Media Sosial

Cara Membuat Emoji dalam Slack

Sebagai alat produktiviti, Slack sangat berfungsi dan berguna untuk mewujudkan persekitaran pejabat dalam talian yang padu. Walau bagaimanapun, komunikasi berasaskan kata-kata semata-mata boleh, kadang-kadang, tidak mempunyai faktor manusia yang sangat penting untuk menjalani perbualan. Di sinilah emoji boleh masuk untuk membantu menggambarkan maksud emosi sesuatu mesej.

Pasukan kreatif Slack terbukti cukup menyedari hal ini, kerana aplikasi ini kini mempunyai lebih dari 2,500 emoji bersepadu. Tetapi mungkin persembahan emoji yang ada tidak meliputi perkara yang ingin anda nyatakan. Atau mungkin bakat khusus diperlukan untuk perbualan Slack anda.

Nasib baik, ada banyak peluang untuk menambahkan semua jenis emoji, statik atau bergerak, ke Slack, dan bahkan membuat emoji tersuai. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara melakukannya.

Cara Membuat Emoji dalam Slack

Slack sangat serba boleh ketika menangani emoji. Anda boleh menggunakannya sebagai reaksi terhadap komen, sebagai komen atau balasan yang tersendiri, atau digabungkan dengan teks biasa.

Untuk menggunakan reaksi emoji pada aplikasi komputer, arahkan kursor tetikus ke atas mesej Slack dan anda akan melihat menu. Mengklik pilihan pertama di sebelah kiri akan memunculkan reaksi emoji. Sebaik sahaja anda memilih yang disukai, klik padanya dan emoji akan muncul di bahagian bawah mesej.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi mudah alih Slack, ketik pada mesej dan tahan sehingga menu pop timbul muncul. Dari sana, ketuk pilihan "Tambah Reaksi" dan pilih emoji reaksi dari senarai. Hingga 23 reaksi emoji dapat ditambahkan pada satu pesan Slack pada mana-mana versi aplikasi.

Menggunakan Emoji dalam Mesej Anda

Untuk menambahkan emoji ke catatan atau komen di Slack, gunakan menu emoji bersepadu yang terdapat di kotak mesej. Di kanan bawah, terdapat lima ikon. Yang ketiga akan memaparkan menu emoji di mana anda boleh memilih antara banyak pilihan.

Kaedah lain untuk menambahkan emoji ke mesej Slack adalah melalui kata kunci atau alias emoji. Ini adalah jalan pintas teks yang, apabila dimasukkan dengan betul, akan menampilkan emoji yang sesuai dan bukannya teks. Formatnya adalah sebaris teks dengan titik dua di kedua-dua belah pihak. Contohnya, mengetik ": sedikit_smiling_face:" akan menghasilkan emoji senyuman lalai.

Walaupun menggunakan alias boleh menjadi lebih rumit jika anda tidak mengetahui frasa yang tepat untuk emoji yang diperlukan, Slack mempunyai fungsi carian pintar yang berguna untuk membantu dalam memilih. Ketik titik dua dan huruf pertama, dan anda akan melihat menu pelengkap automatik dengan setiap emoji yang mengandungi frasa separa yang dimasukkan. Ini akan dipaparkan dalam bentuk emoji sebenar, jadi mudah untuk mencari yang tepat yang diperlukan.

Menggunakan Emoticon dan Shrugs

Masukkan emotikon standard seperti 🙂 di Slack, dan secara automatik ia akan berubah menjadi emoji yang sesuai. Untuk mengubahnya, pergi ke "Preferensi Slack", kemudian ke "Mesej & Media", dan anda akan mendapat pilihan "Tukar Emotik Saya yang Diketik ke Emoji". Hapus centang dan anda akan dapat menggunakan emotikon dalam mesej mulai sekarang.

Emoticon "mengangkat bahu" yang lebih kompleks telah menjadi kegemaran dalam komunikasi digital, dan kemungkinan anda ingin menggunakannya dalam perbualan Slack anda dari semasa ke semasa. Untuk melakukan ini, ketik "/ mengangkat bahu" di ruang mesej atau komen.

Cara Membuat Emoji Lebih Besar dalam Slack

Slack tidak mempunyai pilihan untuk menyesuaikan ukuran emoji sama ada dalam mesej atau reaksi, jadi, sayangnya, tidak ada cara untuk menjadikan emoji lebih besar ketika menambahkannya ke teks. Namun, dalam mesej yang tidak mengandungi emoji, mereka akan dipaparkan sebagai versi yang lebih besar, yang disebut Jumbomoji.

Sekiranya anda ingin membuat ukuran standard Jumbomoji, pergi ke "Preferensi Slack", kemudian "Mesej & Media", dan hapus centang pilihan "Tunjukkan JUMBOMOJI".

Cara Membuat Emoji Bergerak dalam Slack

Untuk membuat emoji bergerak di Slack, anda perlu mengimport emoji dari peranti anda. Mereka boleh didapati dari banyak sumber emoji dalam talian atau anda boleh membuatnya dari gambar GIF.

Untuk melakukan yang terakhir, gunakan alat dalam talian yang dapat mengubah gambar GIF yang dimuat naik menjadi emoji atau membuat semuanya sendiri di Adobe Photoshop.

Semasa menggunakan Photoshop, anda perlu menyimpan fail dengan tetapan yang dioptimumkan untuk Slack. Begini caranya:

 1. Buka GIF di Photoshop, kemudian pergi ke "File", kemudian "Export" dan pilih "Save For Web (Legacy)."

 2. Anda harus memilih "GIF" sebagai jenis file dan tetapkan "Warna" ke 128. Ukuran Gambar hendaklah 120 × 120 piksel.

 3. Pergi ke "Pilihan Gelung" di bawah "Animasi" dan klik "Selamanya", yang akan menjadikan gelung gambar tidak tentu.

Setelah berjaya mengeksport fail, muat naik ke Slack dan ia akan tersedia untuk digunakan dalam perbualan.

Cara Menempatkan Emoji dalam Nama Slack Anda

Tidak boleh memasukkan emoji dalam nama Slack, tetapi ada penyelesaian berguna bagi mereka yang ingin memiliki sesuatu yang serupa.

Anda boleh menjadikan nama Slack anda kelihatan unik dengan mengedit status anda. Ikuti langkah di bawah untuk melakukan perkara itu:

 1. Dalam Slack, klik pada gambar anda untuk menurunkan menu profil.

 2. Perkara pertama di bawah nama dan gambar anda adalah kotak "Kemas kini Status Anda". Mengkliknya akan membuka tetingkap baru di mana anda boleh menetapkan status.

 3. Anda akan melihat kotak di bahagian atas dengan teks "Bagaimana status anda?" dan di sebelah teks akan terdapat ikon senyuman. Klik pada ikon itu dan senarai emo akan muncul. Pilih satu, kemudian tekan butang "Simpan".

Setelah melakukan ini, emoji yang dipilih akan dipaparkan di sebelah nama anda. Kaedah ini adalah yang paling hampir dengan memasukkan emoji dalam nama Slack.

Cara Membuat Emoji GIF dalam Slack

Emoji GIF dan emoji bergerak adalah satu dan sama, jadi cara terbaik untuk menambahkan emoji GIF ke Slack adalah dengan mengikuti langkah-langkah yang diberikan di bahagian berkenaan dengan emoji bergerak.

Terdapat banyak sumber untuk GIF percuma dalam talian, tetapi anda mungkin ingin membuat GIF tersuai dari gambar standard. Terdapat juga alat dalam talian untuk membuat GIF animasi dari format JPG, PNG, BMP, atau gambar lain. Namun, mereka yang berpengalaman dalam Photoshop atau perisian penyuntingan gambar serupa mungkin memilih untuk membuat GIF mereka sendiri sepenuhnya dari awal.

Untuk membuat GIF animasi di Photoshop, lakukan perkara berikut:

 1. Buka gambar statik di Photoshop, pergi ke bar alat dan gunakan alat "Pangkas" untuk menonjolkan bahagian yang ingin anda tunjukkan di GIF.

 2. Gunakan alat "Lasso" untuk memilih bahagian yang ingin anda pindahkan. Oleh kerana dimensi akhir agak kecil, anda tidak perlu berhati-hati dengan pemilihan lasso.

 3. Salin pilihan ke lapisan baru, kemudian kembali ke lapisan dasar dan keluarkan latar belakang dari kawasan pilihan.

 4. Semasa masih berada di lapisan latar belakang, pilih lasso bahagian yang sama dengan yang anda salin sebelumnya dan tekan "Padam". Anda akan melihat tetingkap "Isi" - pastikan tetapannya disetel ke "Isi-Sadar", "Pengadukan normal" dan "Kelegapan 100%." Klik "OK."

 5. Sekarang gandakan lapisan baru dengan pilihan yang disalin, kemudian pergi ke "Transform Controls" untuk lapisan atas. Di sini, anda boleh memutar atau memindahkan pilihan. Setelah berada di posisi yang betul, tekan "Enter."

 6. Pastikan latar belakang dan lapisan yang disalin pertama kelihatan. Masukkan menu, pergi ke "Window", kemudian ke "Timeline", dan tekan "Duplicate Selected Frames."

 7. Ulangi langkah sebelumnya dengan latar belakang dan lapisan salinan yang diedit yang kedua dapat dilihat. Kemudian, pilih berapa lama setiap bingkai akan bertahan, bergantung pada jenis pergerakan.

 8. Eksport fail GIF mengikuti langkah-langkah yang dijelaskan di bahagian mengenai memindahkan emoji.

Kaedah ini mungkin memerlukan sedikit masa bergantung pada seberapa baik anda memahami Photoshop, tetapi dengan beberapa permainan kecil, GIF unik dan emoji Slack dapat dibuat yang akan menjadi iri seluruh saluran.

Soalan Lazim Tambahan

S: Bagaimana Saya Mengeksport Emoji ke Slack?

J: Dalam kebanyakan kes, anda tidak dapat mengeksport emoji secara langsung ke Slack, tetapi menambahkannya dari peranti.

S: Bagaimana Saya Menambahkan Emoji Pukal ke Slack?

J: Untuk menambahkan emoji pukal ke Slack, pergi ke bahagian Emoji di kotak komen, klik "Tambahkan Emoji," dan di tetingkap baru, pergi ke tab pek Emoji. Dari sana, anda dapat menambahkan pakej yang tersedia secara pukal.

S: Bagaimana Saya Membuat Emoji Custom dalam Slack?

J: Buat emoji tersuai dengan memuat naik gambar atau animasi GIF ke Slack. Semua emoji tersuai akan berada di bawah tab dengan ikon Slack.

S: Bagaimana Saya Menambah Emoji Custom di Slack?

J: Untuk menambahkan emoji tersuai di Slack, buka bahagian Emoji, dan klik "Tambah Emoji." Anda dapat memuat naik gambar apa pun - Slack akan memformatnya ke ukuran yang sesuai. Namakan emoji baru dan klik "Simpan."

Menjadikan Pengalaman Slack Anda Sendiri

Emoji tersuai yang lucu atau menarik dapat meringankan suasana di Slack. Sekarang setelah anda belajar membuat emoji di Slack, kongsi reaksi unik anda dengan keseluruhan saluran dan buat hari kerja yang lebih menyeronokkan.