Internet

Cara Membuat Tempat Tidur di Terraria

Sekiranya anda bermain Terraria sebentar, anda mungkin telah menubuhkan pangkalan baru dengan bekalan dan stesen kerajinan jauh dari titik pemijahan utama. Namun, jika anda mati, anda secara semula jadi akan dilahirkan semula di titik pemijahan utama dan bukan di pangkalan baru.

Cara Membuat Katil di Terraria

Untuk mengubah titik respon anda dan menjadikan malam lebih cepat, anda perlu tidur. Terdapat lebih dari dua belas jenis tempat tidur yang tersedia, yang semuanya mempunyai kemampuan yang sama dan hanya berbeza dalam pilihan estetik.

Artikel ini akan menerangkan cara membuat jenis tempat tidur yang paling popular dan menggunakannya untuk keuntungan anda.

Cara Membuat Katil di Terraria

Pada pandangan pertama, membuat katil sederhana kedengaran cukup mudah. Yang anda perlukan hanyalah 15 kayu dan 35 sarang labah-labah. Walau bagaimanapun, membuat kerajinan di Terraria agak rumit.

Intinya, berikut adalah semua stesen kerajinan yang anda perlukan untuk membuat satu katil biasa:

 • Sepuluh kayu untuk Bangku Kerja
 • Tiga obor, 20 blok batu, dan empat kayu untuk Tungku
 • Lima batang besi atau plumbum untuk landasan
 • Sepuluh kayu, dua batang besi, dan rantai untuk Sawmill
 • 12 kayu untuk Loom

Besi besi dan plumbum perlu dibuat dalam Tungku, dan anda boleh membuat rantai dari batang besi di landasan. Sekiranya anda sudah memiliki semua stesen kerajinan ini, silalah lewati bahagian artikel ini. Anda perlu mengikuti langkah tertentu untuk membuat semua stesen kerajinan ini:

 1. Membuat Bangku Kerja dengan tangan dari sepuluh kayu.

 2. Buat obor, gali bongkah batu, dan potong lebih banyak kayu untuk membuat Tungku ketika menggunakan Bangku Kerja.
 3. Bau bijih besi di Tungku untuk membuat batang besi.

 4. Buat Anvil menggunakan Bangku Kerja.

 5. Gunakan batang besi untuk membuat rantai di Anvil.

 6. Bentukkan Sawmill di Work Bench dengan rantai, besi besi, dan lebih banyak kayu.

 7. Gunakan Sawmill untuk membuat Loom.

Setelah anda selesai dengan langkah-langkah penyediaan dan mengumpulkan semua bahan yang diperlukan, pembuatan boleh bermula:

 1. Gunakan Loom untuk membuat sutera dari sarang labah-labah. Anda memerlukan tujuh jaring laba-laba setiap sutera, dan lima sutera untuk membuat katil.

 2. Gunakan 15 kayu dan sutera yang baru dibuat untuk membuat katil di Sawmill.

Sekiranya anda ingin mengubah penampilan tempat tidur anda, anda boleh menggunakan pelbagai jenis kayu, seperti buluh, kaktus, atau kayu sawit. Hasil akhirnya tidak akan mengalami perubahan fungsional.

Memperoleh Sutera

Salah satu titik kemajuan penting pemain baru ialah pengembangan kemahiran dan pengeluaran sutera. Oleh kerana sutera memerlukan sarang laba-laba untuk dihasilkan, seorang pemain perlu menceburkan diri di bawah tanah untuk mencari sebilangan sarang labah-labah yang sesuai untuk menuai.

Anda harus berhati-hati terhadap musuh, kerana lapisan di bawah permukaan mempunyai lebih banyak musuh dan menjadi semakin mencabar ketika anda semakin mendalam.

Sebaik sahaja anda menemui 35 jaring laba-laba yang diperlukan untuk membuat tempat tidur, kami menasihati anda untuk kembali dan membuat katil untuk menjaga titik pemulihan yang lebih selamat. t Ini akan memberi anda pangkalan kediaman yang selalu anda dapat kembali sekiranya anda mati semasa ekspedisi.

Cara Membuat Katil Kaca di Terraria

Sekiranya anda ingin membuat katil dari kaca (adakah itu selesa?), Anda memerlukan stesen kerajinan lain untuk mula mencelupkan kaca menjadi barang. Kiln Kaca memerlukan Anvil, 18 batang besi, dan lapan obor untuk dibuat.

Proses membuat katil sebenar tidak banyak berbeza dengan formula asal. Daripada menggunakan kayu, anda akan memerlukan 15 keping gelas, dan anda akan menyediakan tempat tidur di Kiln dan bukannya Sawmill. Anda masih perlu menyediakan lima sutera untuk proses pembuatan.

Cara mendapatkan gelas sepenuhnya bergantung pada anda, tetapi kaedah termudah adalah dengan memasukkan sejumlah 30 blok pasir (pasir mana pun akan dilakukan) ke dalam Tungku untuk menghasilkan 15 gelas yang diperlukan.

Tempat tidur kaca tidak mempunyai kekuatan khas berbanding yang biasa, tetapi agak berkilau.

Cara Membuat Tempat Tidur Cendawan di Terraria

Anda tidak perlu mempunyai kayu atau bahan pembuatan yang mahal untuk membuat katil. Cendawan akan menjadi alternatif yang boleh diterima. Lebih baik lagi, tempat tidur cendawan tidak memerlukan Sawmill untuk dibuat tetapi sebagai Bangku Kerja.

Anda masih perlu menyediakan sutera, yang memerlukan Loom, yang memerlukan Sawmill, jadi tidak ada penjimatan kerajinan yang signifikan ketika membuat jenis tempat tidur alternatif.

Untuk tempat tidur cendawan, anda perlu mengumpulkan 15 cendawan dan lima sutera yang disebutkan di atas.

Cara Membuat Katil Lendir di Terraria

Sekiranya anda merasa suka berpetualang, anda dapat membuat tempat tidur lendir ketika anda cukup maju dalam permainan ini untuk mendapatkan King Slime. Walaupun tempat tidur itu sendiri memerlukan 15 keping gel, yang tidak biasa, stesen kerajinan yang menyediakan perabot berasaskan lendir adalah Solidifier. Satu-satunya cara untuk mendapatkan Solidifier adalah dengan mengalahkan King Slime.

Nasib baik, King Slime dapat dijumpai jika anda mencari cukup lama, tetapi dia tidak bertelur di mana-mana berhampiran pusat peta, sebaliknya lebih suka keenam kanan atau kiri peta. Dia juga bertelur di atas tanah dan di dekat rumput di siang hari, jadi jadikan ekspedisi anda dengan sewajarnya.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan Slime Crown untuk memanggil satu King Slime dengan serta-merta, tetapi mendapatkannya adalah satu cabaran dan ia harus ditinggalkan sebagai latihan kepada pembaca. Kami tidak mengesyorkan kaedah ini kepada pemain baru, kerana memerlukan lebih banyak pengalaman dan lebih banyak masa.

Sebaik sahaja anda mengalahkan King Slime, dia akan menjatuhkan Solidifier yang berfungsi sepenuhnya.

Anda perlu menggunakan Solidifier beberapa kali untuk membuat katil:

 1. Buat 15 blok lendir dari 15 gel.
 2. Gunakan blok lendir dan lima sutera untuk membuat tempat tidur yang sebenarnya.

Sekiranya anda bermain di 3DS atau menggunakan konsol lama, anda boleh membeli Solidifier dari Steampunker dengan harga sepuluh emas, yang merupakan perbelanjaan yang lumayan. The King Slime tidak meletakkan stesen kerajinan ini pada versi permainan tersebut.

Cara Membuat Tempat Tidur Labu di Terraria

Tempat tidur labu adalah alternatif yang menarik daripada tempat tidur biasa. Labu perlu diternak dan dituai, tetapi sebaliknya boleh dijumpai di atas tanah di kawasan berumput semasa acara musim Halloween.

Untuk memulakan penanaman labu, anda perlu membeli benih dari Dryad. Mereka tidak terlalu mahal tetapi memerlukan sedikit masa untuk menjadi tanaman dewasa.

Anda memerlukan sejumlah 15 labu, lima sutera, dan Bangku Kerja untuk membuat katil labu.

Labu mempunyai pelbagai kegunaan, termasuk memulakan acara serbuan, tetapi kami tidak akan menilai jika anda menggunakan beberapa untuk membuat tempat tidur yang selesa untuk pangkalan Halloween.

Cara Membuat Tempat Tidur Emas di Terraria

Tempat tidur emas berbeza dengan jenis tempat tidur yang lain (tetapi tidak sepenuhnya unik) kerana anda tidak dapat membuatnya. Satu-satunya cara untuk mendapatkan keseluruhan katil adalah dengan mengalahkan lanun semasa Pencerobohan Bajak Laut.

Pirate Invasion adalah acara Hardmode, jadi hanya pemain yang telah bermain untuk sementara waktu, membuat pangkalan, dan mengalahkan bos Wall of Flesh akan memiliki akses ke tempat tidur emas.

Sekiranya anda berjaya mengalahkan perompak semasa serbuan, anda akan mendapat banyak barang rampasan dan peluang besar untuk mencari tempat tidur emas.

Tempat tidur emas tidak berbeza secara fungsional dari tempat tidur biasa, tetapi melambangkan bahawa pemain telah maju dengan baik dalam permainan. Anda harus berbangga dengan pencapaian memperolehnya.

Soalan Lazim Tambahan

Apa yang dilakukan oleh katil di Terraria?

Tempat tidur adalah perabot penting. Setiap katil mempunyai dua titik interaksi; bahagian bantal (kepala) dan sisi kaki (kaki).

Bolehkah Anda Tidur di Terraria?

Dengan menggunakan bantal, pemain boleh tidur, menjadikan masa berlalu lima kali lebih cepat daripada biasa. Jam dalam permainan akan berlalu hanya dalam 12 saat, menjadikan tempat tidur sebagai kaedah berkesan untuk mempercepat siang atau malam, bergantung pada keperluan anda. Ketika berdiri di sebelah katil, ikon "Zzz" yang menunjukkan tidur akan memberitahu anda jika anda boleh tidur di tempat tidur. Anda tidak boleh tidur sepanjang acara.

Tidur di tempat tidur tidak akan mempengaruhi jangka masa penggemar atau penggantian ramuan. Selain itu, anda akan mendapat pertumbuhan semula kesihatan yang kecil semasa tidur. Dalam permainan berbilang pemain, semua pemain perlu tidur serentak agar waktu permainan dapat dipercepat.

Cara Menetapkan Titik Spawn di Terraria

Sekiranya anda menggunakan bahagian kaki, anda boleh mengubah tempat tidur menjadi titik respawn baru, sehingga menimpa yang sebelumnya. Titik respon lalai tidak dilindungi, dan anda akan hampir tidak terbela di tempat terbuka. Ketika berdiri di sebelah tempat tidur, ikon "tempat tidur" menunjukkan bahawa anda dapat mengubah titik respawn ke tempat tidur itu.

Tempat tidur tidak berfungsi jika bilik tidak mempunyai dinding latar belakang dan jika raksasa dapat bertelur di dalamnya. Beberapa celah semula jadi boleh menjadi pangkalan sementara dengan sedikit pengubahsuaian, tetapi anda biasanya perlu meletakkan dinding untuk membuat bilik yang sesuai. "?" ikon akan memberitahu anda bahawa tempat tidur tidak dapat digunakan, dan permainan akan memaparkan perubahan apa yang perlu dibuat jika anda berinteraksi dengannya.

Tidur Ketat di Terraria

Tempat tidur adalah titik kemajuan yang sangat baik bagi pemain baru, kerana ia menunjukkan bahawa mereka mempunyai bahan-bahan kerajinan dan telah menyelami ke bawah tanah untuk mendapatkan jaring laba-laba. Walaupun anda dapat memilih dan memilih dari lebih dari 30 tempat tidur yang berbeza (sekurang-kurangnya di PC), mereka tidak mempunyai perbezaan fungsi, dan katil biasa akan berlaku.

Jenis katil apa yang anda gunakan di Terraria? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.