PC & Mudah Alih

Cara Memindahkan Halaman di Google Docs

Sebagai alternatif MS Word dan pengganti yang cukup banyak, anda mengharapkan Dokumen Google bertujuan untuk keseragaman dan penerapan yang berpengalaman. Walaupun aplikasi web memberikan banyak kemudahan, membolehkan kolaborasi di seluruh dunia, dan mempunyai banyak integrasi, aplikasi ini masih kekurangan beberapa ciri.

Cara Memindahkan Halaman di Google Docs

Microsoft Word membolehkan pengguna memindahkan halaman dalam satu dokumen menggunakan Navigation Pane. Ciri penting ini sangat berguna. Jadi, bolehkah anda melakukan ini di Google Docs? Bagaimana anda boleh menggerakkan halaman di aplikasi cloud web yang cemerlang ini?

Adakah Mungkin?

Baiklah. Sudah tentu, anda boleh memindahkan halaman di Google Docs. Tetapi bagaimana dengan keupayaan Navigation Pane dari MS Word? Adakah ia berlaku untuk Google Docs juga? Walaupun panel seperti ini semestinya wujud dalam Google Docs, perkara tidak sama. Panel Google Docs tidak membenarkan pengguna memindahkan halaman menggunakannya.

Oleh itu, satu-satunya cara untuk memindahkan halaman dalam Google Docs adalah melakukannya secara manual. Ya, dengan menyalin dan menampal kandungan. Sama ada, atau menyalin kandungan ke MS Word (jika anda memilikinya), susun semula halaman yang anda rasa sesuai, dan tampalkan semula kandungan yang disusun semula ke Google Docs.

Memang, ini kadang-kadang menjengkelkan, tetapi sehingga Dokumen Google menambahkan ciri ini ke panel navigasi mereka, ini adalah satu-satunya dua cara untuk melakukannya. Anda boleh meminta Google Dokumen untuk memperkenalkan fitur ini dengan menavigasi ke Bantuan, diikuti dengan Laporkan masalah. Beritahu mereka tentang kekurangan ciri pemindahan halaman yang menjengkelkan. Tidak ada jaminan bahawa Google akan bertindak balas.

Menyusun Semula Halaman pada Komputer Desktop

Sama ada anda pemilik Chromebook, Mac, atau Windows PC, semuanya berfungsi hampir sama, antara peranti. Ini disebabkan oleh fakta bahawa Google Docs adalah aplikasi berasaskan web. Dengan kata lain, anda dapat menggunakannya dengan membuka penyemak imbas pilihan anda (atau tersedia) dan pergi ke Google Docs. Sebaik sahaja anda melangkah ke dunia web, semuanya bersifat universal untuk semua peranti desktop.

  1. Untuk memulakan, buka penyemak imbas pada peranti anda dan buka dokumen Google Docs yang sedang anda kerjakan.

  2. Memindahkan halaman semudah dan juga rumit seperti memilih kandungan pada halaman yang ingin anda pindahkan ke tempat lain dan memotongnya. Jalan pintas untuk fungsi Potong adalah Ctrl + X, tetapi anda juga dapat menyalin kandungan menggunakan Ctrl + C, dan kemudian menghapusnya dengan kesan yang sama.
  3. Sekarang, cari lokasi di mana anda ingin memasukkan halaman tersebut, tekan Enter untuk menambahkan perenggan, dan biarkan ruang untuk halaman tersebut.

  4. Kemudian, tampal kandungan dengan mengklik kanan perenggan kosong dan memilih Tampal dari menu lungsur. Sebagai alternatif, gunakan pintasan Ctrl + V.

Ya, kandungan yang telah anda salin akan muncul di tempat yang anda mahukan. Namun, beberapa masalah pemformatan mungkin timbul. Oleh itu, pastikan bahawa anda telah memotong semua perenggan kosong tambahan di antara baris. Sekiranya tidak, semua kandungan selepas halaman yang baru anda pindahkan mungkin akan berubah dengan pelik.

Kaedah memindahkan halaman ini mungkin kelihatan mudah. Dan, dalam beberapa kes, memang demikian. Walau bagaimanapun, jika anda perlu terus menukar halaman, anda akan merasa agak menjengkelkan.

Sekarang, jika anda memiliki MS Word pada perangkat desktop anda, anda mungkin ingin menyalin kandungannya ke aplikasi desktop dan teruskan dan pindahkan halaman di dalamnya. Ini membantu anda mengelakkan semua jurang perenggan yang menjengkelkan yang mungkin berlaku semasa sesi pemindahan halaman yang luas.

  1. Untuk melakukan ini, buka fail Dokumen Google yang dimaksud dan pilih keseluruhan kandungan. Gunakan fungsi Ctrl + A untuk memilih semuanya.

  2. Kemudian, klik kanan isi kandungan dan pilih Salin dari menu lungsur atau gunakan fungsi Ctrl + C. Anda juga dapat menggunakan Ctrl + X, atau Potong untuk menyalin dan menghapus kandungan secara automatik dari fail Google Docs. Lagipun, anda akan mengganti kandungan dengan kandungan baru yang disusun semula dari MS Word.

  3. Sekarang, pergi ke MS Word. Mulakan dokumen baru menggunakan kaedah mana yang anda suka. Kemudian, klik kanan pada tempat kosong dan pilih Tampal atau tekan Ctrl + V.

  4. Sekarang, arahkan ke tab Lihat di MS Word dan pilih. Dari tab View, pilih pilihan Navigation Pane.
  5. Menggunakan paparan Navigation Pane di sebelah kiri, klik dan gerakkan pelbagai tajuk yang anda ada dalam dokumen. Ini akan melakukan perkara yang sama seperti kaedah salin / tampal, tetapi tanpa semua perenggan jeda muncul.

Setelah selesai menggerakkan sesuatu, gunakan fungsi Ctrl + A untuk memilih keseluruhan kandungan dan kemudian menyalinnya. Kembali ke fail Google Docs dan tampal kandungannya di sana. Sepatutnya itu.

Menyusun Semula Halaman pada Peranti Android / iOS

Seperti yang anda ketahui, Google Docs sangat banyak terdapat pada telefon pintar dan tablet. Kedua-dua peranti iOS dan Android mempunyai aplikasi Google Docs khusus mereka.

Cara terbaik untuk menyusun semula halaman pada peranti Android / iOS anda adalah, sama sekali tidak melakukannya pada peranti mudah alih. Ya, ini boleh dilakukan, tetapi jauh lebih mudah untuk mengakses fail Google Docs melalui peranti desktop dan melakukan kaedah yang disebutkan di atas.

Namun, jika, atas sebab tertentu, anda tidak dapat / tidak mahu menggunakan peranti desktop anda, anda boleh melakukan semuanya di aplikasi mudah alih.

Sama ada anda memiliki iPhone / iPad atau telefon pintar atau tablet Android, prinsipnya tetap sama. Sebenarnya, prinsipnya sama dengan peranti desktop yang digariskan di atas.

Satu-satunya perbezaan yang nyata di sini, adalah kenyataan bahawa anda tidak boleh menggunakan klik kanan atau kaedah Ctrl + C / V / X / A. Untuk menyalin / menampal / memotong / memilih semua perkara dalam dokumen Dokumen Google, gunakan kaedah salin / tampal standard untuk peranti anda. Biasanya, ia adalah gabungan ketukan / ketuk dan tahan / ketuk dua kali. Kemudian terus menyalin dan menampal sehingga anda menyusun semula dokumen mengikut pilihan anda.

Perlu diingat bahawa dokumen panjang cenderung berubah menjadi mimpi ngeri navigasi pada versi Google Docs mudah alih / tablet, jadi harapkan margin kesalahan dan dosis ketidakpastian. Sekiranya pemformatan dokumen boleh menunggu sehingga anda menggunakan PC / Mac / Chromebook, anda boleh mengakses dokumen menggunakan salah satu platform desktop tersebut. Kemudian, ikuti kaedah pemindahan halaman yang digariskan di atas.

Menyusun Semula Halaman - Tukar ke PDF

Salah satu cara yang sangat mudah untuk menyusun semula halaman anda adalah menukarnya ke PDF pada komputer anda. Sekiranya anda mengirim dokumen untuk ditinjau atau dicetak, anda dapat mengetuk ikon pencetak di bahagian atas dan mengklik 'Tetapan Lagi' untuk menukar Dokumen Google anda menjadi pratonton dalam format PDF.

Versi PDF akan terbuka secara automatik di komputer anda dan anda boleh menggunakan panel kiri untuk menyeret halaman anda mengikut urutan yang anda inginkan. Setelah selesai simpan dan kongsi dengan penerima.

Walaupun ini mengubah dokumen anda ke format baru, ini adalah cara yang lebih mudah untuk memindahkan dan menyusun semula halaman.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bagaimana anda memindahkan gambar di Google Docs?

Kadang kala, fail Google Docs boleh merangkumi pelbagai fail gambar. Sudah tentu, gambar, seperti badan kandungan yang ditaip, boleh dipindahkan. Sebenarnya, keseluruhan prosesnya hampir sama dengan proses menyalin / menampal kandungan teks. Pilih gambar yang dimaksudkan, gunakan perintah salin / potong / tampal, dan susun semula barang sesuka hati.

Anda juga boleh mengklik gambar dan menggunakan kursor anda untuk memindahkannya. Namun, anda tidak akan dapat melakukannya melalui ciri seperti Navigation Pane.

2. Bagaimana anda memisahkan halaman dalam Google Docs?

Memisahkan halaman dalam Google Docs adalah kaedah terbaik untuk menjadikan halaman bergerak lebih mudah untuk anda. Anda dapat memperoleh gambaran yang lebih jelas mengenai bahagian kandungan mana dan di mana anda boleh memindahkannya. Selain itu, jika anda memisahkan halaman, anda tidak perlu terlalu risau tentang jurang perenggan sesat itu.

Untuk memisahkan halaman dalam Dokumen Google, anda perlu menambahkan jeda halaman. Untuk melakukannya, letakkan kursor di tempat anda ingin memasukkannya dan arahkan ke tab Sisip di menu atas. Kemudian, arahkan kursor ke entri Break di menu lungsur. Sekarang, klik Jeda halaman. Jalan pintas untuk ini adalah Ctrl + Enter. Untuk membuang jeda halaman, cukup gunakan butang Backspace - jeda halaman dihapus seperti sekeping teks / simbol lain.

3. Mengapa tidak ada ruang antara halaman di Google Docs?

Dokumen Google akan memisahkan halaman untuk anda, sama seperti MS Word. Semasa dokumen dicetak, setiap halaman akan mempunyai halaman kertas fizikal yang sesuai. Namun, ada mod yang membuang ruang antara halaman untuk tujuan bukan mencetak. Sama ada anda benar-benar ingin mencetak dokumen anda atau menikmati halaman yang terpisah semasa mengerjakan fail Google Docs, anda boleh menambahkan ruang di antara halaman dengan mudah.

Navigasi ke View di menu atas, pilih Print Layout, dan klik Print layout. Ini harus meletakkan tanda semak di sebelah entri, dan memisahkan halaman untuk anda.

Kesimpulannya

Ya, mempunyai pilihan pemindahan halaman yang mudah diakses di Google Docs akan sangat mudah dan berguna. Namun, sehingga fitur ini diperkenalkan, anda harus mengatasinya dan menggunakan salah satu kaedah yang disebutkan di atas. Perlu diingat bahawa memindahkan halaman di Google Docs selalu lebih mudah jika setiap halaman mengalami kerosakan halaman, dan jika anda melakukannya dari komputer anda. Dengan cara ini, anda mendapat akses ke MS Word (jika anda memilikinya), yang dapat membantu anda memindahkan halaman tersebut.

Adakah anda berjaya memindahkan halaman tersebut dengan jayanya? Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, jangan berhenti menghubungi kami di bahagian komen di bawah. Komuniti kami dengan senang hati memberikan anda semua jawapan yang mungkin anda perlukan.