PC & Mudah Alih

Cara Membuat Folder Dalam Dokumen Google

Google Docs adalah editor teks percuma yang hebat, dan berkat ia menjadi sebahagian daripada ekosistem Google, bagus juga untuk berkolaborasi dengan mudah dengan pengguna Google yang lain.

Cara Membuat Folder Dalam Dokumen Google

Walau bagaimanapun, semasa bekerja di Dokumen Google, sangat penting agar anda tetap teratur. Sekiranya tidak, anda berisiko kehilangan dokumen penting dan membuang masa mencari perkara yang mungkin anda dapati dengan segera.

Untuk membantu organisasi dalam Dokumen Google, anda mahu menggunakan folder. Anda boleh menggunakannya untuk mengatur mengikut tempat kerja, konsep, kategori dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, Dokumen Google sebenarnya tidak dapat membuat folder itu sendiri. Sebaliknya, anda sebenarnya membuatnya di Google Drive.

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat folder di Google Drive untuk menyusun Dokumen Google anda.

Cara Membuat Folder dalam Dokumen Google

dokumen google

Anda boleh membuat folder langsung dari dokumen di Google Docs, atau anda boleh pergi ke Google Drive anda untuk membuat folder baru. Kedua-dua pilihan hanya memerlukan beberapa langkah, jadi pilihan yang lebih baik bergantung sepenuhnya pada pilihan peribadi anda.

Buat Folder dalam Dokumen Google

Sekiranya anda menggunakan dokumen Google Docs, anda boleh menuju ke kunci folder di sebelah tajuk dokumen anda. Dari sana, anda diberi pilihan untuk menamakan folder baru atau menambahkan dokumen ke folder yang ada. Sekiranya anda ingin menambah yang sudah ada, klik pada folder yang ditentukan dan pilih "Pindahkan", dan dokumen akan ditempatkan di ruang penahan digital.

Untuk membuat folder baru, klik pada ikon folder di sudut kiri bawah tetingkap, masukkan nama untuk folder baru anda, sahkan dengan menekan kotak centang dan kemudian klik "Pindah ke sini."

Buat Folder di Google Drive

Apabila anda berada di Google Drive tetapi tidak dalam dokumen tertentu, anda akan berada di senarai semua fail anda. Untuk mengaturnya, pergi ke kiri atas dan pilih butang "Baru". Dari senarai juntai bawah itu, pilih "Folder." Namakan folder dan ia akan muncul dalam senarai dokumen anda.

Senarai meletakkan folder lebih tinggi daripada fail, jadi ingatlah. Dalam menu ini, anda mempunyai beberapa pilihan untuk organisasi. Anda boleh menyeret data anda ke atas folder, dan ia akan meletakkannya di sana. Atau, anda boleh mengklik kanan fail dan memilih "Pindah ke," dan ia akan memberikan senarai folder yang boleh anda pindahkan dokumennya.

Kedua-duanya sangat cepat, dan setiap cara akan melakukan apa yang anda perlukan: susun fail dan dokumen anda.

Menguruskan Folder Google Drive

Anda boleh memindahkan folder ke sub-folder, menghapusnya dan banyak lagi. Untuk menguruskan folder, cukup klik kanan padanya dan pilih mana sahaja pilihan yang anda inginkan dari kotak lungsur yang dihasilkan.

Folder juga memudahkan untuk berkongsi kumpulan dokumen dengan pengguna lain. Daripada berkongsi setiap fail dengan sendirinya, anda boleh membuat folder untuk menumpuk dokumen yang berlainan di dalam dan membolehkan orang lain menguruskannya. Dengan berkongsi pautan itu, pengguna dengan akses dapat memuat naik dokumen baru, mengakses yang lain, dan lain-lain.

Pemikiran Akhir

Setelah mengetahui cara mengatur fail Google Drive anda, pastikan anda meluangkan masa untuk mencari proses terbaik untuk anda. Beberapa orang menyukai folder yang berlainan untuk semuanya, sementara yang lain lebih suka memasukkan kumpulan besar ke dalam satu folder dengan subfolder di dalamnya.

Walau bagaimanapun, sistem organisasi hebat Google Drive akan menyediakan anda alat untuk memastikan kerja anda terus maju dan bukannya menghabiskan masa mencari dokumen dan fail yang berbeza.