PC & Mudah Alih

Cara Membuka Fail WebM

Setiap kali singkatan tiga huruf muncul dalam perbincangan komputer biasa, mereka yang tidak dikenali mungkin keliru. Selalunya, ini merujuk pada sambungan fail, bahagian terakhir dalam nama fail, yang muncul selepas tanda titik.

Cara Membuka Fail WebM

Salah satu jenis fail tersebut ialah WebM. Untuk menambah kekeliruan, peluasan ini mempunyai empat, bukannya tiga huruf. Contohnya, rakan mungkin menghantar fail "my_funny_cat_video.webm" kepada anda melalui e-mel. Sekiranya demikian, kemungkinan anda tidak dapat membukanya. Untuk melakukannya, anda memerlukan pemalam atau aplikasi yang serasi untuk membantu anda.

Cara Membuka Fail WebM di Windows

Untuk membuka fail WebM yang berdiri sendiri di komputer desktop dan komputer riba yang menjalankan Windows, anda boleh menggunakan salah satu penyemak imbas yang menyokong format ini. Ini termasuk Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, dan Opera. Untuk membuka fail dengan cara ini, lakukan perkara berikut.

 1. Buka lokasi fail di komputer anda.

 2. Klik kanan pada fail kemudian klik Buka dengan dari menu.

 3. Klik Pilih aplikasi lain.

 4. Klik pautan Lagi aplikasi ke bahagian bawah menu ini.

 5. Klik pada salah satu penyemak imbas yang disarankan yang menyokong fail WebM. Sekiranya anda tidak melihat aplikasi pilihan anda pada menu dari Langkah 5, anda harus mengklik Cari aplikasi lain di PC ini.

 6. Sekarang, anda perlu melihat folder di mana fail aplikasi berada dan memilih fail yang boleh dilaksanakan untuk aplikasi tersebut. Setelah anda melakukannya, aplikasi akan muncul di menu Pilih aplikasi lain. Anda mungkin ingin menggunakan aplikasi ini untuk membuka fail WebM di masa depan. Jika ya, tandai kotak centang di sebelah Sentiasa gunakan aplikasi ini untuk membuka fail WebM.

Selain penyemak imbas web, anda juga boleh menggunakan salah satu aplikasi pemain media yang serasi. Aplikasi yang paling popular adalah Pemain VLC. Ia percuma, agak kecil, dan berfungsi dengan sempurna dengan semua jenis fail media, baik audio dan video.

Sudah tentu, ada aplikasi lain yang berfungsi dengan fail WebM juga, jadi anda mungkin mempertimbangkan untuk memeriksanya. Pertama sekali, terdapat Windows Media Player. Walaupun tidak memainkan video WebM secara langsung, pemasangan mudah langsung DirectShow Filters add-on akan berjaya. Seterusnya, perlu disebut tiga aplikasi alternatif yang boleh anda gunakan. Ini adalah MPlayer, KMPlayer, dan Miro. Mereka memberikan banyak sokongan untuk hampir semua fail media yang dapat dibayangkan dan berfungsi di komputer dan peranti mudah alih.

Cara Membuka Fail WebM di Mac OS X

Seperti Windows, untuk memainkan video WebM, anda boleh menggunakan mana-mana penyemak imbas yang disebutkan di atas di Mac. Walaupun penyemak imbas Safari asli Apple tidak dapat memainkan fail ini sendiri, terdapat pemalam VLC yang akan membolehkan anda melakukannya.

Sudah tentu, apabila anda memasang VLC untuk Mac OS X, anda juga akan mendapat faedah menggunakan aplikasi yang berdiri sendiri. Ini akan membolehkan anda memainkan video WebM yang mungkin anda terima atau muat turun. Perlu disebutkan bahawa sama seperti Windows, anda juga boleh menggunakan MPlayer, KMPlayer, dan Miro di Mac anda.

Cara Membuka Fail WebM pada Chromebook

Ketika menggunakan komputer riba Chromebook Google, memainkan video WebM adalah asli untuk peranti ini. Dengan menghantar sokongan untuk fail media yang paling biasa, anda hanya boleh membuka fail WebM secara langsung di Google Chrome dan memainkannya.

Sekiranya anda tidak dapat membuka video WebM, hanya ada beberapa sebab untuk ini. Satu; fail tersebut rosak atau tidak dikodkan dengan betul sehingga mengandungi kesalahan. Sekiranya demikian, anda tidak akan dapat memainkan fail itu dengan aplikasi apa pun. Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah memuat turun fail sekali lagi, hanya untuk memastikan bahawa itulah sebab mengapa anda tidak dapat memainkannya.

Sebab lain ialah Chromebook anda mempunyai sekatan pentadbiran. Ini mungkin menghalang anda untuk mengakses kandungan tertentu dalam talian, dan juga menyekat setiap video yang anda muatkan. Sekiranya terdapat pentadbir sistem yang boleh anda hubungi, lebih baik anda menghubungi mereka terlebih dahulu. Itu akan menjimatkan banyak masa anda bereksperimen dengan aplikasi yang berbeza.

Cara Membuka Fail WebM pada iPhone

Dengan WebM menjadi format fail yang disebarkan oleh Google, tidak mengejutkan bahawa peranti Apple tidak mudah menggunakannya. Pertama sekali, QuickTime Apple tidak mempunyai codec yang menyokong video WebM. Untuk memainkannya di iPhone anda, anda harus menggunakan strategi lain.

Senario pertama adalah ketika anda ingin menonton video di laman web. Malangnya, kerana ia adalah video WebM, penyemak imbas anda tidak dapat memainkannya. Jangan risau, kerana ada penyelesaian dalam bentuk aplikasi pihak ketiga. PlayerXtreme Media Player adalah aplikasi percuma yang membolehkan anda memainkan sebarang video WebM, asalkan anda mengetahui alamat URL-nya. Sebelum meneruskan, pastikan anda memasang aplikasi PlayerXtreme Media Player dari App Store.

 1. Buka penyemak imbas Safari pada iPhone anda.

 2. Lawati halaman dengan video WebM yang tidak dapat anda tonton sebelumnya. Cuba mainkan video dan tetingkap penyemak imbas baru akan terbuka untuk video tersebut.
 3. Sekarang ketik Lagi (tiga titik).

 4. Dari senarai aplikasi yang tersedia, ketuk Buka di PlayerXtreme.

 5. Sebaik sahaja anda melakukannya, video akan mula dimainkan.

Walaupun PlayerXtreme adalah penyelesaian biasa untuk pengguna iPhone, anda juga boleh menggunakan aplikasi VLC untuk Mudah Alih. Ini adalah sumber terbuka percuma, dan berfungsi dengan baik dengan video WebM juga.

Cara Membuka Fail WebM pada Peranti Android

Berbeza dengan peranti mudah alih Apple, telefon dan tablet Android dilengkapi dengan sokongan asli untuk video WebM. Sekiranya anda menggunakan Android 2.3 Gingerbread atau yang lebih baru, anda pasti dapat memainkannya dari penyemak imbas telefon. Dan itu benar terutamanya jika anda menggunakan Google Chrome.

Tetapi kadang-kadang video WebM mungkin tidak dimainkan pada peranti anda, dan mungkin ada beberapa sebab mengapa demikian. Mungkin ada masalah ketika fail dikodkan di tempat pertama. Atau mungkin anda menggunakan aplikasi yang tidak menyokong WebM sendiri. Sebab lain adalah kerana terdapat beberapa gangguan dalam pemindahan fail semasa memuatkan video, jadi fail tersebut tidak dapat dimainkan.

Apa pun alasannya, selalu ada baiknya aplikasi alternatif yang berdekatan dapat memainkan video WebM. Dan apa yang lebih baik daripada aplikasi sumber terbuka dan bebas untuk digunakan seperti Pemain VLC? Anda boleh memuat turun versi mudah alih yang disebut "VLC untuk Android" dari gedung Google Play.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa kita menggunakan WebM dan bukannya jenis fail video yang lebih standard seperti mp4 atau mov?

Format video WebM direka khas untuk menunjukkan prestasi terbaik ketika bermain dalam talian. Mereka memberikan kualiti video yang hebat dengan ukuran fail yang agak kecil. Ini membolehkan trafik lebar jalur rendah ketika memainkan video WebM, menjadikannya sempurna untuk digunakan di laman web dan platform web.

Berbanding dengan itu, fail MP4 dan MOV akhirnya jauh lebih besar daripada fail WebM dengan panjang yang sama. Walaupun kedua-dua format MP4 dan MOV dianggap sebagai standard untuk kualiti video, fail yang anda gunakan sangat besar. Itu pasti bukan sesuatu yang ingin anda streaming, terutamanya jika anda menggunakan sambungan meter.

Salah satu contoh terbaik penggunaan WebM adalah YouTube. Platform video Google menggunakannya ketika memainkan video di setiap penyemak imbas internet yang menyokong WebM. Ini termasuk Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox, dan Microsoft's Edge.

Oleh kerana ia terbuka dan bebas royalti, format ini penting untuk kejayaan internet di seluruh dunia. Sama seperti HTML, HTTP, dan TCP / IP, siapa saja dapat menggunakan WebM, tanpa perlu khawatir membayar yuran lesen.

Apa sebenarnya fail WebM?

Fail WebM adalah fail video dengan format tertentu. Sama seperti fail video Matroska (MKV) yang popular, WebM berdasarkan format yang sama. Ini adalah format sumber terbuka yang sepenuhnya bebas royalti dan terutamanya dirancang untuk digunakan di web.

Memainkan Video WebM pada Peranti Anda

Mudah-mudahan, anda berjaya memainkan video WebM di komputer atau peranti mudah alih anda. Selain mengetahui bahawa anda boleh menggunakan penyemak imbas web atau aplikasi yang berdiri sendiri untuk memainkan video ini, kini anda sudah mengetahui lebih banyak lagi. Dengan memahami apa itu fail WebM dan mengapa kami menggunakannya, anda mendapat pemahaman yang lebih baik mengenai teknologi web moden dan trend masa depan.

Adakah anda berjaya memainkan fail WebM di komputer anda? Mengapa anda menggunakan format fail WebM? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.