PC & Mudah Alih

Cara Cerminkan Telefon, Mac, atau PC ke Fire TV Stick

Pada masa kini, pemutaran atau pencerminan pelbagai peranti ke TV pintar menjadi perkara biasa. Walau bagaimanapun, peningkatan jumlah pengeluar menimbulkan masalah keserasian yang cenderung meningkat.

Cara Mencerminkan Telefon, Mac, atau PC ke Fire TV Stick

Contohnya ialah Firestick Amazon, yang tidak mudah diselaraskan dengan peranti lain langsung dari kotak. Artikel ini menunjukkan kepada anda cara mencerminkan Android, iOS, Mac, Windows, dan Chromebook ke Firestick dan menghantar dari peranti tersebut.

Buat Tetapan Wayarles Awal Pertama

Sebelum kita memulakan, pastikan Amazon Firestick anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama dengan peranti yang ingin anda cerminkan. Untuk memeriksa nama rangkaian, lakukan perkara berikut:

 1. Dari Halaman Utama, arahkan ke Tetapan pada menu atas.

 2. Sekarang, tatal ke atas dan pilih Rangkaian.

 3. Anda akan ditunjukkan senarai sambungan Wi-Fi yang tersedia. Yang ditandai sebagai Bersambung harus sama dengan peranti yang anda cuba cerminkan ke Firestick. Sekiranya tidak, sambungkan Firestick atau alat anda yang lain ke rangkaian yang sama.

Setelah anda menyelesaikan langkah-langkah di atas, teruskan dengan arahan di bawah berdasarkan peranti yang anda mahu cerminkan Chrome.

Cara Mencerminkan Android ke Amazon Firestick

Menggunakan Peranti Android untuk mencerminkan atau mentransmisikan ke Firestick adalah proses yang agak mudah, terutama sekarang kerana Amazon telah mengurangkan sekatannya terhadap Chromecast untuk produknya. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Pada alat kawalan jauh Fire TV anda, tahan Rumah butang sehingga menu muncul dan kemudian pilih Tetapan.

 2. Sekarang, dalam Tetapan menu yang terbuka, pilih Paparan & Bunyi.

 3. Seterusnya, pilih Dayakan Pencerminan Paparan.

 4. Skrin muncul menunjukkan status cermin tanpa wayar dan peranti yang menerima paparan cermin. Biarkan TV Kebakaran anda di skrin ini untuk membolehkan peranti anda menyambung kepadanya. Ingat nama Fire TV Stick.

 5. Kemudian, pada Telefon Android anda, leret ke bawah dari atas untuk menunjukkan Pelakon ikon. Sekiranya ikon tidak dapat dilihat, terus ke telefon bimbit anda Tetapan pilihan dan cari Sambungan Tanpa Wayar dan Bluetooth atau Unjuran tanpa wayar. Ia harus berada di sana, kebanyakan peranti mengaktifkannya pada menu leret ke bawah secara lalai.

 6. A Mencari peranti ... mesej akan muncul.

 7. Cari nama Fire TV anda dan ketik padanya.

 8. Fire TV anda harus mencerminkan skrin telefon anda setelah beberapa saat. Sekiranya anda ingin menstrimkan video dari Android ke TV Api, mengetuk pemain harus melakukannya secara automatik.

Cara Mencerminkan Windows 10 ke Amazon Firestick

Windows 10, versi terbaru OS Windows, telah mengaktifkan Miracast secara lalai. Ini penting kerana inilah yang akan menghubungkan anda ke Fire TV. Langkahnya mirip dengan transmisi menggunakan Android berkaitan dengan tetapan Fire TV, dengan beberapa perbezaan untuk menyambung dengan PC.

 1. Teruskan ke Paparkan Skrin Cermin seperti yang ditunjukkan di atas di Firestick anda, ingat nama Fire TV anda.

 2. Kemudian, klik pada Pemberitahuan ikon di Windows 10, ini adalah ikon paling kanan pada anda Bar tugas.

 3. Seterusnya, klik pada Kembangkan.

 4. Sekarang, klik pada Projek dan kemudian pilih jenis unjuran pilihan anda, anda boleh mengubahnya bila-bila masa untuk memenuhi keperluan anda.

 5. Klik pada Sambungkan ke paparan tanpa wayar.

 6. Seterusnya, klik pada nama Fire TV anda untuk memulakan pencerminan. Sekiranya anda tidak dapat menemui nama TV anda, klik Cari jenis peranti lain dan mencarinya di sana. Sekiranya anda masih tidak dapat menemui Fire TV anda, periksa sama ada anda tersambung ke rangkaian yang sama.

 7. Anda harus mula mencerminkan skrin PC anda sekarang.

Cara Mencerminkan iPhone ke Amazon Firestick

Menggunakan Firestick pada peranti iOS seperti iPhone tidak semudah menggunakan Android, tetapi masih dapat dilakukan dengan beberapa langkah tambahan. Firestick dan iOS tidak akan bersambung langsung dengan kelawar seperti yang boleh dilakukan oleh Android. Untuk mencapai ini, lakukan perkara berikut:

 1. Pada TV Kebakaran anda, arahkan ke Cari ikon, ini adalah pilihan yang terletak di kawasan paling kiri menu.

 2. Seterusnya, cari "Skrin udara.

 3. Pasang Skrin udara, ini adalah aplikasi percuma yang membolehkan iPhone anda menyambung ke TV Firestick anda. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai aplikasi sebelum memasangnya, terus ke halaman web Airscreen.

 4. Setelah dipasang, buka Skrin udara, jika anda menggunakan aplikasi ini untuk pertama kalinya, ia memaparkan tutorial kecil yang muncul. Klik pada Bagaimana nak guna butang jika anda ingin melihat tutorial, jika tidak, pilih Mula sekarang.

 5. Di menu, akses tetapan dengan mengklik pada ikon gear, pastikan bahawa Main Udara pilihan diaktifkan.

 6. Kembali ke menu pertama, kemudian arahkan ke Mulakan, dan kemudian klik pada Ikon Mula.

 7. Pada iPhone anda, leret ke bawah untuk membuka ikon tetapan utama dan ketuk Cermin Skrin.

 8. Cari nama Fire TV anda, kemudian ketik padanya.

 9. Peranti anda kini harus dicerminkan ke TV Fire anda.

Cara Mencerminkan Mac ke Amazon Firestick

Tidak menghairankan, iPhone dan Mac berkongsi langkah serupa ketika menyambung ke peranti Fire TV. AirScreen masih merupakan aplikasi utama yang diperlukan untuk melakukan streaming ke Firestick. Ikuti langkah di bawah untuk mencapai ini:

 1. Sekiranya anda belum melakukannya, muat turun dan pasang Skrin Udara seperti yang ditunjukkan dalam langkah-langkah di atas.

 2. Periksa Tayangan udara pilihan pada Tetapan Fire TV anda.

 3. Teruskan ke Tolonglah menu.

 4. Pilih macOS ikon dan klik padanya.

 5. Seterusnya, pilih Main Udara.
 6. Klik pada anda Main Udara ikon pada Mac Dock anda. Sekiranya ikon tidak ada, anda boleh mengaktifkannya dengan membuka menu Apple, mengklik Paparan, kemudian memilih Pengaturan tab. Pastikan kedua-duanya Paparan Cermin dan Tunjukkan pencerminan pilihan kotak pilihan pada bar menu apabila ada dicentang.

 7. Pilih nama Fire TV anda dari menu AirPlay di Mac anda.
 8. Tekan okey pada alat kawalan jauh Api anda.

 9. Skrin anda kini harus dicerminkan.

Cara Mencerminkan Chromebook ke Amazon Firestick

Menghantar apa sahaja menggunakan Chromebook sangat berbeza daripada menggunakan peranti lain, sama ada Android, iOS, Mac atau PC. Ini kerana Chromebook dikunci ke OS Chrome.

Chromebook dirancang untuk berjalan tanpa aplikasi tambahan atau sekurang-kurangnya tidak ada yang tidak disetujui oleh Google. Ini bermakna penghantaran pada Chromebook hanya dapat dilakukan menggunakan kabel HDMI secara lalai. Terdapat cara untuk memotong ini, tetapi tidak dijamin berjaya.

Penyelesaiannya adalah aktifkan Google Play Store Chromebook. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada Panel Tetapan Pantas di kanan bawah skrin Chromebook anda.

 2. Klik pada ikon gear untuk membuka Tetapan.

 3. Tatal ke bawah dan cari tab Google Play Store, klik Hidupkan, dan kemudian terima Syarat Perkhidmatan.

 4. Sekarang, buka Gedung Google Play.

Dari sini, anda boleh mencari aplikasi pemutus untuk menyambung ke Firestick anda. Beberapa aplikasi yang lebih popular adalah AllCast, Cast TV, dan Cast Video. Muat turun dan pasang di Chromebook anda dan ikuti arahan seperti pada setiap aplikasi.

Seperti yang dikatakan, ini bukan cara yang tepat untuk dilancarkan. Oleh kerana pengeluar yang berlainan mempunyai tetapan peranti yang berbeza, model Chromebook tertentu anda mungkin atau mungkin tidak menyokong transmisi.

Menunggu Integrasi

Sehingga pada masa yang mana semua alat pemutus mengikuti satu protokol, akan selalu menjadi perjuangan untuk membuat mereka bekerjasama antara satu sama lain. Walaupun Amazon Firestick sekarang membenarkan Chromecast pada produknya, ia masih belum disatukan sepenuhnya dan memerlukan beberapa langkah tambahan untuk membolehkannya mencerminkan dengan betul. Buat masa ini, satu-satunya perkara yang boleh kita lakukan ialah menunggu pelbagai pengeluar menyetujui standard.

Soalan Lazim Firestick

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan mengenai penggunaan Amazon Firestick untuk menghantar ke peranti tertentu anda:

Mengapa aliran cermin saya ke Firestick berombak?

Kerana perselisihan antara Google dan Amazon sebelumnya, Chromecast dan Firestick dirancang untuk dijalankan pada protokol pemutus yang berbeza. Ini bermaksud bahawa masalah keserasian antara Chrome dan Firestick diharapkan. Sekiranya anda mengalami streaming yang berombak, ia mungkin disebabkan oleh ketidaksesuaian itu.

Anda juga mungkin mengalami kelewatan kerana kelajuan internet yang perlahan, atau kekurangan jalur lebar. Periksa sama ada peranti lain menggunakan sambungan internet anda. Ini mungkin masalah ISP dan anda bukan satu-satunya yang mengalami kelajuan sambungan yang perlahan.

Tongkat TV Api saya tidak muncul, apa yang berlaku?

Sekiranya anda tidak dapat melihat TV Kebakaran anda pada pilihan transmisi peranti anda yang lain, atau sebaliknya, kedua-dua peranti mungkin tidak berkongsi rangkaian yang sama. TV Fire dan peranti yang ingin anda hantar mesti mempunyai nama Wi-Fi yang sama. Periksa tetapan Wi-Fi Firestick dan alat anda untuk memastikannya berada di rangkaian rumah yang sama.

Apakah beberapa perisian yang berguna untuk menolong peranti pencerminan?

Seperti yang dinyatakan di atas, PC dan Android telah mengaktifkan Miracast secara lalai. Protokol pemutus ini biasanya satu-satunya perkara yang anda perlukan untuk menghantar menggunakan dua peranti ini. Sekiranya anda tidak dapat membuatnya berfungsi, maka Google Apps yang dinyatakan di atas, iaitu AllCast, Cast TV, dan Cast Video mungkin berfungsi untuk anda.

Untuk Apple iOS dan macOS, aplikasi AirScreen yang tersedia dari menu Fire TV itu sendiri membolehkan pencerminan dengan cukup baik.

Mencerminkan pada Tongkat TV Api

Bergantung pada peranti anda, pencerminan skrin anda ke Amazon Firestick sedikit berbeza, tetapi kemudahan penggunaannya hampir terjamin.

Adakah anda berjaya mencerminkan skrin anda? Adakah anda menghadapi masalah semasa melakukan langkah-langkah yang terlibat? Beritahu kami di bawah.