Hiburan

Cara Memainkan Roku Melalui Suara Keliling

Anda mungkin pernah mendengar beberapa perkara buruk mengenai pemain Roku, stik streaming, atau platform itu sendiri, mengenai kekurangan suara surround. Walaupun beberapa khabar angin itu benar, dalam artikel ini, anda akan mendapat semua maklumat yang anda perlukan untuk memahami mengapa perkara ini dilontarkan secara serius.

Cara Memainkan Roku Melalui Suara Keliling

Sokongan Bunyi Roku Surround

Apa yang perlu anda fahami terlebih dahulu ialah kebanyakan pemain streaming Roku tidak dapat menyahkod format suara surround mewah, seperti DTS, misalnya. Beberapa filem atau rancangan TV yang dapat anda tonton di platform Roku mungkin juga tidak tersedia dalam suara surround, tetapi hanya dalam bentuk stereo.

Dengan pemikiran itu, tidak semua harapan hilang. Sekiranya anda menggunakan bar suara atau AVR, tongkat streaming Roku anda mampu menyampaikan isyarat tersebut ke bar suara, AVR, atau TV anda (jika ia dapat menangani penyahkodan format audio definisi tinggi).

Peranti kemudian akan menangani semua penyahkodan dan anda akan dapat mendengar audio dengan kejelasan tertinggi yang dapat diproyeksikan oleh peranti. Tetapi, untuk memastikan kualiti, anda harus memastikan bahawa anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk membuat sambungan yang kuat dan serasi antara semua peranti anda.

Roku dengan HDMI Direct to TV Setup

Penyediaan ini jelas bertujuan untuk mereka yang tidak mempunyai TV pintar Roku. Sekiranya anda memiliki salah satu generasi aliran streaming Roku, ada dua cara untuk menyambungkan tongkat ke TV anda dan menikmati kejelasan suara maksimum.

 1. Pasangkan tongkat Roku anda terus ke input HDMI percuma di TV.
 2. Gunakan kabel HDMI untuk menyambungkan tongkat Roku anda ke TV.

  main roku

Roku dengan Sound Bar atau Penyediaan AVR untuk Sistem yang Diaktifkan dengan ARC

Inilah keadaan yang sering dihadapi oleh pengguna yang tidak berpengalaman - bagaimana menyambungkan peranti Roku ke TV dan sistem bunyi anda. Tetapi jauh lebih mudah daripada yang anda fikirkan

 1. Mulakan dengan menyambungkan peranti Roku ke TV anda.
 2. Pasangkannya ke slot HDMI terbuka.
 3. Sambungkan TV anda ke bar suara atau AVR anda melalui kabel HDMI berkelajuan tinggi.
 4. Port ARC di TV anda jika tersedia.

Dalam kes ini, penting bahawa TV dan AVR didayakan ARC. ARC bermaksud saluran pengembalian audio. Sekiranya salah satu peranti anda tidak mempunyai fungsi ini, anda akan menghadapi masalah ketidaksesuaian atau kualiti audio yang tidak konsisten.

Roku dengan Sound Bar atau Penyediaan AVR untuk TV Bukan ARC

Sekiranya anda mempunyai TV lama, anda mungkin perlu menukar susunan peranti. Dalam kes ini, TV akan menjadi yang terakhir dalam rangkaian daisy.

 1. Sambungkan tongkat Roku anda ke AVR atau bar suara ke port HDMI terbuka.
 2. Gunakan kabel HDMI berkelajuan tinggi untuk menyambungkan sistem audio anda ke TV anda.

  bermain roku melalui bunyi surround

Walaupun ini adalah penyediaan biasa, kadang-kadang agak sukar untuk dikonfigurasi, kerana beberapa unit AVR kompleks. Pelbagai tetapan yang harus anda lalui bergantung pada pengeluar dan model peranti.

Roku dengan Sound Bar atau Penyediaan AVR dengan Sambungan Optik Standard

Katakan anda menggunakan beberapa peralatan lama yang tidak mempunyai port HDMI. Walaupun demikian, masih perlu ada output optik atau S / PDIF pada penerima audio.

 1. Sambungkan Roku anda melalui kabel HDMI atau terus ke port HDMI TV anda.
 2. Gunakan kabel optik untuk menyambungkan TV ke AVR atau bar suara anda.
 3. Cari teg S / PDIF di sebelah input.

Alternatif untuk Gear Hujung Rendah

Bagaimana jika anda mempunyai bar suara atau AVR yang tidak lain hanyalah penyambung optik dan tiada sokongan HDMI? Terdapat penyelesaian untuk ini juga, tetapi hanya jika anda mempunyai tongkat streaming Roku dengan penyambung optik. Sekiranya anda melakukannya, urutan penyambungan peranti anda akan berbeza.

 1. Sambungkan tongkat Roku ke TV anda melalui kabel HDMI.
 2. Gunakan kabel optik untuk menyambungkan batang Roku terus ke bar suara atau AVR.
 3. Pasangkan kabel ke input S / PDIF pada penerima audio anda.

Penyelesaian Masalah Pantas untuk Masalah Audio Umum

Katakan bahawa anda melakukan semuanya dengan betul, bahawa semua peralatan anda serasi, dan AVR atau bar suara anda mampu menyahkod format audio definisi tinggi. Masih tidak biasa untuk mengalami kehilangan audio, audio laggy, atau audio berkualiti rendah. Sekiranya ini berlaku, inilah yang harus anda lakukan:

 1. Munculkan skrin utama Roku anda.
 2. Pergi ke Tetapan.
 3. Pilih tetapan Audio.
 4. Ubah mod audio agar sesuai dengan sambungan yang anda jalankan - HDMI, S / PDIF, dll.

Secara lalai, Roku anda harus ditetapkan ke pilihan Auto Detect. Dalam beberapa kes, ini dapat menyebabkan gelung pengesanan automatik atau bahkan menyebabkan pemain memaksa format yang tidak disokong ke platform tertentu.

Satu kejadian di mana ini berlaku adalah ketika menonton Neflix di Roku. Platform Netflix terkenal kerana menyukai konfigurasi 5.1. Sekiranya sistem audio anda tidak 5.1, Netflix mungkin tidak selalu mengenali tetapan anda dan memainkan video yang diredam.

Anda harus menukar tetapan audio secara manual di platform Netflix untuk memperbaikinya. Cukup mulakan video di Netflix, pergi ke Audio dan Sarikata, dan pilih pilihan Bahasa Inggeris (5.1). Perhatikan bahawa ini harus menjadi perjanjian satu kali dan bukan perkara yang harus anda ulangi untuk setiap episod atau selepas setiap log masuk. Selain itu, ini tidak akan mengganggu tetapan audio TV anda atau tetapan pemain Roku anda yang telah disebutkan sebelumnya.

Roku Semakin Baik dan Lebih Baik

Walaupun beberapa orang masih ingin menunjukkan semua kekurangan dalam Roku OS atau kemampuan pemain Roku yang terhad jika dibandingkan dengan stik streaming yang lain, sebenarnya tidak banyak yang boleh ditangani oleh pemain Roku, termasuk definisi tinggi bunyi sekeliling.

Adakah anda memerlukan sistem bunyi surround khusus atau TV pintar berkebolehan tinggi untuk membuatnya berfungsi? Pasti. Tetapi berapa ramai daripada anda yang belum memilikinya? Persoalan sebenarnya ialah, seberapa kerap bunyi surround gagal kerana ketidaksesuaian peralatan? Adakah anda fikir bahawa Roku sudah cukup stabil atau memerlukan kerja tambahan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found