Internet

Cara Mendapatkan Alamat E-mel Telefon Bimbit Anda

mesej teksSama ada anda mempunyai telefon pintar atau featurephone (alias "biasa" atau "dumbphone"), sepanjang pengetahuan saya, setiap telefon bimbit mempunyai kemampuan untuk menghantar teks - walaupun anda mempunyai telefon bimbit prabayar murah yang dibeli dari kedai serbaneka.

Cara Mendapatkan Alamat E-mel Telefon Bimbit Anda

Kunci untuk mengetahui apa alamat e-mel telefon bimbit anda adalah mengetahui pintu masuk SMS (perkhidmatan pesanan ringkas). Apabila anda mengetahui perkara itu, anda boleh menghantar e-mel kepada anda sendiri untuk menghantar pesanan ringkas, dan jika telefon menerimanya, anda akan mengetahui alamat e-mel telefon.

Senarai semua gerbang SMS yang sangat lengkap ada di sini:

//en.wikipedia.org/wiki/List_of_SMS_gateways

Dan ya, ia memang menyenaraikan hampir setiap pembawa di planet ini.

Catatan mengenai MMS

Anda akan melihat untuk beberapa pembawa terdapat alamat SMS dan MMS. Perbezaan antara SMS dan MMS adalah bahawa MMS dapat menangani perkara seperti foto yang dilampirkan sedangkan SMS hanya teks biasa. Sekiranya telefon anda berkemampuan MMS, baca nota untuk melihat apakah ada prasyarat untuk menggunakannya sebelum mencubanya.

Catatan mengenai penghantaran mesej ke alamat SMS dari e-mel tradisional

Anda harus ingat bahawa SMS hanya teks biasa dan mempunyai had 160 aksara. Semasa menghantar e-mel ke alamat SMS, jangan gunakan tanda tangan e-mel dan jika mungkin kirim tanpa format teks apa pun.

Hotmail dan Yahoo! Mel untungnya membuat ini cukup mudah.

Di Hotmail, semasa menulis e-mel ke alamat SMS, pilih Teks kosong, kemudian tulis mesej anda:

imej

Di Yahoo! Mel, anda akan melihat pautan Tukar ke Teks Biasa di bahagian paling kanan semasa membuat e-mel:

imej

Apa yang berlaku jika anda tidak sengaja menghantar teks berformat / kaya ke SMS?

Ada kemungkinan mesej gagal dihantar, atau akan dihantar tetapi penerima tidak akan menerima apa-apa kecuali sekumpulan watak sampah.

Perlukan kaunter watak cepat supaya anda tidak melebihi 160?

Tidak menjadi masalah. Tandakan laman web ini: www.lettercount.com

Ketikkan mesej anda di sana dan tekan butang "Hitung Karakter", kemudian salin / tampal teks dari sana ke dalam e-mel anda.

Apa kelebihan menghantar mesej SMS dengan cara ini?

Memang benar bahawa kebanyakan sistem e-mel web utama mempunyai cara untuk menghantar mesej SMS ke telefon secara langsung, namun tidak berfungsi dengan semua pembawa. Sebaliknya, alamat e-mel yang sebenar dapat menghantar mesej kepadanya.

Untuk kebanyakan sistem e-mel web utama, pemesejan SMS diperlakukan sama seperti pesanan segera, yang bermaksud sejarah perbualan biasanya tidak disimpan. Dengan alamat tradisional semua mesej yang diterima disimpan, dan semua mesej yang dihantar diletakkan di folder Dikirim untuk akses yang mudah kemudian untuk mengkaji sejarah perbualan.

Apa kelebihan mengetahui maklumat ini?

Sekiranya anda benci menghantar SMS tetapi mengenali orang yang "hidup menggunakan telefon bimbit mereka", sehingga sekarang, anda mempunyai cara untuk berkomunikasi dengan mereka menggunakan kaedah menaip yang anda selesa, seperti pada papan kekunci sebenar.

Sekiranya anda gemar menghantar SMS dan ingin berhubung dengan orang yang tidak menghantar teks, anda boleh memberi mereka alamat e-mel telefon bimbit anda dan memberitahu mereka tentang batasannya (seperti dalam pesanan ringkas sahaja, tanpa tandatangan e-mel, dll.)

Beberapa bos tidak suka melihat orang "bermain" dengan telefon bimbit mereka, tetapi tidak peduli jika anda menggunakan e-mel kerana sekurang-kurangnya kelihatan seperti kerja sebenar. Ya, benar semua e-mel yang dihantar melalui sistem e-mel syarikat dipantau, tetapi bukan apa-apa yang tidak peduli oleh pentadbir e-mel IT kerana mereka adalah pesanan teks biasa super pendek yang tidak akan mengenakan cukai sama sekali kepada rangkaian. Sebaiknya jangan mengirim / menerima sesuatu yang terlalu peribadi hanya untuk berada di pihak yang selamat. Perhatikan juga bahawa ada sedikit kemungkinan sistem e-mel syarikat anda mungkin menyekat alamat SMS. Memang diragukan, tetapi jika mesej tidak sampai, adalah selamat untuk menganggap pengalamatan SMS tidak dibenarkan dengan alasan apa pun.

Adakah baik untuk "mengetahui SMS"?

Tentunya.

Telefon bimbit sangat popular dan semua orang mempunyai satu, tetapi tidak semua orang mempunyai telefon pintar atau telefon yang mampu menghantar pesanan multimedia. SMS teks biasa berfungsi di mana-mana telefon bimbit di mana sahaja di dunia, memerlukan lebar jalur yang jauh lebih sedikit untuk digunakan dan mempunyai rekod kebolehpercayaan yang kukuh.

Akhirnya kita semua akan menggunakan telefon yang berkemampuan pintar, tetapi itu tidak akan berlaku dalam jangka masa yang lama. Buat masa ini, SMS masih merupakan kaedah # 1 untuk menghantar mesej di rangkaian tanpa wayar.