PC & Mudah Alih

Cara Membuat Petak Penyebaran di Helaian Google

Semasa menganalisis data, plot penyebaran adalah salah satu kaedah termudah untuk mengetahui hubungan antara dua pemboleh ubah. Dan bahagian yang terbaik? Ia boleh dilakukan di Helaian Google.

Dalam panduan ini, kami akan menerangkan cara membuat plot penyebaran di Helaian Google.

Mengapa Plot Sebar?

Plot penyebaran berguna semasa analisis data kerana:

 1. Ini membantu menentukan trend data.
 2. Anda sebenarnya dapat melihat julat data, iaitu nilai maksimum dan minimum yang direkodkan.
 3. Ini membantu untuk mendedahkan hubungan linear dan tidak linear antara pemboleh ubah.
 4. Tafsirannya mudah.

Cara Membuat Petak Penyebaran di Helaian Google

Membuat plot penyebaran di Helaian Google agak mudah.

 1. Sorot data yang ingin anda plotkan dalam carta. Untuk melakukannya, klik pada sel pertama dan kemudian seret tetikus ke semua sel lain yang anda ingin grafik.

 2. Di menu di bahagian atas spreadsheet anda, pilih "Masukkan."

 3. Dalam submenu dropdown yang dihasilkan, klik pada "Chart". Ini akan melancarkan carta di hamparan, biasanya di sebelah kanan data anda. Mengiringi carta adalah bar sisi penyunting carta.

 4. Secara lalai, Google diprogram untuk menampilkan carta yang dianggap terbaik untuk data. Dalam kebanyakan kes, ia akan memaparkan plot penyebaran. Tetapi jika tidak, teruskan ke langkah lima.

 5. Dari bar sisi editor carta, pilih "Persediaan."

 6. Klik pada "Jenis carta." Menu lungsur turun akan muncul.

 7. Untuk menukar carta ke sebaran sebaran, tatal ke bawah menu lungsur turun dan pilih "Petak sebar." Ini mungkin muncul di bawah "Disarankan" atau "Lain-lain" sekali lagi bergantung pada analisis lalai data Google.

 8. Pada ketika ini, harus ada plot penyebaran untuk data.

Cara Menyesuaikan Plot Penyebaran di Helaian Google

Perkara yang baik dengan plot penyebaran di Helaian Google ialah anda dapat menyesuaikan hampir semua aspek grafik. Itu merangkumi:

 1. Menukar warna latar belakang;

 2. Menukar teks atau kedudukan tajuk carta dari, katakanlah, paksi mendatar ke paksi menegak;

 3. Menukar warna titik pada plot penyebaran, misalnya dari biru ke merah; atau

 4. Menambah garisan grid dan tongkat.

Untuk melakukan perkara-perkara ini, cukup pilih "Sesuaikan" dari bar sisi editor carta.

Cara Membuat Petak Penyebaran di Helaian Google dengan Garis Kesesuaian Terbaik

Petak penyebaran umumnya menawarkan banyak kelebihan, tetapi mungkin tidak memberikan banyak pandangan, terutama ketika menganalisis sekumpulan data yang besar. Untuk mengetahui apakah ada corak yang dapat dilihat dalam sekumpulan data tertentu, anda mungkin ingin menambahkan garis yang paling sesuai.

Garis paling sesuai, juga disebut garis tren, adalah garis yang melintasi plot penyebaran dalam usaha untuk menunjukkan arah umum yang tampaknya diikuti oleh data anda. Dengan kata lain, ia berusaha memplot titik data yang paling baik menyatakan hubungan antara pemboleh ubah yang digunakan dalam analisis anda.

Garis paling sesuai berguna dalam tiga cara:

 1. Ini membantu menentukan apakah pemboleh ubah menunjukkan bukti korelasi yang kuat (pergerakan bersama). Sekiranya pemboleh ubah berkorelasi kuat, sebahagian besar titik data akan sangat hampir dengan garis paling sesuai.

 2. Ia menunjukkan trend dalam data. Ia dapat menunjukkan dengan mudah sama ada terdapat trend menaik atau menurun.

 3. Ia mendedahkan titik data yang terlalu jauh dari garis paling sesuai.

Sebaik sahaja anda mendapat plot penyebaran di Helaian Google, garis yang paling sesuai dapat ditambahkan dalam beberapa langkah mudah:

 1. Di bar sisi editor carta, klik "Sesuaikan."

 2. Dari menu lungsur yang dihasilkan, klik pada "Seri."

 3. Tatal ke bawah dan tandai kotak di sebelah "Garis trend."

Kadang kala, bar sisi editor carta mungkin hilang sebaik sahaja plot penyebaran dibuat. Untuk melancarkannya semula:

 1. Klik pada petak penyebaran. Anda harus melihat tiga titik kecil di sudut kanan atas plot penyebaran anda. Titik-titik ini membentuk elips grafik.

 2. Klik pada elipsis.

 3. Pilih "Edit carta."

Cara Membuat Grafik Penyebaran di Helaian Google

Sekiranya carta bar atau garis membuat data anda kelihatan sedikit berantakan, grafik plot penyebaran boleh menjadi penyelesaian yang ideal. Inilah cara anda dapat membuatnya:

 1. Sorot lajur data pertama, tahan kekunci shift, dan kemudian teruskan untuk menyorot lajur lain yang ingin anda plot dengan mengklik kiri pada nama mereka.

 2. Klik pada ikon carta di menu di bahagian atas lembaran kerja. Dalam Helaian Google, ikon carta muncul sebagai kotak kecil dengan tiga bar menegak.

 3. Secara lalai, Helaian Google akan membuka grafik yang paling sesuai dengan data, dan dalam kebanyakan kes, grafik akan menjadi grafik sebaran. Sekiranya carta jenis lain dibuka, teruskan ke langkah 4.

 4. Dari bar sisi editor carta, pilih "Persediaan."

 5. Klik pada "Jenis carta." Menu lungsur turun akan muncul.

 6. Untuk menukar carta menjadi grafik sebaran, tatal ke bawah menu dropdown dan pilih "Sebarkan plot."

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Anda Membuat Graf Purata di Helaian Google?

Sebagai tambahan kepada plot penyebaran dan garis yang paling sesuai, kadang-kadang anda mungkin ingin menambahkan garis rata-rata pada grafik. Ini dapat membantu memilih titik data yang berada di atas atau di bawah purata. Inilah cara anda boleh melakukan ini:

• Masukkan data anda di Google Sheet.

• Buat lajur baru dan beri nama "Rata-rata."

• Masukkan formula berikut di sel pertama di bawah ruangan "Purata":

a) = purata (B1: B10)

b) B1 dan B10 dalam kes ini mewakili sel yang mengandungi titik data pertama dan terakhir, masing-masing.

• Tekan "Enter." Pada ketika ini, Helaian Google secara automatik akan menghasilkan rata-rata data yang terdapat dalam sel yang ditentukan.

• Klik pada sel pertama di bawah ruangan "Purata".

• Dengan kursor diletakkan di sudut kanan bawah sel pertama, seret tetikus anda ke sel lain dalam jarak yang ditentukan. Ini akan mengulang nilai purata secara automatik di setiap sel ini.

• Klik pada ikon carta di menu di bahagian atas lembaran kerja anda. Seperti sebelumnya, Helaian Google akan membuka carta yang paling sesuai dengan data anda. Di dalamnya, akan ada grafik garis yang menunjukkan nilai purata data anda. Anda boleh menukar jenis carta dengan membuka bar sisi editor carta.

Bagaimana Anda Membuat Plot Penyebaran di Excel?

Untuk membuat plot penyebaran di Excel:

• Buka lembaran kerja yang mengandungi data.

• Sorot data. Untuk melakukan ini, klik pada sel pertama yang mengandungi data yang anda ingin plotkan dalam penyebaran, dan kemudian seret tetikus ke semua sel lain.

• Klik "Sisipkan," dan kemudian pilih "Penyebaran."

Apakah Carta Penyebaran di Excel?

Carta penyebaran, juga dikenali sebagai graf penyebaran, menunjukkan hubungan antara dua pemboleh ubah dalam ruang dua dimensi. Ini membantu menunjukkan bagaimana set data dari dua pemboleh ubah diedarkan. Sebagai contoh, ia dapat membantu anda menentukan sama ada terdapat hubungan antara kekerapan pelanggan mengunjungi laman web anda dan jumlah penjualan yang dibuat pada hari tertentu.

Begitu juga, ia dapat membantu menentukan sama ada terdapat hubungan antara tinggi badan dan berat badan bagi sekumpulan orang.

Bagaimana Anda Membuat Grafik XY di Helaian Google?

• Sorot set data yang ingin anda plot dalam grafik

• Pilih "Masukkan" dalam menu di bahagian atas lembaran kerja. Sebagai alternatif, anda boleh mengklik ikon "Chart" di bar alat.

Bagaimana Anda Membuat Petak Penyebaran dengan Beberapa Kumpulan Data di Helaian Google?

Biasanya, kami menggunakan plot penyebaran ketika kami ingin memahami hubungan antara dua pemboleh ubah: satu pemboleh ubah tidak bersandar, yang muncul pada paksi-X, dan satu pemboleh ubah bersandar, yang memplot pada paksi-Y. Walau bagaimanapun, plot penyebaran juga dapat menampung tiga atau lebih pemboleh ubah.

Untuk merancang beberapa set data dalam helaian Google:

• Masukkan data anda di Google Sheet. Pastikan anda memasukkan pemboleh ubah bebas terlebih dahulu. Ini kerana Lembaran Google diprogramkan untuk menafsirkan lajur data pertama sebagai pemboleh ubah tidak bersandar, dan semua lajur lain sebagai pemboleh ubah bersandar.

• Sorot semua data yang akan dicantumkan dalam penyebaran.

• Klik pada ikon "Chart" di bar alat.

• Jika Google Sheets tidak membuka plot penyebaran secara lalai, teruskan ke langkah 5.

• Dari bar sisi editor carta, pilih "Persediaan."

• Klik pada "Jenis carta." Menu lungsur turun akan muncul.

• Untuk menukar carta menjadi grafik plot sebaran, tatal ke bawah menu dropdown dan pilih "Sebarkan plot."

Ikuti Analisis Data ke Tahap Seterusnya

Wizard carta Helaian Google dapat membantu mengubah set data yang kelihatan rumit menjadi carta dan grafik yang mengagumkan yang mudah ditafsirkan. Dengan maklumat ini, tidak ada yang menghalang anda untuk melompat tepat untuk membuat plot penyebaran pertama anda. Bagaimana anda menggunakan carta Helaian Google untuk memaparkan data anda? Adakah anda mempunyai hacks untuk dikongsi dengan peminat data? Mari terlibat dalam komen.