PC & Mudah Alih

Cara Merakam Makro di Windows 10

Kami sebelum ini membincangkan Cara Merakam Screencast di Windows 10.

Makro serupa dengan screencast yang berjalan seperti program komputer sederhana, kecuali ia juga mencatat urutan pilihan dan peristiwa terpilih yang memenuhi objektif anda. Makro rakaman bermaksud anda tidak perlu melakukan perkara yang anda lakukan secara manual. Anda merakam makro untuk mengautomasikan tugas untuk menjimatkan masa dan tenaga anda.

Sekiranya screencast adalah rakaman filem yang dapat dimainkan berulang kali, maka membuat makro adalah penulisan skrip dari mana para pelakon bekerja. Memainkan makro akan memaksa pelakon menjalankan keseluruhan babak. Anda boleh mengulangi pemandangan bila-bila masa anda menjalankan makro!

Oleh itu, jika anda menyesuaikan beberapa tetapan sistem di Windows semasa makro sedang merakam, anda boleh memainkan kembali makro sekali lagi untuk menyesuaikan semula tetapan yang sama. Ini cara yang baik untuk mengautomasikan perkara yang membosankan yang anda lakukan pada Windows kadang-kadang.

Perisian Rakaman Makro Terbaik untuk Windows 10

Walaupun beberapa perisian Windows merangkumi makro khusus perisian, anda boleh merakam makro untuk sebarang aplikasi di Windows 10 menggunakan TinyTask.

Untuk menggunakan TinyTask, pergi ke halaman TinyTask di Softpedia. Untuk menambahkan perisian ke Windows 10, tekan butang DOWNLOAD SEKARANG gergasi pada halaman itu.

Tidak ada wizard persediaan untuk pakej ini. Klik dua kali pada fail tinytask.exe akan membuka bar alat TinyTask yang ditunjukkan di bawah.

makro

Merakam Makro dengan TinyTask

Bar alat TinyTask memberikan anda enam pilihan. Yang kami minati ialah bagaimana merakam makro. Dalam contoh ini, kami akan merakam makro yang menukar tema desktop anda ke yang lain. Anda boleh mula merekam tindakan anda dengan menekan butang "Rakam" berwarna biru pada bar alat, atau dengan menekan Ctrl + Alt + Shift + R.

Setelah anda memulakan rakaman, klik kanan desktop, klik Peribadikan> Tema> Tetapan tema, dan kemudian pilih tema baru. Sekarang anda boleh berhenti merakam makro dengan menekan butang "Rakam" atau menekan Ctrl + Alt + Shift + R sekali lagi.

Ulangi langkah pertama di atas untuk kembali ke tema asal anda. Kemudian, tekan butang "Main" pada bar alat untuk memainkan makro anda; anda juga boleh memainkan makro dengan menekan Ctrl + Alt + Shift + P.. Memainkan makro akan menukar tema ke tema yang anda pilih semasa anda merakam makro.

Seterusnya, tekan butang "Kompilasi", dan pilih folder untuk menyimpan makro. Tekan butang "Simpan" untuk menyimpan makro. Mesej kecil yang ditunjukkan di bawah akan terbuka. Klik "OK."

makro2

Memainkan Makro Rakaman Anda

Setelah menyimpan makro, anda boleh membuka semula dan memainkannya semula bila-bila masa. Tekan butang "Buka" pada bar alat dan kemudian pilih tema yang disimpan untuk memainkannya semula. Tekan butang "Main" pada bar alat untuk memainkannya.

Tekan Pilihan butang pada bar alat TinyTask untuk membuka submenu dengan beberapa tetapan tambahan padanya, seperti yang ditunjukkan di bawah. Di sana, anda boleh menyesuaikan kelajuan makro dan seterusnya mengkonfigurasi hotkeys. Pilih Rakaman Hotkey atau Main semula Hotkey untuk memilih jalan pintas papan kekunci alternatif untuk pilihan tersebut.

makro3

Alat rakaman makro adalah salah satu ciri penting yang semestinya sudah disertakan dengan Windows secara lalai. Tetapi dengan bantuan TinyTask, anda boleh merakam makro di Windows 10 dengan cara yang sama seperti yang berlaku dalam program MS Office seperti Word dan Excel, mengurangkan tugas yang berulang dan membosankan dengan sentuhan papan kekunci yang mudah.

Banyak pakar produktiviti mengatakan bahawa mengautomasikan tugas rutin akan meningkatkan produktiviti anda walaupun ada komitmen masa untuk menyiapkan makro.

Ingat, anda boleh membuat makro untuk hampir semua set arahan yang anda mahukan. Mengubah tema desktop anda hanyalah contoh yang mudah diikuti. Makro sangat berguna untuk membuka banyak pakej perisian dengan cepat, membersihkan cache penyemak imbas anda, atau mengautomasikan apa sahaja yang perlu anda lakukan berkali-kali berturut-turut.

Sekiranya anda mendapati TechJunkies lain bermanfaat, termasuk ini:

  • Cara Menetapkan Notepad ++ sebagai Lalai
  • Cara Merakam Makro Tetikus di Windows 10
  • Cara Merakam Makro di Firefox dan Google Chrome

Adakah anda menggunakan makro untuk mengautomasikan tugas? Sekiranya demikian, apakah makro anda buat anda? Adakah makro membantu masa anda di komputer lebih menyeronokkan dan produktif? Selain itu, perisian rakaman makro apa yang paling berguna untuk anda? Tolong beritahu kami mengenainya di komen di bawah!