Internet

Cara Mencetak Mesej Teks dari iPhone atau Peranti Android

Pemesejan teks telah menjadi salah satu bentuk komunikasi yang paling popular antara orang-orang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi ia mempunyai beberapa kelemahan. Salah satunya adalah bahawa mesej itu sendiri terhad pada peranti yang dihantarnya. Ini menjadikan perkongsian agak tidak selesa, kerana anda harus menunjukkannya kepada orang secara individu atau meneruskan mesej itu sendiri kepada beberapa orang.

Cara Mencetak Mesej Teks dari iPhone atau Peranti Android

Nasib baik, teknologi menyediakan cara untuk mengatasi hal ini, misalnya mencetak mesej ini. Ini bukan sahaja menjadikan maklumat elektronik di telefon bimbit anda lebih mudah digunakan, tetapi juga memberi anda cara untuk merakam mesej ini untuk digunakan di masa hadapan.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mencetak pesanan teks untuk masa-masa yang mungkin anda perlukan.

Cara Mencetak Mesej Teks secara Langsung dari Android ke Pencetak

Sekiranya anda ingin mencetak mesej terus dari telefon bimbit anda ke pencetak, terdapat beberapa syarat yang mesti anda penuhi. Ini adalah:

 1. Pencetak anda mesti dapat menyambung ke Wi-Fi atau rangkaian tempatan. Kecuali anda mempunyai pencetak siap Wi-Fi, pencetakan langsung tidak akan dapat dilakukan. Untuk memeriksa sambungan Wi-Fi, lihat manual pencetak anda. Sebagai alternatif, jika anda melihat butang Wi-Fi pada pencetak anda, itu adalah petunjuk yang jelas bahawa ia sudah siap Wi-Fi.
 2. Telefon anda seharusnya dapat disambungkan ke pencetak. Oleh kerana peranti Android mempunyai pelbagai pengeluar, tidak semua ponsel dan tablet Android dijamin mampu menyambung ke pencetak dari pemukul. Untuk memeriksa, lakukan perkara berikut:

  a. Buka anda Tetapan menu. Untuk melakukan ini, geser ke bawah dan kemudian ketuk ikon roda gigi pada menu cepat anda, atau geser ke atas untuk memunculkan menu aplikasi, dan kemudian cari kemudian ketuk Tetapan. Widget Tetapan Android

  b. Pada bar carian pada menu tetapan, ketik Cetak, kemudian ketik Cari.

  c. Sekiranya keputusan seperti Perkhidmatan percetakan, Pekerjaan cetak atau Percetakan tunjukkan, maka telefon anda mampu mencetak secara langsung. Menu Tetapan Android

 3. Kedua-dua telefon dan pencetak Android anda harus disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama. Lihat manual pencetak anda untuk memeriksa cara menyambungkan model pencetak tertentu ke Wi-Fi anda.

Setelah kedua-dua pencetak dan peranti Android anda disambungkan, anda boleh terus mencetak mesej teks anda dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Ambil tangkapan skrin mesej yang ingin anda cetak. Ini perlu kerana Android tidak mempunyai kaedah bawaan untuk mencetak mesej terus dari aplikasi teks. Untuk mengambil tangkapan skrin, tahan kuasa dan kelantangan pada masa yang sama.

 2. Buka folder Tangkapan Skrin peranti anda. Ini boleh dilakukan dengan:

  a. Membuka Menu Aplikasi dengan meleret ke atas semasa berada di skrin utama.

  b. Mencari dan mengetuk Fail ikon. Ini biasanya ditunjukkan oleh gambar folder.

  c. Membuka menu utama dengan mengetuk ikon tiga baris di kiri atas.

  d. Mengetuk Gambar.

  e. Mengetuk Tangkapan Skrin.

 3. Pilih gambar yang mempunyai mesej yang ingin anda cetak dan kemudian ketik padanya. Sekiranya anda diminta untuk memilih aplikasi untuk membukanya, aplikasi Foto lalai semestinya baik-baik saja.

 4. Ketik Berkongsi. Ini mestilah ikon tiga lingkaran yang bersambung atau ikon Kongsi.

 5. Dari senarai ikon yang muncul, ketuk Cetak.

 6. Anda akan diberi beberapa pilihan pencetakan. Selaraskannya seperti yang dikehendaki. Setelah selesai, ketuk anak panah dropdown di sudut kanan atas, kemudian pilih nama pencetak anda dari senarai.

 7. Anda sekali lagi akan diberi kesempatan untuk mengedit pilihan pencetak, seperti julat halaman dan jumlah salinan. Setelah anda mengesahkan bahawa nilai semasa betul, ketuk pada Cetak butang.
 8. Sekiranya pencetak anda sedang disambungkan dan dihidupkan, mesin pencetak akan mula mencetak secara automatik.
 9. Ulangi proses untuk semua tangkapan skrin yang diperlukan.

Cara Mencetak Mesej Teks secara Langsung dari iPhone ke Pencetak

Mencetak mesej terus ke Pencetak juga dapat dilakukan ketika menggunakan iPhone. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Sediakan pencetak berkemampuan Wi-Fi dan sambungkan ke rangkaian yang sama dengan iPhone anda.
 2. Buka mesej teks yang ingin anda cetak.

 3. Ambil tangkapan skrin mesej dengan menekan kedua-dua butang Power dan Home secara serentak (Atau, jika anda tidak mempunyai butang home, tekan butang Power dan butang Volume Naik). Seperti yang telah disebutkan, anda perlu mengambil tangkapan layar kerana aplikasi pemesejan teks iPhone tidak mempunyai cara langsung untuk mencetak perbualan.

 4. Buka gambar perbualan yang anda simpan menggunakan aplikasi Foto di iPhone anda.

 5. Tatal ke menu di bawah, kemudian ketuk Cetak.

 6. Ketik Pilih Pencetak dan pilih Pencetak yang sedang disambungkan ke rangkaian Wi-Fi anda.

 7. Sekiranya pencetak anda dihidupkan dan sedang disambungkan, ia mesti mula mencetak secara automatik.

Cara Mencetak Mesej Teks dari iCloud

Apple iCloud membolehkan pengguna membuat sandaran data dari peranti Apple mereka ke awan untuk digunakan nanti. Ini adalah kaedah yang baik untuk mengarkibkan data tetapi tidak memberikan cara untuk mencetak mesej secara langsung dari aplikasi iCloud itu sendiri. Untuk mengatasi ini, anda boleh memasang perisian pihak ketiga yang membolehkan anda mencetak mesej sebagai gantinya.

AnyTrans adalah program yang baik untuk digunakan, kerana antaramuka agak intuitif, dan ia dilengkapi dengan percubaan percuma jika anda hanya ingin menggunakannya dalam waktu yang singkat. Pasang AnyTrans pada Mac atau PC anda, kemudian teruskan arahan di bawah.

Untuk menggunakan iCloud untuk mencetak mesej teks, anda harus menghidupkannya terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Pada iPhone anda, buka Menu Aplikasi.

 2. Tatal dan ketik Tetapan.

 3. Ketik pada anda iCloud akaun. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda perlu mendaftar untuk mendapatkannya. Apple menyediakan storan percuma untuk semua pengguna iPhone.

 4. Pada menu di bawah, ketuk iCloud.

 5. Cari Mesej ikon, dan pastikan bahawa iCloud togol dihidupkan.

Sekarang iPhone anda telah menyandarkan mesej anda, anda boleh mencetak fail ini melalui pencetak yang disambungkan ke komputer. Anda memerlukan aplikasi AnyTrans untuk ini, jadi pastikan anda sudah memasangnya. Kemudian, lakukan perkara berikut:

 1. Buka Kereta Api pada komputer anda.

 2. Klik pada Pengurus iCloud Tab.

 3. Buka anda iCloud akaun.

 4. Pada Kategori halaman, cari dan klik Sandaran iCloud.

 5. Dari senarai peranti, pilih alat yang mempunyai mesej yang ingin anda cetak.

 6. Pada menu di sebelah kiri, klik Mesej.

 7. Cari mesej yang ingin dicetak, kemudian pastikan bahawa kotak centangnya telah diaktifkan.

 8. Klik pada Ke Komputer ikon yang terletak di sudut kanan atas skrin.

 9. Di komputer anda, cari folder eksport. Mesej seharusnya disimpan sebagai fail html, dan gambar akan berada di folder img. Sekarang anda boleh menggunakan pencetak yang disambungkan ke komputer anda untuk mencetak fail.

Cara Mencetak Mesej Teks dengan Menyalin dari Telefon ke PC Pertama

Memindahkan mesej teks dari telefon ke komputer juga merupakan cara yang layak untuk mencetaknya, walaupun memerlukan perisian pihak ketiga. Mesej teks mudah alih datang dalam format fail yang tidak dapat dibaca oleh komputer anda. Sekiranya anda ingin menggunakan mesej teks ini, pertama-tama anda perlu membuatnya dapat dibaca oleh PC anda.

Kelebihan kaedah ini ialah anda tidak memerlukan Pencetak berkemampuan Wi-Fi untuk mencetak mesej itu sendiri. Selagi anda mempunyai pencetak yang disambungkan ke komputer yang akan anda kirimkan, itu sudah cukup. Sekiranya anda menggunakan iPhone, lihat kaedah pemindahan iCloud di atas, kerana ini adalah kaedah termudah untuk melakukannya di iOS. Sekiranya anda menggunakan telefon Android, pilih salah satu aplikasi berikut:

Pengurus Android

Tersedia untuk Mac dan Windows, aplikasi Android Manager membolehkan pengguna membuat sandaran data termasuk mesej SMS dari mana-mana peranti Android ke PC. Ini juga mempunyai pilihan bagi pengguna untuk melihat dan mencetak pesan teks yang telah dipindahkan. Ia memerlukan kabel USB untuk menyambungkan telefon ke komputer, tetapi kebanyakan peranti android biasanya disertakan dengan yang disertakan.

Android Manager adalah perisian berbayar, tetapi ada tempoh percubaan percuma bagi mereka yang ingin mencubanya.

Dr. Fone

Aplikasi lain yang popular bagi mereka yang sering memindahkan data dari satu telefon ke telefon lain ialah Dr. Fone. Aplikasi ini percuma untuk dimuat dan digunakan, dan juga tersedia untuk Android dan Mac. Sama seperti Pengurus Android, anda memerlukan kabel USB untuk menyambungkan telefon dan komputer.

Pemulihan Mudah Alih Android

Satu lagi aplikasi percuma untuk digunakan, Pemulihan Bergerak Android, tidak hanya memindahkan pesanan teks yang ada dari telefon anda ke PC, tetapi juga dapat memulihkan mesej yang telah dihapus sebelumnya. Ini adalah utiliti sandaran yang berguna jika anda ingin memindahkan mesej dari telefon ke komputer anda.

Perbezaan besar antara aplikasi ini dan yang lain adalah bahawa peranti anda perlu di-Root jika anda ingin menggunakannya. Sekiranya anda sudah mempunyai Androidphone Berakar, maka itu bukan masalah besar. Sekiranya anda tidak mahu melakukan ini, pilih salah satu aplikasi lain.

Setelah anda memindahkan mesej menggunakan salah satu aplikasi di atas, hanya perlu membuka mesej di PC. Setelah dibuka melalui salah satu aplikasi ini, anda boleh menggunakan alat yang disediakan untuk mencetaknya.

Soalan Lazim Tambahan

Semasa mencetak mesej teks dibincangkan, biasanya ini adalah soalan yang paling biasa diajukan:

Bolehkah saya menggunakan cetakan ini untuk pengadilan sebagai bukti komunikasi?

Secara sah, data elektronik seperti pesanan teks mempunyai berat hukum yang sama dengan dokumen cetak lain. Ini bermaksud bahawa ia boleh digunakan sebagai bukti komunikasi, tetapi anda masih perlu memenuhi beberapa syarat. Keadaan yang berbeza mempunyai ketentuan pembuktian yang berbeza, tetapi yang paling umum adalah keaslian, kebolehterimaan, dan kesesuaian.

Semua syarat ini mesti dipenuhi agar mesej teks bercetak diterima di mahkamah.

1. Agar mesej teks bercetak dianggap sahih, mereka mesti dikenal pasti menggunakan apa yang dikenali sebagai tandatangan digital. Pada dasarnya, anda mesti berpotensi membuktikan bahawa siapa yang anda katakan menghantar mesej yang sebenarnya menghantarnya.

2. Agar mesej dianggap diterima, mereka tidak boleh diterima melalui cara yang tidak sah. Beberapa negeri mempunyai undang-undang yang menjadikan mesej yang disahkan tidak boleh diterima sekiranya ia diambil melalui penggodaman atau pencurian.

3. Agar mesej dianggap relevan, mereka mesti berkaitan dengan persoalan undang-undang yang perlu dibuktikan di mahkamah. Sekiranya mesej teks tidak membuktikan atau menyangkal fakta yang sedang disoal undang-undang, maka hakim dapat memutuskannya sebagai tidak relevan dan menolak untuk menerimanya sebagai bukti.

Walau bagaimanapun, terserah kepada hakim untuk menerima cetakan teks sebagai bukti. Walaupun mesti memenuhi ketiga-tiga syarat tersebut, masih ada jaminan bahawa hakim akan menerimanya.

Menyediakan Rekod Fizikal

Cetakan mesej teks memberikan rekod fizikal mengenai apa yang boleh dianggap sebagai data tidak ketara. Baik untuk alasan undang-undang, atau untuk tujuan penyimpanan rekod, mencetak pesanan teks sangat berguna. Yang anda perlukan hanyalah pengetahuan.

Adakah anda mengetahui cara lain untuk mencetak mesej teks dari telefon anda? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.