Internet

Cara Membayar Tunai Dengan Uber

Biasanya, orang yang menaiki Uber membayar dengan kad kredit mereka, tetapi tahukah anda bahawa Uber juga membolehkan anda membayar dengan wang tunai? Namun, ia hanya tersedia di lokasi tertentu.

Cara Membayar Tunai Dengan Uber

Mari lihat bagaimana anda boleh membayar perjalanan Uber secara tunai. Kami akan membimbing anda melalui langkah-langkah dan memberikan beberapa maklumat latar belakang. Anda mungkin mendapat jawapan untuk beberapa soalan yang sering diajukan di sini.

Membayar Wang Tunai untuk Uber Rides

Pilihan untuk membayar dengan wang tunai untuk Uber berasal dari Hyderabad, India pada tahun 2015. Ini adalah percubaan yang mengalami banyak kejayaan. Uber kemudian menambah empat lagi bandar ke senarai lokasi yang tersedia dengan wang tunai.

Pada tahun berikutnya, Uber memperluas jumlah lokasi yang boleh anda bayar dengan wang tunai. Ia menjangkau 150 bandar pada tahun 2016. Setelah dua tahun, jumlahnya meningkat menjadi lebih dari 400 bandar.

Pada masa ini, terdapat 51 negara di mana anda boleh membayar perjalanan Uber secara tunai. Ramai pengguna menikmati pembayaran dengan wang tunai berbanding menggunakan kad kredit.

Sekiranya anda berada di lokasi yang membolehkan anda membayar perjalanan Uber melalui wang tunai, anda boleh menyemaknya di aplikasi anda. Anda perlu menyiapkannya terlebih dahulu.

 1. Lancarkan aplikasi Uber.

 2. Pilih "Dompet."

 3. Tatal ke bawah dan pilih "Profil Ride".

 4. Pilih "Kaedah Pembayaran."
 5. Akan ada pilihan "Tunai" yang dapat anda pilih.

 6. Sekiranya anda mahu, anda boleh menetapkannya sebagai kaedah lalai anda.

Tidak ada bayaran tempahan atau bayaran tambahan. Walau bagaimanapun, Uber menasihati pengguna yang menggunakan wang tunai untuk membawa cukup. Mungkin ada kos tambahan yang tidak dijangka yang muncul.

Apabila ini berlaku, anda harus bersedia. Kadang-kadang penunggang juga tidak mempunyai perubahan yang tepat. Uber biasanya menanggung kos untuk pertama kalinya. Untuk senario berikutnya, aplikasi akan menambahkan sejumlah kredit ke akaun.

Perhatikan bahawa setelah anda membayar secara tunai, anda akan menerima resit melalui e-mel.

Membayar Pemandu Uber Secara Langsung

Setelah anda menetapkan kaedah pembayaran dengan langkah-langkah di atas, anda boleh memesan perjalanan dan menunggu. Apabila pemandu anda datang, hanya. Apabila anda sampai ke destinasi anda, bayar pemandu secara tunai. Lebih baik membayar jumlah yang tepat atau memberikan wang tambahan sebagai petua.

Seharusnya tidak perlu tawar-menawar harga. Sekiranya terdapat pertikaian, anda perlu menghubungi pasukan sokongan untuk mendapatkan bantuan.

Ingatlah bahawa anda tidak dapat membayar dengan wang tunai jika anda tidak menetapkan kaedah pembayaran anda sebagai wang tunai. Sekiranya kad anda adalah kaedah pembayaran berdaftar tetapi anda mahu membayar secara tunai, kad tersebut tidak akan dibenarkan.

Sekiranya lokasi anda tidak menyokong pembayaran tunai, jangan paksa masalahnya. Bayar pemandu dengan kaedah yang ada.

Membayar Pemandu Uber Menggunakan Baki Akaun Tunai

Tidak perlu keliru dengan pembayaran dengan wang tunai, Uber Cash adalah cara untuk anda membayar semasa anda menggunakan perkhidmatan Uber. Ia berfungsi untuk perjalanan anda dan juga Uber Eats.

Inilah cara anda membayar pemandu Uber menggunakan Uber Cash:

 1. Lancarkan aplikasi Uber.

 2. Pilih "Pembayaran."

 3. Pilih "Tambah Dana" dan tambahkan jumlah yang anda mahukan ke baki Uber Cash.

 4. Pilih kaedah pembayaran yang anda sukai.
 5. Pilih "Pembelian."
 6. Anda kini boleh membayar melalui Uber Cash.

Anda boleh menambahkan dana ke Uber Cash dengan banyak pilihan popular di luar sana. Anda boleh menggunakan kad debit, kad kredit, Venmo, dan PayPal. Cukup imbangkan setiap kali anda merasa terlalu rendah.

Selain menambah Uber Cash sendiri, anda juga dapat memperoleh Uber Cash melalui sistem Ganjaran, kad hadiah, dan sokongan pelanggan.

Uber Cash hanya boleh digunakan di negara tempat anda membelinya. Tidak ada rancangan untuk menjadikannya antarabangsa, buat masa ini.

Membayar Wang Tunai untuk Makan Uber

Uber Eats mula menerima wang tunai pada tahun 2017 di Mumbai, India. Kini telah merebak ke negara-negara lain di Amerika Latin dan Afrika. Namun, anda tidak dapat membayar dengan wang tunai untuk Uber Eats di AS.

Sekiranya anda berada di kawasan yang tersedia, anda boleh memilih untuk membayar melalui wang tunai. Mari lihat bagaimana anda boleh membayar melalui wang tunai:

 1. Lancarkan aplikasi Uber Eats.

 2. Pilih restoran yang ingin anda pesan.
 3. Pesan makanan.
 4. Pilih "Lihat Keranjang" untuk melihat pesanan anda.
 5. Pergi ke bahagian bawah layar dan pilih "Kaedah Pembayaran."
 6. Pilih "Tunai" jika ada.
 7. Pilih "Buat Pesanan" untuk mengesahkan pesanan anda.
 8. Bayar pemandu semasa makanan anda tiba.

Sama seperti membayar perjalanan Uber secara tunai, tidak setiap kawasan akan mempunyai pilihan tunai.

Untuk pemandu Uber Eats, anda dapat menyimpan wang tunai. Uber memotong jumlah tersebut dari akaun bank anda atau kaedah pembayaran lain setelah anda memasukkan jumlah yang anda perolehi.

Menggunakan Uber Tunai Dari Akaun Anda

Anda boleh menggunakan Uber Cash untuk membayar tunggangan dan pesanan Uber Eats. Anda harus menetapkannya sebagai kaedah pembayaran dengan langkah-langkah yang kami jelaskan di atas. Sekiranya tidak, anda akan membayar melalui kad kredit atau PayPal.

Soalan Lazim Uber

Adakah Uber Cash merupakan Pilihan yang Ada Semasa Krisis Covid-19?

Anda boleh membayar perjalanan Uber anda dengan wang tunai atau baki Uber Cash anda. Itu hanya bergantung pada adakah wang tunai tersedia di negara anda. Pastikan anda memeriksa sebelum membayar dengan wang tunai. Cukup tetapkan Wang Tunai sebagai kaedah pembayaran anda semasa anda memesan perjalanan.

Krisis COVID-19 tidak banyak mempengaruhi Uber secara negatif. Namun, pemandu sering memakai topeng untuk mencegah penyebaran penyakit. Pembayaran tunai masih tersedia jika disokong.

Bagaimana Saya Menggunakan Uber untuk Pertama Kali?

Setelah anda memasang aplikasi Uber, anda harus memulakan dengan mengaktifkan perkhidmatan lokasi. Sekiranya tidak, anda tidak akan dapat menempah perjalanan.

Anda juga akan diberi anggaran waktu ketibaan (ETA).

Kadang-kadang, harga untuk memesan perjalanan akan naik. Ini disebabkan oleh harga dinamik. Sebilangan orang tidak keberatan membayar kenaikan harga sementara yang lain menunggu beberapa minit untuk membiarkan harga jatuh.

Harga dinamik dilaksanakan untuk membolehkan mereka yang benar-benar memerlukan kereta untuk melakukan perjalanan.

Setelah anda mengetahui fakta-fakta ini, mari lihat pesanan perjalanan Uber pertama anda:

1. Lancarkan aplikasi Uber di telefon anda.

2. Di "Di mana?" bar, taipkan destinasi anda.

3. Pilih jenis kenderaan pilihan anda.

4. Pilih "Permintaan" dan sahkan lokasi pengambilan.

5. Tunggu pemandu menerima permintaan anda.

6. Apabila pemandu di sini, naik kenderaan mereka dan mulakan perjalanan.

Kadang kala lokasi pengambilan adalah jalan berdekatan. Anda mesti berjalan di sana dan menunggu sebentar. Sekiranya anda berada di rumah, pemandu anda biasanya akan berada di luar pintu anda kecuali jika ia adalah komuniti berpagar.

Anda sentiasa dapat memeriksa seberapa dekat pemandu anda ke lokasi pengambilan. Aplikasi ini mengesannya dalam masa nyata.

Adakah Perjalanan Uber Pertama Percuma?

Kadang-kadang, ada kod diskaun yang membolehkan anda menunggang secara percuma. Walau bagaimanapun, kod yang paling biasa adalah potongan yang mengambil sebahagian kecil daripada perjalanan pertama atau pertama anda. Ini sering diberikan kepada pelumba baru.

Bolehkah Petua Anda Pemandu Uber Dengan Wang Tunai?

Ya awak boleh. Uber tidak memaksa anda untuk memberi tip, walaupun itu adalah pilihan. Sekiranya anda ingin memberi petunjuk kepada pemandu melalui wang tunai, mereka boleh menerimanya.

Beberapa kawasan membolehkan anda memberi petua secara elektronik. Anda boleh memberi tip 15%, 20%, atau bahkan jumlah khusus jika anda mahu.

Adakah Pemandu Uber Saya Tunggu Semasa Saya Berbelanja?

Tidak, mereka biasanya tidak. Oleh kerana Uber adalah perkhidmatan atas permintaan, pemandu harus menerima penunggang lain untuk mendapatkan wang. Anda perlu memesan perjalanan lain untuk pulang.

Sekiranya Saya Menggunakan Wang Tunai untuk Uber?

Terserah kepada anda jika anda ingin menggunakan wang tunai. Walaupun pemandu mungkin perlu memasukkan jumlahnya secara manual, ia tidak terlalu menyusahkan. Pada akhirnya, pilihan adalah milik anda.

Inilah Petua Anda!

Setelah anda mengetahui bagaimana anda boleh membayar dengan wang tunai untuk Uber Rides, anda boleh menyiapkannya untuk perjalanan seterusnya. Bayaran tunai tidak tersedia di mana-mana sahaja. Anda mesti memeriksa sama ada kawasan anda menyokongnya.

Adakah anda biasanya membayar tunggangan Uber secara tunai? Adakah anda fikir membayar dengan Uber Cash adalah idea yang baik? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.