Alat

Cara Membuat Flyer di Google Docs

Flyers boleh dikatakan salah satu kaedah termudah untuk mengiklankan atau memberitahu orang lain mengenai tawaran atau acara. Membuatnya adalah proses yang agak mudah, tetapi hanya jika anda sudah biasa dengan apa yang harus dilakukan dan mempunyai program yang betul. Dokumen Google, misalnya, mempunyai banyak pilihan bagi mereka yang ingin membuat risalah yang menarik. Di bawah ini, kami akan memberi anda langkah-langkah yang anda perlukan untuk membuat risalah di Google Docs agar acara atau berita anda diperhatikan.

Cara Membuat Flyer di Google Docs

Dokumen Google adalah cara yang berguna untuk membuat dokumen kerana kedua-duanya bebas dan tidak bergantung pada sistem operasi. Yang anda perlukan hanyalah sambungan internet untuk mula membuat risalah yang anda perlukan. Untuk melakukan ini, ikuti langkah-langkah seperti yang diperincikan di bawah:

Gunakan Templat

Untuk mempermudah pengguna baru, Google Docs menyediakan pilihan templat yang dapat Anda gunakan sebagai pola untuk dokumen anda. Ikuti sahaja langkah berikut:

 1. Buka Dokumen Google. Perhatikan bahawa anda memerlukan Akaun Google untuk membuat dan menyimpan dokumen anda. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun, anda boleh membuatnya secara percuma di halaman Pembuatan Akaun Google.

 2. Klik pada butang galeri "Templat" di sebelah kanan atas tab "Mulakan dokumen baru".

 3. Sekiranya anda tidak dapat melihat butang, klik pada butang "Menu" di sudut kiri atas tetingkap. Ini adalah ikon tiga baris.

 4. Dari menu lungsur turun, klik "Tetapan."

 5. Pastikan bahawa kotak centang di bawah "Templat" diaktifkan.

 6. Klik "OK."

 7. Tatal ke bawah senarai templat dokumen untuk mencari templat yang sesuai dengan keperluan anda. Templat "Brosur" dan "Buletin" di bawah tab "Kerja" berfungsi dengan baik seperti brosur.

 8. Setelah memilih templat tertentu, klik padanya.

 9. Mengklik pada teks membolehkan anda mengedit kandungan teks tersebut sambil mengklik gambar juga berlaku. Sekiranya anda mengklik kanan pada gambar, menu dropdown memberikan pilihan untuk menggantinya secara langsung dari komputer, web, atau dari Google Drive. Edit dokumen mengikut kesesuaian anda. Bagi pengguna Mac, menu dropdown dapat diakses dengan menggunakan Ctrl + klik.

Mulakan dengan Dokumen Kosong

Sekiranya, daripada menggunakan templat, anda ingin bermula dari awal, anda boleh melakukannya dengan mengikuti arahan berikut:

 1. Buka Dokumen Google.

 2. Pada tab dokumen baru "Mula", klik pada tanda "+" yang besar.

 3. Anda sekarang akan disajikan dengan dokumen kosong yang dapat anda isi dengan perincian acara atau maklumat anda.

Dokumen Google menyimpan kemajuan anda secara automatik setiap kali anda berhenti sejenak daripada mengedit dokumen anda. Semua fail anda disimpan di akaun Google Drive anda. Sekiranya anda mempunyai pencetak yang disambungkan dan ingin mencetak risalah semasa anda, anda boleh:

 1. Klik pada ikon pencetak di menu kiri atas.

 2. Klik "File" di menu atas, kemudian pilih "Print" dari senarai dropdown.

 3. Tekan Ctrl + P pada papan kekunci anda. Sekiranya anda menggunakan Mac, jalan pintas adalah Command + P

Sekiranya anda ingin menyimpan fail anda ke komputer untuk dicetak kemudian, buka akaun Google Drive anda. Cari dokumen dalam senarai, kemudian klik kanan padanya. Pilih "Muat turun" dari menu lungsur.

Cara Membuat Pull-Tab Flyer di Google Docs

Ciri unik fly-tab flyer adalah yang mempunyai beberapa tab dengan maklumat yang relevan (nombor telefon, tarikh, dll.) Di bahagian bawah yang orang lain boleh koyak sekali untuk mengambilnya. Ini adalah cara yang baik untuk mengiklankan, kerana orang yang merasa kesulitan untuk menuliskan perinciannya, sebaliknya hanya boleh menarik tab dan menyimpan maklumat itu "berjaga-jaga."

Pada masa ini, tidak ada cara langsung untuk membuat teks menegak di Google Docs, jadi jika anda ingin membuat jenis flyer ini, anda boleh melakukan yang berikut:

 1. Di Google Docs, buat risalah sama ada menggunakan templat atau dari dokumen kosong seperti yang diperincikan di atas. Pastikan anda meninggalkan ruang dari bahagian bawah halaman. Di sinilah tab akan pergi.

 2. Setelah flyer anda selesai, gerakkan kursor anda ke kawasan yang anda inginkan.

 3. Pada menu atas, klik "Masukkan".

 4. Arahkan kursor ke "Drawing" dari senarai dropdown dan kemudian klik "+ Baru."

 5. Dari ikon di menu atas, klik "Kotak Teks." Ini adalah ikon "T" di dalam petak.

 6. Lukis kotak teks di tetingkap. Tidak kira seberapa besar, ini boleh disesuaikan kemudian.

 7. Isi maklumat yang anda mahukan di tab tarik. Biasanya, ini adalah nombor hubungan, tarikh, atau alamat.

 8. Anda boleh menyesuaikan fon dengan memilih keseluruhan teks dan memilih fon yang sesuai di menu atas.

 9. Ukuran fon dapat disesuaikan dengan mengklik tanda "+" atau "-" di sebelah kanan nama fon. Anda juga boleh memasukkan saiz fon yang anda mahukan.

 10. Anda boleh memilih untuk mempunyai sempadan pada tab anda. Ini dilakukan dengan mengklik pada butang warna "Sempadan". Ia kelihatan seperti pensil yang melukis garis. Ukuran dan corak sempadan dapat disesuaikan dengan menggunakan ikon sempadan berat dan sempadan sempadan di sebelah kanannya.

 11. Setelah anda menyiapkan teks mengikut kehendak anda, pilih kotak teks.

 12. Arahkan kursor anda ke titik di atas kotak teks sehingga kursor bertukar menjadi silang.

 13. Klik dan tahan tetikus anda, kemudian gerakkannya ke kanan sehingga kotak teks menjadi menegak sepenuhnya.

 14. Anda boleh menggerakkan dan menyeret gambar dengan menuding ke atas kotak teks sehingga kursor bertukar menjadi anak panah putih.

 15. Setelah anda berpuas hati, klik "Simpan dan Tutup" di sudut kanan atas tetingkap.

 16. Anda kini mempunyai tab tarik menegak pada dokumen anda. Klik dan seret ke lokasi yang dikehendaki pada dokumen.

 17. Pilih gambar, kemudian klik kanan padanya. Dari senarai pilih "Salin."

 18. Klik ruang di sebelah kanan, kemudian klik kanan dan pilih "Tampal."

 19. Ulangi sehingga anda mengisi bahagian bawah dengan tab tarik.

 20. Ikuti arahan yang diberikan di atas untuk mencetak atau menyimpan dokumen untuk kemudian.

Cara Membuat Flyer Separuh Halaman di Google Docs

Selebaran setengah halaman, seperti namanya, adalah brosur dengan reka bentuk yang hanya merangkumi separuh ukuran selebaran biasa. Dengan reka bentuk ini, anda boleh mencetak dua brosur yang lebih kecil tetapi serupa pada halaman yang sama yang dapat dipotong untuk menjimatkan masa dan kertas. Ini boleh mendatar atau menegak, bergantung pada keperluan anda. Untuk membuat risalah setengah halaman, anda boleh menggunakan beberapa teknik, dan mereka terperinci di bawah:

Untuk membuat risalah setengah halaman mendatar

 1. Ikuti arahan di atas untuk membuat risalah sama ada dari templat atau calar.

 2. Pastikan maklumat yang diperlukan hanya terhad pada separuh halaman.

 3. Sekiranya anda ingin memasukkan jeda halaman di antara dua sisi selebaran, klik "Masukkan" di menu atas, kemudian klik "Garis Mendatar" dari senarai.

 4. Salin semua data dari bahagian atas risalah anda, kemudian tampalkannya di separuh halaman yang lain.

Membuat risalah menegak

 1. Sebelum mengisi data pada risalah anda, klik format pada menu atas.

 2. Arahkan kursor ke "Lajur" dari senarai juntai bawah.

 3. Pilih gambar dengan dua lajur kemudian klik padanya.

 4. Sekiranya anda ingin menambahkan garis di antara lajur, anda boleh melakukan perkara berikut:
 5. Klik pada keseluruhan halaman.

 6. Klik "Format" dari menu atas, kemudian arahkan kursor ke "Lajur."

 7. Klik pada "Lebih banyak pilihan."

 8. Pastikan bahawa kotak centang "Garis antara lajur" diaktifkan.

 9. Isi maklumat yang anda mahukan pada satu bahagian selebaran, kemudian salin dan tampalkan pada bahagian yang lain.

Membuat risalah menegak dengan orientasi halaman lanskap.

 1. Pada menu atas, klik "Fail."

 2. Dari senarai juntai bawah, klik pada "Penyediaan Halaman."

 3. Di bawah "Orientasi", klik togol "Landskap".

 4. Klik "OK."

 5. Ikuti arahan di atas untuk membuat risalah setengah halaman menegak atau mendatar.

Cara Membuat Flyer yang Baik di Google Docs

Untuk membuat risalah yang baik, berikut adalah beberapa nota penting yang perlu diingat. Pertama, risalah yang paling cekap adalah maklumat di mana semua maklumat penting dapat dilihat dengan pantas. Pastikan anda sampai ke titik dan minimumkan data yang tidak penting.

Kedua, menambahkan gambar dan teks yang mencolok dapat digunakan untuk menarik perhatian semua fakta yang relevan, tetapi jangan terlalu menggunakannya. Akhir sekali, pastikan semua data yang berkaitan ada di risalah. Sekiranya anda mengalu-alukan pertanyaan, pastikan maklumat hubungan sebenarnya ada di risalah itu sendiri. Komunikasi yang berkesan adalah kunci untuk membuat risalah yang hebat.

Cara Membuat Templat yang Dapat Diisi dalam Dokumen Google

Sekiranya anda mempunyai akaun G Suite, anda diberi pilihan untuk menyimpan flyer anda yang sudah siap sebagai templat yang boleh anda gunakan kemudian. Untuk melakukan ini, klik pada butang "Galeri Templat" di sebelah kanan atas halaman utama Dokumen Google anda. Galeri templat syarikat anda harus disenaraikan di sebelah tab "Templat umum". Mengklik butang "Kirim templat" di sebelah kanan tetingkap akan membolehkan anda memilih fail Google Docs yang ingin anda gunakan sebagai templat.

Sekiranya anda tidak mempunyai akaun G Suite, cukup buka risalah yang telah dilengkapkan, kemudian klik "Fail" di menu atas. Dari senarai juntai bawah pilih "Buat salinan." Ini akan membuat pendua dokumen yang boleh anda edit kemudian sesuai dengan keperluan baru anda.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah Templat Flyer di Google Docs?

Walaupun secara lalai, tidak ada templat flyer khusus di Google Docs, beberapa templat lain berfungsi dengan baik di tempatnya. Templat "Brosur" atau "Buletin", misalnya, menawarkan reka bentuk hebat yang menarik perhatian pembaca kepada maklumat penting.

Jika anda ingin mencari templat baru untuk digunakan, Anda dapat melakukan pencarian Google untuk "templat flyer" atau mengunjungi Template.net untuk melihat semua templat dokumen gratis yang tersedia.

Bagaimana Saya Boleh Membuat Borang dalam Dokumen Google?

Di laman utama Dokumen Google, klik pada ikon menu di sudut kiri atas tetingkap. Dari senarai klik pada "Borang." Dari sana anda boleh memilih templat formulir atau membuatnya dari awal dengan mengklik "+ kosong."

Bagaimana Anda Membuat Flyer Tear-Off di Google Docs?

Selebaran koyak dan penarik tab penarik adalah sama. Lihat arahan "Cara membuat fly-tab flyer di Google Docs" yang diberikan di atas.

Menjadikan Iklan Mudah

Sama ada anda ingin mengemas kini orang tentang acara yang akan datang atau memberi mereka maklumat mengenai produk yang menarik, selebaran pasti banyak melakukan untuk memudahkan pengiklanan. Mengetahui cara membuat risalah dalam Dokumen Google memberi anda alat yang mudah diakses untuk membuatnya.

Adakah anda mempunyai petua atau trik mengenai templat flyer dan flyer di Google Docs? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found