PC & Mudah Alih

Cara Membuka Fail DjVu

Sekiranya anda belum berkesempatan menggunakan fail DjVu sebelumnya dan baru saja menghadapinya, DjVu adalah format fail untuk penyimpanan dokumen yang diimbas. Satu kelebihan besar di sini, berbanding PDF, adalah pemampatan format yang lebih tinggi.

Cara Membuka Fail DjVu

Namun, masalah utama dengan fail DjVu adalah anda tidak dapat membukanya melainkan anda menggunakan program tertentu yang menyokong formatnya.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara membuka fail DjVu di seluruh peranti.

Cara Membuka Fail DjVu

Perkara pertama yang pertama - untuk membuka fail DjVu, anda harus menggunakan perisian pihak ketiga. Ya, ini bermaksud bahawa peranti anda tidak dilengkapi dengan alat yang diperlukan untuk membuka format fail ini secara lalai.

Oleh itu, mari kita lihat perisian pihak ketiga mana yang terbaik untuk fail DjVu mengikut jenis peranti.

Cara Membuka Fail DjVu di Mac

macOS tidak terkenal dengan sokongan aplikasi pihak ketiga, yang bukan perkara buruk, kerana hanya aplikasi terbaik yang berjaya sampai ke platform. Untuk fail DjVu pada peranti komputer, desktop atau komputer riba Apple, kami mengesyorkan menggunakan Cisdem Document Reader. Aplikasi ini menyokong fail DjVu dan juga PDF, WPS, WPD, XPS, OXPS, dan VISIO. Inilah cara membuka fail DjVu menggunakan alat ini.

 1. Muat turun pemasangan aplikasi di laman web rasmi Cisdem dan pasangkannya.

 2. Buka aplikasi dan klik Buka fail. Kemudian, pilih fail DjVu yang ingin anda lihat. Sebagai alternatif, seret dan lepaskan fail ke tetingkap aplikasi.

Aplikasi akan mengimport fail secara automatik. Sekiranya anda ingin menambahkan lebih banyak fail, tekan ikon tambah di sudut kanan atas aplikasi. Ini akan membuka tab baru untuk fail DjVu baru.

Cara Membuka Fail DjVu pada Windows 10

Tidak seperti komputer Apple, peranti desktop dan komputer riba Windows mempunyai pelbagai aplikasi pembaca fail DjVu untuk dipilih. Dengan pelbagai aplikasi seperti itu, sukar untuk dipilih. Aplikasi yang paling mudah digunakan dan paling mudah untuk fail DjVu pada Windows 10 ialah Sumatra PDF. Walaupun ini terutamanya program berpusatkan PDF, berikut cara menggunakannya untuk membuka dan melihat fail DjVu.

 1. Muat turun aplikasi dari laman web Sumatera dan pasangkannya.

 2. Buka aplikasi dan pilih Buka dokumen.

 3. Di tetingkap pop timbul, cari dan pilih fail DjVu yang ingin anda lihat. Anda juga boleh menggunakan kaedah drag-and-drop.

Cara Membuka Fail DjVu di Chromebook

Peranti Chromebook kebanyakannya terhad pada fungsi penyemak imbas. Syukurlah, ada pelanjutan Chrome yang disebut DjVu Viewer and Reader yang boleh anda pasangkan di Google Chrome. Ini caranya.

 1. Pasang sambungan DjVu Viewer and Reader (pergi ke halaman pelanjutan dan klik Tambahkan ke Chrome).
 2. Pergi ke chrome: // apps / dan buka aplikasi DjVu Viewer and Reader.
 3. Pada tab sambungan, jatuhkan fail DjVu menggunakan drag-and-drop atau klik Pilih fail dan pilih fail sasaran dari tetingkap dialog timbul.

Cara Membuka Fail DjVu di iOS

Sama ada anda menggunakan iPhone atau iPad, prinsipnya sama. Mari lihat bagaimana anda boleh memasang aplikasi DjVu Reader di iOS dan membuka fail DjVu anda.

 1. Buka App Store pada peranti iOS anda.

 2. Di bar carian, masukkan "pembaca djvu.”

 3. Pilih entri Pembaca DjVu dan ketik Dapatkan untuk memuat turun dan memasangnya.

 4. Mulakan aplikasi dengan mengetik Buka di App Store, atau arahkan ke senarai aplikasi anda dan mulakan aplikasi dengan mengetuk ikonnya.

 5. Pilih Dokumen masukkan dan cari fail DjVu yang ingin anda buka.

 6. Ketik fail yang dimaksudkan.

Cara Membuka Fail DjVu di Android

Berbanding dengan Apple, telefon dan tablet Android, seperti peranti Windows, mempunyai pelbagai aplikasi pembaca DjVu untuk dipilih. Kumpulan yang paling dioptimumkan ialah FullReader untuk Android. Memasang aplikasi ini berfungsi sama seperti memasang aplikasi Android lain.

 1. Buka Google Play.

 2. Di bar carian, taip "fullreader untuk android.”

 3. Ketik entri FullReader dan ketik Pasang. Aplikasi akan memuat turun dan memasang pada peranti anda secara automatik.

 4. Jalankan aplikasi dari Google Play atau skrin utama.

 5. Aplikasi ini akan mencari senarai fail DjVu pada peranti anda secara automatik.
 6. Cari fail yang ingin anda buka dan ketiknya.

Cara Membuka Fail DjVu di Linux

Membuka format fail yang lebih kabur seperti DjVu pada peranti Linux boleh dilakukan, tetapi melibatkan penggunaan kod atau beberapa aplikasi yang mungkin tidak lagi tersedia. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai subjek dan kod untuk membuka fail DjVu di Linux di sini.

Cara Membuka Fail DjVu secara Percuma

Setiap alat / aplikasi yang disyorkan setakat ini adalah alat percuma. Sebilangan alat / aplikasi ini memiliki versi berbayar, tetapi tidak berkaitan dengan membuka dan membaca fail DjVu.

Cara Menukar Fail DjVu

Walaupun alat yang disebutkan memungkinkan anda melihat fail DjVu, sambungan DjVu mungkin tidak sesuai untuk mengakses maklumat dokumen di seluruh peranti. Fail PDF lebih tinggi daripada fail DjVu yang setara, tetapi menukar yang pertama menjadi yang kedua akan membantu anda mengakses maklumat fail di hampir semua peranti di pasaran. Cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan aplikasi web ini.

 1. Pergi ke laman web aplikasi.

 2. Klik MEMUAT NAIK FAIL. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan fungsi seret dan lepas untuk menjatuhkan fail DjVu ke tetingkap penyemak imbas.

 3. Setelah dimuat naik, fail DjVu secara automatik akan ditukar menjadi PDF.

 4. Klik MUAT TURUN SEMUA untuk memuat turun versi PDF dari fail DjVu.

Anda juga dapat menggunakan kaedah yang sama untuk memuat naik, menukar, dan memuat turun beberapa fail DjVu menggunakan platform ini.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah fail DjVu selamat?

Seperti fail lain (termasuk PDF), fail DjVu dapat disuntik dengan kandungan berniat jahat. Ini bukan untuk mengatakan bahawa anda harus menghindari fail-fail ini. DjVu adalah sambungan fail yang sangat baik yang membolehkan pengguna menyimpan banyak kandungan yang dimampatkan di satu tempat. Jadi, seperti fail lain, berhati-hatilah dari mana anda mendapatkan fail DjVu anda, masukkannya melalui antimalware, dan jangan memuat turun fail melainkan fail tersebut berasal dari sumber yang dipercayai.

Bolehkah anda menukar fail DjVu ke PDF?

Ya, betul-betul. Terdapat banyak alat penukaran DjVu-ke-PDF yang tersedia dalam talian. Kami mengesyorkan kaedah yang dijelaskan dalam Cara Menukar Fail DjVu di atas.

Apakah pembaca DjVu terbaik?

Pembaca DjVu terbaik tidak ada, kerana ketersediaannya bergantung pada banyak platform yang digunakan. Pada pendapat kami, pembaca DjVu terbaik untuk setiap platform yang tersedia adalah yang kami pilih. Mereka percuma, mudah dipasang, dan sangat mudah.

Adakah DjVu lebih baik daripada PDF?

DjVu tidak dapat dinilai "lebih baik" daripada keseluruhan PDF. Walaupun bekas lebih mudah disimpan (saiz fail lebih kecil), ia juga mempunyai resolusi yang lebih rendah sebagai kompromi. Namun, selalunya, fail DjVu sangat mudah dibaca dan mudah dibaca, menjadikannya alternatif yang bagus untuk PDF.

Bekerja dengan Fail DjVu

Kami berharap artikel ini dapat membantu anda membuka dan melihat fail DjVu yang anda inginkan menggunakan platform pilihan anda. Kami yakin bahawa alat dan aplikasi yang telah kami sebutkan sesuai dengan standard tinggi anda.

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan alat yang disebutkan atau tidak dapat menemukan platform pilihan anda dalam senarai, tinggalkan komen di bawah dan kami akan membantu anda secepat mungkin.