PC & Mudah Alih

Cara Ping Alamat IP dari PC atau Peranti Mudah Alih

Dengan permintaan tinggi untuk jalur lebar internet hari ini, penting untuk mengetahui sama ada sambungan rangkaian anda berfungsi dengan betul atau tidak. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan sambungan anda, cara paling selamat untuk mengujinya adalah dengan menggunakan perintah "ping".

Cara Ping Alamat IP dari PC atau Peranti Mudah Alih

Apabila anda menghadapi masalah untuk mengakses laman web tertentu, anda dapat dengan cepat mengetahui apakah itu di pihak mereka atau jika anda menghadapi beberapa masalah sambungan. Contohnya, anda mungkin tidak dapat menstrim filem Netflix dengan betul tetapi anda boleh log masuk dan menyemak imbas dengan baik. Itulah senario tepat ketika ping mungkin berguna, yang membolehkan anda menentukan sumber masalah.

Cara Ping Alamat IP dari Peranti Windows 10

Melakukan ujian ping dari Windows 10 agak mudah. Yang perlu anda buat hanyalah membuka aplikasi Command Prompt dan taipkan perintah yang betul. Begini caranya:

 1. Tekan kekunci Windows pada papan kekunci anda kemudian mulakan mengetik cmd.

 2. Dalam hasil carian, anda akan melihat aplikasi Command Prompt. Klik. Apabila tetingkap Prompt Perintah dibuka, anda akan melihatnya sedikit berbeza daripada tetingkap biasa anda. Ia mempunyai getaran lama, menggunakan latar belakang hitam dan teks putih.

 3. Ketik "ping", tambahkan satu ruang, dan taipkan alamat IP atau nama domain yang ingin anda uji sambungan anda. Apabila anda mengetik semua itu, tekan "Enter" pada papan kekunci anda.

Sebagai contoh, anda boleh memasukkan "ping google.com" untuk menguji sambungan anda ke Google. Sekiranya anda mengetahui alamat IP pelayan, anda juga boleh menggunakannya. Untuk menguji hubungan antara komputer dan penghala rumah anda, masukkan alamat IP penghala. Dalam kebanyakan kes, penghala anda akan mempunyai alamat lalai 192.168.1.1. Untuk ping, anda perlu mengetik "ping 192.168.1.1" dan tekan Enter.

Setelah anda memulakan ping, komputer anda akan menghantar paket data ujian ke host yang diingini dan akan menunggu jawapan. Untuk memastikan ujian itu relevan, komputer akan menghantar empat ping. Setelah tindak balas tiba, anda akan melihat hasil ujian di tetingkap Prompt Perintah.

Tepat di bawah arahan ping anda, anda akan melihat balasan dari pelayan yang telah anda ping. Ini menunjukkan berapa banyak bait yang dimiliki setiap paket, dan seberapa pantas tindak balas dalam milisaat.

Di bawah bahagian itu, anda akan melihat statistik ujian. Ini menunjukkan berapa banyak paket yang dihantar oleh komputer anda, berapa banyak paket yang diterima kembali, dan jumlah paket yang hilang kerana sambungan yang lemah. Ujian yang baik akan mempunyai empat paket yang dihantar dan diterima, dengan paket yang hilang sifar.

Di bahagian bawah, bahagian statistik masa menunjukkan kepada anda seberapa cepat data berulang-ulang, juga dalam milisaat. Anda akan mendapat masa pergi dan balik minimum dan maksimum, serta masa purata.

Cara Ping Alamat IP dari Mac

Mirip dengan Windows 10, Mac menggunakan aplikasi "Terminal" untuk memproses perintah teks.

 1. Buka "Finder" pada Mac anda.
 2. Klik "Aplikasi" dari menu di sebelah kiri. Sekiranya anda tidak melihatnya, tekan kekunci "Perintah" dan "A" pada papan kekunci anda pada masa yang sama.
 3. Seterusnya, klik dua kali "Utiliti".
 4. Akhirnya, mulakan aplikasi "Terminal".
 5. Semasa anda membuka Terminal, taipkan arahan ping: ping 192.168.1.1
 6. Tekan "Enter" pada papan kekunci anda.
 7. Ini akan memulakan ujian ping antara komputer dan penghala rumah anda.
 8. Untuk mengakhiri ujian, tekan butang "Control" dan "C" pada papan kekunci anda pada masa yang sama.

Daripada alamat IP, Anda juga dapat mengetik nama domain, seperti "instagram.com", "google.com", atau domain lain yang valid. Sekiranya anda ingin menggunakan alamat IP luaran untuk menguji sambungan anda, anda boleh menggunakan alamat Google, iaitu 8.8.8.8.

Setelah ujian selesai, anda akan melihat hasilnya. Ini menunjukkan berapa banyak paket yang dihantar komputer anda dan berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan respons dari pelayan yang telah anda ping. Di bawahnya, anda akan melihat statistik ping yang menunjukkan kepada anda berapa paket yang telah anda hantarkan, berapa banyak yang anda terima, dan jika ada paket yang hilang dalam perjalanan kembali. Sambungan yang baik tidak akan mempunyai paket yang hilang.

Cara Ping Alamat IP dari Chromebook

Pada Chrome OS, anda tidak akan menemui aplikasi khusus untuk ujian ping dan anda juga tidak dapat mencari perkhidmatan sedemikian di mana-mana menu. Walau apa pun, anda harus tahu bahawa Chromebook dilengkapi dengan perkhidmatan ping bawaan. Cukup ikuti langkah-langkah di bawah untuk memulakannya:

 1. Tekan kekunci Ctrl, Alt, dan T pada papan kekunci anda pada masa yang sama. Ini akan membuka Prompt Perintah.

 2. Ketik ping google.com atau ping 8.8.8.8 untuk menguji hubungan anda dengan Google.

 3. Tekan Enter pada papan kekunci anda. Chromebook anda kini akan memulakan satu siri ujian sambungan.

Sama seperti Windows 10 dan Mac, anda akan mendapat hasil yang menunjukkan bahawa sambungannya berfungsi dengan baik atau tidak. Sekiranya anda kehilangan paket, cuba lagi ujian. Sekiranya masih ada beberapa paket yang hilang, mungkin ada yang tidak kena dengan sambungan anda. Sekiranya demikian, lebih baik menghubungi bahagian perkhidmatan pelanggan penyedia internet anda. Sekiranya anda mengusahakan rangkaian perniagaan, anda harus menghubungi rangkaian atau pentadbir sistem anda.

Cara Ping Alamat IP dari iPhone

Malangnya, iOS tidak mempunyai aplikasi bawaan yang akan membolehkan anda melakukan ujian ping. Sebaliknya, anda harus memasang aplikasi yang khusus untuk menguji sambungan rangkaian. Beberapa aplikasi yang paling popular adalah "Ping - utiliti rangkaian," "Pingify," dan "Network Ping Lite."

Sudah tentu, jika anda mengalami masalah dengan sambungan Wi-Fi anda, sebaiknya putuskan sambungan dan gunakan rangkaian data selular anda untuk memasang salah satu aplikasi. Ini juga berlaku untuk masalah dengan sambungan selular anda. Sekiranya demikian, anda harus mencari rangkaian Wi-Fi yang berfungsi untuk mengakses App Store.

Cara Ping Alamat IP dari Peranti Android

Sama seperti iOS, sistem operasi Android tidak dilengkapi dengan cara untuk melakukan ping penghala atau pelayan lain secara lalai. Nasib baik, terdapat banyak aplikasi yang tersedia di Google Play Store yang membolehkan anda melakukan ini. Beberapa aplikasi yang dapat Anda gunakan termasuk "Ping," "Ping & Net," dan "PingTools Network Utilities."

Walaupun "Ping" dan "Ping & Net" memberikan pilihan ping asas, "PingTools Network Utilities" adalah aplikasi yang jauh lebih maju. Ia dilengkapi dengan banyak alat diagnostik rangkaian yang berguna yang dapat memberikan maklumat terperinci mengenai sambungan yang anda gunakan. Anda juga dapat memeriksa penggunaan jaringan untuk setiap aplikasi di telefon Anda, mengimbas port jaringan, memeriksa pemilik domain, dan banyak lagi.

Cara Ping Alamat IP menggunakan Perkhidmatan Web Dalam Talian

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan aplikasi untuk melakukan ujian ping, terdapat banyak laman web yang membolehkan anda melakukannya. Harap maklum bahawa perkhidmatan ini membolehkan anda melakukan ping pelayan awam sahaja, dan anda tidak dapat melakukan ping penghala rangkaian rumah anda. Tidak kecuali ia mempunyai alamat IP statik.

Beberapa perkhidmatan dalam talian yang boleh anda cuba termasuk "Site24x7", "IPAddressGuide", "Ping.EU", "Alat Rangkaian" dan "Wormly." Semua ini percuma untuk digunakan.

Menguji Sambungan Anda

Mudah-mudahan, anda telah belajar bagaimana menggunakan arahan "ping" pada peranti anda. Mengetahui bagaimana menguji sambungan anda adalah perkara yang sangat berguna, terutamanya ketika anda mendapat lalu lintas Internet yang perlahan di komputer anda. Dan jika anda tidak mahu memasang aplikasi lain pada peranti mudah alih anda, anda boleh menggunakan salah satu perkhidmatan ping dalam talian.

Adakah anda berjaya menggunakan arahan ping? Adakah anda mendapat "paket sifar hilang" atau tidak? Sila kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.