PC & Mudah Alih

Cara menjadikan Windows 10 kelihatan seperti Windows 7

Windows 10 sudah beberapa tahun keluar. Sejak itu, ia telah melalui beberapa siri kemas kini, membawa lebih banyak ciri dan perubahan UI yang lebih baik. Pengguna mungkin sudah terbiasa dengan antara muka pengguna Windows 10, kerana sekarang sudah agak biasa, tetapi masih tidak sama, terutama menu Start yang, selama bertahun-tahun, mempunyai gaya Windows XP-esque. Tidak ada yang salah dengan itu, sebenarnya gaya itu menjadikan segalanya lebih intuitif dan lancar bagi pengguna. Sekarang, ramai yang percaya bahawa bar tugas Windows 10 bertentangan dengan itu, tanpa terlalu banyak masalah.

Hari ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengubahnya dengan menjadikan Windows 10 kelihatan seperti Windows 7. Anda masih akan mendapat kemas kini ciri dan keselamatan terkini, tetapi dengan desktop gaya Windows 7.

Satu peringatan

Untuk memberi anda amaran yang adil, Windows 10 tidak mempunyai apa-apa di dalamnya, di mana kita boleh mengubah penampilannya secara semula jadi. Oleh itu, kita harus memuat turun beberapa program yang berbeza untuk membantu kita dalam tugas ini. Program-program ini selamat dimuat turun dan dipasang di komputer anda, dan dapat dihapus dengan mudah hanya dengan menyahpasang program tersebut sekiranya anda pernah memutuskan bahawa anda tidak lagi mahukan penampilan tersebut.

Satu-satunya pengecualian ialah menukar File Explorer. Anda mungkin dapat dengan mudah menyingkirkannya dengan menyahpasang program, tetapi selalu bagus untuk membuat titik Pemulihan Sistem sekiranya berlaku. Dengan Titik Pemulihan, anda boleh kembali ke versi Windows atau keadaan Windows dengan mudah hanya dalam beberapa saat. Ketahui caranya di sini. Anda juga boleh membaca panduan kami untuk membuat strategi sandaran utama supaya anda mempunyai ketenangan fikiran, sekiranya berlaku sesuatu pada PC anda. Kami mengesyorkan menerapkan strategi cadangan yang baik, tetapi untuk tujuan artikel ini, membuat sesuatu seperti Restore Point akan berfungsi dengan baik, dan juga lebih cepat dilakukan.

Menukar bar tugas

Pada versi pertama Windows 10, Microsoft menghadapi krisis: sama sekali tidak ada yang menyukai menu Mula baru yang disertakan. Syarikat yang berpangkalan di Redmond melakukan beberapa permainan kecil, dan semacam membawa kembali menu Mula, tetapi masih tidak menyerupai versi Windows 7 atau versi sebelumnya.

Sekiranya anda ingin menukar bar tugas anda untuk varian Windows 7, muat turun program percuma yang disebut Classic Shell. Matlamat Classic Shell yang dinyatakan adalah bahawa ia "memberi anda kuasa untuk menggunakan komputer seperti yang anda suka." Anda dapat melihat contoh perkara yang boleh dilakukan pada bar tugas anda di atas.

Memasang Shell Klasik di komputer anda seperti memasang program lain - muat turun wizard pemasangan, mulakan wizard pemasangan, dan kemudian ikuti langkah-langkah pemasangan.

Malangnya, Classic Shell tidak keluar dari kotak dengan logo Windows 7, tetapi menawarkan logo yang serupa untuk alasan hak cipta. Namun, jika anda mahukan replika logo Windows 7 yang tepat untuk bar tugas, anda boleh mendapatkannya dari forum Classic Shell secara percuma.

Menukar logo menu Mula adalah mudah. Klik kanan pada butang menu Shell Shell Start dan pilih "Settings." Seterusnya, pergi ke tab Gaya Menu Mula.

Klik kotak "Ganti Butang Mula", dan pilih "Kustom." Akhirnya, arahkan ke tempat anda memuat turun butang menu Mula baru anda dan pilih. Dan di sana anda memilikinya! Anda mempunyai butang menu Mula baru anda!

Singkirkan Cortana dan Task View

Salah satu perkara baru dengan bar tugas Windows 10 adalah ciri Task View dan kotak Carian yang dikuasakan oleh Cortana. Kedua-duanya boleh dilumpuhkan dengan mudah. Untuk melumpuhkan kotak Cari, klik kanan pada bar tugas dan hapus pilihan butang "Tunjukkan Tugas Lihat". Dalam menu yang sama, anda boleh masuk Cortana >Tersembunyi untuk melumpuhkan kotak Carian.

Lumpuhkan Pusat Tindakan

Pusat Tindakan adalah ciri baru yang disertakan dengan Windows 10. Oleh itu, anda tidak dapat menemui ciri ini di Windows 7, jadi jika anda mahukan pengalaman Windows 7 yang "benar", kami harus mematikannya. Cukup menuju ke Tetapan >Sistem >Pemberitahuan & Tindakan. Di sini, yang perlu anda lakukan ialah "Hidupkan atau Matikan Ikon Sistem." Setelah anda melakukannya, slaid akan muncul di mana anda boleh memilih untuk melumpuhkan Pusat Tindakan sepenuhnya.

Menukar Penjelajah Fail

Pada Windows 8, 8.1 dan 10, Microsoft menukar nama Windows Explorer Windows 7 menjadi File Explorer. Dengan itu, terdapat banyak perubahan pada alat pengurusan fail yang banyak tidak disukai dan masih tidak disukai. Sekiranya anda bukan pengguna Windows 10 File Explorer, anda boleh kembali menggunakan Windows 7 Windows Explorer dengan alat percuma yang dipanggil OldNewExplorer.

Sebagai peringatan dan pengulangan cepat, kami mengesyorkan membuat Titik Pemulihan sebelum bermain dengan Penjelajah Fail seperti ini. Sekiranya terdapat bug atau ada yang tidak kena semasa pemasangan, Titik Pemulihan akan menjadikan anda Windows 10 anda sebelumnya (iaitu perubahan pra-OldNewExplorer) hanya dalam beberapa saat! Ia memberi anda ketenangan fikiran yang diperlukan.

Anda boleh memuat turun OldNewExplorer di sini secara percuma.

Untuk menjadikan Penjelajah Fail anda seperti Penjelajah Windows, kami perlu membuat beberapa perubahan setelah anda memasang OldNewExplorer pada PC anda. Setelah dipasang, buka utiliti OldNewExplorer dan pastikan kotak-kotak berikut semuanya dicentang (kami akan membincangkan beberapa tambahan yang khusus dalam satu saat):

Sebagai tambahan, pemacu berkelompok Windows 7 jauh berbeza daripada Windows 8 / 8.1 dan 10 yang mengendalikannya. Untuk kembali ke versi pengelompokan pemacu Windows 7 bersama-sama, cukup centang kotak yang bertuliskan "Gunakan pengelompokan pemacu klasik dalam PC ini." Saya akan maklum bahawa saya lebih suka perkara ini tidak dicentang. Walaupun ini adalah kumpulan baru yang disertakan dengan Windows 10, ia terasa lebih teratur.

Anda juga ingin mencentang kotak yang bertuliskan "Tunjukkan panel butiran di bahagian bawah." Windows 7 mempunyai "Detail Pane" yang menunjukkan kepada anda maklumat mengenai pemacu, folder dan fail. Ini membolehkannya.

Anda juga harus memilih "Gunakan perpustakaan; sembunyikan folder dari PC ini. " Windows 10 menunjukkan terutamanya folder di panel navigasi Windows 10, sedangkan Windows 7 menunjukkan perpustakaan kepada anda. Dengan mencentang kotak ini, anda kembali ke navigasi perpustakaan Windows 7-esque.

Sekiranya anda pernah menggunakan Windows 10 File Explorer, anda akan melihat bahawa ia terbuka ke skrin Akses Pantas. Pada Windows 7, Windows Explorer akan selalu terbuka ke menu "PC ini". Untuk mengubahnya di OldNewExplorer, anda boleh masuk ke Folder Options, dan pilih Open to This PC di dropdown, seperti gambar di bawah.

Di Windows 7, Windows Explorer akan mempunyai sesuatu yang disebut "Favorites" dalam navigasi Windows Explorer. Sebaliknya, Windows 10 mempunyai sesuatu yang dipanggil Akses pantas. Sekiranya anda ingin berhenti melihat folder yang sering digunakan di bawah Akses Pantas, dalam Opsi Folder yang sama yang baru saja kita akses, hapus centang pilihan "Tunjukkan folder yang sering digunakan dalam Akses Pantas" dan tekan Terapkan.

Kemunculan

Windows 7 Windows Explorer juga mempunyai penampilan yang sama sekali berbeza daripada Windows 8 / 8.1 dan 10. Untuk mengubahnya kembali ke tampilan kaca-kaca yang dimiliki Windows 7, kita perlu memuat turun program percuma lain yang dipanggil Aero Glass, tetapi kita tidak ' benar-benar mengesyorkannya, kerana boleh berisiko, kecuali jika anda pengguna kuasa berpengalaman yang tahu apa yang mereka lakukan.

Oleh itu, kami mengesyorkan masuk ke Tetapan> Pemperibadian> Warna untuk mengubah sesuatu mengikut cara yang anda mahukan. Anda boleh mendapatkan warna dekat dengan Windows 7, tetapi anda tidak akan dapat memperoleh rupa kaca sejati yang dimiliki Windows 7.

Kertas Dinding Desktop

Penampilan adalah segalanya, dan dalam perjalanan kami untuk menjadikan Windows 10 lebih seperti Windows 7, kami dapat melakukannya dengan mudah dengan menukar wallpaper desktop. Windows 8 / 8.1 dan 10 dilengkapi dengan kertas dinding yang dikemas kini sendiri, jadi anda pasti tidak mahu menggunakannya dalam mencuba semula pengalaman Windows 7. Sebaliknya, gunakan kertas dinding Windows 7-esque. Anda boleh mendapat banyak secara percuma dari sini.

Skrin kunci

Malangnya, jika anda tidak mempunyai Windows 10 Enterprise, tidak ada kunci skrin kunci. Selepas Kemas kini Ulang Tahun, Microsoft melumpuhkan ini untuk semua pengguna. Sekiranya anda mempunyai versi Enterprise, anda mempunyai pilihan untuk melumpuhkannya dalam Tetapan.

Akaun Tempatan

Satu perkara yang baru di Windows 8 / 8.1 dan 10 adalah menggunakan akaun Microsoft untuk mengakses PC anda. Ini adalah sesuatu yang tidak pernah dimiliki Windows 7, kerana ia beroperasi hanya dari akaun tempatan. Sekiranya anda mahukan pengalaman Windows 7 yang sebenar, kami mengesyorkan agar anda berhenti menggunakan akaun Microsoft anda untuk log masuk dan membuat akaun tempatan.

Penutup

Dan hanya itu sahaja! Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda telah mencipta sendiri pengalaman Windows 7 sambil masih dapat menikmati semua faedah keselamatan tambahan yang disertakan dengan Windows 10. Pasti, ini bukan pengalaman Windows 7 yang benar-benar "benar", kerana anda masih perlu menangani kawalan autoritarian terhadap Pembaruan Windows. Tetapi, sekurang-kurangnya anda masih dapat memiliki penampilan Windows 7 sekiranya anda tidak menyukai gaya moden yang dibawa oleh Windows 10.

Ada cadangan anda sendiri untuk menjadikan pengalaman lebih Windows 7-esque? Pastikan anda meninggalkan komen di bahagian komen di bawah, dan beritahu kami apa yang telah anda lakukan!