PC & Mudah Alih

Cara Merakam Audio dari PC atau Telefon Anda

Sekiranya anda perlu membuat video instruksional YouTube atau merakam suara, anda mungkin akan menggunakan komputer atau telefon pintar untuk melakukannya. Pada masa kini, peranti ini telah menggantikan banyak alat sehari-hari termasuk perakam suara.

Cara Merakam Audio dari PC atau Telefon Anda

Dalam artikel ini, kami akan membantu anda mempelajari cara merakam audio menggunakan PC atau telefon pintar anda.

Cara Merakam Audio dari PC atau Telefon Anda

Untuk merakam sebarang bentuk audio luaran, anda memerlukan mikrofon. Hari-hari ini, semua telefon pintar dilengkapi dengan satu. Mikrofon ini kebanyakan digunakan untuk berbicara dengan orang lain melalui panggilan, tetapi juga digunakan untuk merakam audio.

Dengan komputer, perkara sedikit berbeza. PC desktop rata-rata anda kemungkinan besar tidak menampilkan mikrofon secara lalai, walaupun ia mempunyai perisian rakaman yang terpasang di dalamnya. Secara amnya, ia memerlukan peranti mikrofon luaran yang dipasang di dalamnya.

Komputer riba, sebaliknya, dikonseptualisasikan sebagai komputer "dalam perjalanan". Oleh itu, hampir setiap model komputer riba, sama ada komputer Windows, Mac, atau Chromebook, dilengkapi dengan kamera web dan mikrofon terpasang. Sudah tentu, anda juga dapat memperkenalkan mikrofon luaran untuk kualiti yang lebih baik, seperti yang anda lakukan di komputer desktop.

Cara Merakam Audio pada Peranti Android

Telefon dan tablet Android, tidak seperti peranti iOS, tidak "seragam." Walaupun semuanya didasarkan pada satu bentuk OS Android atau yang lain, aplikasi pilihan lalai mungkin berbeza dari model ke model. Samsung Galaxy S20 + 5G, misalnya, dilengkapi dengan aplikasi pra-pemasangan untuk rakaman suara. Tidak kira berapa lama atau lama model telefon anda, secara lalai mungkin tidak akan memaparkan aplikasi seperti itu.

Tetapi perkara hebat mengenai telefon pintar ialah anda boleh memuat turun sebarang aplikasi ke peranti anda. Sekiranya anda tidak dapat menemui aplikasi seperti itu di telefon atau tablet Android anda, muat turun satu mengikut langkah berikut:

 1. Buka Kedai mainan aplikasi pada peranti anda.

 2. Ketik bar carian.

 3. Taip “rakamAtau "Perakam.”

 4. Ketik aplikasi perakam pilihan anda.
 5. Pilih Pasang.

 6. Buka aplikasinya.

Sebilangan besar aplikasi rakaman audio menawarkan butang bulatan merah atau mikrofon sederhana untuk memulakan rakaman anda dengan segera. Pastikan untuk membenarkan aplikasi tertentu mengakses ciri mikrofon anda.

Fail yang anda rakam disimpan di sistem fail peranti anda, tetapi anda mungkin dapat mengaksesnya melalui aplikasi perakam itu sendiri.

Cara Merakam Audio pada iPhone

Setiap peranti iOS dilengkapi dengan ciri rakaman lalai sebagai sebahagian daripada aplikasi yang telah dipasang sebelumnya. Namun, jangan cuba mencari aplikasi ini dengan menaip “rakam"Di bar carian iOS, seperti yang sebenarnya disebut Memo Suara. Aplikasi ini mungkin terletak di lalai peranti anda Tambahan folder di skrin utama. Sekiranya tidak, inilah caranya untuk mencarinya:

 1. Dari skrin utama, leret ke kiri atau kanan.

 2. Ketuk bar carian di bahagian atas skrin.

 3. Taip “memo suara.”

 4. Ketuk hasilnya untuk menjalankan aplikasi.

 5. Di dalam aplikasi, ketuk butang bulatan merah.

 6. Untuk menghentikan rakaman, ketuk butang kotak merah.

Kandungan yang baru anda rakam sekarang dapat diakses melalui aplikasi itu sendiri, dari layar utama aplikasi. Anda boleh menghapusnya, membaginya, menyimpannya ke fail, memindahkannya ke folder lain, dan sebagainya.

Sekiranya anda tidak dapat mencarinya di peranti anda (kemungkinan besar kerana anda telah menghapusnya), muat turunnya lagi dari App Store, seperti aplikasi lain.

Cara Merakam Audio pada Windows

Sekiranya peranti anda tidak disertakan dengan mikrofon terpasang, anda harus menggunakan alat luaran. Jangan risau; jika anda mempunyai sepasang fon telinga yang disertakan dengan telefon pintar anda, mereka mungkin dilengkapi dengan mikrofon (kotak plastik kecil pada wayar). Cukup pasangkan fon telinga ke bicu 3.5mm di komputer, dan anda sudah bersedia.

Sekiranya PC desktop anda tidak mempunyai bicu 3.5mm di plat depannya, perkara-perkara boleh menjadi sukar. Tidak perlu risau, peranti mikrofon sangat murah, dan terdapat banyak pilihan fon kepala permainan yang berpatutan dengan kabel panjang untuk dipilih.

Setelah anda memastikan bahawa peranti mikrofon disiapkan dengan betul pada PC Windows anda, berikut adalah cara merakam audio:

 1. Buka menu Mula.

 2. Taip “rakaman suara.”

 3. Klik Rakaman suara hasil.

 4. Benarkan akses ke mikrofon.

 5. Klik ikon mikrofon.

 6. Klik ikon berhenti apabila anda selesai membuat rakaman.

 7. Senarai akan muncul di sebelah kiri, dengan fail yang baru anda rakam di dalamnya.

 8. Klik kanan padanya, dan anda boleh membaginya, menghapusnya, membuka folder yang disimpannya, dll.

Sudah tentu, terdapat pelbagai pilihan rakaman pihak ketiga lain yang lebih canggih untuk PC Windows anda. Walau bagaimanapun, Perakam Suara adalah cara paling cepat dan paling mudah untuk merakam audio di Windows.

Cara Merakam Audio pada Mac

Setiap peranti MacBook, seperti komputer riba lain, dilengkapi dengan mikrofon bawaan. Komputer Apple sering hadir sebagai monitor, yang juga dilengkapi mikrofon dan kamera web. Selain itu, monitor jenama Apple juga mempunyai mikrofon dan kamera web.

Komputer desktop Mac mini dan Mac, bagaimanapun, tidak disertakan dengan mikrofon bawaan. Peranti ini memerlukan peranti pihak ketiga. Berhati-hatilah dengan sambungan dongle yang mungkin anda perlukan untuk mikrofon pihak ketiga. Peranti Apple terkenal kerana kekurangan pilihan input / output, dan sambungan dongle mereka tidak terlalu murah.

Setelah anda menyiapkan semuanya dan komputer Apple anda siap untuk rakaman suara, rakaman itu sendiri akan mudah. Ikuti sahaja langkah berikut:

 1. Cari Memo Suara aplikasi.

 2. Jalankannya.

 3. Untuk memulakan rakaman, klik bulatan merah.

 4. Tekan butang jeda untuk menghentikan rakaman (anda boleh menyambung semula jika anda mahu)
 5. Klik Selesai untuk menyelesaikan sesi.

Aplikasi Memo Suara berfungsi seperti aplikasi saudara pada peranti iOS. Fail yang dirakam boleh diakses melalui aplikasi itu sendiri. Anda boleh mengedit fail, menghapusnya, memotongnya, dll.

Seperti halnya komputer Windows, terdapat pelbagai alat rakaman serasi Mac yang tersedia di pasaran. Namun, menggunakan aplikasi Memo Suara adalah kaedah yang paling mudah.

Cara Merakam Audio di Chrome

Dunia terus bergerak ke arah penyambungan. Di mana sahaja anda melakukan perjalanan, anda mungkin berada dalam talian melalui telefon / tablet atau komputer / konsol anda. Ramai di antara kita menghabiskan berjam-jam menggunakan penyemak imbas web seperti Google Chrome. Berita baiknya ialah ya, ada laman web yang membolehkan anda merakam audio dari penyemak imbas anda. Ia dipanggil Perakam Suara, dan percuma. Inilah cara menggunakannya:

 1. Pergi ke laman web ini.

 2. Benarkan laman web mengakses mikrofon anda, jika diminta.

 3. Klik ikon mikrofon.

 4. Setelah selesai, klik butang berhenti.

 5. Untuk menyimpan fail, klik Jimat.

Namun, tujuan anda mungkin bukan menggunakan Google Chrome sebagai perakam berasaskan mikrofon biasa. Bagaimanapun, ada cara lain untuk merakam audio luaran. Tetapi anda mungkin mahu merakam audio dalaman dari tab Chrome. Syukurlah, jenis peluasan yang membolehkan anda melakukan ini memang ada. Ia dipanggil Tangkapan Audio Chrome. Inilah cara memasangnya dan menggunakannya:

 1. Pergi ke pautan ini.
 2. Pilih Tambahkan ke Chrome.

 3. Sahkan dengan mengklik Tambahkan peluasan.

 4. Klik ikon pelanjutan Penangkapan Audio Chrome yang baru ditambahkan (tersedia di sebelah kanan bar alamat).

 5. Untuk mula merakam audio penyemak imbas, pilih Mula Tangkap. Anda juga boleh menggunakan hotkeys yang digariskan di skrin utama pelanjutan.

 6. Setelah selesai membuat rakaman atau setelah maksimum rakaman 20 minit tercapai; pilih Simpan Tangkap.

 7. Tab baru akan dibuka, meminta anda menyimpan fail. Tekan Simpan Tangkap dan simpan failnya.

Merakam Perbualan Telefon

Sebelum kita membahas lebih mendalam mengenai topik ini, Anda harus mengetahui bahawa undang-undang dan peraturan mengenai rakaman panggilan telefon berbeza dari satu negara ke negara lain. Di mana beberapa negeri memerlukan persetujuan dari satu pihak (anda), yang lain mungkin menetapkan bahawa semua pihak yang terlibat dalam perbualan harus menyetujui rakaman panggilan telefon. Ingatlah perkara ini untuk mengelakkan komplikasi undang-undang yang berpotensi.

Cara Merakam Perbualan pada iPhone

Malangnya, iPhone tidak disertakan dengan ciri terpasang untuk rakaman panggilan telefon. Nasib baik, bagaimanapun, terdapat pelbagai aplikasi yang tersedia di App Store yang dapat membantu anda merakam panggilan telefon anda. Kami tidak dapat mengesyorkan satu, tetapi kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat memanfaatkan senarai aplikasi dengan ciri rakaman panggilan.

 1. Buka Stor aplikasi pada iPhone anda.

 2. Ketik bar carian.

 3. Taip “perakam telefon.”

 4. Lihat aplikasi yang muncul.
 5. Muat turun yang paling menarik.

Setiap aplikasi ini berfungsi berbeza. Jadi, setelah memuat turun dan memasang aplikasi, rujuk kembali halamannya di App Store anda, dan cari arahan.

Cara Merakam Perbualan di Android

Seperti iPhone, telefon Android tidak dilengkapi dengan ciri rakaman perbualan bawaan. Akan tetapi, dengan menggunakan kedai Google Play, anda dapat menemui pelbagai aplikasi yang dapat membantu anda dalam masalah ini. Prinsip di sini sama dengan iPhone - buka Google Play dan gunakan kata kunci yang disebutkan di atas untuk mencari senarai aplikasi yang membolehkan anda merakam panggilan telefon.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya boleh merakam audio di komputer saya tanpa mikrofon?

Sekiranya anda ingin merakam bunyi luaran menggunakan komputer anda, anda harus menggunakan mikrofon. Namun, anda tidak memerlukan mikrofon untuk merakam suara dalaman dari PC anda.

Untuk melakukan ini, buka Panel Kawalan dan klik Perkakasan dan Bunyi. Kemudian, pilih Bunyi. Di kotak dialog yang muncul, arahkan ke tab Rakaman. Cari entri Stereo Mix dan klik kanan padanya. Kemudian, pilih Dayakan. Sekiranya terdapat peranti mikrofon di komputer anda, nonaktifkannya. Pilih OK untuk menutup tetingkap. Sekarang, gunakan aplikasi Windows Perakam Suara untuk merakam audio dalaman dari PC anda.

Bagaimana saya menangkap audio dari laman web?

Sekiranya anda menggunakan Google Chrome, lihat kembali bahagian Cara Merakam Audio di Chrome. Untuk Opera, lihat pelanjutan Perakam Skrin Desktop. Untuk Safari, anda boleh menggunakan Soundflower. Sambungan ini, bagaimanapun, mungkin lebih rumit untuk dipasang daripada yang lain.

Apakah aplikasi Android terbaik untuk merakam audio?

Untuk kaedah merakam audio paling mudah menggunakan peranti Android, lihat bahagian Cara Merakam Audio pada Android di atas. Namun, jika anda mahukan pilihan yang lebih luas, pelbagai format audio, integrasi awan, kawalan kelajuan main balik, dan pelbagai ciri lain, periksa aplikasi ASR Voice Recorder. Aplikasi ini benar-benar percuma dan benar-benar penuh dengan ciri-ciri.

Rakaman Audio dari PC dan Peranti Telefon

Sebilangan besar peranti komputer dan telefon pintar dilengkapi dengan pilihan perakam audio lalai mereka sendiri. Walaupun komputer anda tidak mempunyai mikrofon, aplikasi Voice Recorder / Memo Suara mungkin dipasang. Namun, anda tidak dapat merakam audio luaran tanpa mikrofon dari beberapa bentuk atau bentuk. Memang, semua peranti telefon pintar mempunyai mikrofon bawaan, tetapi untuk beberapa komputer, Anda harus mendapatkan mikrofon atau alat dengar terpisah untuk merakam audio.

Kami harap artikel ini dapat membantu keperluan rakaman audio anda. Adakah anda mendapat rakaman yang anda cari? Aplikasi apa yang anda gunakan? Bagaimana awak sukakannya? Tambahkan komen di bawah untuk memberi tahu kami dan menyertai komuniti kami yang sedang berkembang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found