiranya anda melihat sebilangan besar fail bukan aplikasi, seperti foto dan filem, ini adalah fail yang paling mudah dipindahkan ke tempat lain. Kami akan menunjukkan beberapa kaedah berguna untuk membersihkan Mac anda.

Cara Mengosongkan Ruang pada Disk Permulaan Mac

Sekiranya anda menerima pemberitahuan bahawa cakera anda hampir penuh, Mac anda tidak akan dapat menerima kemas kini baru. Anda juga akan mempunyai masa yang lebih mencabar untuk mengemas kini aplikasi anda.

Cakera permulaan anda akan mengandungi aplikasi yang paling banyak anda gunakan dan kebanyakan data latar belakang yang digunakan oleh sistem anda. Dari masa ke masa, ini akan bertambah sehingga penting untuk menjaga ukuran fail tersebut.

Kosongkan Sampah

Cara mudah untuk mengosongkan ruang adalah dengan mengosongkan Sampah anda. Setiap kali anda menghapus fail di Mac anda, fail tersebut akan masuk ke simpanan aplikasi Sampah. Sekiranya anda tidak mengeluarkannya dari sana, ia masih memerlukan ruang pada cakera keras anda.

Untuk memadam fail di Sampah, klik kanan pada aplikasi berlabuh pada bar alat anda dan tekan Tong kosong. Cara lain adalah dengan membuka aplikasi Sampah, kemudian klik Kosong di kanan atas.

Sekiranya anda menggunakan versi Mac yang lebih baru (macOS Sierra atau yang lebih baru), anda juga boleh menyediakan Sampah anda agar dikosongkan secara automatik sekali sekala. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada ikon Apple.

 2. Buka Mengenai Mac ini.

 3. Pilih Penyimpanan, kemudian pilih Mengurus.

 4. Sebelah Kosongkan Sampah Secara Automatik, pilih Hidupkan.

 5. Mac anda akan terus membuang fail di Sampah yang berusia lebih dari 30 hari.

Buang Cache

Sekiranya anda masih kekurangan ruang, anda boleh membuang cache aplikasi anda. Mengeluarkan cache dapat menjimatkan sejumlah besar ruang bergantung pada berapa lama dan berapa kerap anda menggunakan aplikasi yang mempunyai memori, seperti Photoshop.

Untuk membuang cache kebanyakan aplikasi, ikuti langkah berikut:

 1. Di Finder, pergi ke Pergi, kemudian pilih Pergi ke Folder.

 2. Taip “~ / Perpustakaan / Cache. " Ini akan membuka menu folder, masing-masing dengan cache untuk aplikasi di Mac anda.

 3. Pergi ke setiap folder dan hapus fail di dalamnya. Ini mungkin membosankan jika anda mempunyai banyak folder, jadi utamakan folder untuk mengambil banyak ruang.

 4. Ulangi proses ketika anda pergi ke “/ Perpustakaan / Cache"Tanpa menggunakan ~.

Sebilangan kecil aplikasi akan melakukan ini untuk anda sekiranya anda memasangnya di peranti anda. Pencarian Google yang pantas akan membawa anda ke aplikasi seperti Clean My Mac X, CCleaner for Mac, Mac Cleaner Pro, atau banyak lagi. Sebilangan daripada ini tidak perlu anda bayar dan akan tersedia untuk percubaan.

Apabila anda menghapus fail ini, pastikan untuk membersihkan folder Sampah selepas itu.

Kosongkan Cache Penyemak Imbas

Penyemak imbas juga dapat menyimpan banyak data di Mac anda, yang dapat ditambahkan setelah beberapa saat. Untuk membuang cache penyemak imbas Safari, ikuti langkah berikut:

 1. Klik ikon Safari untuk membuka penyemak imbas anda.

 2. Di menu, klik pada Keutamaan.

 3. Pilih Mahir dan tandakan Tunjukkan menu Develop di bar menu kotak pilihan.

 4. Klik Kembangkan butang di bar menu dan pilih Cache Kosong.

 5. Tutup penyemak imbas Safari untuk menyelesaikan pembersihan cache.

Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas lain, pergi ke tetapannya untuk membuang cache-nya.

Kosongkan Muat turun

Folder lain yang boleh mengambil banyak ruang adalah folder Muat turun anda. Anda boleh menemuinya di lokasi berikut: / Macintosh HD / Pengguna / Pengguna Semasa / Muat turun

Padamkan muat turun lama yang tidak lagi anda perlukan atau pemasangan aplikasi yang sudah lapuk. Anda boleh menyusun fail dalam folder Muat turun mengikut nama, saiz, jenis, tarikh, dan pelbagai pilihan lain, yang membolehkan anda mencari yang tidak anda perlukan dan menghapusnya dengan cepat .

Buang Muat turun Mel

Sekiranya anda menggunakan aplikasi Mail stok, anda mungkin perlu memeriksanya juga. Cara termudah untuk mencari folder yang memuat turun ini adalah dengan menaip Muat turun Mel di bidang carian Lampu Sorot.

Cara lain untuk membuka folder adalah pergi ke Finder (jalan pintas Shift + Cmd + G) dan kemudian taip ~ / Perpustakaan / Kontena / com.apple.mail / Data / Perpustakaan / Mel

Setelah sampai, pilih fail yang tidak anda perlukan dan alih keluar. Pastikan mengosongkan Sampah selepas itu.

Buang Sandaran iTunes Lama iPhone dan iPad Anda

Sekiranya anda mempunyai sandaran lama iPad dan iPhone anda, anda pasti ingin menghapusnya, mereka memerlukan banyak ruang cakera.

 1. Pergi ke ~ / Perpustakaan / Sokongan Aplikasi / MobileSync / Backup untuk melihat sandaran yang ada.
 2. Pilih yang anda mahu padamkan dan klik Padamkan Sandaran.

Cara Mengosongkan Ruang di Mac dengan Menghapus Foto

Sekiranya anda mempunyai banyak foto, mereka mungkin menyebabkan sebahagian besar masalah ruang anda.

Destinasi lalai untuk foto anda ialah Pustaka Foto, yang terletak di Pengguna> [nama pengguna anda]> Gambar. Anda mungkin menyimpan foto di tempat lain di Mac anda, jadi sesuaikan langkahnya dengan sewajarnya.

Sebaik sahaja anda membuka Pustaka Foto, anda boleh membuang foto yang tidak mahu disimpan. Sebagai alternatif, anda boleh memindahkannya ke cakera keras luaran atau awan.

Untuk menyimpan foto di awan, buka Pengurusan Storan pilihan seperti yang dijelaskan di atas. Di sana, cari Simpan di iAwan pilihan dan klik, kemudian pilih Gambar pilihan di sana. Semua gambar beresolusi tinggi anda akan disimpan di awan dan hanya versi yang dioptimumkan pada Mac anda. Setiap kali anda perlu membuka foto, Mac akan memuat turun fail penuh dari iCloud untuk dilihat.

Pilihan Cloud juga dapat menyimpan Dokumen anda dan boleh melakukan perkara yang sama dengan Mesej anda.

Sekiranya anda ingin menggunakan cakera keras luaran untuk menyimpan foto anda, pasangkan pemacu ke dalam Mac anda dan pindahkan foto dari perpustakaan yang anda gunakan.

Cara Mengosongkan Ruang di Mac Catalina

macOS Catalina adalah salah satu versi macOS yang lebih baru dan akan mempunyai semua pilihan yang disebutkan sebelumnya. Yang paling penting, Catalina mempunyai akses ke Pengurusan Storan pilihan yang dibincangkan di atas.

Yang lain Pengurusan Storan pilihan yang boleh anda gunakan adalah membersihkan kekacauan. Ini boleh diakses melalui Pengurusan Storan menu. Pilih Kurangkan Kekacauan. Aplikasi akan membuka senarai semua fail besar yang mungkin tidak anda perlukan lagi. Dari sana, anda boleh membuangnya dengan mudah dan menjimatkan ruang simpanan yang berharga.

Catalina juga dapat membuang video lama yang sudah anda tonton secara automatik. Untuk melakukannya, pergi ke Pengurusan Storan dan pilih Optimumkan Storan pilihan, Di sana, pilih Alih keluar menonton filem dan rancangan TV secara automatik. Sebarang filem yang anda muat turun dan tonton melalui iTunes akan dikeluarkan dengan cara ini.

Cara Mengosongkan Ruang di Mac Yosemite

Sekiranya anda menggunakan versi macOS yang lebih lama, seperti Yosemite, maka pilihannya dihapuskan. Yosemite tidak mempunyai pilihan pengurusan bersepadu, seperti yang dibincangkan di atas, jadi satu-satunya cara adalah dengan memeriksa fail yang ingin anda alih keluar secara manual. Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun aplikasi pengurusan storan untuk melakukan ini untuk anda.

Cara Mengosongkan Ruang di Mac El Capitan

Begitu juga, kerana El Capitan lebih tua daripada model macOS Sierra, ia juga tidak mempunyai pilihan Pengurusan Penyimpanan bersepadu. Untuk memeriksa versi macOS yang anda miliki, pergi ke menu Apple, kemudian pilih Tentang perkara iniMac pilihan. The Gambaran keseluruhan tab akan memberitahu anda versi mana yang anda jalankan.

Sekiranya anda ingin menggunakan pilihan pengurusan lalai Mac, anda perlu mengemas kini sistem operasi anda. Jika tidak, yang boleh anda lakukan ialah mencari fail untuk dikeluarkan secara manual atau menggunakan beberapa perisian yang lebih popular untuk melakukannya untuk anda.

Percuma pada Akhir

Menguruskan simpanan anda di Mac anda adalah kaedah terbaik untuk mengelakkan sakit kepala dengan ruang yang rendah dan tidak dapat memuat turun kemas kini. Syukurlah, versi Mac yang lebih baru mempunyai semua pilihan yang sesuai untuk menjadikannya tidak merepotkan, dan yang perlu anda lakukan hanyalah memeriksa dan melupakannya.

Antara pilihan pengurusan storan mana yang sesuai untuk anda? Versi macOS apa yang anda gunakan? Beritahu kami di komen di bawah.