Permainan

Cara Bermain Permainan Android di PC

Bermain permainan di telefon Android anda boleh menjadi sedikit melelahkan setelah beberapa saat, tidak kira saiz skrinnya. Pasti, ada kemudahan untuk menikmati hobi kegemaran anda sambil menunggu di antik di kedai runcit, tetapi tidak ada yang mengalahkan skrin monitor anda di rumah.

Sekiranya hanya ada cara untuk memainkan permainan Android baru di PC anda? Terdapat dan juga beberapa pilihan untuk dipilih.

Cara Bermain Permainan Android di PC dengan BlueStacks

Tanpa keraguan, cara paling popular untuk bermain permainan Android di mana-mana komputer riba atau komputer adalah menggunakan emulator.

Pada dasarnya, emulator adalah aplikasi yang meniru platform lain sehingga dapat menjalankan perisian yang dibuat untuk platform tersebut. Jadi, dalam kes ini, anda akan mendapat emulator Android untuk Windows. Salah satu pilihan yang banyak digunakan adalah BlueStacks.

Itu bukan kebetulan kerana BlueStacks sangat stabil dan mudah dipasang dan digunakan, dan walaupun mungkin menggunakan banyak sumber, ia berfungsi sepanjang masa. Mari lihat bagaimana anda boleh memuat turun dan menjalankan BlueStacks di PC anda:

 1. Pergi ke laman rasmi BlueStacks di mana anda akan melihat muat turun segi empat hijau di skrin utama.

 2. Anda akan diminta untuk memilih lokasi pek pemasangan. Pilih folder dan klik "Simpan."

 3. Muat turun akan memakan masa beberapa saat, bergantung pada kelajuan internet anda, dan setelah selesai, jalankan pemasang BlueStacks.

 4. Pemasangan akan memakan masa beberapa minit dan selepas itu, anda akan dapat melihat aplikasi BlueStacks pada Menu Mula Windows anda.

 5. Dengan mengklik ikon BlueStacks, anda akan diminta untuk log masuk ke Akaun Google anda.

 6. Anda akan melihat bahawa terdapat beberapa aplikasi yang dipasang secara lalai dan Play Store juga ada di mana anda boleh memuat turun permainan.

 7. Cari permainan yang ingin anda muat turun dan terus memasangnya di komputer anda. Setiap aplikasi yang anda buka di BlueStacks akan muncul sebagai tab berasingan yang anda boleh beralih berulang-alik.

Perkara yang Perlu Diingat

Walaupun BlueStacks berfungsi dengan baik, para pembangun belum mengemas kini perisian sebentar lagi. Namun, ia masih berfungsi dengan kebanyakan permainan Android yang terdapat di Play Store.

Juga, sebelum anda memulakan muat turun, pastikan anda mempunyai sekurang-kurangnya 2GB RAM dan sekurang-kurangnya 5GB ruang cakera percuma. Anda juga harus menjadi Pentadbir PC anda untuk memasang BlueStacks, yang memerlukan Windows 7 ke atas.

Butang Tetapan BlueStacks ada di kanan bawah skrin dan anda boleh menggunakannya untuk menukar tetapan grafik dan perkakasan tertentu.

Cara Bermain Permainan Android di PC Tanpa BlueStacks Emulator

Beberapa pemain tidak selesa bermain di BlueStacks atau emulator lain. Penceroboh ini mengambil sumber dan mungkin mencetuskan antivirus anda.

Apa pun alasan anda untuk tidak mahu menggunakan BlueStacks, pilihan lain ada.

Android Studio

Sekiranya anda sudah memiliki versi Android Studio yang lebih lama, anda perlu memuat turun akses mendapatkan terbaru ke Play Store. Namun, jika ini pertama kalinya anda berkenalan dengan platform, anda harus tahu bahawa ini direka untuk pembangun aplikasi Android.

Dengan andaian bahawa anda bukan pengembang aplikasi, ciri yang perlu dicari di Android Studio adalah Pengurus Peranti AndroidVirtual atau pengurus AVD. Sama seperti menjadi emulator tanpa benar-benar menjadi emulator.

Ini menawarkan banyak fleksibiliti juga ketika mengintegrasikan fitur Android dan PC Anda, seperti menerima panggilan dan mesej teks. Inilah cara anda boleh memuat turun dan memasang Android Studio di PC anda:

 1. Pergi ke halaman rasmi Android Studio dan klik pada butang "Muat turun Android Studio".

 2. Semasa aplikasi memuat turun, jalankan fail .exe dan mulakan pemasangan.

 3. Setelah Android Studio selesai memasang, anda boleh mencarinya di Menu Mula Windows anda dan mula menggunakannya.

Perlu diingat bahawa walaupun Android Studio adalah alternatif yang kuat untuk BlueStacks, ia juga lebih kompleks dan mempunyai kegunaan lain.

Android x86

Terdapat cara lain untuk bermain permainan Android di PC anda tanpa menggunakan BlueStacks. Anda boleh menggunakan projek inisiatif sumber terbuka yang disebut Android x86. Tujuannya adalah untuk memindahkan peranti Android ke komputer yang berjalan pada pemproses x86 oleh AMD atau Intel. Begini caranya:

 1. Pergi ke halaman rasmi Android x86 dan klik pada butang "Muat turun" di skrin utama.

 2. Sekarang, pilih antara dua pilihan cermin, "OSDN" dan "FOSSHUB."

 3. Semasa fail dimuat turun, pergi ke alat "Rufus" yang akan membantu anda membuat pemacu denyar USB yang boleh di-boot.

 4. Kemudian masukkan pemacu kilat di port USB PC anda. Rufus akan mengesan pemacu denyar dan anda boleh memuat turunnya.

 5. Kemudian jalankan pemasangan Android x86 dan mulakan semula komputer anda.

 6. Anda dapat memuat sistem Android x86 pada PC anda dan meneruskannya sehingga anda dapat memuat turun permainan dari Play Store.

Buku Chrome

Pilihan lain yang sesuai untuk bermain permainan Android di komputer anda ialah menggunakan Chromebook. Sekiranya anda sudah mencari komputer riba yang berfungsi dengan baik dengan permainan Android, Chromebook akan berfungsi dengan sempurna.

Ini kerana anda tidak perlu memasang apa-apa. Ia sudah berjalan di OS Google sehingga tidak memerlukan emulator.

Ia adalah komputer riba kecil yang bergantung pada sambungan internet dan bukannya storan. Chromebook dapat menjalankan permainan Android secara semula jadi, dan itu adalah langkah dari bermain permainan di telefon anda.

Cara Bermain Permainan Android di PC Menggunakan Papan Kekunci dan Tetikus

Semua pilihan di atas akan berfungsi dengan papan kekunci dan tetikus. Walau bagaimanapun, satu cara khas sebagai jalan pintas yang pada dasarnya membolehkan anda bermain permainan Android pada telefon dan PC anda pada masa yang sama.

Yang perlu anda lakukan ialah mencerminkan telefon anda ke tingkap anda dengan menggunakan aplikasi mirroring. Anda terus menggunakan telefon anda tetapi semua yang anda lakukan juga dipaparkan di skrin anda.

Terdapat banyak pilihan untuk melakukan ini dan beberapa telefon Samsung, misalnya, sudah mempunyai ciri ini. Tetapi banyak telefon Android tidak, dan ketika itulah anda perlu memasang aplikasi mirroring untuk membuatnya berfungsi. Inilah yang boleh anda cuba:

 1. Buka Play Store di telefon Android anda dan muat turun aplikasi Screen Stream Mirroring.

 2. Setelah memasangnya, pastikan anda memulakan semula peranti anda.

 3. Kemudian lancarkan aplikasi di telefon anda dan pastikan bahawa telefon dan PC anda berada di rangkaian Wi-Fi yang sama.

 4. Sebagai alternatif, anda boleh menyambungkan telefon dan PC anda dengan kabel USB.

 5. Lancarkan permainan yang ingin anda mainkan dan anda dapat melihatnya di layar PC dan telefon anda.

Pilih Jalan Kegemaran Anda ke Skrin Besar

Permainan Android sudah jauh dan terdapat banyak pelepasan ketagihan. Tetapi apabila skrin kecil tidak mencukupi, terdapat beberapa cara untuk memainkan permainan anda di PC.

BlueStacks akan selalu menjadi penyelesaian untuk kebanyakan orang, tetapi itu bukan satu-satunya cara untuk pergi. Penyelesaian Android Studio dan Android x86 mungkin bagi mereka yang sudah dalam pengembangan permainan atau yang serupa.

Mirroring adalah jalan pintas yang berfungsi dengan cemerlang jika anda mempunyai sambungan Wi-Fi pantas dan telefon bimbit yang lebih baru.

Apa yang akan menjadi pilihan anda? Sudahkah anda mencubanya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.