Hiburan

Cara mengehadkan lebar jalur Internet pada PC anda

Adakah anda menghadapi masalah dengan orang di rumah anda memonopoli semua lebar jalur? Atau, mungkin anda mahu mengehadkan jumlah penggunaan PC anda. Nasib baik, ada beberapa cara untuk mengehadkan jumlah lebar jalur yang diambil oleh PC atau komputer riba di rangkaian anda. Ikuti di bawah untuk mengetahui caranya.

Dari Penghala Anda

Nasib baik, kebanyakan penghala menawarkan banyak pilihan yang berbeza untuk menukar lebar jalur anda. Mari kita mulakan dengan pilihan yang berkaitan dengan mana-mana peranti di rangkaian.

Tukar QoS pada Penghala

Cara paling pasti untuk mengehadkan jumlah lebar jalur yang digunakan PC anda adalah melalui teknologi Quality of Service (QoS) penghala anda. Hanya untuk memberikan rundown cepat, Quality of Service digunakan sebagai teknologi untuk mengawal keutamaan lalu lintas di rangkaian rumah atau perniagaan kecil. QoS melihat peranti apa yang menggunakan lebar jalur paling banyak, menentukan lalu lintas mana yang paling penting. Kemudian, QoS mengutamakan trafik tersebut dengan sewajarnya.

Anda boleh mengkonfigurasi QoS untuk menetapkan dan melaksanakan keutamaan dengan mengenal pasti pelbagai jenis lalu lintas Internet, kemudian menetapkan keutamaan untuk setiap jenis lalu lintas: Tinggi, sederhana, dan rendah.

Pada beberapa perisian penghala, anda sebenarnya dapat menyiapkan QoS untuk mengenal pasti lalu lintas berdasarkan alamat IP atau MAC komputer, yang membolehkan anda memberi keutamaan yang lebih tinggi kepada peranti tertentu, yang merupakan kaedah yang lebih mudah daripada mengenal pasti dan mengutamakan jenis lalu lintas.

Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan QoS pada kebanyakan router:

  1. log masuk ke penghala anda papan pemuka
  2. Cari bahagian yang dipanggil Persediaan QoS atau sesuatu yang serupa, di mana anda menetapkan keutamaan lalu lintas Internet
  3. Menggunakan alamat MAC atau alamat IP komputer anda sendiri, tetapkan keutamaan lalu lintas anda menjadi tinggi, sederhana, atau rendah
  4. Anda boleh mengulangi proses ini dengan setiap peranti yang menghubungkan ke rangkaian anda

Bergantung pada jenis perisian yang dimiliki penghala anda, anda mungkin mempunyai lebih banyak pilihan QoS untuk dipilih. Beberapa router akan membolehkan anda mengatur kelajuan muat naik dan muat turun dengan QoS berdasarkan beberapa faktor yang berbeza.

Beberapa router bahkan akan mempunyai Intelligent QoS, yang secara automatik atau "cerdas" menetapkan jenis lalu lintas apa yang menjadi keutamaan. Sebagai contoh, ia mungkin memutuskan bahawa streaming video dan muzik akan mendapat keutamaan yang lebih tinggi daripada, katakanlah, muat turun fail. Tetapi, selalunya lebih baik untuk terus maju dan menyediakan QoS secara manual jika anda menghadapi masalah dengan mesin di rumah anda menggunakan terlalu banyak lebar jalur.

Kawalan ibu bapa

Banyak penghala baru mempunyai pilihan untuk menyiapkan ‘Parental Controls.’ Sama ada anda ingin mengehadkan jangka masa atau lebar jalur, mungkin ada beberapa pilihan di sini untuk anda.

Log masuk ke panel kawalan penghala anda dan periksa pilihan ‘Parental Controls’. Setelah sampai di sana, periksa pilihan anda. Nighthawk dari Netgear misalnya mempunyai pautan ke aplikasi Circle 1st Generation. Dengan harga 4.99 / bln. anda boleh menguruskan penggunaan peranti yang disambungkan.

Perisian Pihak Ketiga

Seperti yang kami katakan di atas, menggunakan penghala anda untuk menghadkan lebar jalur adalah cara yang paling pasti untuk mengehadkan lebar jalur; namun, anda juga dapat mengehadkan lebar jalur dengan menggunakan utiliti dan perisian tempatan.

Salah satu utiliti tersebut adalah NetBalancer, pakej perisian percuma untuk menghadkan keutamaan lalu lintas yang berasal dari proses tertentu. Berikut adalah gambaran ringkas mengenai apa yang boleh dilakukan oleh NetBalancer:

  • Tetapkan untuk proses apa sahaja muat turun dan / atau muat naik keutamaan atau had rangkaian
  • Uruskan keutamaan dan had untuk setiap penyesuai rangkaian secara berasingan
  • Tentukan peraturan lalu lintas rangkaian terperinci
  • Kumpulkan komputer rangkaian tempatan dan seimbangkan lalu lintas mereka segerak
  • Tetapkan had trafik global
  • Tunjukkan lalu lintas rangkaian di dulang sistem

Komputer anda memberikan NetBalancer kawalan penuh terhadap proses dan aplikasi, yang membolehkan anda membatasi proses yang tepat yang dapat mengambil jumlah lalu lintas yang tepat, dengan menetapkan kelajuan muat turun / muat naik atau menetapkan keutamaan.

NetBalancer berfungsi sama dengan cara QoS berfungsi - proses atau aplikasi yang anda utamakan akan selesai menghantar dan menerima lalu lintas Internet sebelum aplikasi lain dapat mengakses sambungan Internet penuh anda.

Ini adalah alat yang sangat berguna, tetapi mungkin tidak semestinya menjadi utiliti terbaik jika anda cuba mengehadkan lalu lintas orang lain yang terlalu banyak menggunakan jalur lebar di rumah anda. Untuk itu, anda pasti ingin mencuba dan menghadkan lebar jalur melalui ciri Quality of Service pada penghala anda.

Mengehadkan Lebar Lebar untuk Kemas kini

Nasib baik, Windows 10 menawarkan pilihan untuk mengehadkan lebar jalur untuk kemas kini itu.

Buka Tetapan

Klik menu Mula di sebelah kiri bawah monitor anda dan klik roda 'Tetapan'.

Tetapkan Keutamaan Anda

Klik ‘Kemas kini & Keselamatan’ kemudian ‘Pengoptimuman Penghantaran’. Selepas itu, klik ‘Pilihan Lanjutan’. Buat perubahan yang anda mahukan

Sebagai penutup

Artikel ini merangkumi beberapa kaedah untuk memprioritaskan dan mengehadkan lalu lintas dari pelbagai jenis dan dari pelbagai peranti di rangkaian anda, memberikan anda kawalan yang terperinci mengenai bagaimana lebar jalur diperuntukkan untuk mesin atau jenis lalu lintas individu.

Adakah anda mengehadkan lalu lintas di rumah atau rangkaian perniagaan kecil anda sendiri? Sekiranya demikian, bagaimana anda melaksanakan sistem mengutamakan atau mengehadkan lalu lintas anda? Sila beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Sekiranya anda menikmati artikel ini, anda mungkin menganggap Aplikasi Terbaik untuk Memantau penggunaan Internet berguna.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found