Produktiviti

Cara Membayar Tunai Dengan DoorDash

DoorDash adalah salah satu aplikasi penghantaran makanan atas permintaan terbesar dan paling popular di pasaran. Mereka kekal kompetitif berkat pilihan "Cash on Delivery" mereka.

Cara Membayar Tunai Dengan DoorDash

Ciri ini membolehkan pemandu DoorDash menerima pesanan yang akan dibayar secara tunai oleh pelanggan. Walau bagaimanapun, perkhidmatan ini telah ditangguhkan kerana wabak Covid-19.

Namun, DoorDash diharapkan dapat meneruskan perkhidmatan ini pada satu ketika, jadi perlu diketahui bagaimana ia berfungsi. Selain itu, dalam artikel ini, kami akan membincangkan bagaimana anda dapat memberi petunjuk kepada pemandu DoorDash baik melalui aplikasi dan wang tunai.

Bagaimana Menggunakan DoorDash Cash on Delivery?

Mari kita bincangkan bagaimana ciri "Cash on Delivery" berfungsi di DoorDash. Perkara yang paling penting untuk difahami ialah pemandu, atau "Dashers," memilih sama ada mahu menerima wang tunai atau tidak.

Seorang pelanggan dapat meminta untuk membayar "Cash on Delivery", dan DoorDash akan memberitahu dashers di dekat pesanan. Dasher mempunyai pilihan untuk menerima atau menolak. Sekiranya mereka memilih untuk menolak, itu sama sekali tidak menunjukkan tahap penerimaan mereka.

Sekiranya mereka menerimanya, pelanggan akan membayar Dasher secara peribadi. Wang yang mereka kumpulkan kekal dalam simpanan mereka dan ditolak dari deposit langsung berjadual mereka yang seterusnya oleh DoorDash.

Namun, walaupun perkhidmatan ini masih tersedia baru-baru ini di DoorDash, tidak selalu mudah untuk membuat pesanan untuk "Cash on Delivery."

Tidak menghairankan, tidak ramai pemandu yang mahu menguruskan wang tunai atau bimbang akan dibayar sepenuhnya. Pembayaran dalam talian jauh lebih mudah, jadi mereka membayar sebahagian besar pesanan di DoorDash.

Perlu diingat bahawa DoorDash juga menerima kad hadiah melalui aplikasi. Ini adalah penyelesaian untuk mereka yang tidak mempunyai apa-apa selain wang tunai. Anda boleh pergi ke kedai (yang semestinya agak produktif) untuk membeli satu atau meminta rakan atau ahli keluarga membelinya secara dalam talian.

Soalan Lazim Tunai Penghantaran DoorDash Tambahan

1. Bagaimana jika Pemandu DoorDash Tidak Mengubah Cukup?

Pemandu hanya digalakkan untuk menerima "Cash on Delivery" hanya jika mereka dapat melakukan perubahan yang cukup untuk pelanggan. Walau bagaimanapun, kesilapan berlaku, dan pemandu mungkin mendapati diri mereka tanpa perubahan yang cukup untuk memberikan kembali kepada pelanggan.

Protokol DoorDash dalam situasi ini adalah yang pertama memberitahu pelanggan mengenai keadaan tersebut. Malangnya, itu juga bermaksud bahawa mereka tidak dapat menyerahkan penghantaran kepada pelanggan tetapi sebaliknya mengembalikannya ke restoran.

Mereka harus menghubungi sokongan DoorDash dan meminta mereka membuat penghantaran lain. Sekiranya ini berlaku berkali-kali, pemandu DoorDash boleh mendapat penangguhan apabila menerima pesanan "Cash on Delivery".

2. Adakah DoorDash Masih Menerima Wang Tunai Semasa Krisis Covid?

Seperti disebutkan, DoorDash telah menangguhkan fitur "Cash on Delivery" di aplikasi mereka. Selain itu, seperti banyak syarikat penghantaran, mereka telah menetapkan sistem "tanpa kontak" sebagai tetapan lalai pada semua pesanan mereka.

Apabila pelanggan membuat pesanan, pilihan "Tinggalkan di pintu saya" akan muncul. Anda boleh memasukkan arahan tambahan untuk memastikan Dasher menyelesaikan penghantaran.

Dasher juga diharuskan memakai topeng semasa bersalin. Tidak diketahui bila DoorDash akan meneruskan pilihan "Cash on Delivery" pada ketika ini.

3. Adakah saya Perlu Perubahan Tepat untuk Penghantaran DoorDash?

Sekiranya anda seorang Dasher, lebih baik perubahan yang cukup untuk penghantaran apabila ia dibayar secara tunai. Perkara ini memudahkan anda dan pelanggan. Sekiranya anda tidak mempunyai perubahan yang tepat, bukan idea yang baik untuk bergantung pada harapan bahawa pelanggan akan memberikan tip.

Namun, sebaliknya juga boleh berlaku. Pelanggan mungkin tidak mempunyai cukup wang untuk membayar pesanan.

Sekiranya mereka tidak dapat menerima pesanan, dan Dasher harus mengembalikan pesanan ke restoran. Dasher kemudian diberi pampasan separuh daripada jumlah minimum yang dijamin.

4. Bagaimana jika Pelanggan Mengklaim Mereka Membayar Secara Online?

Ini boleh menjadi keadaan yang tidak selesa, tetapi Dashers mesti tahu bahawa itu mustahil. Dasher mesti memberitahu pelanggan bahawa ada kesalahan dan bahawa mereka harus mengembalikan makanan ke restoran. Dasher harus memberitahu sokongan DoorDash mengenai kejadian itu.

5. Bolehkah Saya Menukar Pesanan DoorDash Saya Dari Kredit ke Wang Tunai?

Oleh kerana sistem "Cash on Delivery" dihentikan pada masa ini, ini bukan perkara yang perlu anda bimbangkan.

Namun, walaupun ia masih tersedia, anda tidak dapat beralih ke penghantaran tunai setelah pesanan dibuat. Sekiranya anda berkeras untuk membayar secara tunai, satu-satunya pilihan adalah membatalkan pesanan semasa dan membuat pesanan lain. Oleh itu, mari kita lihat bagaimana anda boleh membatalkan pesanan DoorDash melalui aplikasi:

1. Lancarkan aplikasi DoorDash dan pergi ke tab "Pesanan".

2. Di sudut kanan atas, pilih "Bantuan."

3. Pergi ke "Menu Bantuan" dan pilih "Batalkan Pesanan." Atau pilih butang "Batalkan Pesanan" di bawah bahagian "Perincian Pesanan".

4. Kemudian, ikuti arahan di skrin.

Namun, ingat bahawa anda hanya dapat membatalkan pesanan yang belum dihantar. Anda juga akan mendapat bayaran balik sepenuhnya jika restoran belum mengesahkan pesanan anda dan Dasher belum ditugaskan.

Bayaran balik separa mungkin dilakukan jika restoran telah mengesahkan, tetapi Dasher belum ditugaskan. Akhirnya, anda tidak akan mendapat bayaran balik sekiranya kedua-dua restoran tersebut mengesahkan dan Dasher ditugaskan untuk pesanan anda.

6. Bagaimana Saya Memberi Wang Tunai Semasa Menggunakan DoorDash?

DoorDash mempunyai ciri tip terbina dalam aplikasi. Sekiranya anda seorang tipper, anda boleh bergantung pada sistem ini untuk mendapatkan tip untuk Dasher. Anda boleh memilih salah satu petua Dasher yang disyorkan pada aplikasi atau memilih "Lain-lain" untuk memasukkan jumlahnya secara manual.

Walau bagaimanapun, sebilangan orang lebih selesa dengan idea untuk memeriksa perkhidmatan sebelum memberi maklumat. Itu memberi mereka pilihan untuk memberi wang tunai secara peribadi.

Garis panduan industri perkhidmatan umum berlaku dalam sistem ini. Bergantung pada jumlah bil anda untuk pesanan, tambahkan di mana sahaja antara 10-20% dari kos bil untuk tip.

Ramai pemandu DoorDash menghargai wang tunai kerana mereka dapat mengantongi wang dengan segera dan tidak menunggu deposit langsung dari DoorDash. Juga, memberi wang tunai akan memberi tahu mereka siapa yang memberi maklumat. Petua melalui aplikasi tidak dikenali.

7. Adakah Saya Perlu Memberi Petunjuk DoorDash?

DoorDash sangat mendorong pelanggan mereka untuk memberi petunjuk kepada pemandu mereka. Sebenarnya, model perniagaan, dalam banyak cara, bergantung pada kenyataan bahawa kebanyakan pelanggan memang memberi petunjuk kepada Dashers.

Itulah sebabnya DoorDash merangkumi bahagian tip sebelum anda meneruskan pembayaran. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu memberikan tip atau ingin memberikan Dasher wang tunai, anda harus meneruskan ke "Lain" untuk memasukkan jumlah sifar.

Menjangkakan Pengembalian Wang Tunai pada DoorDash

Krisis Covid-19 telah berhenti pada fitur "Cash on Delivery" di DoorDash. Walau bagaimanapun, anda masih boleh memberi wang tunai kepada Dashers jika anda mahu. Anda juga boleh melakukan semua perkara di aplikasi, termasuk membuat pesanan dan memberi tip.

Buat masa ini, DoorDash, seperti banyak aplikasi penghantaran atas permintaan lain, menyediakan "penghantaran tanpa kontak", yang nampaknya berfungsi dengan baik. Apa masa depan bagi syarikat seperti DoorDash tidak ada yang tahu, tetapi buat masa ini, pelanggan yang berpuas hati dapat memberi tahu Dashers dengan dua cara yang berbeza.

Adakah anda menggunakan DoorDash? Apakah kaedah tip pilihan anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.