Permainan

Cara Menghadiahkan Permainan Dari Perpustakaan Steam Anda

Hari-hari ini, pemain suka menggunakan Steam untuk menyimpan semua tajuk mereka di satu tempat. Anda juga boleh bermurah hati dan memberikan hadiah dari perpustakaan Steam anda kepada rakan. Dengan cara ini, rakan anda dapat mengakses permainan selagi anda mengizinkannya.

Cara Menghadiahkan Permainan Dari Perpustakaan Steam Anda

Pada asalnya, Steam membenarkan pengguna menghantar permainan kepada sesiapa sahaja yang mempunyai alamat e-mel. Penerima juga tidak perlu mempunyai akaun Steam. Walau bagaimanapun, ini telah berubah, dan hari ini kedua-dua pihak diharuskan memiliki akaun Steam untuk mengakses permainan atau permainan berbakat.

Walaupun begitu, membuat akaun Steam sangat mudah, dan dengan penggunaan versi Android atau iOS, anda masih dapat menerima permainan di mana sahaja.

Terdapat tiga cara utama untuk permainan hadiah, dan kita akan melihat cara pertama dan paling biasa - membeli permainan baru sebagai hadiah kepada orang lain.

Hadiah Stim

Kaedah pertama ini membolehkan anda membeli permainan yang sama sekali baru sebagai hadiah kepada rakan atau ahli keluarga anda. Penerima juga mesti berkawan dengan anda di Steam. Sekiranya tidak, hantarkan permintaan Steam kepada mereka terlebih dahulu.

Ini adalah langkah-langkah untuk memberikan permainan rakan Steam:

 1. Pastikan rakan anda mempunyai akaun Steam yang berfungsi dan berkawan dengan anda di platform.
 2. Dengan menggunakan pelanggan Steam atau penyemak imbas, log masuk dan cari permainan yang ingin anda berikan.

 3. Pilih permainan dan tatal ke bawah ke opsi "Tambahkan ke Troli" atau "Beli Permainan Ini sebagai Hadiah untuk Rakan".
 4. Pilih "Beli sebagai Hadiah" jika muncul.

 5. Pilih siapa yang anda mahu berikan dengan menaip nama pengguna Steam mereka.

 6. Tambahkan mesej peribadi jika anda mahu.

 7. Setelah selesai, pilih "Teruskan" dan selesaikan pembelian.

 8. Anda akan menerima pemberitahuan jika rakan anda menerima hadiah itu.

Anda juga mempunyai pilihan untuk menetapkan penghantaran yang dijadualkan untuk permainan. Ciri ini berguna untuk hadiah kejutan seperti hadiah ulang tahun atau Krismas. Kejutkan rakan anda dengan permainan yang selalu mereka mahukan.

Cara Memberi Permainan Pendua di Steam

Terdapat permainan tertentu seperti Half-Life 2 '' The Orange Box, Dawn of War Gold Edition '', dan pek permainan tertentu yang mengandungi salinan pendua. Ini adalah salinan tambahan yang disertakan dengan pembelian, yang dirancang untuk dikongsi dengan rakan. Untuk membagikannya, kedua-dua pihak harus mempunyai akaun Steam yang berfungsi.

Ini adalah cara anda menghantar permainan pendua di Steam:

 1. Lancarkan pelanggan Steam pada PC anda.
 2. Pergi ke bahagian "Permainan".
 3. Cari "Urus Hadiah dan Pas Tetamu."
 4. Cari permainan pendua yang ingin anda berikan kepada rakan anda.
 5. Pilih kaedah penghantaran pilihan anda dari dua pilihan yang ada.
 6. Pilih "Seterusnya" apabila selesai.
 7. Anda juga boleh menghantar mesej yang diperibadikan pada akhir.
 8. Anda akan menerima pemberitahuan apabila rakan anda menerima hadiah itu.

Hadiah pendua permainan hanya boleh dilakukan pada pelancar Steam. Anda perlu memasangnya terlebih dahulu. Di versi web, pilihan untuk menguruskan hadiah dan pas tetamu tidak akan muncul.

Beri Kod Dompet Steam

Sekiranya anda tidak tahu permainan mana yang diinginkan oleh rakan anda, pilihan Steam Wallet Code sentiasa tersedia. Kad ini juga sering disebut Steam Digital Gift Card, dan anda akan dapati laman web melabelnya seperti itu. Ini dengan berkesan menghantar baucar supaya mereka dapat memilih permainan yang mereka pilih.

Kad Hadiah Digital Steam terdapat dalam pelbagai "denominasi" seperti:

 • $5
 • $10
 • $25
 • $50
 • $100

Untuk memberi hadiah kepada rakan lebih daripada $ 100, anda sentiasa dapat membeli lebih dari satu Kad Hadiah sekaligus. Seperti biasa, Kad Hadiah ini memerlukan akaun Steam untuk berfungsi.

Untuk menghantar Steam Wallet Code kepada seseorang, ikuti arahan berikut:

 1. Pada pelanggan Steam atau versi web anda, pergi ke Steam Store.
 2. Cari halaman untuk Kad Hadiah Digital Steam.

 3. Cari pilihan "Hantar Melalui Steam".

 4. Pilih berapa banyak yang anda mahu hantarkan kepada rakan anda.
 5. Log masuk jika anda diminta.
 6. Pilih rakan yang ingin anda hantar Kad Hadiah.

 7. Sekiranya dikehendaki, tambahkan mesej peribadi untuk rakan anda.

 8. Pilih "Teruskan" apabila anda selesai.

 9. Kad Hadiah Digital hendaklah dihantar kepada rakan anda dengan serta-merta.

Kad Hadiah Steam mesti dibeli dengan mata wang sebenar, dan ini menjadikan dana Wallet tidak layak untuk pembayaran. Anda mesti menggunakan PayPal, Bitcoin, atau kad kredit untuk membeli Kad Hadiah ini. Sekiranya rakan anda tidak menerima Kad Hadiah, Steam akan mengembalikan wang anda sepenuhnya.

Kad Hadiah Steam juga bergantung pada mata wang pengirim dan ditukar kepada mata wang penerima apabila diterima. Anda boleh memeriksa kadar pertukaran untuk mencari anggaran yang baik mengenai berapa banyak yang akan diterima oleh rakan anda daripada anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya memberi hadiah permainan yang tidak lagi saya mainkan kepada rakan saya?

Tidak, awak tak boleh. Permainan yang dibeli untuk diri sendiri tidak boleh diberikan kepada pengguna Steam yang lain. Perkara terdekat yang boleh anda lakukan untuk memberi hadiah ialah berkongsi akses ke perpustakaan Steam anda dengan rakan anda.

Bagaimana saya boleh memberikan hadiah itu di kemudian hari?

Apabila anda membeli permainan untuk diberikan kepada teman, anda akan mendapat pilihan untuk menjadualkan pengiriman permainan. Yang perlu anda buat ialah memasukkan tarikh permainan anda dihantar kepada rakan anda. Selepas anda mendaftar keluar, Steam akan menguruskan prosesnya.

Bolehkah saya memasukkan mesej bersama dengan hadiah?

Semua pembelian hadiah sudah mempunyai pilihan untuk memasukkan pesanan khas. Anda akan ditanya sama ada anda mahu memasukkannya semasa proses pembayaran. Sebagai tambahan kepada badan utama, anda juga boleh memberi salam dan salam lain.

Mesej khas boleh sesingkat yang anda mahukan atau selagi sistem membenarkan.

Bagaimana saya tahu seseorang telah menerima hadiah mereka?

Apabila rakan anda menerima hadiah yang anda kirimkan, Steam akan memberitahu anda. Pemberitahuan boleh didapati di papan pemuka atau pemberitahuan desktop jika Anda mengaktifkannya.

Bahagian "Urus Hadiah dan Pas Tetamu" juga membolehkan anda memeriksa status hadiah. Anda akan tahu bila rakan anda menerima atau menolak hadiah tersebut.

Anda juga akan menerima e-mel yang memberitahu anda tentang keputusan rakan anda.

Bagaimana saya boleh mengaktifkan hadiah Steam?

Untuk mengaktifkan hadiah Steam, yang anda terima dari rakan, anda perlu mengklik pemberitahuan. Pastikan anda menerimanya atau ia akan dikembalikan kepada pengirim.

1. Lancarkan Steam.

2. Periksa pemberitahuan anda.

3. Klik pada pemberitahuan yang sesuai.

4. Pilih "Terima Hadiah."

5. Permainan akan segera ditambahkan ke perpustakaan Steam anda.

6. Pergi ke perpustakaan anda dan kemudian cari permainannya.

7. Pasang.

8. Setelah proses pemasangan selesai, anda boleh bermain permainan.

Adakah hadiah tamat?

Ya, hadiah akan habis. Anda mempunyai masa 30 hari untuk menerima hadiah dan menambahkannya ke perpustakaan anda. Sekiranya anda tidak menerima hadiah selama 30 hari ini, hadiah akan ditolak secara automatik.

Bagaimana saya tahu jika rakan sudah mempunyai permainan yang saya beli untuk mereka?

Sekiranya anda tidak pasti sama ada rakan anda sudah mempunyai permainan tertentu, maka jangan risau. Valve, pembangun Steam, menjangkakan keadaan ini. Sekiranya anda ingin memberikan permainan tertentu kepada rakan anda, anda akan melihat nama pengguna mereka berwarna kelabu jika mereka sudah memiliki permainan tersebut.

Hadiah Digital untuk Anda

Menghantar hadiah rakan di Steam sangat mudah, dan setelah anda mengetahui cara melakukannya, anda akan dapat mengejutkannya pada majlis istimewa. Syukurlah, walaupun mereka tidak mahukan permainan, anda dapat wang anda kembali. Terlebih lagi, Steam menang akan membolehkan anda menghantar permainan jika mereka sudah memilikinya.

Berapa banyak permainan yang anda ada di perpustakaan anda? Adakah anda pernah menghantar rakan Steam hadiah sebelum ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.