Hiburan

Cara Memasang Pemalam pada Plex

Plex adalah sistem pemain media pelayan pelanggan yang kuat yang memberi anda akses ke semua kandungan media anda di semua peranti anda. Pelayan media berjalan pada hampir semua jenis komputer dari Windows, ke Mac, ke Linux, menyajikan kandungan kepada klien. Bahagian pelanggan, yang menerima kandungan dari pelayan media, berjalan di televisyen, peranti mudah alih, atau hanya komputer desktop atau komputer riba.

Cara Memasang Pemalam pada Plex

Pas Plex

Perkhidmatan premium Plex, yang disebut Plex Pass, membolehkan sejumlah ciri berguna, termasuk penyegerakan merentasi peranti, yang bermaksud anda boleh mula menonton filem pada satu peranti kemudian meneruskan pada peranti lain tanpa ketinggalan. Pencinta muzik akan menggali perkhidmatan pencocokan muzik Plex Plus supaya anda dapat mengenal pasti semua lagu yang anda dengar dengan pantas semasa menonton filem atau rancangan yang bagus. Plex Pass juga menawarkan kawalan ibu bapa, sokongan untuk DVD, dan banyak lagi.

Plugin Rasmi dan Pihak Ketiga Plex

Sekiranya fungsi tersebut tidak mencukupi, terdapat pelbagai jenis pemalam untuk Plex untuk meluaskan kehebatan aplikasi. Plugin untuk Plex menambah ke platform teras dan menawarkan akses ke saluran baru atau menambah utiliti tambahan pada perisian.

Dulu ada dua jenis plugin: plugin Plex yang disokong secara rasmi dan plugin tidak rasmi yang tidak disokong oleh Plex secara rasmi. Kedua-dua jenis menawarkan ciri yang berbeza dan patut diperiksa jika anda menggunakan platform. Walau bagaimanapun, pada tahun 2018 Plex memutuskan untuk menghentikan sokongan pemalam rasmi dan sekarang semua pemalam tidak rasmi. Inilah cara memasang pemalam pada Plex.

Memasang pemalam tidak rasmi di Plex

Tidak mudah untuk memasang pemalam tidak rasmi di Plex tetapi juga tidak sukar. Saluran tidak rasmi belum disahkan atau diperiksa oleh Plex dan biasanya dikembangkan oleh ahli komuniti. Itu tidak bermaksud mereka akan bermasalah atau merosakkan pelayan anda, cuma Plex tidak lagi menyokong pemalam secara rasmi.

Untuk memasang pemalam tidak rasmi di Plex, pertama anda perlu mencari repositori. Saya tahu dua perkara yang baik, halaman App2 yang tidak disokong, dan halaman Plex GitHub. Dari sinilah anda memasang pemalam tidak rasmi. Mereka datang sebagai fail .zip dan anda hanya perlu memuat turunnya dan memasangnya ke Plex.

Anda memerlukan plugin WebTools dari GitHub agar semuanya berfungsi. Pilih WebTools.bundle.zip dari halaman dan ekstrak ke komputer anda. Pastikan fail yang diekstrak disebut WebTools.bundle. Anda sekarang perlu memindahkan fail ini.

 • Sekiranya anda menggunakan Windows untuk menghoskan Plex Media Server anda, masukkan WebTools.bundle ke% LOCALAPPDATA% Plex Media ServerPlug-in.
 • Sekiranya anda menggunakan Mac, masukkan fail ke ~ / Library / Application Support / Plex Media Server / Plug-in.
 • Sekiranya anda menggunakan Linux, masukkan fail ke $ PLEX_HOME / Perpustakaan / Sokongan Aplikasi / Pelayan Media Plex / Pemalam.

Setelah fail di tempat, ada beberapa langkah tambahan yang perlu kita lakukan untuk menginisialisasi AppStore yang Tidak Disokong. Arahan disertakan dalam fail tetapi:

 1. Buka pelayan media Plex anda dan pilih Pemalam di bar sisi.
 2. Pilih WebTools dari pemalam yang disenaraikan.
 3. Ini akan memaparkan URL; taip URL itu ke penyemak imbas web. (Biasanya seperti "//10.1.19.2:33400")
 4. Pilih AppStore Tidak Disokong dari halaman utama. Anda harus dibawa ke halaman aplikasi.
 5. Cari dan pilih saluran yang ingin anda tambahkan.
 6. Pilih Pasang di bawah aplikasi untuk memasangnya.

Sekiranya itu terdengar seperti banyak masalah, anda juga boleh memasang pemalam tidak rasmi di Plex secara manual. Ini akan berfungsi pada mana-mana sistem operasi.

 1. Gunakan salah satu repositori yang dipautkan di atas untuk mencari saluran atau pemalam.
 2. Muat turun fail .zip dan ekstrak ke komputer anda. Nama fail mesti diakhiri dengan .bundle untuk berfungsi dengan Plex.
 3. Salin fail ke folder Pemalam yang disenaraikan di atas.
 4. Buka Plex dan pemalam baru akan muncul dalam senarai pemalam anda.

Tidak semua plugin tidak rasmi menawarkan saluran. Beberapa ciri tambahan seperti penjejakan media, pengurusan profil yang lebih baik, dan alat lain yang kemas. Kedua-dua repositori yang dipautkan di atas mempunyai pilihan tambahan yang mungkin berguna. Anda boleh menambah dan menghapusnya mengikut kehendak anda dengan menghapus atau memindahkan fail .bundle dari folder Pemalam pada Pelayan Media Plex anda.

Plex adalah platform media yang sangat berguna yang popular kerana kemudahan dan kemudahan penggunaannya. Menambah saluran rasmi adalah mudah dan berfungsi dalam beberapa saat dan bahkan menambah saluran tidak rasmi adalah mudah. Itu adalah tanda platform yang benar-benar berjaya sejauh yang saya bimbangkan!

Ada apa-apa plugin atau saluran Plex penting yang anda cadangkan oleh pembaca TechJunkie? Beritahu kami tentang mereka dalam komen di bawah!