Internet

Cara Membuka Fail WPS

Kadang-kadang, anda mungkin tersandung pada beberapa jenis fail lama yang mesti anda buka dan bekerja di tempat kerja, dll. Sekiranya anda biasa dengan Microsoft Works, anda mungkin akan mengingat fail .wps dan cara bekerja dengannya.

Cara Membuka Fail WPS

Sekiranya anda menjumpai fail WPS pada cakera keras anda dan ingin mengetahui apa itu dan bagaimana membukanya, tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

Asal-usul Fail WPS

Fail WPS adalah format fail Microsoft Works yang lebih lama. Microsoft Works adalah rangkaian pejabat asal Microsoft yang dilancarkan pada tahun 1988 dan berlangsung hingga 2007 ketika digantikan dengan Office 2010. Salah satu daripada banyak format fail yang dibuatnya ialah fail .wps.

WPS adalah format fail Works Word Processor yang merupakan sebahagian dari rangkaian Works bersama dengan .wks untuk spreadsheet dan .wdb untuk fail pangkalan data. Terdapat juga format fail spreadsheet lain, .xlr yang berfungsi di samping .wks untuk sementara waktu.

Membuka Fail WPS

Terdapat beberapa pilihan yang tersedia untuk membuka fail WPS. Anda boleh menggunakan Microsoft Works jika masih ada salinannya, Microsoft Works 6–9 File Converter, Office 2016, atau suite pejabat percuma seperti LibreOffice dan OpenOffice.

Microsoft Works

Microsoft Works dihentikan pada tahun 2007 tetapi mungkin masih berfungsi di Windows 7, 8 atau 10. Sekiranya anda mempunyai beberapa cakera yang terdapat di sekitarnya, mungkin patut dicuba untuk memasangnya dan menyahkod fail WPS. Ini agak menyusahkan tetapi jika anda benar-benar ingin mengetahui apa yang ada dalam fail WPS, itu adalah pilihan.

Sekiranya tidak berfungsi secara asli pada PC anda, anda boleh mempertimbangkan untuk menyiapkan mesin maya dengan Virtualbox dan memasang Windows XP. Kemudian anda boleh memuatkan Works on to it dan melihat bagaimana anda pergi.

Cara membuka fail WPS-2

Penukar Fail Microsoft Works 6-9

Microsoft menyediakan muat turun untuk menukar fail WPS yang merupakan cara yang lebih mudah untuk pergi. Anda boleh memuat turunnya dari laman web Microsoft di sini. Ia tidak lagi dikembangkan secara aktif tetapi menyelesaikan tugasnya. Anda memerlukan salinan Microsoft Word untuk membuka fail WPS, jadi pastikan anda memilikinya.

 1. Muat turun dan pasang Microsoft Works 6-9 File Converter.
 2. Navigasi ke fail WPS yang ingin anda buka.
 3. Klik kanan dan pilih Buka dengan…
 4. Pilih Word sebagai program dan klik okey.

Word akan menggunakan Microsoft Works 6-9 File Converter dan membuka failnya. Anda sekarang harus melihat apa sahaja fail yang terdapat di dalamnya. Semoga ia berbaloi!

Word Office 2016

Sekiranya anda mempunyai Word versi terbaru, ia mempunyai sokongan asli untuk fail WPS. Nampaknya, versi aplikasi sebelumnya tidak dapat membukanya, jadi anda memerlukan versi terbaru ini, atau versi yang disertakan dalam Office 365. Terdapat percubaan percuma untuk kedua-duanya jika anda tidak mahu membelinya.

 1. Buka Word dan pilih Fail. Menu Teratas Perkataan
 2. Pilih Buka> PC ini dan arahkan ke fail WPS anda. Menu Bahagian Fail
 3. Klik Buka sekali lagi dan Word kini harus membuka dan memaparkan kandungan fail.

Bergantung pada isi fail, anda mungkin melihat beberapa omong kosong di mana Word tidak dapat memahami formatnya sepenuhnya. Perkara ini nampaknya biasa. Sekiranya ini berlaku kepada anda, muat turun Microsoft Works 6-9 File Converter di atas dan cuba lagi. Itu harus menunjukkan kandungannya dalam semua kemuliaan mereka.

Cara membuka fail WPS-3

LibreOffice dan OpenOffice

Sekiranya anda tidak mengetahui mengenai alternatif sumber terbuka ini untuk Microsoft Office, kedua LibreOffice dan OpenOffice berfungsi dengan fail WPS dan semua format fail Microsoft Works. Proses membuka fail hampir sama dengan melakukannya di Word.

 1. Pasang LibreOffice atau OpenOffice.
 2. Pilih LibreOffice Writer atau OpenOffice Writer dan buka aplikasinya.
 3. Pilih Buka, arahkan ke fail WPS dan buka.

Memandangkan sokongan dan penggunaannya yang meluas di banyak industri, LibreOffice dan OpenOffice berfungsi dengan baik dengan banyak jenis fail yang mungkin dianggap sebagai warisan pada ketika ini.

Tukarkan Fail WPS

Oleh itu, semua kaedah tersebut membolehkan anda membuka dan membaca fail WPS tetapi bagaimana dengan menukarnya menjadi sesuatu yang lebih berguna?

 • Anda mempunyai dua pilihan, satu adalah menggunakan Simpan sebagai pilihan dalam setiap utiliti di atas dan gunakan format fail asli yang disokong oleh program pilihan anda. Menu Sisi Fail 2
 • Pilihan kedua anda adalah menggunakan alat penukar.

Perlu diketahui bahawa kebanyakan alat penukaran fail berasaskan cloud dan memerlukan anda memuat naik fail untuk menukarnya. Walaupun mereka mungkin tidak melakukan apa-apa dengan kandungannya, jika fail tersebut mengandungi perkara peribadi, jangan lakukannya. Gunakan salah satu kaedah di atas.

Fail

Terdapat begitu banyak jenis fail yang perlu dijejaki, tahu bagaimana hendak dibuka dan bekerjasama. Nasib baik, banyak perisian tersedia untuk anda gunakan.

Adakah anda dapat membuka fail .wps anda? Kongsikan pengalaman anda di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found