Permainan

Cara Menurunkan Ping Anda

Permainan dalam talian moden memerlukan banyak sumber dari komputer anda. Tetapi kadang-kadang, walaupun anda mempunyai mesin di atas rata-rata atau spesifikasi teratas, masih mungkin mengalami masalah ping. Ping diukur dalam milisaat (ms) dan mewakili masa berlalu antara saat komputer anda mengirim paket data ke pelayan dan pelayan menerimanya.

Semasa bermain permainan berbilang pemain dalam talian, ping yang layak adalah di bawah 60 ms, sementara nilai ping 20-30 ms hampir sempurna. Malangnya, ada kalanya anda tidak dapat mencapai ping yang cukup tinggi untuk mengatasi lawan. Sekiranya anda dapat berhubung, baca artikel ini yang lain untuk mengetahui cara meningkatkan ping anda.

Cara Menurunkan Ping Anda dan Meningkatkan Permainan Dalam Talian

Oleh kerana terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kualiti sambungan anda ke pelayan permainan, terdapat senarai perkara yang boleh anda lakukan.

 • Pastikan untuk mematikan sebarang kemas kini yang mungkin berjalan di latar belakang. Ini adalah kemungkinan besar ping tinggi, kerana mereka akan memuat turun tanpa anda menyedarinya, menggunakan lebar jalur internet anda.
 • Sekiranya anda menjalankan banyak aplikasi di latar semasa bermain permainan dalam talian, ini juga dapat menggunakan banyak sumber peranti anda dan menyebabkan masalah sambungan. Praktik terbaik, dalam hal ini, adalah menutup aplikasi latar belakang dan membiarkan komputer atau konsol anda mendedikasikan sepenuhnya untuk permainan yang anda mainkan.
 • Sekiranya anda menggunakan sambungan Wi-Fi, perkara pertama yang harus dicuba adalah menetapkan semula penghala anda.
 • Seterusnya, cuba gerakkan penghala dengan harapan bahawa peranti permainan anda akan mendapat isyarat yang lebih baik.
 • Kadang-kadang, mungkin ada satu atau dua peranti berdekatan yang mengganggu isyarat Wi-Fi. Cuba pindahkan mana-mana peranti yang mencurigakan ke ruangan lain, hanya untuk memastikan tidak menyebabkan masalah.
 • Sekiranya tidak ada yang berfungsi, anda harus menyambungkan peranti anda terus ke penghala menggunakan kabel Ethernet. Ini akan memberikan sambungan yang kurang sensitif terhadap gangguan luar.
 • Akhirnya, periksa keperluan sistem untuk permainan yang anda mainkan. Sekiranya komputer anda tidak dapat memproses semua maklumat tepat pada waktunya, saat itulah jeda rangkaian mungkin muncul. Untuk menyelesaikan masalah ini, pastikan untuk menggunakan tetapan grafik yang disarankan oleh permainan secara automatik. Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah ping tinggi, cuba turunkan resolusi skrin atau kualiti butiran visual.

Sekiranya tiada pilihan ini membantu anda meningkatkan ping anda dengan ketara, anda mungkin cuba bermain-main dengan tetapan permainan. Oleh kerana setiap permainan mempunyai ciri khusus, beberapa bahagian seterusnya akan menangani beberapa permainan yang paling popular hari ini.

Cara Menurunkan Ping Anda di Roblox

Semasa bermain Roblox dalam talian, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah memeriksa tetapan grafik permainan. Bergantung pada persediaan komputer anda, menurunkan kualiti grafik sedikit sebanyak dapat meningkatkan ping anda.

 1. Tekan "Escape" pada papan kekunci anda untuk memunculkan menu utama.

 2. Klik "Grafik" untuk membuka tetapan yang berkaitan.

 3. Ubah "Mod Grafik" dari "Automatik" menjadi "Manual."

 4. Sekarang cuba turunkan beberapa pilihan yang ada dan lihat seberapa baik permainan dimainkan selepas itu.

Setelah anda mendapat keseimbangan yang tepat antara penampilan dan prestasi, ping anda mungkin akan bertambah baik.

Cara Menurunkan Ping Anda di Fortnite

Sekiranya anda telah melakukan yang terbaik untuk membuat sambungan ke pelayan permainan dengan sebaik mungkin, sudah waktunya untuk memeriksa pilihan permainan yang mungkin dapat membantu anda.

 1. Semasa dalam permainan, tekan kekunci "Escape" pada papan kekunci anda.

 2. Klik "Tetapan."

 3. Dari menu atas, klik ikon tetapan permainan, yang kelihatan seperti roda gigi.

 4. Di bahagian "Bahasa dan Wilayah", pergi ke pilihan "Wilayah Perjodohan".

 5. Di sebelah kanan skrin, anda akan melihat kawasan yang tersedia yang boleh anda gunakan. Pilih yang mempunyai latensi terendah - nombor dalam kurungan di sebelah nama wilayah. Contohnya, anda mungkin menjumpai sesuatu seperti ini: NA-WEST (52MS). Ini berkaitan dengan bahagian barat wilayah Amerika Utara, yang rata-rata memiliki ping 52 milisaat.

Sebaik sahaja anda beralih ke kawasan dengan ping terendah, keluar dari tetapan dan terus bermain permainan.

Cara Menurunkan Ping Anda di PS4

Untuk memperbaiki ping pada SONY PlayStation 4 anda dengan pantas, lakukan perkara berikut:

 1. Di menu utama, pergi ke "Tetapan."
 2. Pilih "Rangkaian."
 3. Pilih "Siapkan Sambungan Internet."
 4. Pilih "Wi-Fi" atau "LAN", bergantung pada sambungan mana yang sedang Anda gunakan. Untuk mengelakkan kekeliruan, LAN adalah sambungan kabel Ethernet.
 5. Pilih penghala anda dari senarai dan tekan butang "Pilihan" pada pengawal. Sekarang anda boleh memeriksa sama ada ia berfungsi pada frekuensi 5 GHz atau 2.4 GHz. Sekiranya PS4 anda berada di ruangan yang sama dengan penghala anda, pilih 5 GHz. Sekiranya tidak, pilih pilihan 2.4 GHz.
 6. Sekarang tetapkan beberapa pilihan seterusnya seperti ini:
  1. Tetapan IP: Automatik
  2. Nama Hos DNCP: Jangan nyatakan
  3. Tetapan DNS: Manual
 7. Langkah seterusnya adalah menetapkan tetapan DNS. Ini bergantung pada lokasi anda, jadi gunakan parameter berikut sesuai dengan wilayah anda:
  1. Amerika Syarikat

   1. DNS Utama: 8.8.8.8

   2. DNS Sekunder: 8.8.4.4

  2. Eropah

   1. DNS Utama: 1.1.1.1

   2. DNS Sekunder: 1.0.0.1

 8. Sekarang simpan tetapan dan keluar dari menu.

Sekiranya anda menggunakan tetapan ini, ping anda akan bertambah baik. Sekiranya tidak, rujuk bahagian pertama artikel ini untuk mendapatkan nasihat mengenai apa yang harus dilakukan.

Cara Menurunkan Ping Anda di Xbox

Setelah anda mencuba langkah-langkah yang dijelaskan di bahagian pertama artikel ini dan Xbox anda masih menghadapi masalah ping, anda mungkin terpaksa menetapkan semula tetapan rangkaiannya secara paksa. Begini caranya:

 1. Pergi ke menu "Tetapan Rangkaian" Xbox.

 2. Pilih pilihan "Go Offline".

 3. Tunggu sehingga konsol terputus.
 4. Setelah di luar talian, tunggu selama 20-30 saat.
 5. Sekarang, pilih "Go Online" dan tunggu Xbox anda menyambung semula.

Ini akan membolehkan penghala memberikan alamat IP baru ke konsol anda, yang membolehkannya mencapai ping yang lebih rendah.

Cara Menurunkan Ping Anda di PC

Oleh kerana kebanyakan cadangan dari bahagian pertama artikel ini juga berkaitan dengan PC, anda harus mencuba semuanya terlebih dahulu. Sekiranya mereka tidak membantu, inilah perkara lain yang boleh anda cuba.

Oleh kerana komputer anda mungkin menggunakan semacam firewall atau antivirus atau bahkan kedua-duanya, adalah lebih baik untuk menambahkan permainan dalam talian anda ke senarai putih mereka. Berkat ini, firewall dan / atau antivirus akan menganggap komunikasi antara permainan dan pelayannya sebagai lalu lintas biasa. Ini akan mengurangkan jumlah imbasan keselamatan, dengan itu mencegah kemungkinan penurunan pada kelajuan sambungan yang bertanggungjawab untuk ping tinggi.

Cara Menurunkan Ping Anda di Valorant

Sekiranya anda mengalami ping yang tinggi di Valorant, tidak banyak yang boleh anda lakukan selain daripada langkah-langkah yang anda dapati di bahagian di atas. Teliti setiap dari mereka, terutamanya memfokuskan pada penyambungan ke pelayan yang secara geografi paling dekat dengan anda.

Cara Menurunkan Ping Anda di Minecraft

Untuk mengatasi kelewatan sesi Minecraft anda yang berpunca dari ping tinggi, cubalah mengurangkan tetapan grafik dalam permainan dengan ketara. Sekiranya ping tinggi berterusan, anda akan tahu bahawa bukan tetapan permainan yang menyebabkannya.

 1. Semasa dalam permainan, buka menu utama pilih "Pilihan," dan pergi ke "Tetapan Video."

 2. Tetapkan "Grafik" ke "Cepat".

 3. Matikan "Pencahayaan Halus."

 4. Kurangkan Jarak Render dengan ketara.

 5. Tetapkan "Kadar Bingkai" ke 60.

Sekiranya permainan tidak ketinggalan lagi, anda boleh kembali ke tetapan video dan mula meningkatkan beberapa pilihan sehingga anda menemui keseimbangan yang tepat.

Soalan Lazim Tambahan

Apa maksud Menurunkan Ping?

Menurunkan ping bermaksud mewujudkan kualiti sambungan yang lebih baik antara komputer dan pelayan permainan yang anda gunakan.

Bagaimana Saya Boleh Mengurangkan Ping Saya?

Semasa bercakap tentang mengurangkan ping anda, ini juga bermaksud anda berusaha meningkatkan kelajuan sambungan anda. Seperti yang disebutkan di atas, anda dapat mengurangkan ping anda dengan pelbagai cara. Jika menggunakan Wi-Fi, cuba gerakkan penghala anda atau sambungkannya ke komputer anda menggunakan kabel Ethernet. Juga, pastikan untuk menyambung ke pelayan yang dikhaskan untuk wilayah anda atau yang berada di kawasan geografi.

Mengapa Ping Saya Sangat Tinggi?

Mungkin ada banyak sebab untuk ini, dengan yang paling umum termasuk penerimaan Wi-Fi yang buruk, gangguan rangkaian dari peranti berdekatan, atau menyambung ke pelayan yang berada jauh dari anda. Juga, tetapan grafik permainan mungkin terlalu tinggi, menyebabkan permainan kadang-kadang tertinggal.

Adakah Ping Lebih Tinggi Lebih Baik Daripada Ping Bawah?

Tidak ianya bukan. Ping yang lebih tinggi menunjukkan kepada anda berapa banyak masa yang diperlukan untuk komputer anda menghantar isyarat ke pelayan. Sekiranya memerlukan masa lebih lama daripada yang sepatutnya, anda akan mempunyai nilai ping yang lebih tinggi. Anda mahu mengekalkannya serendah mungkin, yang bermaksud hampir tidak ada latensi dalam komunikasi antara komputer dan pelayan anda.

Menjaga Ping Anda

Mudah-mudahan, sekarang anda tahu bagaimana menurunkan ping anda semasa bermain permainan video. Sama ada masalah dengan tetapan rangkaian anda atau sesuatu yang spesifik untuk permainan yang sedang Anda mainkan, kemungkinan besar Anda dapat menyelesaikan masalah tersebut.

Perlu diingat bahawa kebanyakan masa, masalah ping berpunca dari sambungan rangkaian yang buruk, dan bukannya permainan itu sendiri. Dan kadang-kadang, kesalahan anda sama sekali tidak - pelayan yang anda gunakan mungkin mengalami masalah pada masa itu.

Adakah anda berjaya menurunkan ping anda? Permainan mana yang paling sering Anda hadapi? Sila kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.