PC & Mudah Alih

Cara Membuat Pelana di Minecraft

Sekiranya anda ingin menunggang salah satu daripada banyak binatang di dunia Minecraft, anda akan memerlukan pelana. Dan jika anda menjelajahi internet mencari resipi membuat untuk membuat pelana, anda mungkin akan terbangun dengan sangat kasar.

Cara Membuat Pelana di Minecraft

Sebenarnya ... anda tidak boleh membuat pelana di Minecraft lagi. Pemain veteran mungkin mengejutkan tetapi orang-orang di Mojang memutuskan untuk membuang ciri ini.

Walau bagaimanapun, anda boleh menemui pelana di pelbagai lokasi di dunia Minecraft. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara mencari pelana dan lokasi terbaik untuk dicuba.

Cara Membuat Pelana di Minecraft

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda tidak boleh membuat pelana di Minecraft.

Bukan masalah mempunyai sumber atau peralatan yang betul. Minecraft tidak membenarkan pemain membuat satu dan tidak ada resipi dalam permainan untuk mencubanya. Walau bagaimanapun, semua tidak hilang. Terdapat banyak cara pemain memperoleh pelana sambil menjelajah dunia yang tidak berkesudahan.

Lokasi Pelana yang Dihasilkan

Salah satu kaedah termudah untuk mencari pelana di Minecraft adalah melalui penjelajahan dunia. Mereka dihasilkan di peti di berbagai lokasi. Anda hanya perlu cukup sabar untuk mencarinya.

Menurut entri pelana Minecraft di Gamepedia, ini adalah kemungkinan mencari pelana di lokasi yang berbeza:

Edisi Java

 1. Village - dada Tanner (17.3%), dada Senjata (16.2%), Dada di rumah Savanna (11.3%)
 2. Kuil Gurun - dada (23.5%)
 3. Nether Fortress - dada (35.3%)
 4. Dungeon - dada (28.3)
 5. Kubu kuat - Mengubah dada (2.5%)

Edisi Bedrock

 1. Village - Tanner's chest (17.3), Weaponsmith's chest (16.2%), Chest in Savannah house (11.3)
 2. Nether Fortress - dada (35.3%)
 3. Bandar Akhir - dada (13.3%)
 4. Dungeon - dada (28.3%)
 5. Kuil Rimba - dada (12.8%)

Peratusan hanya menggambarkan kemungkinan mencari pelana di lokasi tertentu, tetapi lokasi ini bukan satu-satunya tempat untuk mencari pelana. Itulah sebabnya anda perlu memastikan bahawa anda membersihkan setiap kawasan baru dan membuka semua peti sebelum bergerak sekiranya anda berada di pasar untuk pelana. Anda tidak pernah tahu bila seseorang akan bertelur.

Memancing

Anda juga boleh mendapatkan pelana dengan memancing dalam permainan. Peluangnya agak rendah hanya 0.8% tetapi anda dapat meningkatkan kemungkinan anda menemukan "harta karun" ini dengan menggunakan pesona pancing.

Berniaga Dengan Penduduk kampung

Berniaga dengan penduduk kampung juga boleh menjadi pilihan jika anda mencari pelana. Sekiranya anda menggunakan Edisi Bedrock, anda mempunyai peluang 50% untuk mendapatkan pelana untuk enam zamrud dari pekerja kulit peringkat utama. Namun, jika anda menggunakan Edisi Java, anda tidak mempunyai sekatan ini kerana perdagangan ini selalu tersedia.

Saddle Drops yang dikenali

Penurunan pelana jarang berlaku di Minecraft tetapi ia berlaku apabila syarat-syarat tertentu dipenuhi. Lihatlah beberapa senario penurunan pelana yang diketahui:

 1. Sekiranya babi zombi bertelur menunggang penyerang, ada kemungkinan 8.5% pelana jatuh. Peluang itu meningkat bergantung pada tahap Looting anda. Setiap tahap Looting sepadan dengan peningkatan tambahan 1% dalam peluang anda menjarah pelana.
 2. Apa sahaja yang anda lengkapkan dengan pelana menjatuhkan pelana ketika mereka mati sehingga anda tidak kehilangan inventori anda.
 3. Pemangsa yang dilahirkan dengan pelana yang lengkap juga menjatuhkan pelana ketika mereka mati. Tahap penjarahan tidak mempengaruhi kadar penurunan dalam kes ini.
 4. Sekiranya anda melengkapkan seekor babi dengan pelana untuk menunggangnya, anda hanya boleh melepaskan pelana dengan membunuhnya. Itu tidak akan kembali ke inventori anda secara automatik apabila anda tidak lagi menunggang babi.

Cara Membuat Pelana di Survival Minecraft

Dari semua cara untuk mendapatkan pelana yang disebutkan di atas, tiga pilihan tersebut tersedia untuk pemain dalam mod bertahan. Itu merangkumi:

 1. Menangkap harta karun / pelana semasa memancing.

 2. Mencari dada di penjara bawah tanah.

 3. Mencari dada di kubu Nether.

Seperti versi Minecraft yang lain, mencari pelana di lokasi-lokasi ini hanyalah masalah. Mereka mungkin tidak selalu menghasilkan kali pertama sehingga anda mungkin harus berulang kali sehingga anda mendapat pelana.

Cara Membuat Pelana di Minecraft 1.16 / 1.16.4

Walaupun anda sebenarnya tidak dapat membuat pelana dalam Minecraft versi 1.16 / 1.16.4, anda dapat menjumpainya di dunia. Peluang anda untuk mencari dada pelana yang dihasilkan bergantung pada tempat anda berada di peta.

Sebagai contoh, kubu Nether mempunyai kadar penurunan tertinggi pada 35.3% untuk permainan Bedrock Edition sementara peti altar Stronghold hanya mempunyai peluang 2.4% untuk menjatuhkan pelana.

Anda juga mungkin menganggap pelana sebagai "harta karun" semasa memancing di dalam permainan. Tetapi peluang penurunan hanya 0,8% tanpa daya tarikan batang.

Soalan Lazim Tambahan

Di mana anda mendapat pelana di Minecraft?

Satu-satunya cara untuk mendapatkan pelana di Minecraft adalah dengan mencari satu di dada, menukar satu, memancing ikan, atau mendapatkannya dengan sedikit.

Semasa anda menjelajahi dunia, anda akan menemui pelbagai peti dengan barang rampasan yang berbeza. Sebilangan dada itu mungkin mengandungi pelana dan beberapa lokasi dada lebih cenderung menghasilkan pelana daripada yang lain. Sekiranya anda ingin pergi ke lokasi dengan peluang tertinggi pelana bertelur, anda perlu menuju ke Nether.

Cari kubu Nether, kerana dada di dalamnya mempunyai peluang 35.3% untuk mengandung pelana. Nampaknya tidak banyak, tetapi lokasinya memiliki salah satu peluang tertinggi untuk mencari pelana yang dihasilkan.

Pilihan lain adalah pergi memancing.

Mendapatkan pelana bukan satu-satunya alasan anda memancing dalam permainan kerana kemungkinan menjumpai pelana kurang dari 1%, tetapi jika anda cenderung memancing sebagai aktiviti biasa, anda mungkin akan terkejut.

Anda juga boleh mencuba berniaga dengan pekerja kulit peringkat utama di kampung. Mereka akan menukar enam zamrud untuk pelana kecuali anda menggunakan versi permainan PE. Oleh kerana anda tidak boleh berniaga dalam Edisi Pocked, anda tidak akan dapat pelana dengan cara ini.

Bagaimana Anda Menelurkan Pelana di Minecraft?

Pemain tidak mempunyai kawalan ketika pelana bertelur secara semula jadi di Minecraft. Walau bagaimanapun, jika anda tidak menipu, anda boleh membuat pelana menggunakan perintah mudah.

Pertama, anda perlu membuka tetingkap sembang:

• Konsol - butang arah kanan pada D-Pad

• Java / Windows - kekunci T

• Nintendo Switch - butang anak panah kanan

• Pocket Edition (PE) - ketik ikon gelembung sembang

Seterusnya, masukkan arahan untuk pelana:

/ berikan pelana [jumlah unit]

Perlu diingat bahawa anda mesti mengaktifkan cheat di dunia Minecraft anda agar perintah ini berfungsi. Apabila anda memasukkan arahan dengan betul, pelana itu bertelur terus ke inventori anda. Anda boleh menghasilkan seberapa banyak pelana yang anda mahukan dengan cara ini.

Anda juga mungkin menemui tambahan dan mod tertentu yang membolehkan penjana pelana untuk Minecraft. Ini mungkin atau mungkin tidak menelan belanja sesuatu dari poket dunia nyata anda. Ia bergantung pada edisi Minecraft yang anda gunakan.

Pemain Minecraft edisi Java biasanya dapat mencari mod di internet secara percuma. Pemain edisi Bedrock harus puas dengan penggunaan tambahan untuk permainan. Alat tambah juga boleh didapati dengan tanda harga dunia nyata. Semuanya bergantung pada tempat anda menjumpai alat tambah.

Apakah Cara Terbaik untuk Mendapatkan Pelana di Minecraft?

Sekiranya anda tidak mahu menipu, salah satu kaedah terbaik untuk mendapatkan pelana adalah pergi ke Nether dan mencari kubu. Mereka mempunyai salah satu penjana semula jadi terbaik untuk melahirkan pelana di dada.

Memancing adalah cara lain untuk mendapatkan salah satu "harta karun" ini, tetapi kemungkinan kurang dari 1% mendapatkan pelana.

Untuk yang lebih berani, anda juga boleh mencari jelajah dengan pelana. Apabila mereka mati, anda boleh menjarah pelana mereka.

Sebagai pilihan, anda juga boleh menipu dan memunculkannya di inventori anda atau berdagang dengan pekerja kulit peringkat utama di kampung.

Bagaimana Anda Membuat Pelana Kuda di Minecraft?

Tidak kira berapa banyak sumber atau peralatan yang anda miliki di Minecraft, anda tidak akan dapat membuat pelana kuda dalam permainan. Ini bukan ciri Minecraft pada masa ini dan tidak ada resipi yang berkaitan dengan pembuatannya.

Anda dapat menemukannya di dunia di berbagai lokasi dada, memancing, dan bahkan berniaga dengan penduduk kampung tertentu. Anda juga mungkin menjumpai penjahat atau babi zombi yang menunggang. Mereka berdua menjatuhkan pelana ketika mereka mati.

Adakah Penduduk Desa di Minecraft Mempunyai Pelana?

Tidak semua penduduk kampung di Minecraft mempunyai pelana untuk berniaga. Sekiranya anda ingin melalui jalan ini untuk mendapatkan pelana, anda perlu mencari pekerja kulit peringkat utama untuk berdagang dan mempunyai enam zamrud yang berguna. Sekiranya anda menggunakan Minecraft Bedrock Edition, ada kemungkinan 50% anda mendapat perdagangan ini, tetapi pengguna versi Java selalu mempunyai pilihan ini.

Bersedia untuk Menunggang dengan Gaya

Menunggang gerombolan kuda adalah cara yang popular dan kadang konyol untuk menjelajahi dunia Minecraft. Malangnya, pembangun telah melumpuhkan cara untuk membuat pelana sendiri. Sebaliknya, anda perlu bergantung pada Lady Luck semasa anda menjelajahi peta anda.

Orang-orang di Mojang Studios selalu mengubah kemungkinan pelana bertelur. Oleh itu, periksa perubahan kemas kini terkini sebelum melabur masa untuk mencari pelana. Dan jika ragu-ragu, cari penjahat. Penunggang pelana selalu menjatuhkan pelana mereka ketika mati.

Apakah kaedah pilihan anda untuk mendapatkan pelana di dunia Minecraft anda? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found