PC & Mudah Alih

Cara Membuat Pelayan Discord

Discord jelas merupakan salah satu aplikasi terbaik untuk komunikasi suara yang ada sekarang. Terima kasih kepada pemampatan suara yang dioptimumkan, ia dapat memberikan sembang suara berkualiti tinggi tanpa gangguan walaupun semasa menstrim permainan video yang banyak sumber.

Discord berfungsi melalui pelayan maya, yang mengarahkan komunikasi secara langsung antara peserta sembang. Walaupun mungkin terdengar rumit, sebenarnya sangat mudah untuk menyediakan pelayan Discord anda sendiri. Terlepas dari platform yang mungkin anda gunakan, artikel ini akan menjelaskan prosesnya, langkah demi langkah.

Cara Membuat Pelayan Discord

Membuat pelayan Discord hampir sama untuk semua platform popular. Anda dapat menggunakannya pada komputer Windows, Mac, atau Linux, serta pada peranti mudah alih iOS atau Android. Terlebih lagi, anda bahkan dapat menggunakannya melalui penyemak imbas Internet dengan mengakses aplikasi web Discord.

Prosesnya biasanya melibatkan langkah-langkah berikut:

 1. Memasang aplikasi Discord.
 2. Membuat akaun Discord anda.
 3. Log masuk ke Discord.
 4. Membuat pelayan anda.

Sudah tentu, langkah-langkah tertentu akan sedikit berbeza dari platform ke platform, jadi beberapa bahagian seterusnya akan membahas lebih mendalam apa yang diperlukan oleh setiap platform.

Cara Membuat Pelayan Discord pada Windows dan Mac

Untuk menggunakan Discord pada komputer Windows atau Mac, anda boleh menggunakan aplikasi webnya melalui penyemak imbas atau memuat turun dan memasang aplikasi desktop. Setelah anda menetapkan Discord, proses membuat pelayan pertama anda akan sama, tanpa mengira versi aplikasi yang anda gunakan.

Untuk membuat pelayan Discord menggunakan aplikasi web, ikuti langkah berikut:

 1. Lawati //discord.com/.

 2. Klik “Open Discord in your browser” di bahagian utama skrin. Sekiranya butang itu tidak tersedia, anda boleh mengklik "Login" di sudut kanan atas skrin.

 3. Masukkan nama pengguna anda dan klik butang dengan anak panah menunjuk ke kanan.

 4. Sekarang, anda mungkin harus menyelesaikan cabaran “Saya bukan robot” reCAPTCHA. Setelah berjaya lulus ujian, anda akan memasuki aplikasi Discord.

 5. Pilih tarikh lahir anda dan klik "Next."

 6. Skrin seterusnya membolehkan anda membuat pelayan anda dari awal atau menggunakan salah satu templat umum, seperti Permainan, Rakan, dll. Demi tutorial ini, pilih "Buat Saya Sendiri."

 7. Sekarang, anda boleh menentukan sama ada pelayan ini untuk kegunaan peribadi anda atau untuk kelab atau komuniti. Buat masa ini, pilih "Untuk saya dan rakan saya."

 8. Skrin seterusnya membolehkan anda menyesuaikan pelayan anda. Anda boleh memuat naik gambar untuk digunakan untuk pelayan anda, dan juga menentukan nama pelayan. Setelah selesai, klik "Buat."

 9. Sebagai langkah terakhir, anda boleh menentukan topik untuk pelayan anda. Sudah tentu, ada butang "Langkau" jika anda tidak mahu melakukannya sekarang.

 10. Setelah selesai, anda akan melihat "Pelayan anda sudah siap!" pemberitahuan. Klik "Bawa saya ke pelayan saya!" butang untuk meneruskan.

 11. Akhirnya, Discord membolehkan anda menuntut pelayan yang baru anda buat. Untuk melakukannya, anda harus membuat akaun Discord dengan memasukkan alamat e-mel dan kata laluan anda.

Seperti yang anda lihat, adalah mungkin untuk membuat pelayan tanpa membuat akaun Discord. Sudah tentu, jika anda merancang untuk menggunakannya di masa hadapan, lebih baik anda menuntut pelayan anda dan menyimpan semua tetapan yang baru anda buat.

Sekiranya anda ingin menggunakan aplikasi desktop Discord, prosesnya sedikit berbeza dengan yang dijelaskan di atas:

 1. Lawati //discord.com/.

 2. Klik butang "Muat turun untuk ..." di bahagian utama skrin. Bergantung pada sistem operasi anda, laman web akan menyesuaikan perkataan untuk butang ini. Contohnya, jika anda menggunakan Windows, ia akan berbunyi "Muat turun untuk Windows."

 3. Fail persediaan aplikasi harus mula dimuat turun sekarang, jadi tunggu sehingga selesai. Oleh kerana aplikasinya agak kecil (sekitar 65 MB), aplikasi tidak perlu lebih dari satu minit untuk memuat turun.

 4. Setelah fail persediaan aplikasi selesai memuat turun, pergi ke folder Muat turun anda dan klik dua kali fail untuk memulakan penyediaan.

 5. Sekarang, persediaan akan memuat turun kemas kini terbaru dan membuka aplikasinya setelah selesai.

 6. Anda mesti melihat "Selamat datang kembali!" skrin sekarang. Sekiranya anda belum mempunyai akaun Discord, klik "Daftar" di bawah butang "Log masuk".

 7. Sekarang, masukkan e-mel, nama pengguna, kata laluan, dan tarikh lahir anda. Setelah selesai, klik "Teruskan."

 8. Selepas ini, halaman utama aplikasi akan muncul, yang membolehkan anda mula menggunakan Discord.

 9. Sebelum meneruskan, pastikan untuk mengesahkan alamat e-mel anda dengan Discord:
  1. Buka peti surat untuk alamat e-mel yang telah anda gunakan untuk mendaftar dengan Discord.

  2. Cari surat dari Discord dengan subjek "Sahkan Alamat E-mel untuk Discord" dan buka.

  3. Klik butang "Sahkan E-mel".

  4. Tab penyemak imbas baru akan terbuka, bertuliskan "Email Disahkan!"

  5. Klik "Terus Menolak."

  6. Tindakan ini akan membuka aplikasi web Discord secara automatik. Setelah berlaku, anda mungkin akan melihat "Open Discord?" pemberitahuan. Klik "Buka Discord" untuk kembali ke aplikasi. Sudah tentu, anda juga boleh menutup tab ini dan kembali ke aplikasinya sendiri. Cukup klik ikon aplikasi di bar tugas.
 10. Sebaik sahaja anda kembali ke aplikasi desktop Discord, anda akan melihat tanda seru kuning di menu di paling kiri. Ia melayang di atas butang "Buat Pelayan". Klik.

 11. Sekarang ikuti proses seperti yang dijelaskan dalam langkah 6 hingga 9 dari bahagian sebelumnya. Ini akan membawa anda ke pelayan baru anda.

Cara Membuat Pelayan Discord pada Android

Untuk membuat pelayan Discord pada Android terlebih dahulu anda perlu memasang aplikasi mudah alih Discord ke peranti mudah alih anda dari Google Play.

 1. Semasa anda memulakan aplikasi, anda harus membuat akaun Discord anda dengan memberikan e-mel, kata laluan, nama pengguna, dan tarikh lahir anda.

 2. Setelah aplikasi dibuka, ketuk menu "hamburger". Ikon itu kelihatan seperti tiga garis mendatar di sudut kiri atas aplikasi.

 3. Sekarang anda akan melihat ikon "Buat Pelayan" yang kelihatan seperti tanda tambah. Ketuk padanya.

 4. Ketik "Buat pelayan."

 5. Tambahkan gambar untuk pelayan anda, beri nama, dan ketuk "Buat Server".

 6. Sekarang, anda boleh menjemput orang untuk bergabung dengan pelayan anda jika mereka menggunakan Discord. Sekiranya tidak, anda boleh berkongsi pautan di bahagian bawah skrin. Anda boleh melangkau langkah ini dengan mengetuk “x” di sudut kiri atas.

Itu sahaja. Pelayan Discord baru anda sudah siap.

Cara Membuat Pelayan Discord pada iPhone

Membuat pelayan Discord di iPhone atau mana-mana peranti iOS yang lain hampir sama dengan cara yang dilakukan di Android.

 1. Langkah pertama untuk membuat pelayan Discord pada iPhone atau peranti mudah alih iOS yang lain adalah memuat turun aplikasi dari Apple App Store.

 2. Setelah anda memasang aplikasinya, mulakannya, dan isikan semua butiran yang diperlukan mengenai diri anda.

 3. Setelah selesai dan aplikasinya terbuka, ketuk tiga garis mendatar di sudut kiri atas.

 4. Ketuk ikon "Buat Pelayan", yang terlihat seperti tanda tambah di menu di sebelah kiri.

 5. Sekarang ketuk "Buat pelayan" di bahagian bawah skrin.

 6. Pada skrin seterusnya, tambahkan gambar dan nama untuk pelayan anda. Setelah selesai, ketuk "Buat Pelayan".

 7. Anda boleh melangkau "Jemput Anggota" untuk sekarang dengan mengetuk "Tutup" di sudut kiri atas.

 8. Sekarang, aplikasi akan membawa anda ke pelayan Discord baru anda.

Cara Membuat Pelayan Discord di Chromebook

Bagi sesiapa yang menggunakan Chromebook, terdapat dua cara untuk membuat pelayan Discord:

 1. Gunakan penyemak imbas Chrome untuk menavigasi ke aplikasi web Discord. Proses ini dijelaskan di bahagian pertama "Cara Membuat Pelayan Discord pada Windows dan Mac" artikel ini.
 2. Pasang aplikasi Android dari Google Play. Untuk melakukan ini, ikuti langkah-langkah yang dijelaskan di bahagian "Cara Membuat Pelayan Discord di Android" di atas.

Semasa menggunakan Chromebook, pengalaman jauh lebih baik dengan aplikasi web. Aplikasi Android dibuat untuk peranti mudah alih dan antara muka dapat menjadi kikuk ketika menggunakannya di komputer riba.

Cara Membuat Pelayan Discord Umum

Pelayan discord adalah umum seperti yang anda mahukan. Pada mulanya, tidak ada yang dapat bergabung dengan pelayan anda melainkan anda atau orang lain telah menjemput mereka dengan berkongsi pautan pelayan. Sekiranya anda menyiarkan pautan pelayan Discord anda secara terbuka di laman web atau di mana sahaja di media sosial, itu akan mempunyai persepsi umum.

Namun, jika anda ingin membuat pelayan awam yang benar-benar dapat diakses oleh sesiapa sahaja tanpa menggunakan pautan, maka anda harus mengaktifkan pilihan "Komuniti". Ketahuilah bahawa akan memakan masa sebelum pelayan anda benar-benar menjadi awam kerana Discord mempunyai garis panduan ketat yang harus anda laksanakan terlebih dahulu.

 1. Klik kanan pada ikon pelayan anda dari menu di sebelah kiri.

 2. Klik "Tetapan Pelayan."

 3. Klik pilihan "Aktifkan Komuniti" dari menu di sebelah kiri.

 4. Klik "Bermula" dari skrin utama.

 5. Sekarang, Discord akan memperluas rangkaian ciri pada pelayan anda, yang membolehkan anda menjangkau khalayak yang lebih luas.

 6. Untuk dapat dilihat secara terbuka, klik "Penemuan" di bahagian "Komuniti".

 7. Di tetingkap utama, anda akan melihat butang "Aktifkan Penemuan", tetapi akan berwarna kelabu.

 8. Untuk menjadikan pelayan anda terbuka, anda mesti memenuhi semua syarat yang tertera di bawah butang "Aktifkan Penemuan".

Cara Membuat Pelayan Discord Peribadi

Menjadikan pelayan Discord peribadi cukup mudah.

 1. Klik kanan ikon pelayan anda.

 2. Klik "Tetapan Pelayan."

 3. Klik "Peranan" dari menu di sebelah kiri.

 4. Klik peranan "@everyone" dari skrin utama.

 5. Sekarang, tatal ke bawah halaman dan hapus centang setiap pilihan dalam senarai kebenaran.

Dengan cara ini, hanya orang yang anda sendiri tambahkan ke pelayan yang akan mendapat akses. Sekiranya anda mahu, anda juga dapat mengubah izin akses mereka dengan memberikannya kepada peraturan baru yang boleh anda buat.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Mengatur Saluran dalam Pertentangan?

Peraturan umum adalah bermula dengan struktur berikut:

Selamat datang

# peraturan

# pengumuman

# ahli baru

Am

# lobi

# luar topik

# Suara

Topik

# topik_1

# topik_2

# topik_3

Moderator

# mod_chat

# mod_log

Setelah anda mengenal Discord, anda dapat menyesuaikan senarai saluran dengan lebih jauh.

Adakah Pelayan Discord Percuma?

Ya, pelayan Discord adalah percuma.

Bagaimana Saya Menyiapkan Pelayan Discord?

Sila rujuk bahagian di atas untuk jenis peranti yang ingin anda gunakan untuk Discord.

Bagaimana Saya Menetapkan Peranan dalam Pertentangan?

Untuk menetapkan peranan dalam Discord, ikuti langkah-langkah di bawah:

• Klik kanan pada ikon pelayan dari menu di sebelah kiri.

• Klik "Tetapan Pelayan."

• Klik "Peranan" dari menu di sebelah kiri.

• Klik ikon "+" di sebelah bahagian "Peranan" di sudut kiri atas skrin utama.

• Peranan baru akan muncul, jadi beri nama dan sesuaikan mengikut keinginan anda.

Mendapatkan Ketidakselesaan Anda

Sekarang setelah anda mengetahui cara membuat pelayan Discord, sudah tiba masanya untuk menambah rakan anda dan memulakan perbualan. Dengan menggunakan saluran suara di pelayan anda, anda boleh mendapatkan faedah sepenuhnya Discord, yang jauh lebih baik daripada aplikasi lain, seperti Skype, Zoom, Google Meet dll.

Adakah anda berjaya membuat pelayan Discord anda? Platform mana yang anda gunakan? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.