Internet

Cara Mencetak Sampul Surat Dengan LibreOffice

Ia memerlukan sedikit masa (sebenarnya, sebentar) sebelum OpenOffice / LibreOffice merobohkan keseluruhan percetakan-satu-sampul surat. Pada masa lalu yang buruk, sangat sukar untuk dilakukan kerana anda sebenarnya harus membuat templat sampul surat anda sendiri dari awal. Syukurlah, sekarang lebih mudah, tetapi cara yang dilakukan masih boleh membingungkan beberapa orang di luar sana, jadi inilah cara untuk menyelesaikannya.

Cara Mencetak Sampul Surat Dengan LibreOffice

Saya tidak akan memasuki templat tersuai atau semacamnya. Matlamat tutorial ini hanyalah untuk mencetak sampul surat daripada LibreOffice Writer secepat mungkin.

Apa itu LibreOffice? Alternatif percuma untuk Microsoft Office. Tutorial di bawah mengandaikan bahawa anda menggunakan versi 3.5.1 terbaru (pada masa penulisan ini).

Langkah 1.

Lancarkan LibreOffice Writer untuk membuat dokumen baru.

Langkah 2.

Klik Masukkan dan kemudian Sampul surat.

imej

Langkah 3.

Tetingkap "Sampul surat" muncul, dan akan mempunyai tab Sampul surat, Format dan Mesin pencetak. Secara lalai anda akan memulakan di Sampul surat tab. Isi maklumat yang sesuai:

imej

The Format tab menyesuaikan kedudukan.

The Mesin pencetak tab adalah tempat anda boleh menetapkan jenis sampul surat jika anda mahu. Lihat langkah seterusnya.

Langkah 4. (Pilihan)

Keluhan umum dengan cara LO mencetak sampul surat adalah, "Di mana saya dapat memilih jenis sampul surat?" Itu dilakukan melalui Mesin pencetak tab pada tetingkap yang anda masih aktif:

imej

imej

imej

Semua jenis sampul surat ada di sana. Apa yang LO lakukan ialah memberi mesin pencetak mengawal ukuran kertas dan bukannya mengendalikannya secara langsung dalam perisian penyunting dokumen itu sendiri.

Catatan penting: Sekiranya mencetak sampul surat bersaiz standard, anda tidak perlu melakukan ini. Tetapi jika anda menghadapi masalah dengan ukuran, sekarang anda tahu di mana untuk menukar tetapan yang sesuai.

Langkah 5.

Setelah selesai, klik Dokumen Baru. butang (dari tetingkap sampul surat):

imej

Sekiranya anda tidak melakukannya dan klik Masukkan sebaliknya, apa yang berlaku ialah Writer akan membuat sampul surat baru anda bersama dengan satu halaman kosong. Oleh kerana kami tidak mahu halaman kosong itu, gunakan Dokumen Baru. sebaliknya. Ya, ini akan membuat dokumen kedua, tetapi ada baiknya untuk mengelakkan crapola halaman kosong.

Anda akan mendapat sesuatu yang kelihatan seperti ini:

imej

Dari sini anda boleh menyesuaikan fon dan saiz medan.

Untuk ukuran penyesuaian medan, klik pada sempadan kawasan medan. Kotak hijau akan muncul yang merupakan "titik ambil". Kursor tetikus anda akan berubah menjadi anak panah ukuran setiap kali anda mengarahkan kursor ke salah satu daripadanya. Dari sana, klik dan seret ke saiz apa sahaja yang anda mahukan:

imej

Langkah 6. Fail >Cetak

Apabila anda mengklik Fail dan kemudian Cetak, anda sekali lagi mempunyai pilihan untuk memeriksa untuk memastikan anda memilih ukuran yang betul:

Bahagian kiri akan memberitahu anda saiz sampul surat yang dipilih:

imej

Bahagian kanan mempunyai kawasan sifat di mana anda boleh memilih ukuran yang berbeza, jika perlu:

imej

Contohnya, mungkin anda mahu memilih sampul surat # 10 standard. Kawasan Properties adalah tempat anda melakukannya:

imej

Selepas itu, klik OK, kemudian Cetak:

imej

... dan itu sahaja.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found