PC & Mudah Alih

Cara Membuat Peta untuk Minecraft

Dalam permainan apa pun, peta ada untuk membantu anda menavigasi dunia. Di Minecraft, peta melakukan perkara yang sama. Mereka berguna, terutamanya dalam mod berbilang pemain dan bertahan hidup.

Peta di Minecraft tidak melakukan apa-apa yang istimewa - mereka menunjukkan kawasan sekitar dan membantu anda mencari jalan anda.

Namun, seperti objek lain di Minecraft, peta dibuat. Ya, anda adalah orang yang perlu melakukannya. Sama ada kita bercakap mengenai PC, Xbox 360, PS4, atau platform lain, membuat peta di Minecraft dilakukan dengan cara yang sama.

Berikut adalah panduan asas untuk Peta Minecraft.

Cara Membuat Peta

Tidak semestinya semangat Minecraft jika peta tidak perlu dibuat. Ini bukan salah satu item asas membuat dan menggabungkan kaedah - ia juga dibuat menggunakan meja membuat. Berikut adalah tutorial ringkas untuk menunjukkan kepada anda bagaimana peta dibuat.

Meja Kraf dan Tungku

Anda akan menggunakan jadual membuat untuk membuat peta anda, serta semua komponen lain yang diperlukan. Tetapi anda juga harus menggunakan tungku untuk membuat bahagian kompas. Kompas adalah bahagian tidak terpisahkan yang akan menyertai peta anda.

Sumbernya

Secara semula jadi, seperti ketika anda membuat item Minecraft lain, anda akan memerlukan beberapa sumber. Berikut adalah item yang anda perlukan untuk membuat peta.

 1. Tebu - 9 daripadanya diperlukan. Tebu berwarna hijau pucat dan biasanya didapati tumbuh berdekatan dengan air.
 2. Bijih besi - 4 daripadanya diperlukan. Besi dilambangkan oleh bintik-bintik oren pada blok kelabu. Untuk menambang bijih besi dengan berkesan, sekurang-kurangnya anda memerlukan beliung batu.
 3. Redstone - 1 timbunan Redstone diperlukan. Redstone terdapat di lapisan 16 dan ke bawah. Oleh itu, harap anda perlu menggali sedikit untuk mencari sumber ini. Ia menyerupai bintik-bintik merah yang bersinar di bebatuan kelabu.
 4. Bahan Bakar - Bahan api apa pun yang terbakar mesti berfungsi. Gunakan 4 bongkah kayu atau satu bongkah arang / arang batu.

Besi peleburan

Bijih besi yang anda kumpulkan perlu dileburkan. Untuk ini, kita akan menggunakan tungku.

 1. Buka tungku seperti biasa
 2. Tambahkan 4 bijih besi ke kotak di bahagian atas tingkap tungku
 3. Tambahkan bahan bakar ke kotak bawah
 4. Tungku harus mula dileburkan secara automatik

Setelah selesai peleburan, pindahkan batang besi ke inventori.

Membuat Kompas

Sekarang, tiba masanya untuk pergi ke meja membuat dan membuat peta.

 1. Buka meja membuat
 2. Letakkan timbunan Redstone di tengah grid di tingkap meja kerajinan
 3. Letakkan satu batang besi ke kiri, kanan, atas, dan bawah cerucuk Redstone
 4. Ikon kompas akan muncul
 5. Buat kompas

Setelah anda membuatnya, pindahkan kompas ke inventori anda.

Membuat Kepingan Kertas

Untuk membuat peta, anda memerlukan sembilan keping kertas. Inilah cara membuat kepingan kertas dari Tebu.

 1. Letakkan tiga Tebu di petak kiri bawah, tengah-tengah, dan bawah-kanan di tablemenu kerajinan
 2. Sembilan keping kertas harus dibuat

Setelah selesai, pindahkan sembilan keping kertas ke inventori anda.

Membuat Peta

Akhirnya, sudah tiba masanya untuk menggunakan semua item yang anda buat sejauh ini untuk membuat peta. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Letakkan kompas di tengah grid kerajinan
 2. Letakkan satu keping kertas di setiap petak yang tinggal (jumlah 8)
 3. Sekeping kertas berwarna coklat akan muncul - ini adalah ikon yang mewakili item peta
 4. Buatlah

Setelah selesai membuat peta, anda boleh memindahkannya ke inventori anda dan mula menggunakannya.

Menggunakan Peta

Jangan berharap dapat melihat keseluruhan peta dunia Minecraft. Sebenarnya, peta kosong pada awalnya - terserah kepada anda untuk mengisinya.

Jadi, bagaimana anda mengisi peta? Baiklah, ini dipenuhi oleh anda semasa berjalan di dunia Minecraft dan menahannya. Perlu diingat bahawa peta tidak akan terisi jika tidak dipegang sebagai item aktif semasa anda bergerak di seluruh dunia.

Membawa peta sangat mudah. Lakukan seperti yang anda mahu item lain dalam inventori anda. Perlu diingat bahawa mungkin terdapat beberapa saat kelewatan pada kali pertama anda menggunakan peta - perlu beberapa saat untuk mengisi.

Setiap piksel di peta adalah satu blok di dunia Minecraft yang anda lalui. Peta akan menunjukkan perspektif atas-bawah. Lokasi anda di dunia harus ditunjukkan dengan bujur putih pada peta anda. Terdapat cara untuk menggunakan peta tanpa kompas, tetapi anda tidak dapat melihat petunjuk anda di atasnya, yang menjadikan keadaan lebih senang.

Memperluas Peta

Peta yang pertama kali anda buat mempunyai ukuran yang ditetapkan. Anda boleh meningkatkan peta anda dengan jumlah keseluruhan empat kali ganda. Setiap kenaikan akan menggandakan ukuran peta. Semakin besar peta, semakin luas pandangan dunia. Dengan kata lain, semakin besar ukuran peta, semakin banyak anda dapat mengezum. Apa yang anda perlukan untuk meningkatkan peta adalah lebih banyak kertas - setiap tahap zum memerlukan 8 helai kertas tambahan, sehingga jumlah keseluruhan 32

Inilah cara untuk memperluas peta Minecraft.

 1. Pergi ke meja membuat dan membukanya
 2. Letakkan peta di tengah-tengah grid pembuatan
 3. Kelilinginya dengan 8 keping kertas

Setelah selesai, pindahkan peta yang dihasilkan ke inventori anda. Untuk meningkatkan lagi ukuran peta, ulangi langkah di atas.

Kaedah Alternatif

Walaupun membuat peta adalah semangat Minecraft, itu bukan satu-satunya cara untuk menggunakan berguna ini.

Untuk satu, peta boleh dibuat di atas meja kartografi dengan hanya menggunakan satu kertas dan kompas. Sebenarnya, jika anda tidak memerlukan penunjuk yang ditunjukkan di peta, anda tidak memerlukan kompas.

Terdapat juga penduduk kartografer peringkat pemula yang akan menjual peta kosong untuk anda 7 zamrud.

Kegunaan Peta

Selain penggunaan peta yang jelas di Minecraft, terdapat beberapa kelebihan penggunaan peta yang kurang jelas.

Untuk satu, pemain boleh menggunakan peta untuk mencari pemain lain dalam berbilang pemain. Mereka juga dapat digunakan untuk menambahkan berbagai penanda sejak Update Aquatic.

Anda juga dapat memasang peta dengan bingkai item dan menggantungnya di dinding. Mengklik peta yang dipasang akan memutarnya sebanyak 90 darjah.

Peta dapat diduplikasi, diganti namanya, dan juga diperluas (seperti yang dijelaskan sebelumnya).

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana cara mencari peta untuk dipasang di Minecraft?

Sekiranya anda ingin memasang peta Minecraft di mana-mana peranti, anda mesti melihat sendiri di web. Pastikan bahawa anda menggunakan sumber yang boleh dipercayai, kerana muat turun pihak ketiga ini dapat dengan mudah penuh dengan perisian hasad. Gunakan juga antimalware pada peranti anda.

Bagaimana cara memuat turun dan memasang peta di Minecraft?

Di Windows, buka pelancar Minecraft, pergi ke Pelancaran Pilihan, dan pilih Tambah baru. Navigasi ke direktori Game dan pilih anak panah hijau di dekat ikon folder. Ekstrak fail peta Minecraft ke sana. Peranti iOS dan Android akan memerlukan perisian pihak ketiga seperti iExplorer atau ASTRO File Manager. Anda juga perlu menyambungkan peranti pintar ke komputer anda.

Bolehkah anda melihat bangunan pemain?

Ya, bangunan yang anda buat di Minecraft akan kelihatan, selagi lokasinya dijelajahi. Namun, jika bangunan di bawah minimum 16 × 16 blok, bangunan itu tidak akan dipaparkan di peta. Sekiranya anda membuat perubahan pada struktur, ia tidak akan ditunjukkan di peta sehingga anda melihat semula lokasi dengan peta di tangan avatar.

Adakah peta menghalang penerokaan?

Semasa menggunakannya, peta tidak disimpan tepat di depan skrin anda. Sekiranya anda melihat ke bawah, peta akan masuk ke skrin penuh dan memberi anda gambaran terperinci. Namun, jika anda melihat ke atas, peta akan diturunkan. Ia berfungsi sama seperti melihat peta berfungsi dalam kehidupan nyata. Namun, ingatlah bahawa menggunakan peta menghalang aktiviti yang melibatkan penggunaan pelbagai barang di dunia.

Adakah peta berfungsi di Overworld?

Peta memaparkan gambaran keseluruhan lokasi bergantung pada tempat ia dibuat. Agar peta berfungsi di Nether, misalnya, ia mesti dibuat di Nether. Peta yang dibuat di Overworld tidak akan menunjukkan rupa bumi.

Asas Peta Minecraft

Di sana anda memilikinya. Mudah-mudahan, anda telah mengetahui apa yang boleh anda lakukan dengan peta Minecraft dan apa pilihan anda. Cara terbaik untuk membuat peta adalah dengan membuat - ia adalah pengalaman Minecraft. Terdapat cara lain untuk mendapatkan peta juga.

Adakah kita berjaya menjawab soalan yang anda cari? Adakah anda telah mengetahui semua yang perlu anda ketahui mengenai peta Minecraft? Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau perkara lain yang perlu dibuat, tekan bahagian komen kami di bawah dan mulakan perbincangan.