PC & Mudah Alih

Cara Memindahkan Fail dari Satu Akaun Google Drive ke Yang Lain

Google Drive adalah salah satu perkhidmatan penyimpanan awan terbaik. Dari menyediakan tempat yang selamat dan mudah diakses untuk sandaran anda hingga berkongsi fail besar di awan dengan orang lain, atau memindahkan fail ke akaun lain. Google Drive merangkumi semua asas.

Memindahkan Fail dari Satu Akaun Google Drive ke Yang Lain Dilakukan dengan Cara Berbeza

 • Anda boleh menyalin kandungannya dan menampalnya ke dalam dokumen baru di dalam akaun pengguna lain, tetapi itu hanya berfungsi jika akaun lain adalah milik anda kerana anda memerlukan kata laluan.
 • Anda boleh membuat salinan dan membaginya ke akaun Google lain, tetapi itu menyegerakkan semua perubahan, termasuk jika dokumen itu dihapus.
 • Anda boleh membuat salinan, membagikannya, dan kemudian menukar pemiliknya ke akaun lain (atau jika anda adalah akaun anda) untuk memberi mereka kawalan sepenuhnya.
 • Anda boleh memuat turun dokumen dan memuat naiknya ke akaun Google Drive lain, tetapi ini memerlukan kata laluan juga kecuali anda menghantar fail tersebut kepada penerima lain dan membiarkan mereka memuat naiknya ke akaun Drive mereka.

Seperti yang anda lihat di atas, terdapat banyak cara untuk memindahkan fail Drive ke akaun lain, tetapi masing-masing bergantung pada tempat dan mengapa anda memindahkannya. Artikel ini memandu anda melalui proses pemindahan fail dan pilihan untuk melakukannya.

Kongsi Fail Google Drive ke Akaun Lain menggunakan Penyemak Imbas

PC Windows, PC Linux, Mac, dan Chromebook mungkin jauh berbeza, tetapi melayari web tidak. Google Drive adalah aplikasi web yang diakses melalui penyemak imbas. Jadi, untuk mana-mana peranti, prinsipnya tetap sama. Anda boleh berkongsi fail ke akaun lain untuk memberikannya akses, yang memindahkan fail yang ada sehingga ia berada di kedua-dua akaun. Walau bagaimanapun, proses ini menyegerakkan perubahan ke kedua lokasi, yang bermaksud bahawa semua perubahan disimpan, termasuk penghapusan fail.

Ikuti langkah-langkah ini untuk berkongsi fail dari satu akaun Google Drive ke akaun lain:

 1. Buka Google Drive dalam penyemak imbas. Pastikan anda telah masuk ke akaun yang betul dengan mengklik "Foto pengguna" di penjuru kanan sebelah atas halaman.

 2. Navigasi ke fail / folder yang ingin anda pindahkan. Anda boleh memilih beberapa fail sekaligus. Untuk melakukan ini, tahan "Ctrl" butang pada papan kekunci anda dan klik setiap fail yang anda mahu pilih. Anda juga boleh mengklik kiri pada tempat kosong dan memilih fail.

 3. Setelah semua fail / folder dipilih, klik kanan pada salah satu daripadanya. Kemudian, pilih "Kongsi." Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan "Ikon kongsi" terletak di panel atas di halaman anda. Tetingkap akan muncul, meminta anda memilih akaun tempat anda ingin berkongsi fail.

 4. Masukkan alamat e-mel akaun Google Drive kedua, cari akaun dalam senarai dan klik peranan semasa di sebelahnya. Pilih "Editor." Akhirnya, klik "Hantar."

Salin Fail Google Drive ke Akaun Lain menggunakan Penyemak Imbas PC

Sekiranya anda ingin memindahkan fail ke akaun Google yang lain tanpa menyimpannya dalam dokumen aslinya, anda boleh memilih pilihan "Buat salinan", tampalkannya ke akaun kedua, dan hapus yang asli. Untuk menyelesaikan pemindahan jika anda menggunakan proses pertama di atas, salin fail dari folder "Shared" dan pindahkan ke file baru di akaun kedua. Salinannya tidak bergantung kepada yang asal dan perubahan tidak akan diselaraskan, termasuk penghapusan. Inilah caranya:

 1. Tekan "Shift + klik kiri" di Windows atau "Shift + klik satu jari" di Mac untuk memilih fail di Google Drive yang ingin anda salin.

 2. "Klik kanan" di Windows atau "Klik dua jari" di Mac pada salah satu fail yang dipilih / diserlahkan.

 3. Pilih "Buat salinan.”

 4. Namakan semula fail yang disalin.

 5. Pindahkan fail yang disalin ke mana sahaja anda mahu (di luar folder "Dikongsi".)

Catatan: Anda tidak akan dapat menyalin keseluruhan folder yang dikongsi — hanya fail di dalamnya. Anda boleh memadam fail dari lokasi asal jika tidak diperlukan lagi.

Pindahkan Fail Google Drive ke Akaun Lain menggunakan Mudah Alih

Prinsip memindahkan fail ke pemacu lain adalah sama dengan peranti iOS dan Android. Anda memilih fail / folder yang anda mahu pindahkan, anda membaginya dengan Drive tujuan, anda pergi ke Drive tujuan, membuat salinan, dan memindahkannya ke mana sahaja anda mahu. Namun, langkahnya tidak serupa kerana Google Drive pada iOS dan Android kelihatan berbeza. Lakukan perkara berikut:

 1. Pilih semua fail yang anda mahu pindahkan dengan menekan item pertama dan kemudian mengetuk masing-masing pada senarai. Ketik "Elipsis mendatar" (tiga titik mendatar) di sudut kiri atas skrin dan pilih "Kongsi.”

 2. Masukkan alamat akaun Google Drive sasaran. Pastikan akaun tersebut dilabel sebagai "Editor."

 3. Log masuk ke akaun Google Drive yang lain dan akses fail yang dikongsi dari akaun asal. Pilih fail yang anda mahu pindahkan seperti sebelumnya. Kemudian, ketik ikon tiga titik dan pilih Buat salinan dari senarai.

 4. Ganti nama salinan mengikut pilihan anda dan pindahkan ke mana sahaja anda mahu. Ketik pada "Elipsis mendatar" (tiga titik mendatar) dan pilih fail yang dinamakan semula, kemudian pilih "Pindah" pilihan. Pilih mana-mana lokasi yang anda mahukan.

Cara Memuat turun Fail Google Drive ke Peranti Anda

Dalam kebanyakan kes, jika anda ingin membuka fail Google Drive yang bukan foto, video, dan sebagainya, anda boleh melakukannya secara langsung di Google Drive. Namun, walaupun kita membincangkan jenis peranti ini, anda mungkin ingin memindahkannya dari Drive ke peranti anda. Inilah cara untuk menyelesaikannya.

Muat turun kemudian Muat Naik Fail Google Drive ke Akaun Lain menggunakan Penyemak Imbas PC

Sekali lagi, prinsip memindahkan fail dari Google Drive ke cakera keras peranti adalah sama. Pada dasarnya, anda akan memuat turunnya, kemudian memuat naiknya ke akaun kedua. Selepas itu, anda boleh memadamkan yang asli kerana fail tersebut tidak sama persis.

 1. Pilih fail / fail yang ingin anda pindahkan.

 2. Klik kanan pada mana-mana yang dipilih.

 3. Pilih "Muat turun."

 4. Muat turun fail seperti yang anda lakukan dengan fail lain.

 5. Log masuk ke akaun Google Drive kedua, kemudian pilih Pemacu Saya menuju ke puncak.

Muat turun kemudian Muat Naik Fail Google Drive ke Akaun Lain menggunakan Android

Menggunakan aplikasi Google Drive di Android memungkinkan anda memuat turun fail secara langsung ke telefon anda, sama ada dengan mengklik pada fail tersebut atau memilih pilihan ketika file tersebut terbuka. Ini hampir sama dengan langkah penyemak imbas. Inilah yang anda buat.

Muat turun kemudian Muat Naik Fail Google Drive ke Akaun Lain menggunakan Aplikasi iOS atau Android

Walaupun Android mungkin mempunyai pilihan "Muat turun" langsung di Drive, iOS tidak.

 1. Pilih fail atau fail yang ingin anda muat turun.
 2. Ketik "Elipsis menegak" ikon (titik tiga menegak) di bahagian kanan atas.

 3. Pilih "Muat turun."

Ya, semudah itu.

Cara Memuat Naik Fail Google Drive dari Peranti Anda

Anda juga boleh memindahkan fail sebaliknya. Ini dipanggil "memuat naik" fail, dan semuanya cukup mudah.

Penyemak Imbas

Prinsipnya tetap sama untuk ketiga-tiga platform. Mulakan dengan membuka penyemak imbas pilihan anda dan log masuk ke akaun Google Drive tujuan.

Kaedah 1

 1. Pergi ke Drive anda

 2. Pilih Pemacu Saya menuju ke puncak

 3. Klik Memuat naik fail atau Muat naikfolder

 4. Pilih fail / folder yang ingin anda muat naik

 5. Muat naik akan bermula secara automatik

Sekarang, anda boleh memindahkan item yang dimuat naik ke folder yang dikehendaki. Anda boleh membuat folder baru dengan mengklik Pemacu Saya dan pindahkan fail baru dengan memilihnya dan klik-dan menyeretnya ke folder yang baru dibuat atau tujuan lain.

Kaedah 2

 1. Buat atau arahkan ke folder tempat anda ingin memuat naik fail

 2. Pilih fail pada peranti komputer anda

 3. Gunakan drag-and-drop untuk memuat naik ke Drive

iOS / Android

Memuat naik dari telefon atau tablet iOS / Android anda ke Google Drive sama mudahnya. Inilah cara anda melakukannya:

 1. Cari fail yang ingin anda muat naik ke Google Drive

 2. Pergi ke pilihan fail

 3. Pilih Berkongsi

 4. Pilih Google Drive pilihan

 5. Pilih akaun Google Drive yang ingin anda muat naik failnya

 6. Pilih lokasi

 7. Muat naik fail

Soalan Lazim Tambahan

Berapakah bilangan pemilik fail Google Drive?

Terdapat tiga tajuk peranan yang berbeza di Google Drive: Pemilik, Editor dan Pemapar. Setiap item Google Drive mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu Pemilik. Secara lalai, tajuk Pemilik adalah milik orang yang memuat naik fail / folder. Walau bagaimanapun, Pemilik dapat menambahkan lebih banyak Pemilik ke Drive. Jumlahnya tidak terhad - setiap orang boleh diberi peranan sebagai Pemilik. Namun, pemilik bahkan tidak boleh menetapkan Pemilik lain menggunakan aplikasi Google Drive mudah alih.

Berapakah ukuran Google Drive?

Setiap akaun Google Drive bermula dengan rancangan percuma, yang mempunyai had 15 GB. Ini cukup untuk kebanyakan pengguna Google Drive yang tidak profesional. Meningkatkan ke Google One akan meningkatkan had penyimpanan kepada minimum 100 GB, bergantung pada paketnya. Meningkatkan ke Google One memberi anda faedah tambahan, termasuk sokongan lanjutan.

Pemindahan Fail di Google Drive

Kami harap kami memberi penerangan mengenai pilihan pemindahan fail Google Drive asas. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau ingin menambahkan apa-apa, jangan menjadi orang asing - hubungi kami dan sertai perbincangan dengan komuniti kami dalam komen di bawah.