PC & Mudah Alih

Cara Mengunci Formula di Helaian Google

Helaian Google menjadikan kolaborasi dengan rakan sekerja di spreadsheet menjadi pilihan dengan pilihan perkongsiannya yang mudah. Malangnya, apabila mudah bagi sebilangan orang untuk menggunakan hamparan yang sama, juga mudah bagi pengguna untuk mengubah formula kritikal yang disengajakan atau disengajakan secara tidak sengaja. Tindakan boleh menjadikan seluruh lembaran menjadi huru-hara. Berita baiknya ialah Helaian Google memberi anda banyak kawalan ke atas kebenaran untuk pengguna.

Mengunci sel adalah kaedah terbaik untuk melindungi formula spreadsheet anda dari perubahan yang tidak dibenarkan, memastikan bahawa tidak ada yang dapat mengedit fungsinya. Sekiranya anda pengguna Excel, anda mungkin berminat dengan artikel lain mengenai mengunci formula Microsoft Office Excel, tetapi mengunci sel spreadsheet di Helaian Google tidak dilakukan dengan cara yang sama seperti yang dilakukan di Excel. Perlindungan formula Helaian Google tidak memerlukan kata laluan. Oleh itu, anda tidak perlu memasukkan kata laluan untuk membuka kunci perlindungan sel untuk mengedit hamparan anda sendiri.

Walau apa pun, Helaian Google tidak memberikan anda banyak pilihan konfigurasi penguncian seperti Excel, tetapi ia mempunyai lebih banyak formula penguncian, yang lebih daripada cukup dalam kebanyakan kes. The "Lembaran dan julat terlindung" alat mengunci sel atau julat sel dari semua pengeditan, dan ia mempunyai pilihan khusus lain.

Kunci Helaian Penuh

Sekiranya anda ingin membenarkan kebenaran melihat sahaja (bukan mengedit) kepada pengguna lain, pendekatan paling mudah adalah mengunci keseluruhan helaian.

Pertama, buka hamparan yang merangkumi sel formula yang perlu anda kunci. Untuk melindungi semua sel dalam spreadsheet, klik anak panah ke bawah pada tab helaian di sebelah nama helaian di kiri bawah spreadsheet dan pilih Lindungi helaian, yang akan membuka Lembaran dan julat yang dilindungi kotak dialog seperti yang ditunjukkan dalam contoh di bawah

Sebagai alternatif, anda juga boleh memilih Lindungi helaian daripada Alat menu tarik-turun. Itu akan membuka Lembaran dan julat yang dilindungi kotak dialog seperti gambar di bawah.

Di kotak dialog Lembaran dan julat yang dilindungi, ikuti langkah berikut:

 1. Tekan Tetapkan Kebenaran butang untuk membuka kebenaran penyuntingan selanjutnya
 2. Klik Hadkan siapa yang boleh mengedit ini julat butang radio
 3. Kemudian pilih Hanya kamu dari menu lungsur turun.
 4. Tekan Selesai untuk mengunci hamparan

Itu akan mengunci semua sel lembaran untuk sesiapa sahaja yang anda kongsikan. Sekiranya seseorang cuba mengubah formula, mesej ralat akan terbuka dengan menyatakan, "Anda cuba mengedit sel atau objek yang dilindungi.

Kunci Julat Sel atau Sel Terpilih

Untuk melindungi formula dalam pelbagai sel, anda dapat memilih rentang atau memilih satu sel pada satu waktu jika tersebar di berbagai lokasi di helaian.

Catatan: Jika awak pilih sel yang sudah dilindungi, entri baru tidak akan berfungsi , meninggalkan sel yang dapat diedit oleh sesiapa sahaja yang mempunyai kebenaran mengedit. Pastikan anda memeriksa semua sel yang dilindungi terlebih dahulu terlebih dahulu sebelum memilih sel atau julat sel baru untuk dilindungi.

Sekiranya anda hanya perlu mengunci satu atau lebih sel formula di Helaian Google, ikuti arahan berikut:

 1. Pilih sel atau julat sel yang ingin anda lindungi.

 2. Klik pada "Data" di menu lungsur atas, kemudian pilih "Helaian dan julat yang dilindungi."

 3. Di dalam "Lembaran & julat terlindung" tetapan, pilih "Tambahkan helaian atau julat."

 4. Buat nama untuk sel atau julat sel yang dilindungi di kotak atas. Sahkan sel yang ditentukan dalam kotak kedua, yang sudah dipaparkan jika anda memilihnya pada langkah pertama. Setelah selesai, klik "Tetapkan kebenaran."

 5. Pilih pilihan perlindungan anda di tetingkap "Izin pengeditan jarak jauh". Pilihan amaran adalah tetapan perlindungan lembut yang memungkinkan penyuntingan tetapi memberi amaran kepada pengguna yang tidak dirancang untuk diedit. Pilihan terhad membolehkan anda memilih siapa yang dapat mengedit julat sel formula. Klik "Selesai" apabila berpuas hati dengan tetapan anda.

 6. Tetapan perlindungan baru anda kini dipaparkan di "Lembaran & julat terlindung" tetapan di sebelah kanan helaian.

Menukar / Menyunting Julat Sel Berkunci dan Tetapannya

Sebagai penyunting yang sah, anda harus meminta izin untuk mengedit sel dan rentang formula yang dilindungi dengan menghubungi pemiliknya. Sebagai pemiliknya, Anda dapat mengedit kandungan yang dilindungi secara lalai, ditambah pula, Anda dapat mengedit tetapan perlindungan yang ada.

Sekiranya julat sel terlindung anda tidak berfungsi dan anda perlu mengeditnya atau mencari sel "tumpang tindih" (seperti yang disebutkan sebelumnya,) gunakan langkah-langkah berikut.

 1. Untuk mengedit entri yang dilindungi, klik kotak untuk item tersebut dan pilihan tetapan akan muncul. Sekiranya anda sudah menutup kotak alat, pergi ke "Alat -> Lembaran dan julat yang dilindungi." Pukul "Batal" di kotak alat jika mahu entri baru dan ia akan kembali ke senarai yang dilindungi, seperti yang ditunjukkan di bawah.

 2. Sekiranya anda memilih entri di atas untuk diedit, anda akan mendapat tetingkap kotak alat baru yang memaparkan nama dan julat sel entri, seperti yang ditunjukkan di bawah. Anda boleh menyesuaikan nama dan julat sel di sini mengikut keperluan. Untuk kebenaran pengguna, klik pada "Ubah kebenaran."

 3. Di dalam "Kebenaran mengedit pelbagai" tetingkap, sesuaikan tetapan pengguna anda mengikut keperluan.

 4. Sekiranya anda memilih "Adat" di atas, pilih siapa yang anda mahu terima hak edit. Anda mungkin perlu mengulangi langkah 1-3 di atas untuk entri julat sel lain, jika berkenaan.

 5. Sekiranya anda ingin menghapus entri, pilih dari senarai terkunci, dan kemudian klik pada ikon tong sampah untuk memilihnya untuk dihapuskan.

 6. Tetingkap pengesahan akan muncul untuk membenarkan penghapusan.

Oleh itu, anda dapat memastikan formula dalam hamparan Google Spreadsheet tidak dihapus atau diubah oleh pengguna yang tidak dibenarkan. Anda mungkin juga menikmati artikel ini tentang Cara Mendapatkan Nilai Mutlak di Helaian Google.

Adakah anda mempunyai petua atau trik untuk melindungi Helaian Google? Sila komen di bawah.